google analitika

04 април 2014

Persun za probleme sa bubrezima, zglobovima, nervima

Dr. Dzon Kristofer (Dr. John R. Christopher, 1909–1983) , jedan od najistaknutijih americkih herbalista dvadesetog vijeka, koristio je ovu biljku na vise raznih nacina. Koristio je persun ne samo za urinarne probleme, nego i za zuticu, i cak neke seksualno prenosive bolesti. Koristio je kao pomoc kod zadrzavanja tecnosti, (naticanje, edema) a preporucivao je caj od korijena i kod problema sa zglobovima i krutim prstima. Tvrdio je da kamen u zuci moze biti eliminisan ako se dnevno pije oko pola litre caja od svjezeg persuna. Persun djeluje smirujuce na nervni sistem i nadbubrezne zlijezde.
Dr. Kristofer je preporucivao najmanje litar dnevno jakog caja od persuna kod ovih tegoba, a u nekim slucajevima cak po solju napitka svaki sat.
Caj od svjezeg persuna se pravi tako da se pregrst persuna doda u pola litre kipuce vode. Poklopiti, ostaviti da odstoji i piti u toku dana.
Takodje, svjeze iscijedjeni sok od persuna ima jake iscjeliteljske osobine. Vrlo je efikasan kao okrepljujuci tonik za krv, ali je neophodno da se izmijesa sa nekim drugim svjezim, organickim sokom, npr. sokom od mrkve. Treba zapamtiti da se ne bi se smjelo uzimati vise od 30 do 60 ml soka od persuna odjednom.
Antioksidanti iz persuna pomazu pri oksidativnom stresu
Britanski zurnal o ishrani (British Journal of Nutrition ) objavio je medicinsku studiju koja se bavila ispitivanjem antioksidativnih potencijala persuna. Tokom dvije sedmice, cetrnaest osoba je bilo na ogranicenoj dijeti, siromasnoj u hrani koja je prirodan izvor flavonoida i antioksidanata, ali bogatoj persunom. Nivo flavonoida apigenina u testovima urina je mjeren prije i poslije konzumiranja persuna. Nivoi su bili znacajno visi nakon konzumacije persuna. Istrazivaci su zabiljezili da kada su subjekti bili na ogranicenoj dijeti, njihovi markeri stresa su se povecavali. Medjutim, persun je bio u stanju da znacajno preokrene brojeve.
Naucno je dokazano da je persun diuretik
2002.godine, Zurnal etnofarmakologije ( Journal of Ethnopharmacology) je objavio studiju koja je samo potvrdila ono sto se u narodu znalo od davnina: dapersun ima jako diureticko djelovanje. Naucnici vjeruju da je to tako zahvaljujuci odredjenom “mehanizmu” u persunu koji blokira re-apsorpciju sodijuma i potasijuma (natrijuma I kalijuma). Ovo omogucava veci protok vode putem osmoze, i time vecu zapreminu urina.
izvor:prirodnamedicina.com

Нема коментара:

Постави коментар