google analitika

08 септембар 2013

Ljekovita biljka Abdovina, poznata i kao obad ili abda

Abdovina, bujad, obad ili abda, dok joj je latinski naziv Sambucus ebulus L. Njezina poznata ljekarnička imena su: Radix Ebuli, Folia i Fructus Ebuli.

Abda raste na šumskim čistinama, uz putove i živice, a naraste i do 2 metra u visinu. Abda vrlo sliči bazgi. Listovi su kopljasti, nazubljeni i rasperani, cvate mjeseca srpnja do konca kolovoza slatkim bijelim amrelastim cvjetovima, koji znaju biti ispod ružičasti, a nalaze se na vrhu grana (na kraju tankih šiba). Cijela je biljka gorkog ukusa i odvratnog mirisa. Raste u velikom broju primjeraka. Cvjetovi mirišu po bademu.

U ljekovite svrhe od ove se biljke upotrebljava: lišće, zreo plod i korijen. Zrele su bobe crne i ogavna gorko-slatka okusa.

Plod i list se sabire u rujnu, korijen u proljeće i kasnu jesen. Narod koristi abdovinu za pospješivanje znojenja i izlučivanje mokraće. Kneipp je abdovinu upotrebljavao s velikim uspjehom protiv bolesti bubrega i vodene bolesti. Cvijet, koji se bere čim procvate, koristi za lučenje mokraće, liječi organe za disanje, promuklost, kašalj i umiruje živce. Inače abdovina u svemu može da zamijeni bazgu.

Нема коментара:

Постави коментар