google analitika

09 фебруар 2014

ŽALFIJA

ŽALFIJA PROTIV ZNOJENJA, ZA ČIŠĆENJE KRVI, APETIT, GRLO, REUMU

zalfijaŽalfija se u uglavnom pojavljuje na kršu obalnog područja. U severnim krajevima žalfija se može gajiti i u vrtu, ali je osetljiva na niske temperature i mrazeve. Još u starom veku uživala je visok ugled kao lekovita biljka.

Lekovito dejstvo:
Protiv znojenja – ona je u prvom redu biljaka za regulisanje znojenja. Kod osoba koje se jako znoje, ona sprečava znojenje, a kod onih koji se malo znoje, pospešuje znojenje.Priprema čaja: jedna kašičica žalfije za jednu šoljicu oparka i nije samo sredstvo protiv prekomernog znojenja.
Žalfija deluje na čišćenje krvi, pospešuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, deluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa se bolesniku vraća izgubljeni apetit.

Kod šećerne bolesti najtoplije se preporučuje mešavina jednakih delova žalfije i hajdučice.
Žalfija ne samo da deluje protiv upala, nego i leči sve upale creva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih puteva.
Kod katara grla i ždrela i upale krajnjika je odlično sredstvo za grgoljanje.
Zalfija takođe utiče na lečenje reumatizma i gihta i na čitav niz nervoznih smetnji koje prate ova oboljenja.
Kupanje čajom od žalfije nekoliko puta dnevno, leči kraste i ekceme.
U P O Z O R E NJ E ! 
Žalfija, posebno njeno eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne sme da se uzima dugo! Nikako ne smeju da je uzimaju trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije.

izvor:
cajeviza.com

keywords: žalfija žalfije žalfiju znojenje apetit grlo reuma sluz pluća želudac šećerna bolest hajdučka trava jetra žuč mokraćni putevi katar upala krajnika reuma reumu reume reumatizam giht ekcem ekcemi epilepsija

Нема коментара:

Постави коментар