google analitika

28 октобар 2013

Proklijala zrna pšenice. Klice pšenice. Prirono lečenje bolesti.

proklijala psenicaO koristi proklijalih zrna znaju svi. Ali sta treba uraditi da bi energija proklijalih zrna pomogla sacuvati nam zdravlje?
Upotrebljavanje u ishrani proklijalih zrna – jedan od najstarijih i dokazanih nacina poboljsanja zdravlja. Odavno su ljudi koristili u ishrani proklijala zrna bundeve, lana, jecma, kukuruza, heljde (neverovatno korisne zdrave namirnice), soje, sociva, ali najcesce se koriste proklijala zrna psenice, o tome cemo danas i razgovarati.
Za sta su korisna proklijala zrna psenice?
„Proklijala zrna psenice sadrze niz bioloski aktivnih supstanci, vitamine E, C, grupe B, ugljene hidrate, belancevine, biljna vlakna, minerale, narocito fosfor, kalijum, magnezijum.“ – kaze ruski lekar dijetolog Mihail Gurvic.
Psenicne klice su mocan bioloski stimulans: ima antioksidantna svojstva, normalizuje metabolizam, poboljsava krv i metabolizam.
  1. Proklijala zrna psenice u sebi sadrze esencijalne amino kiseline i povecani vise puta- broj svih vitamina, koji su neophodni nasem organizmu.
  2. Psenica je bogata kalijumom, sto cini nase misice jacim, a takodje jaca i srcani misic. Hrom i litijum u zrnima, retki minerali, imaju pozitivno dejstvo na nervni sistem i stite nas od nervnog „izgladnjivanja“(stresa).
  3. Spoljasnje ljuske zrna su bogate vlaknima, koja imaju blagotvorno dejstvo na varenje i stimulaciju creva. Redovno konzumiranje proklijalih zrna psenice moze posluziti kao prevencija od raka debelog creva i rektuma. Vlakna u zrnima pomazu u odrzavanju optimalne ravnoteze crevne mikroflore i uklanjanju toksina iz organizma.
  4. Produzena upotreba proklijale psenice poboljsava vid i ima pozitivan uticaj na zube, kosu, nokte i kozu.
  5. Psenicne klice mogu se preporuciti onima koji su odlucili izgubiti tezinu. Cvrste klice zahtevaju dugo i temeljno zvakanje. Osecaj sitosti, kao sto znamo, pojavljuje se neko vreme posle obroka, tako da je duzi proces obavljanja jela moze smanjiti kolicinu hrane.
Evo zakljucka naucnika naturopata o koristi psenicne klice u ishrani:
  • regulise, obnavlja i stabilizuje pravilno funkcionisanje vitalnih funkcija tela u bilo kom zivotnom dobu
  • podmladjuje i stabilizuje sve sisteme organizma
  • eliminise razlicite neoplazme malignih i benignih tumora, polipa, fibroida
  • obogacuje krv kiseonikom
  • gase razlicite infekcije i zapaljenske procese
  • uklanjaju iz organizma stetne materije, toksine, visak holesterola
  • normalizuju i stabilizuju metabolizam, ciste creva
  • ojacavaju ceo kardiovaskularni sistem
  • pomazu zdravom gubitku suvisnih kilograma: 3-4 kasike psenicnih klica zamenjuju obilan dorucak
Ali treba zapamtiti da su psenicne klice prilicno teska hrana za stomak, tako da je najbolje nju unositi u organizam ujutru. Ljudi sa bolestima gastrointestinalnog trakta pre upotrebe proklijale psenice treba da konsultuju svog lekara.
Nacin pripreme
Psenicu najbolje kupiti u apotekama ili u specijalizovanim radnjama sa zdravom hranom.
Dnevna doza proklijalih zrna psenice za odrasle – 3-4 supene kasike.
Pre proklijavanja zrna treba dobro oprati i prebrati psenicu.
Staviti u emajlirani ili stakleni sud, duboki tanjir (nikako metalni) i zaliti sa vodom, samo da prekrije zrna, ne vise da ne bi zrna pobudjala. Od gore zrna mozete pokriti sa vlaznom gazom.
Za jelo zrna ce biti spremna za 24-32 sata, kada budete videle da klica ima duzinu 1-1,5 mm, ne vise.
Proklijalu psenicu izvadite iz suda, properite toplom vodom, malo prosusite i jedite svako jutro po 3-4 kasike.
Mozete jesti samo zrna, a mozete njih staviti u jela i salate. Mozete ih konzumirati cela, a mozete i samleti. Od samlevenih zrna mozete napraviti cuftice, (sa dodatkom jaja i brasna) ili staviti u zasladjeno mleko. Jedite ih kako god zelite.
Preostale psenicne klice mozete drzati u frizideru nekoliko dana, pa onda napravite novu porciju.
Ovako je ispalo kod mene:
Prvi dan
proklijala psenica
proklijala psenica









 Posle 24 casa: gotova je za upotrebu.

proklijala psenica
proklijala psenica









Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар