google analitika

28 октобар 2013

Čudesna kurkuma Lekovita svojstva kurkume i lečenje različitih bolesti



kurkuma
Kurkuma je biljka iz porodice djumbira. Lekovita svojstva kurkume koriste se u medicini vise od 4000 godina za lecenje sirokog spektra bolesti. I narodna medicina i savremena nauka puni su hvale za kurkumu. Ajur-veda objasnjava lekovitost kurkume time sto oljut ukus ove biljke ubija klice i parazite, unistava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstice krvotok i kompletan metabolizam.


Kurkuma je snazan antioksidans, protivupalno, antigljivicno i antibakterijsko sredstvo, koja  leci tegobe gastrointestinalnog trakta, bolesti jetre, reumu , artritis, bol u zglobovima, kozna oboljenja – psorijazu, ekceme, osip. Eliminisetoksine iz organizma, poboljsava krvnu sliku, smanjuje nivo holesterola i secera u krvi.

Kurkuma povoljno utice na rad stitne zlezde, regulise metabolizam, umiruje upalne procese, potstice mrsavljenje. Kurkuma se moze nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane, kao samostalan zacin ili u sastavu zacina karija.
Lecenje uz pomoc kurkume kod razlicitih patologija.
Standardna doza: u hranu se dodaje oko 1/8 do 1/4 kasikice kurkume u svaki obrok.
1. Gastroenteroloska oboljenja. Kao jak antiseptik, kurkuma je veoma efikasna kod bolesti zeluca i creva, posebno za hronicne dijareje i nadutosti stomaka.
Doza: 1 kasikica kurkume u prahu rastvorena u casi vode.
2. Bolesti grla. Ispiranje grla sledecim rastvorom: 1/2 kasikice kurkume i 1/2 kasikice soli rastvorene u casi tople vode. Nekoliko puta dnevno ispirajte ovim rastvorom grlo i upala ce brzo proci.
3. Dijabetes. Za kontrolu nivoa secera u krvi i smanjenja doze sintetickih lekova preporucuje se kurkuma sa tabletom Mimie. Standardna doza: 500 mg kurkume sa jednom tabletom Mumie, dva puta dnevno.
4. Za bol u zglobovima i bolesnu kicmu preporucuje se ukusan napitak „Zlatno mleko„, koji pomaze kod ponovnog uspostavljenja „kicmenog maziva“ i ispira naslage soli.
5. Zapaljenske bolesti desni. Ispiranje: 1 kasikica kurkume rastvorena u casi tople vode.
6. Anemija. Kurkuma je veoma bogata gvozdjem. Pola kasikice kurkume, pomesane sa malo meda – odlicna kombinacija za apsorbovanje gvozdja.
7. OpekotinePasta od kurkume pomesana sa sokom aloe. Takodje , pasta od kurkume odlicno je sredstvo protiv koznih bolesti i ekcema.
8. Pri trovanju hemikalijama. Kurkumu se preporucuje dodavati u ishranu (pola kasikice na svaki obrok) pri trovanju hemikalijama i insekticidima.
9. Prehlada, kasalj, grip. Pola kasikice kurkume u prahu pomesati sa 30 ml toplog mleka. Uzimati 3-4 puta dnevno.
10. Faringitis. Kasikicu meda pomesati sa pola kasikice kurkume u prahu. Drzati u ustima nekoliko minuta, 3-4 puta dnevno.
Kurkuma ima veoma snazan uticaj na organizam. Ako koristite lekove, konsultujte svog lekara, da izbegnete nezeljene posledice.
Kurkuma je kontraindikovana u sledecim slucajevima:
- zutica
- bolesti zuci
- u velikim dozama u trudnoci i kod bolesti gastritisa i cira na zelucu
- deci ispod 5 godina starosti

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар