google analitika

17 децембар 2020

UPOTREBA ĐAVOLJE KANDŽE U LEČENJU REUMATSKIH BOLESTI

Đavolja kandža je biljka koja raste na jugu Afrike, ali se može naći i u njenom jugozapadnom delu, na teritoriji Namibije i pustinje Kalahari. Naziv je dobila zbog svog oblika koji podseća na kandžu. Od davnina je poznata kao biljka koja služi za smirivanje upala, ali se takođe koristi i za druge vrste tegoba, poput lošeg varenja ili prehlade. Takođe ima i analgetsko dejstvo, pa se koristi i kao sredstvo protiv bolova, odnosno, smatra se da na organizam utiče isto kao ibuprofen. Budući da još uvek nije pronađen lek za artritis, naučnici teže ka tome da pronađu sredstvo koje će ublažiti simptome artritisa. Iz tog razloga se đavolja kandža koristi najviše u Nemačkoj, gde je i odobrena za lečenje zlgobnih oboljenja.


Đavolja kandža je biljka iz porodice susama. Njen koren sadrži nekoliko aktivnih biljnih jedinjenja i koristi se kao biljni suplement. Naime, ona sadrži iridoidne glikozide, klasu jedinjenja koja su u istraživanjima ispoljila antiinflamatorne efekte. Neke, ali ne sve studije ukazuju da iridoidni glikozidi mogu imati i antioksidativna dejstva. To znači da biljka može imati sposobnost da štiti od negativnih efekata vrste molekula pod nazivom slobodni radikali. Iz ovih razloga, đavolja kandža je istraživana kao potencijalni lek za upalna stanja, kao što su artritis i giht. Đavolja kandža takođe utiče na obnavljanje hrskavice, što je veoma važno kod zglobnih oboljenja. U kombinaciji sa glukozamin sulfatom poboljšava pokretljivost zglobova, a njeno analgetsko dejstvo umiruje bolove.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da đavolja kandža može biti efikasna u smanjenju bola povezanog sa osteoartritisom. Jedna klinička studija koja je uključivala 122 osobe sa osteoartritisom kolena i kuka sugerisala je da 2,6 mg đavolje kandže dnevno može biti efikasno u smanjenju bola kod osteoartritisa kao lek koji se obično koristi za lečenje ovog stanja. Takođe, dvomesečna studija na 42 osobe sa hroničnim osteoartritisom pokazala je da konzumacija đavolje kandže, za koju se smatra da ima i antiinflamatorne efekte, smanjuje bol u proseku za 46%. Međutim, da bi se poboljšanje osetilo, neophodno je uzimati đavolju kandžu najmanje 3 nedelje.

Čaj od đavolje kandže kao i tablete, prah, ili ekstrakti koriste se za ublažavanje bolova u zglobovima i kod upalnih procesa.


Нема коментара:

Постави коментар