google analitika

17 март 2015

Šipurak ili šipak, Lekovita svojstva, čaj, sirup

Šipurak ili šipak pripada porodici divljih ruža (rosae pseudofruktus) koja se sastoji od preko četristo vrsta, a čak dvadesetjedna vrsta raste u našim krajevima. Uglavnom uspeva na livadama, listopadnim šumama, pašnjacima i obodima listopadnih šuma. Na našim prostorima najkvalitetniji šipurak raste na Tari i u okolini Novog Pazara.

šipurak kao lek
Divlja ruža koja daje plodove šipurka raste kao listopadni žbun sa dugim granama punim trnja, a može porasti dva do tri metara. Krase je bledoružičasti cvetovi, a kod mladih biljaka je kora grana crvena ili mrkozelena dok je kod starijih uglavnom smeđe boje.

šipurak kao lek

Šipurak se bere u vreme kada sazreva, a sazreva u septembru i oktobru. Da bi se koristio plod šipurka se prethodno suši na temperaturi od osamdeset stepeni, a kada je osušen plod je smežuran, tamnocrvene ili crvene boje, tvrd je i bez mirisa, a kiselo – slatkog je ukusa.

Prosečna vrednost semena koje sadrži plod šipurka je uglavnom oko četrdesetsedam procenata, što je od velike važnosti zbog ulja. Seme šipurka ima u sebi između osam i deset posto ulja u kome ima linolna, oleinska i linoleinska kiselina. A sadrži i fosfolipide.

Šipurak sadrži B karotenom i karotenoidim likopenim, saharozu, tanin, invertni šećer, pektinim i vitamine K i C.

Lekovita svojstva
Zbog svojih lekovitih sastojaka šipurak se savetuje u vreme kada vladaju virusi gripa i prehlade. Deluje takođe i kao blagi laksativ i diuretik. Ulje šipurka se koristi u izradi kozmetičkih preparata i preparata za ublažavanje upalnih reakcija na koži zbog svoje visoke biološke vrednosti.

Ulje blagotvorno deluje i na ćelije epiderma, a preporučuje se i za negu suve kože, jer povećava njenu elastičnost. Primenjuje se i u terapiji protiv akni, psorijaze i ekcema. Šipurkovo ulje je dobro i kao sredstvo za sunčanje, a i emolijens je (čini kožu glatkom i mekšom).

Šipurak takođe redukuje menstrualna krvarenja, poboljšava cirkulaciju, blagotvorno deluje kod gastritisa i potpomaže u lečenju avitaminoza (nedostatak vitamina).

Čaj od šipurka
Šipurak je bogat vitaminom C koji se ne gubi kada se priprema čaj od plodova šipurka. Zbog vitamina C šipurak se preporučuje svim osobama koje pate od tegoba koje nastaju zbog nedostataka vitamina kao što su anemičnost, otklanjanje umora i malaksalost.

Preporučuje se za pročišćavanje krvi i onima koji imaju probleme sa organima za varenje. Savetuje se kod upala mokraćnih puteva i bubrega, sprečava stvaranje peska u mokraćnim kanalima i bubrezima, a potpomaže i mokrenje bez da nadražuje bubrege.

Pored čaja od plodova šipurka može se pripremiti i čaj od latica divlje ruže koji se preporučuje osobama koje pate od hemoroida, grčeva u želudcu, osobama koje imaju krvarenja iz creva, pluća ili želudca, a blagotvoran je i u slučaju proliva.

Čaj za razbuđivanje
Ovaj čaj, pored toga što razbuđuje, popravlja i raspoloženje, a priprema se tako što se jedna kašika osušenog i usitnjenog ploda šipurka prelije sa dve šolje vode (vrele) i ostavi se da odstoji pola sata. Kada se čaj ohladi treba ga procediti i konzumirati pre jela.

Čaj za suvi kašalj
Dobro usitnjen osušeni plod šipurka (jednu supenu kašiku) prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostaviti da poklopljeno odstoji petnaest minuta. Nakon toga čaj procedite i konzumirajte ga tri puta dnevno pre obroka. Ukoliko je kašalj propraćen nazebom čaj treba konzumirati više od tri puta tokom dana, ali je važno da svaki put bude čaj sveže pripremljen.

Čaj za jačanje organizma
Usitnjen i osušen plod šipurka (tri supene kašike) potopite u pola litre hladne vode i ostavite da odstoji šezdesetosam sati. Nakon šezdesetosam sati to prokuvati pola sata, pa dobijeni čaj ostavite da se prohladi. Kada se čaj prohladi pomešajte sa istom količinom mleka i zasladite kašikom meda. To konzumirajte uveče pre spavanja.

Čaj za pražnjenje
Sastojci:

Šipurak
Žečiji trn
Petiljke višanja
Klekinje
Kukuruzna svila
Priprema: pomešajte sve gore navedene sastojke (od svega po dvadeset grama) i tri supene kašike te smese kuvajte u litri vode pet minuta. Nakon toga dobijeni čaj ostavite da odstoji tri sata.

Primena: nakon tri sata čaj procedite i konzumirajte ga više puta u toku dana.

Čaj od šipurka i nane

Zdrobite plod šipurka i jednu kašiku toga prelijte sa trista mililitra vode. Kuva se pet minuta, a tokom kuvanjase doda dva ili tri lista nane, poklopi se i skloni sa ringle. Ostavite da odstoji dva sata, nakon toga ga procedite i konzumirajte.

Ostali recepti

Vino od šipurka

Operite, očistite i iseckajte kilogram plodova šipurka i stavite ih u posudu. Zatim šećer rastopite u vreloj vodi i ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja tom vodom prelijte šipurke u drugoj posudi dok posuda ne bude puna do tri prsta ispod ivice posude. Posudu prekrijte krpom i ostavite u toploj prostoriji da odstoji četiri nedelje, odnosno, dok plodovi šipurka ne padnu na dno posude. Nakon četiri nedelje tečnost (dobijeno vino) prespite u flaše i zatvorite.

Sirće od šipurka

Od plodova koji su ostali na dnu posude od prethodnog pravljenja vina možete napraviti sirće od šipurka tako što ćete u posudu sipati slatku vodu, malo sirćeta i ostaviti nekoliko nedelja da odstoji u toploj prostoriji. Nakon toga dobijeno sirće prespite u flaše.

Supa od šipurka

Sastojci:

Šipurak
Badem
Kukuruzno brašno
Šećer
Voda
Priprema: plodove šipurka operite i kuvajte dok plodovi ne omekšaju (šezdeset grama plodova kuvajte u dva i po litara vode otprilike dva sata). Tokom kuvanja više puta promešajte. Dok se to kuva, pomešajte kašiku kukuruznog brašna sa deset grama šećera u malo vode tako da od toga ispadne glatka masa. Vodu u kojoj su se šipurci kuvali odlijte nakon dva sata kuvanja i šipurke prelite smesom od šećera i kukuruznog brašna. Potom stavite na ringlu, da sve to ponovo provri. Nakon toga dobijenu supu skinite sa ringle i možete je servirati, a bademe iskoristite za dekoraciju.

Sirup od šipuraka

Plodove šipurka operite (kilogram plodova od šipurka), propasirajte, sipajte ih u dva litra vrele vode i stavite na ringlu da to provri. Nakon što provri, skinite sa ringle i ostavite da odstoji petnaest minuta, pa tečnost procedite kroz gustu gazu.

Plodove šipurka koji su ostali u gazi ponovo stavite u posudu, prelite sa litar vrele vode, stavite na ringlu da ponovo provri i posle toga skinite sa ringle i ostavite da ponovo odstoji, ovaj put deset minuta. Nakon deset minuta tečnost procedite ponovo na isti, gore pomenuti, način.

Vode koje su ostale oba puta nakon proceđivanja spojte i grejte na jakoj temperaturi dok ne ostane litar vode, odnosno, dok voda ne ispari i ostane samo litar vode. U taj litar vode dodajte šećer (pedeset grama) i kuvajte još pet minuta.

Nakon ovog kuvanja dobili ste željeni sirup, sipajte ga u flaše još dok je vruć i čvrsto ih zatvorite. Flaše stavite u vrelu vodu na pet minuta zbog sterilizacije. Nakon toga ih držite na tamnom i suvom mestu.
izvor:cajeviza.com

Нема коментара:

Постави коментар