google analitika

05 децембар 2014

ČAJ OD MASLAČKA


Caj od maslacka bilo da se priprema samostalno ili u sklopu drugih čajnih mešavina,je izuzetno  delotvoran lek iz prirode.Maslacak caj pomaže obolelima od dijabetesa,zatim kod anemije,kamena u žući,reumatskih tegoba,bolesti jetre,neredovne menstruacije i dr…

MASLACAK KAO LEK

Osim što je poznat kao vesnik proleća, maslacak  biljka je veoma lekovita i svakako je vredi uvrstiti u ishranu. On se može naći na svakom koraku, ali se u ishrani i terapiji koriste samo biljke koje rastu daleko od saobraćajnica i zagađenja. Svi delovi su mu lekoviti: listovi se beru pre nego što procveta, cvetovi od aprila do maja, a koren se vadi u rano proleče ili ranu jesen. Biljka maslacak je lekovita jer sadrži obilje pelina, cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi puni gvožđa i vitamina C . U terapiji se koristi u raznim oblicima, kao caj od maslačka za jetru i slično, takođe se pravi i  sok, sirup, a od listova se pravi veoma ukusna i lekovita salata od maslacka .

BILJKA MASLACAK ZA ZDRAVLJE

List maslacka je izuzetan za detoksikaciju organizma bilo da se upotrebljava kao salata ili caj od maslacka,sadrži vitamine C, D,A i one B-kompleksa, zatim gvožđe,bakar, magnezijum,, kalijum,cink,kalcijum, mangan.Salata od maslacka se upotrebljava u ishrani zbog visokog sadržaja brojnih hranljivih materija. Ukoliko se beru nakon cvetanja, biće gorki, pa je uvek bolje da se koristi mlado lišće. Sveže stabljike maslačka rastvaraju kamen u žuči, regulišu metabolizam, čiste krv, a dobar su prirodni lek za želudac kao i za  šećernu bolest.

CAJ OD MASLACKA RECEPT

Caj od korena maslacka  se savetuje  dijabetičarima, osobama koje su anemične,ali i onima koji imaju problem s reumom, kamenom u žuči i neredovnim menstruacijama. Dobar je i za čišćenje organizma od toksina, pomaže u slučaju degenerativnih promena hrskavice i podstiče znojenje. Takođe, caj od maslacka za mrsavljenje postiže odlične rezultate u borbi protiv gojaznosti i celulita…
caj od maslacka priprema

CAJ OD MASLACKA PRIPREMA

  • Pomešajte po jednu malu kašičicu od osušenih listova, cvetova i sitno iseckanog korena maslačka, staviti u posudu, preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji.
  • Posle 20 minuta procediti i zasladiti kašičicom meda.
  • Caj od maslacka se pije od dve do tri šoljice dnevno.Najbolje je 30 minuta pre jela.

CAJ OD MASLACKA ZA JETRU

Koren maslacka se u Indiji se koristi u terapiji za teške bolesti jetre, uključujući cirozu i hepatitis, a doprinosi i lečenju infekcija, virusa i  kod zadržavanja vode u organizmu. Mnoga istraživanja pokazala su da biljka maslacak stimuliše protok žuči i da ima blagi diuretički efekat. Ova biljka pročišćava mokraćne puteve i blagotvorno deluje na bešiku i bubrege i leči urinarne infekcije. Danas čak i neki lekari preporučuju  caj od maslacka za čišćenje jetre, posebno u slučaju prekomerne upotrebe raznih sintetičkih lekova. Maslacak caj podstiče apetit ,ubrzava varenje hrane i podstiče bolju probavu,takođe preporučuje se maslacak kao lek za smanjenje nivoa holesterola u krvi..

SOK OD MASLAČKA RECEPT

Sok od maslačka koristi se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje ukoliko je sveže isceđen. Pravi se
ceđenjem listova i korena, nakon čega se taj sok pomeša sa šoljom mleka i zasladi medom. Pije se ujutru na prazan stomak
tokom tri nedelje.

KAKO SE PRAVI DŽEM OD MASLAČKA

Ovaj džem najbolje je uzimati ujutru na prazan stomak, pomešan sa zelenim čajem . Ovaj napitak će delovati protivupalno i kao sredstvo za čišćenje jetre od toksina, a ima i diuretsko dejstvo. Kao i caj od maslacka , džem je takođe koristan i za sprečavanje astme i bronhitisa, a u tom slučaju uzimaju se dve supene kašike odjednom, ujutru na prazan stomak.
Priprema:
  • Otkinuti 300-400 žutih cvetova maslačka, preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji 24 sata.
  • Sutradan maslačak dobro iscediti i preliti s pola litra tople prokuvane vode pa kuvati 15-20 minuta.
  • Nakon toga dodati kilogram šećera, dva sitno iseckana srednja limuna (može i s korom) i kašičicu limuntusa, posle čega se smesa kuva još pet minuta.
  • Kada džem dobije boju meda, skinuti ga s ringle, sačekati da se ohladi i procediti kroz gazu.
  • Dobijenu smesu prokuvati još dva minuta.
izvor:dijetamesecevemene

Нема коментара:

Постави коментар