google analitika

31 децембар 2014

MAGIJA: DA KOSA RASTE “KAO IZ VODE”

Duga i zdrava kosa je jedan od glavnih obeležja ženstvenosti.
Ravnu i sjajnu kosu svi muškarci vole a svaka devojka je bar jednom poželela da je ima.
Neke žene ne mare mnogo za dužinu kose dok postoje one koje bi sve dale da imaju dugu, gustu i zdravu kosu.
MAGIJA: DA KOSA RASTE “KAO IZ VODE”
Možete isprobati metodu sa crnim lukom, koja je veoma popularna u Holivudu.
Dermatolozi kažu da nema nikakvih loših posledica po kožu glave ili dlaku.
Crni luk je dobar zato što je bogat sumporom koji podstiče proizvodnju kolagena, koji je jako važan za rast kose.
Rezultati će biti vidljivi već nakon mesec dana! Recept je veom jednostavan.
Izrendajte dva do četiri luka i iscedite njihov sok. Masirajte glavu sokom i ostavite 15 minuta da odstoji.
Ako imate vremena, možete ostaviti sok na glavi ceo sat. Tako će rezultat biti bolji.
Nakon toga operite kosu kao i inače i stavite regenerator. Ovaj tretman radite dva puta mesečno i rezultati će vas zadiviti.
I nemojte da brinete, kosa vam neće smrdeti na luk.

19 децембар 2014

Prirodni lijek za hemoroide | Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi su jedno od najrasprostranjenijih oboljenja. Prema starističkim podacima od hemoroida pati 12% stanovništva, a od svih bolesti debelog crijeva oni čine 40%. Podjednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca. U uzrastu od 25 - 50 godina ih ima najviše. Za liječenje vam preporučujemoprirodni lijek za hemoroide od mješavine krompira i maslinovog ulja.

Prirodni lijek za hemoroide
Prirodni lijek za hemoroide


Sastojci prirodnog lijeka za hemoroide:
-1 krompir
-kašikica maslinovog ulja

Upotreba kod liječenja vanjskih hemoroida:

Krompir narendati i posuti maslinovim uljem. Prstohvat tako pripremljenog krompira stavimo na gazu i naslonimo na anus. Oblogu držimo cijelu noć i ujutro skinemo.

Upotreba kod liječenja unutrašnjih hemoroida:

Krompir isjećemo na kolutove. Od jednog koluta napravimo štapić. Otkinemo komad sa lijeve i sa desne strane i ono što ostane u sredini treba da izgleda kao štapić. Njega malo nauljimo maslinovim uljem. Tako pripremljen krompir gurnemo u anus i ostavimo preko noći. On će se omekšati i tijekom pražnjenja izacći van.

Hemoroidi u trudnoći

Nemojte se ustručavati poduzeti određene mjere kako biste hemoroide ublažili ili čak izliječili.

Poznato je da trudnoća osim lijepih trenutaka iščekivanja prinove, često nosi brojne tegobe, a među kojima su i hemoroidi.

Za one koji ne znaju, hemoroidi su proširene, odnosno natekle vene u anusu i oko njega te uzrokuju bol, svrbež i ponekad krvarenje. Osim što mogu biti smješteni unutar i van anusa, mogu biti različite veličine i različitog intenziteta, što određuje koliko će vremena biti potrebno da nestanu, zatim hoće li doći do krvarenja, kojeg intenziteta i tako dalje...


Hemoroidi u trudnoći se javljanju zbog nekoliko razloga:
  • Zbog maternice koja vrši pritisak na vene u zdjelici, što pak uzrokuje njihovo proširenje i nateknuće. 
  • Zatvor, koji je čest kod trudnica, odnosno napor prilikom pražnjenja crijeva. 
  • Povećanje razine hormona progesterona, koje uzrokuje opuštanje stjenki vena, što pak olakšava njihovo oticanje. 

Hemoroidi se često javljaju kod trudnica koje zbog određenih komplikacija u trudnoći moraju mirovati, dakle, zbog dugotrajnog sjedenja, a mogu se također javiti zbog neprimjerene ishrane ili jakog fizičkog napora. Zbog napora, hemoroidi se mogu javiti i za vrijeme samog porođaja.

Liječenje hemoroida u trudnoći

Topla kupka

No, koji god razlog nastanka hemoroida u vašoj trudnoći bio, nemojte se ustručavati poduzeti određene mjere kako biste ih ublažili ili čak izliječili. Kada ste primijetili pojavu hemoroida, odmah počnite s djelovanjem. Napunite kadu toplom vodom i legnite u nju, sa savijenim koljenima, kako bi topla voda lakše došla do rektalnog područja. Topla voda potiče cirkulaciju krvi.

Također, u kupku možete staviti vrećice sa čajem od kamilice jer tanin, koji je jedan od glavnih sastojaka kamilice, smanjuje bol i otekline te potiče zgrušavanje krvi, čime sprečava i krvarenje, ako ono postoji. S obzirom da bi vam trebala vrlo velika količina kamilice da biste napunili kadu, možete staviti i obloge od kamilice. Umjesto kamilice, u toplu kupku možete staviti i šalicu gorke soli.

Oblozi i pripravci

Ukoliko imate teži slučaj pojave hemoroida, koji vas svrbe, peku i bole, simptome si možete olakšati ledom ili nekim sličnim hladnim oblozima. Sve što trebate je napuniti plastičnu vrećicu sa ledom, dobro ju zatvoriti i omotati u ručnik, te sjesti na to. Hladnoća će vam omogućiti dobrodošlo olakšanje. Nema ograničenja u ponavljanju tog postupka, a preporučamo da nakon sjedenja na „hladnom jastuku“, odmah uronite u toplu kupku. Naime, isto kao i kod proširenih vena na nogama, naizmjenična uporaba topline i hladnoće je i više nego poželjna.

Naravno osim kupki, tegobe i neugodu koju izazivaju hemoroidi možete tretirati i raznim biljnim pripravcima.

Hamamelis je savršen za tretiranje hemoroid, jer je poput kamilice bogat taninom. Sve što trebate je komad tkanine natopiti hamamelisom, te premazati područje gdje su vam se hemoroidi pojavili. Vazelin vam također može donijeti određeno olakšanje.

U ljekarnama možete nabaviti E vitamin u tekućem obliku, dok u trgovinama zdrave hrane možete kupiti ulje od pšeničnih klica. Pomiješajte ih međusobno, te premažite područje oko rektuma nekoliko puta na dan.

Jedan od narodnih lijekova protiv hemoroida je topli oblog od naribanog krumpira.

Prevencija i prehrana

Hoćete li dobiti hemoroide u trudnoći ili nećete, jednostavno ne možete znati, no ono što je sigurno, kada ih dobijete, nisu niti malo ugodni. Zbog toga nemojte propustiti prilegnuti nekoliko puta na dan, kako biste smanjili pritisak maternice na zdjelicu, pa tako i vene. No, s druge strane, nikako nemojte zanemarivati redovito vježbanje (za trudnice) i lagane šetnje, kako biste ostali u formi i potaknuli cirkulaciju.

Izbjegavajte podizanje teških tereta.

Redovito radite Kegelove vježbe, kako biste pojačali cirkulaciju u rektalnom području i ojačali mišiće anusa.

Prehrana bogata vlaknima može vam pomoći pri boljoj probavi i prema tome redovitom pražnjenju crijeva, što pak utječe na mogućnost pojave hemoroida.

Kada osjetite potrebu za pražnjenjem crijeva, učinite to jer dugo i namjerno odgađanje može uzrokovati pojavu hemoroida. Nakon stolice, upotrijebite bijeli papir bez mirisa jer svaka dodatna kemikalija može nadražiti područje. Također, možete umjesto toaletnog papira upotrijebiti bebi vlažne maramice.

07 децембар 2014

NEPLODNOST KOD ŽENA I MUŠKARACA PRIRODNO LEČENJE

Neplodnost kod žena i muškaraca ima svoje mnogobrojne uzročnike,te je sve veći broj parova kod kojih je dijagnostikovan bračni sterilitet. S kliničkog stanovišta, dijagnoza bračnog steriliteta postavlja se kada nakon dve godine redovnih seksualnih odnosa,bez primene kontraceptivnih sredstava, ne dođe do željene trudnoće. Jedna od brojnih studija pokazuje da su šanse za začeće u prvom mesecu 20 odsto, tokom šest meseci 60 odsto , u periodu od devet meseci 75 odsto , tokom jedne godine 80 i 90 odsto u okviru 18 meseci. Ukoliko do začeća ne dođe, neophodno je obratiti se lekaru specijalisti.

KOJI SU MOGUĆI UZROCI NEPLODNOSTI ?

Uzroci neplodnosti su mnogobrojni: mogu biti muški, ženski ili kombinacija više različitih faktora. Malo je poznato da su uzroci neplodnosti kod muškaraca prisutni u čak  40 odsto slučajeva i da su drugi na listi faktora koji izazivaju – odmah iza starosne dobi partnerke. Olakšavajuća okolnost jeste to što se neplodnost kod muškaraca veoma lako dijagnostikuje.
neplodnost kod žena
NEPLODNOST KOD MUŠKARACA UZROCI : 
Faktori koji uzrokuju muški sterilitet zaista su brojni, a medu glavne krivce ubrajaju se:
  • Polno prenosive bolesti – ponovljeni slučajevi hlamidije ili gonoreje često se dovode u vezu sa muškom neplodnošću, kao i papiloma virus koji izaziva nastanak polnih bradavica.
  • Zauške – kada se zauške jave posle puberteta, u 25 osto slučajeva oštećuju testise i uzrokuju neplodnost kod muškaraca.
  • Radioterapija – visoke doze zračenja u regijama oko testisa ubijaju matične ćelije koje proizvode spermatozoide. Takođe, u slučajevima kada je zračnom terapijom obuhvaćen mozak, može doći do oštećenja hipofize koja signalizira testisima da proizvode hormone. Blo kada ovih signala može biti uzročnik za sterilitet kod muškaraca..
  • Narkotici i alkohol – upotreba droga (uključujući i marihuanu) može značajno smanjiti kvalitet sperme za čak 50 odsto Prekomerno konzumiranje alkoholnih pića takođe negativno utiče na plodnost kod oba pola..
NEPLODNOST KOD ŽENA UZROCI :
Evo i koji su najčešći uzročnici za sterilitet kod žena :
  • Starost – plodnost kod žena počinje da opada nakon 35. godine i tada dolazi do smanjenja broja i kvaliteta jajnih ćelija, što otežava oplodnju. Takođe, prisutna je i tendencija ranog ulaženja u perimenopauzu, kada se smanjuje nivo hormona i ciklus postaje neredovan.
  • Loš tajming odnosa može uzrokovati neplodnost kod žena – ukoliko se spontanim odnosima ne dolazi do željene trudnoće, vreme je za izračunavanje plodnih dana i “tempiranja” seksa u tom periodu. Pošto je ova metoda često i dosta neprecizna, preporuka je da se i koriste testovi i da se meri bazalna temperatura .
  • Fizički uzroci – izostanak ovulacije,nepredvidiva i neredovna menstruacija,endometrioza,začepljenje jajnika, policistični jajnici. Takođe i kod muškaraca su mogući brojni fizički uzročnici ,koji smanjuju broj i pokretljivost spermatozoida i samo su neki od mnogih stanja koji negativno utiču na našu plodnost. Za detaljnu i tačnu dijagnozu potrebno je konsultovati lekara specijalistu.
UZROCI NEPLODNOSTI KOD OBA POLA
  • Nepravilna ishrana uzrokuje neplodnost kod žena i muškaraca - dugotrajni disbalans u unošenju važnih nutritijenata i hranljivih materija,vitamina i minerala kroz ishranu nepovoljno se odražava na reproduktivni sistem. Manjak svežeg povrća i voća u svakodnevnoj ishrani kao i integralnih žitarica i leguminoza i to tokom dužeg perioda kod muškaraca može da izazove bolest koja se zoveoligospermija ,zbog nedostatka važnih vitamina i minerala. Takođe,iscrpljujuće dijete kojima se neke žene podvrgavaju mogu narušiti hormonalnu ravnotežu i uzrokovati neredovan ciklus ili čak amenoreju.
  • Nedovoljna fizička aktivnost uzrokuje bračni sterilitet – poznato je da umerena i dozirana rekreacija popravlja opšte stanje organizma i  zdravlje, sprečava gojaznost i oslobađa nas od negativnih efekata koje uzrokuje stres. Kod muškaraca, svakodnevni dobar trening povećava nivo testosterona za oko 30 posto.
  • Gojaznost – prekomerna telesna težina često pospešuje impotenciju, dok kod žena povećava nivo estrogena što ima negativan uticaj na ovulaciju i može uzrokovati nastanak cista na jajnicima. Mnoge studije pokazuju da dijete s bogatim sadržajem omega-3 masnih kiselina, pravilnim balansom proteina i ugljenih hidrata i adekvatnim unosom vitamina kroz voće i povrće – poboljšavaju plodnost i povećavaju šanse za začeće te smanjuju mogućnost za neplodnost kod žena.

NEPLODNOST KOD ŽENA I MUŠKARACA KAO POSLEDICA STRESA

neplodnost kod muškaraca lečenjeNemali broj parova nakon veštacke oplodnje, potpuno normalnim putem uspeva da dobije drugo dete. Često se može čuti konstatacija kako je uzrok teškoća sa začećem prevelika želja supružnika koji su neretko pod jakim psihološkim pritiskom. Lekari se ranije nisu slagali sa konstatacijim da je upravo stres uzrokovao neplodnost kod žena. Danas je slika malo drugačija i sve veći broj stručnjaka smatra da je u oko 30 odsto slučajeva uzrok bračnog steriliteta upravo tenzija koja se stvara prilikom planiranja porodice. Stručnjaci s Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu su nakon sprovođenja serije anketa ustanovili da je kod žena koje su prijavile visok nivo stresa u svakodnevnom životu bilo 20 odsto manje jajašaca tokom ovulacije nego kod onih koje nisu izložene velikom stresu. Takođe, u slučaju onih izloženih stresu a koje su uspešno ovulirale, stopa uspešnosti oplođenja bila je znatno manja. Naime, stres kod žena ometa hormonalnu vezu između osovine hipotalamus -hipofiza i jajnika, što veoma negativno utiče na proces ovulacije. Postoji direktna povezanost između mozga i reproduktivnog trakta, jer nervi povezuju mozak sa jajovodima i matericom. Autonomni nervni sistem ima velik uticaj na sposobnost jajnika da proizvede jajne ćelije i hormone. Evo i primera: kada je žena pod jakim stresom može doći do grča u jajovodima i materici što ometa putanju i implantaciju oplođene jajne ćelije. Takođe, hroničan stres u kombinaciji sa nezdravim životnim navikama kod muškarca može smanjiti nivo testosterona i samim tim negativno uticati na stvaranje spermatozoida i direktno utiče na neplodnost kod muškaraca. Što znači da stresom inducirano oslobađanje glukokortikoida i opoida blokira oslobađanje gonadotropnih hormona i posredno smanjuje produkciju testosterona u testisima, što se negativno odražava na stvaranje sperme.

LEČENJE NEPLODNOSTI SUPLEMENTIMA

Pre svega, neophodno je utvrditi koji su tačni uzroci steriliteta, što podrazumeva kompletan pregled oba partnera. Tek nakon toga se propisuje određena terapija. Ukoliko lečenje neplodnosti medikamentima ne da zadovoljavajuće rezultate, bračnom paru  se, ako oni to žele, preporučuje veštačka oplodnja. Istraživanja su pokazala da određeni vitamini i minerali i te kako utiču na plodnost kod oba pola. Vitamin E, na primer, ublažava oštećenje ćelija spermatozoida, izazvano delovanjem slobodnih radikala te je odlična preventiva za neplodnost kod muškaraca. Vitamin C štiti spermu od oksidativnih oštećenja i sprečava aglulinaciju (slepljivanje sperme,koje u znatnoj meri smanjuje oplodnu moć). Takođe, veoma bitnu ulogu u održavanju plodnosti muškaraca imaju i vitamini B6 i B12. Manjak cinka u organizmu smanjuje nivo testosterona, te je zbog toga unošenje tog minerala veoma važno za muškarce s niskim nivoom testosterona, jer povećava i broj spermatozoida i plodnost. U tu svrhu suplemente cinka treba uzimati najmanje nekoliko meseci, a preporučuje se 60 mg dnevno. Međutim, pre toga se treba se posavetovati sa lekarom jer dugotrajno uzimanje ovog elementa može dovesti do gubitka bakra iz organizma. Cinka najviše ima u ribi i morskim pio dovima. Studije pokazuju da selen u znatnoj meri povećava pokretljivost i broj spermatozoid, ali treba biti veoma oprezan, jer su doze preko 200 grama dnevno toksične. Magnezijima, kojeg ima u pirinču,sojinom brašnu,mekinjama pšeničnim, suncokretovim semenkama, hlebu od integralne pšenice, sočivu, orasima i mineralnoj Mg vodi takođe povećava broj i pokretljivost spermatozoida. Kada je u pitanju neplodnost kod žena lečenje suplementima može doneti dobre rezultate. Ženama se pre svega savetuje da uzimaju folnu kiselinu čiji nedostatak znatno smanjuje šanse za začeće i povećava opasnost od urođenih anomalija ploda. Preventivno bi, odmah po prestanku uzimanja kontraceptivnih pilula, svakodnevno trebalo uzimati 0,4 miligrama folne kiseline. Takođe, veoma su važni i gvožđe i jod, kao i vitamin E usled čijeg nedostatka oplođena jajna ćelija ne može da se ugnezdi u materici i telo je odbacuje .

BRAČNI STERILITET KORISNI SAVETI 

  • Trebate znati kako izračunati plodne dane i naučiti da prepoznate pravi trenutak : mnogi parovi koji utvrđuju plodne dane metodom merenja bazalne temperature smatraju da je trenutak kada temperatura poraste idealna za oplodnju. Međutim, tada je obično već prekasno jer je prošla ovulacija. Treba voditi računa da je jajašce potpuno spremno za oplodnju ,upravo na dan ovulacije i još 12 do 18 sati nakon toga.
  • Redovno se podvrgavajte neophodnim pregledima – uzrok za neplodnost kod žena neretko su nelečene ili neprepoznate upale genitalnog trakta. Tako je, na primer, najčešća infekcija hlamidijom koja je jedan od glavnih uzroka kod začepljenih jajovoda.
  • Vodite računa o telesnoj težini – manjak ili višak kilograma neće direkt uticati na plodnost,ali gojaznost (isto kao i pothranjenost) može izazvati poremećaj menstrualnog ciklusa i izostanak ovulacije.
  • Odreknite se alkohola i cigareta – kontinuirano konzumiranje alkohola negativno utiče na stvaranje spermatozoida i smanjuje njihovu gustinu. I nikotin može da uzrokuje razne smetnje u radu reproduktivnih organa i čest je uzročnik za neplodnost kod muškaraca i žena.
  • Ne izlazite testise toploti – plodnost muškarca umnogome zavisi od okolne temperature. Dugotrajne vruće kupke, prečeste posete sauni, ali i previše uske pantalone, mogu dovesti do pregrejavanja polnih žlezda i poremetiti proizvodnju spermatozoida.

NAJBOLJI ČAJEVI ZA NEPLODNOST 

  • Supenu kašiku crvene deteline prelijte sa 7 decilitara tek provrele vode ,skinite sa vatre,dobro poklopite i odstavite najmanje pola sata da tako odstoji. Nakon toga otklopite,dobro procedite i pijuckajte u sitnim gutljajima tokom dana.Ova terapija za neplodnost se primenjuje 3 sedmice,nakon čega se pravi pauza od nedelju dana(najbolje je da pauzirate za vreme menstruacije)..
  • Uzeti prstohvat zdravca(crvenog) i preliti sa decilitrom provrele vode. Skloniti sa šporeta,dobro zatvoriti i sačekati deset minuta.Procediti čaj i piti po jednu šolju ujutru i jednu naveče pred počinak. Čaj protiv neplodnosti od crvenog zdravca treba da uzimaju oba partnera i to u periodu od najmanje šest do osam nedelja.
Postoje brojne narodne recepture koje leče neplodnost kod muškaraca i žena.Jedna od njih je i čajna mešavina od biljke klinavče(slatki grahovac) i babinog zuba.
  • Uzeti tri supene kašike od ove mešavine i preliti sa 0,7 l proključale vode. Skinuti sa vatre,dobro zaklopiti i pustiti da tako miruje jedan sat. Dobro procedite čaj i konzumirajte u popodnevnim časovima. Za neplodnost kod oba partnera preporučuje se da piju ovaj lek najmanje 90 dana,pa napraviti pauzu.
Kao prirodni lek za neplodnost kod muškaraca preporučuje se i domaći med i to u mnogobrojnim kombinacijama.Evo jedne od njih.
  • Pomešajte 200 grama kvalitetnog domaćeg meda sa 50 grama sveže nastruganog rena. Mešavinu pustite da odstoji najmanje desetak dana na prijatnoj sobnoj temperaturi. Svako jutro pola sata pre nego što ćete doručkovati,pojedite jednu malu kafenu kašičicu ovog izuzetnog leka.Obavezno uz njega pripremite i blagotvorni čaj od žalfije,pa ih kombinujte zajedno.Ovo je jako dobra kombinacija protiv neplodnosti kod oba pola,žene je slobodno mogu koristiti i za vreme menstruacije,ne može im nikako naštetiti.Ovaj domaći lek će sprečiti i pad imuniteta tokom ovih nadolazećih hladnih jesenjih i zimskih dana.
  • Za neplodnost kod žena i muškaraca,još jedan recept sa medom se pokazao kao jako dobar.To je kombinacija pola kilograma pravog domaćeg meda sa 50 grama cimeta(u prahu).Oni se takođe uzimaju pola sata pre prvog obroka i uz njih je dobro popiti i čašu mlake vode. Recept se primenjuje najmanje petnaestak dana,kada pravimo pauzu takođe od 15 dana,posle čega ponovo možemo nastaviti..
Kada je u pitanju lekovito bilje kao lek protiv neplodnosti možemo upotrebiti puno toga.Jedna stara narodna receptura glasi ovako
  • Pomešati u jednakim srazmerama,sasušen ruzmarin,đumbir u prahu i bosiljak .Od mešavine uzeti supenu kašiku i preliti je sa proključalom vodom ( 6 dl) ,skloniti sa šporeta i pustiti tridesetak minuta poklopljeno da odstoji.Dobijeni čaj protiv neplodnosti pije se 30 min.pred svaki važniji obroki to naredna tri meseca,slobodno ga mogu uzimati oba bračna partnera.
VRKUTA I NEPLODNOST KOD ŽENA
  • U jednakoj srazmeri pomešati stolisnik i virak pa uzeti jednu supenu kašiku od toga i preliti sa provrelom vodom (2 dl).Dobro poklopiti čaj i pustiti da miruje najmanje pola časa. Ovako spremljen čaj za neplodnost kod žena od virka i hajdučice se pije svaki dan od dve do tri šolje , s tim da ga smeju trošiti samo žene…
LEKOVITA ŽALFIJA PROTIV NEPLODNOSTI
  • Dve male kafene kašičice žalfije treba preliti sa 2 i po decil. proključale vode i pustiti da poklopljeno miruje petnaestak minuta.Procediti dobro i odmah piti. Obavezno piti ujutru uz med i ren i naveče samostalno. Preporuka je da ga piju i žene i muškarci.
  • Za neplodnost kod oba partnera dobro se pokazalo ulje od crnog kumina.U periodu od tri do šest meseci potrebno je konzumirati pola kafene kašičice od ovog ulja sa decilitrom tople vode. Ukoliko vam je lakše možete i izbrojati tridesetak kapi.
KAKO POVEĆATI POKRETLJIVOST SPERMATOZOIDA
  • Pomešajte sledeće lekovito bilje : 100 grama zovinih cvetova, 50 grama hajdučice,30 grama iđirota,50 grama semenki od peršuna,30 grama listića od maline i 30 grama majčine dušice. Od mešavine uzeti dve male kafene kašičice i preliti sa provrelom vodom (najviše 2,5 dl) . Pustite da poklopljeno stoji nekih trideset minuta,nakon čega lekoviti čaj treba i procediti. Uzimajte ga do tri puta dnevno po jednu šolju i pospešićete bolju produkciju i pokretljivost malih plivača – spermatozoida.
LEKOVITA KUPKA PROTIV STERILITETA
  • Pomešajte u jednakoj srazmeri ( po 200 g) maslačka,virka,preslice i hajdučke trave .Dve pune šake mešavine prelijte sa dve litre provrele vode i pustite najmanje pola sata da tako odstoji . Ovu lekoviti kupku dodajete toploj vodi u unapred pripremljenoj kadi. Važno je sedeti u vodi dvadesetak minuta i to mogu da primenjuju oba partnera.Na ovaj način omogućićete puno bolju cirkulaciju vaših reproduktivnih organa što je veoma značajno kad je u pitanju neplodnost kod žena i muškaraca.

Izvor: dijetamesecevemene

05 децембар 2014

ČAJ OD MASLAČKA


Caj od maslacka bilo da se priprema samostalno ili u sklopu drugih čajnih mešavina,je izuzetno  delotvoran lek iz prirode.Maslacak caj pomaže obolelima od dijabetesa,zatim kod anemije,kamena u žući,reumatskih tegoba,bolesti jetre,neredovne menstruacije i dr…

MASLACAK KAO LEK

Osim što je poznat kao vesnik proleća, maslacak  biljka je veoma lekovita i svakako je vredi uvrstiti u ishranu. On se može naći na svakom koraku, ali se u ishrani i terapiji koriste samo biljke koje rastu daleko od saobraćajnica i zagađenja. Svi delovi su mu lekoviti: listovi se beru pre nego što procveta, cvetovi od aprila do maja, a koren se vadi u rano proleče ili ranu jesen. Biljka maslacak je lekovita jer sadrži obilje pelina, cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi puni gvožđa i vitamina C . U terapiji se koristi u raznim oblicima, kao caj od maslačka za jetru i slično, takođe se pravi i  sok, sirup, a od listova se pravi veoma ukusna i lekovita salata od maslacka .

BILJKA MASLACAK ZA ZDRAVLJE

List maslacka je izuzetan za detoksikaciju organizma bilo da se upotrebljava kao salata ili caj od maslacka,sadrži vitamine C, D,A i one B-kompleksa, zatim gvožđe,bakar, magnezijum,, kalijum,cink,kalcijum, mangan.Salata od maslacka se upotrebljava u ishrani zbog visokog sadržaja brojnih hranljivih materija. Ukoliko se beru nakon cvetanja, biće gorki, pa je uvek bolje da se koristi mlado lišće. Sveže stabljike maslačka rastvaraju kamen u žuči, regulišu metabolizam, čiste krv, a dobar su prirodni lek za želudac kao i za  šećernu bolest.

CAJ OD MASLACKA RECEPT

Caj od korena maslacka  se savetuje  dijabetičarima, osobama koje su anemične,ali i onima koji imaju problem s reumom, kamenom u žuči i neredovnim menstruacijama. Dobar je i za čišćenje organizma od toksina, pomaže u slučaju degenerativnih promena hrskavice i podstiče znojenje. Takođe, caj od maslacka za mrsavljenje postiže odlične rezultate u borbi protiv gojaznosti i celulita…
caj od maslacka priprema

CAJ OD MASLACKA PRIPREMA

  • Pomešajte po jednu malu kašičicu od osušenih listova, cvetova i sitno iseckanog korena maslačka, staviti u posudu, preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji.
  • Posle 20 minuta procediti i zasladiti kašičicom meda.
  • Caj od maslacka se pije od dve do tri šoljice dnevno.Najbolje je 30 minuta pre jela.

CAJ OD MASLACKA ZA JETRU

Koren maslacka se u Indiji se koristi u terapiji za teške bolesti jetre, uključujući cirozu i hepatitis, a doprinosi i lečenju infekcija, virusa i  kod zadržavanja vode u organizmu. Mnoga istraživanja pokazala su da biljka maslacak stimuliše protok žuči i da ima blagi diuretički efekat. Ova biljka pročišćava mokraćne puteve i blagotvorno deluje na bešiku i bubrege i leči urinarne infekcije. Danas čak i neki lekari preporučuju  caj od maslacka za čišćenje jetre, posebno u slučaju prekomerne upotrebe raznih sintetičkih lekova. Maslacak caj podstiče apetit ,ubrzava varenje hrane i podstiče bolju probavu,takođe preporučuje se maslacak kao lek za smanjenje nivoa holesterola u krvi..

SOK OD MASLAČKA RECEPT

Sok od maslačka koristi se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje ukoliko je sveže isceđen. Pravi se
ceđenjem listova i korena, nakon čega se taj sok pomeša sa šoljom mleka i zasladi medom. Pije se ujutru na prazan stomak
tokom tri nedelje.

KAKO SE PRAVI DŽEM OD MASLAČKA

Ovaj džem najbolje je uzimati ujutru na prazan stomak, pomešan sa zelenim čajem . Ovaj napitak će delovati protivupalno i kao sredstvo za čišćenje jetre od toksina, a ima i diuretsko dejstvo. Kao i caj od maslacka , džem je takođe koristan i za sprečavanje astme i bronhitisa, a u tom slučaju uzimaju se dve supene kašike odjednom, ujutru na prazan stomak.
Priprema:
  • Otkinuti 300-400 žutih cvetova maslačka, preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji 24 sata.
  • Sutradan maslačak dobro iscediti i preliti s pola litra tople prokuvane vode pa kuvati 15-20 minuta.
  • Nakon toga dodati kilogram šećera, dva sitno iseckana srednja limuna (može i s korom) i kašičicu limuntusa, posle čega se smesa kuva još pet minuta.
  • Kada džem dobije boju meda, skinuti ga s ringle, sačekati da se ohladi i procediti kroz gazu.
  • Dobijenu smesu prokuvati još dva minuta.
izvor:dijetamesecevemene

ČAJ OD PERSUNA


Caj od persuna priprema se još od  antičkih vremena,tačnije  stare Grčke,gde se pio za izbacivanje viška vode iz organizma , za čišćenje bubrega kao i kod potrebe za detoksikacijom organizma,posle masnih i vinom zalivenih večera.Takođe peršun je bio i sveta biljka ,čijim su se vencem krunisali slavodobitnici.

PERŠUN KAO LEK

Peršun je zeljasta dvogodišnja biljka jakog i aromatičnog ukusa,koja cveta u julu i avgustu,cvetovi su mu zelenkasto-žuti ,skupljeni u štit na vrhu stabljike,stabljika je uglasta,a persunov list je trostuko perast i svetlozelene boje..Njegovo diiuretičko dejstvo je  svima dobro poznato , međutim pored toga peršun kao lek takođe pomaže kod i sledećih bolesti :anemija,artritis,upala bešike,alergija,bolesti bubrega,giht,celulit,bolesti srca, kod parazita u crevima,bolesti jetre i prostate,kod loše cirkulacije i gojaznosti.Njegovo diuretičko delovanje je kontraindikovano kod upale bubrega i u tom slučaju se peršun ne sme uzimati.

PERSUN  ZA ZDRAVLJE

Koren persuna,seme i persunov list sadrže eterična ulja i bogati su vitaminom C. U njihovom sastavu se nalazi i apiol koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa i smetnje u protoku krvi.Njega najviše ima u peršunovom eteričnom ulju koje se dobija iz korena i semena.Persun biljka kao hrana predstavlja idealno povrće.Kao začin ima izuzetno preventivno delovanje u našem organizmu a ujedno stimuliše organe za rad.Takođe caj od persuna je odličan za žene jer ima estrogeno delovanje i pojačava libido,u preventivne svrhe se koristi za sprečavanje nastanka osteoporoze i jačanje kostiju zbog fluora i bora kojeg sadrži.Danas se najčešće za lečenje koristi caj od listova ili sirup od korena peršuna.

PERSUN LATINSKI NAZIV

Petroselinum hortense

CAJ OD PERSUNA DEJSTVO

Persunov caj bogat je vitaminima A,C,E i brojnim mineralima.Snižava loš holesterol ,koristi se za smanjenje krvnog pritiska,ublažava bolne menstruacije,koristan je i  kod neredovne menstruacije i bogat gvožđem ,pa se preporučuje kod anemije.Idealan je za ispiranje mokraćnih puteva,za izazivanje znojenja,za lečenje konjuktivitisa i mnogih drugih tegoba..Pa krenimo redom - kako se pravi caj od persuna  ?

CAJ OD PERSUNA PRIPREMA

  • Uzeti jednu kašiku korena peršuna i 2,5 dl vode.
  • Kuvamo koren 5 minuta,a zatim poklopimo 10 minuta,ohladimo pa procedimo.
  • Pije se 3 puta po 1 šolja
Ovaj prvi recept za caj od persuna namenjen je osobama koje imaju čestu nadutost stomaka,otežano mokre,ali je takođe odličan i za smirivanje nervne napetosti i ublažavanje bolova u telu.

CAJ OD PERSUNA ZA MRSAVLJENJE

Postoji verovanje a i vidljivo je na vagi da se uz pomoć peršuna može izgubiti kilogram do dva.Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun.Od njega se tope kilogrami ,ali samo zato što iz tela izlazi mnogo vode.Peršun biljka nam pri mršavljenju može pomoći da se telo očisti ,ali nemojte očekivati puno više od toga.

ČAJ OD PERŠUNA ZA JAČANJE POTENCIJE

  • Pomešati 100 grama korena peršuna i 100 grama semena peršuna
  • Od te mešavine uzeti po 2 kašičice i kuvamo 5 minuta u 2 dl vode.
  • Poklopimo,pustimo da odstoji 1 sat i procedimo.
Po ukusu zasladimo sa medom od žalfije ili od ruzmarina.Pijemo uveče,a možemo i uveče 2-3 puta dnevno.Uz ovaj caj od persuna jako se dobro pokazao i sok od celera i to 1 dl u malim gutljajima.
PERSUN CAJ ZA JACANJE POTENCIJE BR.2
Potrebno
  • Koren peršuna 50 grama,slatka paprat 50 g,zečji trn 50 g,kopriva 50 g..
Uzeti 3 kašike od mešavine i kuvati 5 minuta u pola litre vode.Poklopiti i posle 3 sata dobro procediti.Ovaj čaj se pije 3 x dnevno pre jela..
CAJ ZA BOLJU POTENCIJU BR. 3
  • 50 g peršuna,50 g medveđeg grožđa,50 g kilavice,50 g breze,50 g zubače(Cynodon dactrylon)..
Priprema se isto kao i prethodni recept.
caj od persuna priprema

CAJ OD PERSUNA ZA ČIŠĆENJE KRVI

  • Uzmemo po 100 g lista peršuna,100 g korena peršuna,100 g kleke i 100 g maslačka.
  • Od čajne mešavine ovih biljaka uzmemo 2 kašike i prelijijemo sa 6 dl ključale vode.
  • Poklopimo,pustimo da odstoji 1 h i procedimo.
  • Dobro je i ako bobice kleke zgnječimo.
Caj od persuna pijemo zaslađeno 3 x po 2 dl na dan, a toj terapiji možemo dodati propolis kapi ,tako da u čaj ukapamo 3x po 10 kapi propolisa.

CAJ OD PERSUNA ZA CISCENJE BUBREGA I BUBREZNIH KAMENACA

  • Pomešati po  100 g korena,lista i semena  peršuna.
  • Od te mešavine uzeti 2 kašike i kuvati u 2dl vode 5-8 minuta.
  • Poklopiti,pustiti da odstoji 1 h i procediti.
Pije se pre jela po jedna šolja dok ne potrošimo mešavinu .Pored što je dobar za pesak i kamen u bubregu,ovaj persunov caj je dobar i protiv žutice i za lečenje slezine i jetre..

PERSUN ZA LICE

Pored čajeva i čajnih mešavina kao odlično i delotvorno sredstvo se pokazao  i persun protiv fleka na licu.Za ovaj jednostavan recept nam je potreban peršunov list i to puna šaka,kojeg treba sitno da iseckamo i stavimo uveče da se natapa u litru vode.Ujutro se peršunova toaletna voda procedi i koristi za umivanje lica,odlična je za odstranjivanje sunčanih i jetrenih pega.

CAJ OD PERSUNA U TRUDNOCI

Peršun biljka ima jako estrogeno delovanje i  koristi za omekšavanje grudi i  stvaranje mleka kod dojilja ,za izazivanje mesečnog ciklusa i olakšavanje porođaja.Ipak pored svega navedenog  persun u trudnoci zahteva oprez te se obavezno obratite vašem ginekologu ukoliko želite piti caj od persuna. VAŽNA NAPOMENA:Upotreba perršunovog toksičnog eteričnog ulja je zabranjena jer može da izazove teške posledice po zdravlje:iritira želudac,izaziva masnu jetru,aritmiju,halucinogeno deluje, a kod trudnica izaziva pobačaj.Koren peršuna sadrži sastojke koji kod osetljivih osoba može da izazove fotodermatitis. Peršunovo ulje sme da se koristi samo prema lekarskom receptu.To ulje je delotvorno kod infekcija mokraćnih kanala i pojave krvi u mokraći,kamenaca u besici i bubrezima.Za spoljnu primenu koristi se kod uboda insekata,anaročito komaraca kao i protiv vaški na glavi..

SOK OD PERSUNA

  • Uzmemo 1 kg bagremovog meda.2 dl soka od korena i lista peršuna i 5 dl soka od maline..
  • Sve sastojke treba dobro promešati  i uzimati 3 x po jednu kašiku pre jela.
Ovako pirpremljen sirup tj.sok od persuna treba da piju osobe koje imaju anksiozni poremecaj  jer smiruje nervnu napetost.
OBLOZI ZA UPALU OČIJU
Izvadimo sredinu toplog hleba i umesimo ga sa liščem peršuna,sve dobro izmešamo i napravimo oblog sličan palačinki.Stavimo na oči i držimo 1 sat odmarajući se.