google analitika

31 мај 2014

PRIRODNI LEKOVI ZA PODOČNJAKE, UMORNE I CRVENE OČI

podocnjaci i umorne oci
Ljudi najčešće umaraju oči dugotrajnim gledanjem televizije, radom na komjuteru ili čitanjem u lošim svetlosnim uslovima.
Evo nekoliko načina da ublažite podočnjake, crvenilo očiju i da ih odmorite.
1. Crvene oči: ako su vam oči samo nadražene zbog nespavanja, dugog gledanja u monitor računara ili boravka u prostoriji sa mnogo duvanskog dima, dovoljno je da stavite tople obloge od lipovog čaja.
2. Za umorne oči 1: u litar vode potopite 40 grama ružinih latica i ostavite da odstoje. Možete koristiti i uvele latice potopljene u vrelu, jer imaju isto dejstvo.
3. Za umorne oči 2: skuvajte čaj od ruzmarina, procedite, sipajte u posudu za led i zaledite. Uzmite nekoliko kockica leda od ruzmarina i pomešajte sa 2-3 kašike punomasnog mleka. Natopite vatu i držite desetak minuta na kapcima.
4. Za podočnjake: izrendajte krastavac, iscedite vodu i stavite na pamučne krpice pa zatim na oči. Može da se koristi i krompir umesto krastavca.
5. Čaj od kamilice u filter kesicama brzo je rešenje za vaše podočnjake. Skuvajte čaj u vodi, zatim vrećice ostavite u frižideru i hladne ih nanesite na oči. Ovo treba raditi češće da bi videli poboljšanja.

izvor:

KUPINOVO VINO KAO LEK I RECEPT


kupinovo vino recep i lekovia svojstva
Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efikasan lek za lečenje malokrvnosti(anemija). Takođe se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno deluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.
Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Recept za kupinovo vino

Potrebno je: 5 kg kupina i 1,5 kg šećera
1. Očišćene i oprane kupine stavite u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šecer. Nemojte ih napuniti  do vrha, ostavite odprilike 3 prsta jer će uskoro započeti vrenje
2. Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mjesto
3. Neka odstoji nedelju dana
4. Nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procedite kroz gazu
5. Staviti vino opet u posudu i ostavit još nedelju dana
6. Tada pazljivo opet oceditite vino od taloga i pretočite u litarske staklene flaše
7. Povezati boce gazom ( ne stavljajte čep jer bi boca pukla )
8. Čuvati na hladnom mestu i nakon mesec dana možete staviti čepove
Upotreba: Piti ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje. U lekovite svrhe  dovoljna je dnevna doza od 0,5 dl do 1 dl (pola čaše) ovog napitka u duzem vremenskom periodu oko  2-3 meseca.

izvor:

JABUKOVO SIRĆE - ČUDOTVORNI ELIKSIR LEPOTE

Jabukovo sirće koristi se u kuvanju, ali je njegova namena prvenstveno u lečenju zaista velikog broja tegoba i bolesti. Neretko, jabukovo sirće se preporučuje kao ,,lek za sve''. Pored toga jabukovo sirće je i ,,čudotvorni eliksir lepote'' ! Njegova primena je više nego poželjna kada je u pitanju nega i lepota kose, kože, noktiju, tela, a jedan je i od boraca za skidanje suvišnih kilograma...
Pogledajte kako možete da koristite ovaj dar prirode u očuvanju svoje lepote.
Za kožu
Za blistavu kožu i protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje jabukovo sirće daje koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.
Za čistije lice, protiv mitesera - Jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i tom tečnošcu tri puta dnevno prskati lice.
Tonik za lice - Miks od jedne kašike jabukovog sirćeta i dve šolje vode možete koristiti kao tonik za zatezanje i čišćenje kože. Tonik nanosite svakodnevno tuferima i vaša koža će biti dubinski očišćena.
Protiv akni Prirodna kiselina iz jabučnog soka može pomoći u borbi protiv akni, ali i sunčanih i staračkih pega. Prvo napravite test na manjem delu kože da vidite jeste li preosjetljivi. Stavite malo jabukovog sirćeta na vrat i ostavite 15 minuta. Ako nema reakcije, možete ga staviti i na lice. Razredite jabukovo sirće s vodom u razmeri 1:3 (nakon nekog vremena možete smanjiti ili dodati vode). Čistom pamučnom gazom nanesite mešavinu na problemtično područje i ostavite da deluje oko 20 minuta, potom isperite. Postupak ponavljate dva-tri puta dnevno dok akna ne nestane.
Protiv opekotina na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To ce sprečiti pojavu plika i ublažiti bol.
Kod ekcema - obolela mesta treba mazati jabukovim sirćetom četiri puta na dan i tri puta tokom noći. Ekcem, praćen svrabom ubrzo će nestati.
Uklanja bradavice - u video snimku pogledajte kako:



Za kosu
Regenerator - Pomiešajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta sa 2 kašike maslinovog ulja i 3 bjelanca. Utrljajte to u koren kose, stavite kapu za tuširanje ili plastičnu kesu, sačekajte 30 minuta, a zatim isperite. Vaša kosa će nakon ovog tretmana biti mekša i zdravija.
Za sjajniju kosu - Nakon što ste oprali kosu nekim prirodnim šamponom, isperite sa malo vode u koju ste dodali kašiku jabukovog sirćeta (ova količina vode sa sirćetom može vam koristiti za nekoliko pranja kose).
Za dubinsko pranje kose Jabukovo sirće takođe uklanja naslage minerala koji nastaju kao posledica korišćenja tvrde vode i zbog nečistog vazduha. Uklanja i sebum i naslage proizvoda za stajling. Kada se upotrebljava kao sredstvo za dubinsko pranje kose koristi se u većoj koncentraciji nego inače (25-50%). Utrljajte na kosu i ostavite da deluje nekoliko minuta pa potom isperite.
Zaštita od hlora - Ukoliko imate farbanu kosu i želite da zaštitite boju od hlora prilikom odlaska na bazen, nanesite sirće na kosu i držite 15 minuta pre ronjenja.
Učvršćivač boje kose - Sprečite ispiranje farbane kose rastvorom jedne čaše belog sirćeta i čaše hladne vode kako biste učvrstili boju.
Protiv peruti - Pomešajte pola šoljice mlake vode, trećinu šoljice jabukovog sirćeta i tri kašike meda. Stavite ih u bocu s raspršivačem i tresite dok se med ne rastopi. Kosu raspodelite u četiri dela. Mešavinu nanesite na teme, na celu glavu, dok je ne potrošite. Kosu zamotajte u plastičnu kesu ili kapu za tuširanje i ostavite da stoji 15 minuta. Isperite na uobičajen način. Postupak ponavljajte jednom nedeljno. Nakon dve do tri endelje primetićete rezultate.
Za posvetljivanje plave kose - Da bi ste posvetlili plavu kosu i vratili joj sjaj, da se lepo presijava na letnjem suncu, takođe koristite jabukovo sirće. Skuvajte 2 šolje vode u manjoj šerpici i onda dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta i kuvajte 15 minuta na laganoj vatri. Ostavite da se ohladi. Našamponirajte kosu, isperite i onda ohlađenom mešavinom sirćeta i vode još jednom isperite kosu.
Ukoliko želite da posvetlite pramenove pomešajte jednake količine jabukovog sirćeta i svežeg soka limuna i uspite smesu u sprej bocu. Odvojite pramen i našpricajte ga mešavinom. Tako i sa još par pramenova. Ostavite da deluje 10 minuta ili malo duže. Da biste poboljšali efekat kosu sušite na suncu. Isperite mlakom vodom, a miris sirćeta će ispariti kako se kosa bude sušila.
Da biste poboljšali boju tamne kose pomešajte 1/2 šolje jabukovog sirćeta i 1/2 šolje soja sosa. Koristite smesu nakon pranja šamponom i ispiranja. Nanesite, ostavite par minuta i isperite mlakom vodom.
Za nokte
Priprema za manikir Najbolji način da uradite manikir kod kuće jeste da potopite prste u sirće pet minuta, a zatim pustite da se osuši pre nego što počnete da lakirate nokte. Sirće će ukloniti površinske oštećene slojeve i učiniti vaše nokte sjajnijim i glatkim.
Uopštena nega
Ispiranje usta Koristite jabukovo sirće kao tečnost za ispiranje usta: rastvorite 1 kašičicu soli u čašu tople vode i dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta.
Modrice - Spriječite pojavljivanje crnih modrica potapanjem pamučne gaze u jabukovo sirće, a zatim stavljanjem natopljene gaze na povređeno mesto sat vremena (da odstoji).
Za mršavljenje Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dve kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti cašu vode sa dve kašičice sirćeta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirće utiče na sagorevanje suvišnog masnog tkiva.

Možete vi to same !

Izvor:
mogujatosama.rs

30 мај 2014

MLADA ZELENA PŠENICA, LEKOVITA SVOJSTVA


mlada zelena trava
Mlada zelena pšenica je postala pravi trend u  u alternativnoj medicini. Ovakva pšenica je puna korisnih sastojaka za ljudski organizam. Pre svega to je pšenica koja se ubere pre razvitka zrna i prelaza u zrelu, zlatnu pšenicu. Dok je mlada, pšenica podseća na travu i visoka je 15-20 cm i kao takva je optimalna za korišćenje u lekoivte svrhe. Kada se mlada pšenica uzgaja u organskim uslovima zadržava oko 90% svih minerala prisutnih u zemlji. Ovu pšenicu možete i sami uzgajati, a o tome na kraju članka.

Lekovita svojstva mlade zelene pšenice

Najčešće se od mlade zelene pšenice priprema sok koji se pije.
Jak antioksidans i detoksikant
Mlada zelena pšenica ima jako detoksikacijsko dejstvo i izvor je antioksidansa što znači da vas štiti od mnogobrojnih bolesti.  Ovaj prirodni kompleks vitamina i minera prepun hlorofila i enzima deluje detoksično na limfni sistem, krvotok, jetru i gastrointestinalni trakt. Ona neutralizuje i eliminiše otrove i slobodne radikale iz organizma.
Sok od mlade pšenice deluje protiv svraba, uklanja bubuljice, leči oboljenja desni, ždrela i sinusa, organa za varenje i disanje. Postoje istraživanja da organizam štiti od štetnog dejstva radijacije.
Koža, kosa, nokti: Nutritivan sastav lišća mlade pšenice osigurava blagotvorno delovanje na kožu, kosu i nokte
Sadrži vitamine A, vitamin C, vitamine B kompleksa, vitamin E i K, kao i minerale koji se nalaze u zemlji uključujući kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, kalijum, fosfor i kobalt.
Preporučuje se kod slabog imuniteta, ljudima koji su izloženi povećanim psihičkim i fizičkim naporima, nakon operacija i u vremenu oporavka od bolesti, sportistima, dijabetičarima…
Protiv raka
Najveću popularnost ova pšenica dobila je sa tekstovima u kojima su se ljudi navodno izlečili od raka. Jedan od tih ljudi je 74-godišnji Deni Mek Donald iz Irske. Doktori su mu rekli da ima rak želuca, i da će najverovatnije umreti za 3 meseca.On je odbio da koristi hemoterapiju i rešio da prihvati prehrambeni pristup lečenja.
Nakon 4 godine on se oseća dobro zahvaljujući dnevnom protokolu koji je usvojio i koji uključuje i ispijanje sokova pšenične trave (mlade pšenice). Njegovo iskustvo sa zelenom pšenicom možete pročitati ovde.
Uzgoj i sadnja mlade pšenice u kućnim uslovima
mlada zelena psenicaU plasticnu posudu (kao na slici) stavite jedan cm organskog upstrata za sadnju. Zatim dodati šaku ekopšenice koju možete kupiti u radnjama sa zdravom hranom. Blogo zalivati pšenicu i prvih dana je držite poklopljenu kako bi zadržala vlagu i podstakla brži rast. Kada se klice pojave posudu staviti uz prozor u toploj sobi. Dalje nastaviti sa zalivanjem do branja za pripremu soka. Potrebno je oko 10 dana da pšenica bude spremna za branje.
Priprema soka od mlade pšenice
U seckalicu stavite čašu vode i travčice pšenice koje ste odrezali makazama iz  prethodno pomenute posude. Zatim usitnite pšenicu i dobijeni sok procedite kroz tkaninu ili cedaljku. Sok možete odmah konzumirati i nije baš lepog ukusa ali je zdrav.

izvor:

GAVEZ – ZA ZARASTANJE RANA I PRELOMA KOSTI, PROTIV BOLESTI PLUĆA…


gavez zarastanje rana
GAVEZcrni koren (Simphitum officinale L.)
Apotekarsko imeRadik Consolidae ili Radik Simphiti.
Gaveza ima svuda uz potoke na vlažnom tlu, na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja. Ima razgranjen debeo crni koren, iznutra je beo i sluzav. Ima uspravnu stabljiku koja može da naraste do 80 cm visine. Veoma je razgranat, sa širokim kopljastim listovima, grubim maljama i oštrim vrhovima. Cveta u kiticama sa crvenoružičastim i ljubičastim cvetovima. Cveta čitavo leto. Koren se bere u proleće ili u ranu jesen. Koren se očisti od zemlje, raskoli i suši na suncu ili na veštačkoj toplini. List i cvet se bere za vreme cvatnje.
Gavez sadrži: hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo – stoga rana brzo zaraste. Kod krvavih ispljuvaka koren se ostavi u vodi (ne sme se kuvati) više dana i pije ta voda gutljajima po šoljicu dnevno

Lekovito dejstvo gaveza:

-Gavez je lek protiv bolesti pluća, prekomernog lučenja želudačne kiseline, kašlja, grčeva.
-Deluje na Koščani sistem tako da prelomljena kost brže zaraste. Narod ga upotrebljava za lečenje rana na telu. Inače cela biljka služi za stezanje sluzokože.
-Čaj od Gaveza pojačava znojenje i jača mokrenje. Priprema: Jelovna kašika cveta i lišća gaveza stavi se u pola litre ključale vode.
-Gavez leči bronhije – astmu.
-Za zarastanje rana: iseckati na sitno: koren, lišće i cvet, i kuvati u mleku. Time obloži ranu svaki dan pa će i najveća rana za kratko vreme zarasti. Čaj se ne sme pripremiti u gvozdenom loncu!
-Odstranjuje bubuljice (akne) sa lica. Priprema: Šaka gaveza kuva se u litru vode i sa tom vodom se tri puta dnevno umiva.
Napomena: Gavez ne smete koristiti u većim količinama jer sadrži otrovne alkaloide!

Izvor:

KAKO SE KORISTI GAVEZ ZA LEČENJE PRELOMA KOSTI


gavez za prelom
Gavez je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima, posebno kada se radi o prelomima kostiju ili zarastanju rana. U pojedinim zemljama je zabranjena njegova upotreba kao čaj, ali je dozvoljen za spoljnu upotrebu, što i jeste njegova glavna prednost. Tajna velike lekovitosti gaveza u lečenju preloma kosti je u njegovom sastojku alantoinu koji podstiče stvaranje novih ćelija. Dokazano je da prelomi 5 puta brže zarastaju ako se koristi gavez.

Kako se koristi gavez za lečenje preloma kosti

Recept 1: nabavite 100 gr korena gaveza, istucajte ga u manje delove i prelijte ga sa litar ključalog mleka i ostavite da se kuva 20 minuta. Zatim ostavite tu smešu 6 sati pa procedite. U dobijenu tečnost se umače krpa koja se stavlja na prelom kao oblog. Potrebno je menjati oblog na svaka četiri sata, prvih 6 stavljanja, a posle možete da proredite.
Recept 2: četiri kašike sitnog korena gaveza se preliju sa malo ključalog mleka, a zatim se nastavi mešati na manjoj vatri sve dok se ne stvori kaša. Dobijenu kašu istresete u lanenu krpu i dobro privijte na mesto gde je prelom, vodeći računa da ne bude mnogo stegnuto kako se ne bi prekinula cirkulacija. Obloge menjati svakih četiri sata.
Rcept 3: pored korena, mogu se koristiti i listovi gaveza. Sameljite listove i tako dobijenu smesu stavite na prelom pa zavijte najlonskom folijom.

Recept za zarastanje rana, modrice i otoke

Tinktura od gaveza pospešuje zarastanje rana, smanjenje otoka i modrica. Kašiku tinkture treba razblažiti sa 1dl prokuvane vode pa je koristiti za ispiranje
Gde se može naći gavez?
Gavez raste kao korov na vlažnom tlu, najčešće pored potoka ili na vlažnim livadama. Koren se uzima u proleće ili početkom jeseni i zatim se suši na suncu ili odgovarajućoj temperaturi. Koren takođe možete presaditi na mesto koje želite, samo da je dovoljno vlažno.

izvor:

25 мај 2014

ČAJEVI ZA SRCE

Protiv srčanih tegoba veoma dobra biljka jeglog. On jača i reguliše srce. Vrlo je dobar kod oštećenja srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, kod ateroskleroze, kod nervoznih srčanih smetnji, a osim toga kod lečenja glogom dolazi do opšteg živčanog umirenja.
Za pripremu čaja koriste se listovi i cvetovi gloga koji mogu biti pomešani u jednakim delovima i plodovi. Od cvetova i listova priprema se čajni oparak, a za jednu šoljicu uzima se 1 kašičica cvetova, listova ili mešavine. Uzimati 2-3 šoljice u gutljajima, za jedan dan.
Čaj se može pripremati i od zdrobljenih plodova. Jedna kašičica zdrobljenih plodova stavi se u vodu za jednu šoljicu čaja i ostavi da odstoji 7-8 sati. Zatim se kratko prokuva, procedi i pije 2-3 šoljice dnevno, sa dodatkom meda.

izvor:

24 мај 2014

NAJBOLJE BILJKE ZA ŽENSKE PROBLEME


19358_stock-photo-herbal-medicine-shutterstock_79885168_300x0[1]
Postoje lekovite biljke koje uspešno leče gotovo sve poznate ženske boljke. Donosimo vam spisak efikasnih prirodnih lekova za ženske tegobe koji su sastavili naši poznati fitoterapeuti.
Postoje biljke na koje se oslanjam s velikim poverenjem kada su u pitanju ženske boljke. Ima ih mnogo, a ja bih izdvojila hajdučku travu, virak, kantarion i žalfiju. Ne može sve da pomogne svima, ali može onima koji se trude da lečenje sprovedu pridržavajući se uputstava i vraćajući se prirodi. Često sam se uverila da su biljne terapije pomogle da se pobedi dugogodišnja neplodnost, otklone hormonalni poremećaji, tegobe u menopauzi, ciste, miomi… – kaže travarka Ranka Vladić.
Za miome na materici i kod produženog krvarenja veoma je delotvorna trava virak ili rosnica. Ima izuzetnu moć u kombinaciji s koprivom pri otklanjanju ovog problema. Smiruje upale, otoke, izrasline, smanjuje protok krvi jer u sebi sadrži tanin i još neke delotvorne supstance – objašnjava Pop Manić.
Virak (vrkuta)
Virak ili vrkuta pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti, od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom.
Ova biljka jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, olakšava porođaj, ublažava simptome klimaksa. Preporučuje se i trudnicama. Kažu, valja utoliti žeđ čajem od vrkute barem jednom dnevno već od trećeg meseca trudnoće. Mnoge žene je smatraju svojom zaštitnicom jer važi za univerzalni lek protiv svih ženskih bolesti. Travari tvrde i da može da spreči mogućnost ispadanja materice.
Ukoliko dođe do toga, preporučuje se čaj od sveže ubrane vrkute. Pije se četiri puta dnevno, ali lagano, gutljaj po gutljaj.

Macina trava (očajnica)
Macina trava se od davnina koristi za lečenje neplodnosti. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje muke žena koje su davno očajavale jer nisu mogle da postanu majke.
Ona normalizuje lučenje polnih hormona i uravnotežuje hormonalni ciklus, što je preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.
Čaj od macine trave pravi se tako što se dve kašičice ove biljke preliju sa dva i po decilitra vrele vode i procede posle tri do pet minuta. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan.

Kantarion (gospina trava)
Za očuvanje zdrave vaginalne flore preporučuje se ispiranje biljnim čajem od kantariona. Čaj od kantariona sprema se od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke.
Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta. Potreban vam je irigator, koji ćete napuniti mlakom tečnošću, uvući u vaginu do dubine od oko pet centimetara i istisnuti tečnost. Dobar lek za sve ženske boljke je i kantarionovo ulje.

Žalfija (kadulja)
Žalfija je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: „Tamo gde raste žalfija, gospodari žena“.
Čaj od žalfije vrlo je efikasna pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, koji su česti u menopauzi. Osim toga, pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj pije u poslednjem mesecu trudnoće, stimulisaće kontrakcije materice i olakšati porođaj.
Primenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, na primer protiv belog pranja.
Žalfija se u lečenju uzima u obliku čaja. Dve kašičice preliju se sa dva i po decilitra vrele vode. Piju se dve-tri šoljice dnevno.


Neven (žutelj)
Čaj od nevena se koristi za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih devojaka ili žena u klimaksu.
Neven, hajdučku travu i koprivu zajedno treba da koriste žene koje imaju cistične promene na jajniku i sve one koje su sklone ginekološkim problemima.
Treba piti tri šolje ovog čaja dnevno, u gutljajima. Čajna mešavina od nevena ne kuva se, već se jedna kašika čaja prelije četvrtinom litra vrele vode i ostavi do pet minuta.
Ako vas muče tegobe PMS- a, napravite čaj od dva cveta nevena koja ćete preliti sa dva decilitra vrele vode. Ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte čaj tri puta dnevno posle jela.
Hajdučka trava (stolisnik)
Hajdučka trava je odlična biljka za lečenje menstrualnih tegoba i prekomernog krvarenja. Čaj korisno deluje i leči ispucale ruke i bolne bradavice kod dojilja. Hajdučku travu sve žene treba da koriste bar jednom dnevno.
Pomaže kod svih tegoba vezanih za menstruaciju, i kad je obilna i kad je oskudna, i ublažava grčeve materice. Daje neverovatne rezultate u klimaksu. Dovoljno je da se pije dva puta dnevno u gutljajima, i tegobe menopauze će nestati.
Kašičicu hajdučke trave prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji oko 10 minuta, a onda procedite. Nemojte piti više od dve šolje dnevno.

izvor:

LEČENJE MIOMA BILJEM

Čaj za lečenje zatvora
Za ovaj napitak ptrebno je:
-2 pune kašike lanenog semena
-2 pune kašike meda
-2dl vode
Laneno seme i med prelijte vodom u plastičnoj posudi i promešajte da se medrastopi. Napitak piti posle 36 časova. Neposredno pre nego što počnete da pijete procedite kroz plasticnu cediljku ili gazu. Pijte ovaj napitak sedam dana redovno sa velikom kašikom. Sledecih sedam dana sve isto samo sada za meru koristite malu kašiku.
Ukupna terapija traje 14 dana neprekidno.
Pošto napitak (voda, med i laneno seme) treba da stoji 36 sati najbolje je prvo veče napraviti, a piti ga tek drugo jutro na prazan želudac. Tako se neće praviti pauza.
Vrlo je važno da se terapija ne prekida odnosno da traje koliko je propisano (14 dana).
Terapija se moze ponoviti u roku od najmanje 7 dana.

izvor:

ČAJEVI PROTIV MALOKRVNOSTI (ANEMIJA)


Čaj 1 za malokrvnost: Po 5gr trave Ive, hajdučice, kantariona i nane, po10gr lista i korena koprive i 3gr pelina staviti u jedan litar ključale vode, promešati i kuvati 5 minuta. Poklopiti, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 2 sata. Pre upotrebe čaj zagrejati da bi bio mlak i piti dnevno jedan litar.
Čaj od kantariona se takođe preporučuje kodmalokrvnosti. Vrelom vodom preliti jednu kašičicu osušene biljke i ostaviti poklopljeno 5 minuta. Čaj uzimati topao u gutljajima i to ujutru na prazan stomak, i uveče pre spavanja po jednu šoljicu.
Protiv anemije dobro je upotrebljavati i čaj od kičice. Uzeti pola kašičice biljke i staviti u šoljicu hladne vode da odstoji 8 sati. Zatim zagrejati da bude topao i uzimati dnevno po dve šoljice, uvek pre jela.

Izvor:

BOKVICA – LEČI KOŽNE BOLESTI, UBODE INSEKATA, ZA ISKAŠLJAVANJE…


Bokvica
BOKVICA- trputаc, žilovnjаk (Plаntаgo lаnceolаtа L, P. mаjor L.)
Apotekаrsko imeHerbа Plаntаginis et Rаdix Plаntаginis.
Bokvicа imа 3 vrste: velikа, srednjа i kopljаsta. Sve tri vrste nаlаzimo svuda uz puteve, nа pаšnjаcimа, livаdаmа i u seoskim dvorištimа. Širokа je ženska, а kopljаsta je muška bokvicа. Sve tri su lekovite, širokа se upotrebljаvа zа rаne i obloge, а kopljаsta zа plućne i unutаrnje bolesti, nаročito ženske. Lišće bez peteljke sаbire se celo leto ili zа vreme cvаtnje. Suši se u hlаdu nа tаvаnu. Suvа morа zаdržаti prirodnu boju.
Sastav – u svim organima biIjke ima heterozida aukubozida i enzirna invertaze, emulzina, tirozinaze i koagulaze, U listu ima oko 4% tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida. U semenu ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šecera.

Upotreba i lekovita svojstva

– List bokvice deluje protiv raznih upala kože i sluznicepojačava lučenje tečnosti u plućma i time olakšava iskasljavanje guste, suve sluzi iz organa za disanje,
Smanjuje ušestalo mokrenje i povoljno deluje na organe za varenje: proliv, katar, grčevi, čir na dvanaestopalačnom crevu i na želucu,
Zа čišćenje krvizubobolje, ujed zmije, protiv krvаvog mokrenjа i kаšljа, protiv belog prаnjаkod ženа,
- Svež list stаvljа se nа rаne, leči kožne bolesti od ubodа pčelа i osа. Zа slаbe nа plućimа vrlo je dobаr sirup od ženske bokvice.
Čaj od Bokvice: kаšikа lišćа nа 2-3 decilitrа vode kuvа se 2-6 minutа. Leči tuberkulozu,krvаrenjeprolivžgаrаvicuhemoroide, teškoće u donjem stomаku i povrаtne groznice.
Čaj protiv velikog kašlja: po 20 g lista muške bokvice, rosulje,pitomog kestena, cveta zove i trave daninoc. Kao prethodni čaj, pije se topao.

izvor:

15 мај 2014

SODA BIKARBONA KAO LEK


soda bikarbona kao lek
Natrijum bikarbonat (NaHCO3) je u domaćinstvima poznat pod nazivom soda bikarbona. NaHCO3 ili soda bikarbona je beli kristalni prah koji se slabo otapa u vodi dajući slabu lužnatu otopinu. Osim što se može koristiti kao vrlo efikasno sredstvo za kuvanje i čišćenje u domacinstvu, soda bikarbona kao lek jednako je učinkovita.Naravno, ako se s njom ne pretjeruje. Za lečenje obvezno koristiti farmaceutsku sodu (natrijum hidrogenkarbonat u tabletama ili prahu, tražite u apoteci), a nikako za kućnu upotrebu, tj. onu koju možete kupiti u prodavnici. Pročitajte o lekovitim svojstvima u nastavku teksta koji smo preuzeli.
Pomaže kod urinarne infekcije
Lijek sastavljen od jedne četvrtine kasicice sode bikarbone pomiješane s otprilike dvije litre vode (svakodnevno, kroz nekoliko dana) mogao bi pomoći kod problema s urinarnim traktom. Naime, soda bikarbona čini okruženje u mjehuru više lužnatim, što bakterijama smanjuje mogućnost širenja.
Za preterano lučenje želučane kiseline
Soda bikarbona poznata je od davnina kao lijek za osobe koje imaju problem sa pretjeranim lučenjem želučane kiseline. Tijelu pomaže na taj način što smanjuje višak kiseline koja uzrokuje bol u želucu. Takođe, taj višak kisjeline u mišićima uzrokuje osjećaj umora. No, ipak mora biti jasno da soda nije čudotvorna supstanca i da će njezin efekt osjetiti samo vrhunski sportaši.
Čisti zube i vrši piling lica
Soda bikarbona korisna je i za čišćenje zuba i piling lica. Neki ljudi su skloni pojavi perioralnog dermatitisa – iritacijama kože, ili aknama oko usta, koje nastaju zbog pranja zuba pastom sa fluorom. Inače, sodu bikarbonu može koristiti većina ljudi jer je vrlo blago sredstvo.
Protiv ujeda insekata
Soda bikarbona može se nanijeti i na kožu u obliku paste napravljene od tri dijela soda bikarbone i jednog dijela vode u svrhu ublažavanja ujeda insekata.
Protiv kandide
Staviti čašu vode da provri pa dodati kašičicu sode bikarbone i s tom otopinom se prati spolja i unutra uz pomoć šprica.
Ovi raditi 7 dana.
Protiv žgaravice
Povremeno uzeti sodu bikarbonu da bi se smirila žgaravica je u redu, ali uzimati je redovno i kontunuirano nije preporučljivo. Alternativna i klasična medicina se slažu da se od pretjeranog uzimanja sode bikarbone može otrovati i izazvati mnoge nuspojave kao što su metabolička alkaloza, otekline (koje su posljedica pretjeranog unosa natrija), glavobolju, mučninu, povišeni krvni pritisak zbog unosa natrija pa čak i otkazivanje rada srca.
Napomena: Za lečenje obvezno koristiti farmaceutsku sodu bez aluminijuma, a nikako za kućnu upotrebu, tj. onu koju možete kupiti u prodavnici. Nemojte je koristiti duže od dve nedelje!

izvor:

BOLJI VID POMOĆU ČUDESNE BILJNE MEŠAVINE RUSKOG AKADEMIKA


recept za biljnu mesavinu za poboljsanje vida
Slabljenje vida je problem koji se često javlja u današnjem savremenom dobu, gde se dosta vremena provodi ispred kompjutera ili televizora. Sve češće se ovaj problem javlja i kod dece. Srećom, u ovom tekstu ćemo vam otkriti recept ruskog akademika Filatova za poboljšanje vida. Vladimir Petrovič Filatov je ruski oftalmolog i hirurg, a postao je poznat po svojim metodama za poboljšanje vida koje se koriste i danas. Ovaj ruski akademik je napravio jednostavan recept za poboljšanje i očuvanje vida.

Recept za biljnu mešavinu koja poboljšava i jača vid

  • 100 gr soka aloe
  • 500 gr izdrobljenih jezgra oraha
  • 300 gr meda
  • sok od 3-4 limuna
Uputstvo: 1. Isecite veće donje i srednje listove Aloe ostavljajući pri tome netaknut vrh biljke i gornja tri ili četiri lista.
2. Zatim isperite listove ohlađenom vodom, prethodno prokuvanom. Uklonite bodlje sa biljke i isecite listove na male komadiće. Sok procedite kroz gazu. Preporuka Akademika je da se oprani listovi ne seku odmah, nego da se drže u frižideru 10-12 dana na tanjiru. Držanjem Aloje u frižideru formiraju supstance tzv. “biogeni stimulatori” koji pokreću aktivnost ćelija.
3. Preostale sastojke, jezgro oraha, med i limun dobro pomešajte sa sokom od aloe.
Ova mešavina se upotrebljava tri puta dnevno, jedna supena kašika, pola sata pre jela. Koristiti u dužem periodu  sve dok ne dođe do poboljšanja vida. Pored toga što služi za bolji vid, ova mešavina je dobra za zdravlje celog organizma.
Napomena: Aloja može imati kontraindikcije u slučaju da imate strano telo u organizmu, kao i kod akutnih bolesti bubrega, kao i prva tri meseca trudnoće. Pridržavajte se propisane količine Aloje i ne preterujte.

izvor: