google analitika

30 април 2014

Narodni lekovi za lečenje papiloma (bradavica)

Papiloma virus ( visece bradavice) - veoma je rasprostranjena infekcija, a u grupu rizika spadaju svi slojevi stanovnistva koji imaju polne odnose. Upotreba prezervativa ne garantuje zastitu od virusa, jer se on prenosi pri bilo kakvom kontaktom sa kozom ili sluzokozom nosioca virusa. Postoji oko stotine vrstapapiloma virusa, ali ne predstavljaju svi opasnost po zdravlje coveka, a osloboditi se bradavicanije tesko. Mozete ukloniti papilomu u kucnim uslovima koristeci jednostavna prirodna, ali veoma efikasna sredstva..

.Preporuke lekara ruske alternativne medicine
Lecenje papiloma sa rusom (rusopasom)
lecenju papiloma virusa najbolji lek je rusa (rusopas). Najbolja metoda je – mazanje bradavica sa rusom 3-4 puta u intervalima od 2-3 minuta. Proceduru sprovoditi 2-3 puta dnevno. Ovakva intenzivna terapija dace maksimalan rezultat.
Sok od krompira za lecenje bradavica
U borbi sa ovom infekcijom pomoci ce sok od krompira. Ovaj narodni lek za lecenje bradavica inhibira aktivnost razlicitih infekcija i leci ih. Bolje koristiti sok od crvenog krompira.
  • Krompir dobro operite i sitno izrendajte.
  • Sok iscedite kroz nekoliko slojeva gaze.
  • Uzimajte 2 puta dnevno po 100 ml pola sata pre jela. Kurs lecenje – 2 meseca.
  • Kontraindikacije: smanjena zeludacna kiselost i teska forma secernog dijabetesa.
Lekoviti sok krompira takodje je odlican u lecenju karcinoma, cira zeluca, edema, oboljenja jetre, cak i secernog dijabetesa.
Ricinusovo ulje u lecenju papiloma virusa
Ricinusovo ulje je veoma korisno u borbi sa papilomima i bradavicama, jer u sebi sadrzi kiselinu iritirajucu za bradavice i postize potpuno njeno isusivanje. Bradavicu i kozu oko nje mazati ujutru i uvece sa ricinusovim uljem. Efekat nastaje posle 3-4 nedelje koriscenja ricinusovog ulja.
Isusite bradavicu sa amonijakom
Obican stapic za usi umocite u amonijak i pritisnite sa njim papilom na 5-6 sekundi. Obratite paznju da amonijak ne dospe u dodir sa kozom okolo papiloma.

izvor:

Kako za 10 dana ukloniti kamen iz bubrega uz pomoć prosa.

Kako ukloniti kamen iz bubrega uz pomoć prosaObično proso je pristupačno, jednostavno i zaista čudesno sredstvo za lečenje bubrega. Mnogi tvrde da im je proso pomoglo da zaborave na probleme sa bubrezima. U narodnoj medicini se koristi kao prirodni lek za lečenje urolitijaze (stvaranje kamena u mokraći i urotraktu).  Efikasno čisti bubrege, eliminiše pesak i sluz, uklanja sitno kamenje iz bubrega i bešike, pomaže kod ženskih bolesti i leči cistitis.
Inače, proso je jedna od najpoznatijih žitarica koja poseduje visoku hranljivu vrednost i lekovita svojstva. Predlažem vam jedan zaista čudesan i delotvoran recept ruske narodne medecine za lečenje bubrega koji ce pomoći u čisćenju bubrega, izlučivanju sluzi, peska i sitnog kamenja.
 Recept uklanjanja kamena iz bubrega.
  •  Uveče, 1 cašu (200 gr ) prosa isperite u toploj vodi.
  • Naspite proso u veću teglu (od 3 litre) i prelijte 2/3  tegle vrućom prokuvanom vodom. Poklopite, dobro promućkajte, umotajte u nešto toplo i ostavite da prenoći.
  • Ujutru ponovo promućkajte. Primetićete belu mutnu tečnost u tegli. Ovo i jeste vaš lek.
  • Izlijte tu tečnost iz tegle u drugi sud. Pijte u toku  dana bez ograničenja, u bilo kojoj količini, kad god poželite.
Kako ukloniti kamen iz bubrega uz pomoć prosa

Proso nemojte bacati. Skuvajte zdravu kasu i pojedite je za dorucak. (1 čaša prosa, 3 čaše vode, kuva se 15-ak minuta).
Uveče pripremite novu porciju za sutradan, po istom postupku. Ovaj odvar treba piti 10-15 dana.
Rezultat: posle 10-15 dana kamen će se rastopiti i izaći će zajedno sa urinom, a bubrezi su očisćeni od peska, sluzi i kamenja. Eliminisana je upala, obnovljeno su tkivo bubrega i organa urinarnog trakta.
Ova žitarica je pristupačna svakome. Nije skupa, možete je pronaći u svim radnjama zdrave hrane. Uvođenjem prosa u svoju ishranu  doprinećete zdravlju svojih bubrega. Prevencija je to o čemu je neophodno misliti, jer će vaš organizam izbeći potencijalne bolesti  i čistićete ga na prirodni način.
Mešavina limuna i maslinovog ulja, koja se koristi za čišćenje jetre  je takođe podstiče razlaganje kamenaca kako u zučnoj kesi tako i u bubrezima.

izvor:

21 април 2014

Petrovac

Drugi nazivi: Ranjenik, kostolom, trava od poseke, kraljevska trava. 
Latinski naziv: Agrimonia eupatoria 
Petrovac
Opis biljke: petrovac ima uspravnu, dlakavu stabljiku visine do 70 cm. Stabljika izbija iz podanka. Listovi su perasti, a listici jajastog do dugoljasto lancetastog oblika. Cvetovi su rasporedjeni u dugackorn grozdu uokolo same stabljike. Mali su i žute boje a rnali plodovi imaju kukaste cekinje. Turica je gotovo bez mirisa, a ukusa je gorkog.. Bere se gornji deo biljke u cvetu. Upotrebljava se kao narodni
lek za lecenje proliva, srdobolje, rana, posekotina, skrofuloze,
katara želuca i creva, oboljenja žuci i jetre, belog pranja i kožnih bolesti.

Stanište: raste na vlažnini livadama, u jarkovima, uz vode, na prisojnim brežuljcima i stenama. 
Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se listovi ili cela biljka.

Lekovito delovanje: koristi se u lecenju oboljenja jetre, katara na želucu, proliva, žutice, sklonosti taloženju mokracne kiseline u telu i kod žucnih kamenaca. Izvana se koristi protiv krvarenja rana, krvarenja bubrega, protiv bolesne slezene, kože i krvotoka. 

Poznati domaci lek za žuticu jeste čaj od petrovca: 3gr iseckanog suvog lišca popari se s 2 dl vrele vode i ostavi u pokrivenom sudu 15 minuta. Na dan popijemo 3 šolje vruceg caja u gutljajima.

izvor:


PETROVAC (Agrimonia eupatoria) Fam. Rosaceae
Popularni nazivi: ovčji čičak, ranjenik, kostolom, trava od
poseke

Opis: Zeljasta, višegodišnja vlaknasta biljka, visoka 30-100 cm. Cela biljka je pokrivena finim trepljama, a listovi koji su bliže zemlji, imaju često dužinu od 10 cm i grupisani su po 5-9 listova, nazubljeni na obodu. Biljka ima kratak rizom - puzavac. Nadzemni deo stabljike je prav, cilindričan i završava se jednostavnom, nerazgranatom cvašću. Cvetovi su hermafroditni, pravilnog oblika sa po 5 latica žuto-zlatne boje, grupisani u dugačke cvasti, u osnovi prekrivene bodljama. Svaka čašica ima po 5 listića, krunica, a takođe i po 5 latica; androceum (muški polni aparat) se sastoji se od 6 prašnika. Plod je ahenija koja liči na krunicu od bodlji koje su savijene na vrhu. Biljka cveta od juna do septembra.

Staništa: Samonikla biljka, raste po čestarima, šumarcima, livadama, na suvim i sunčanim mestima, terenima sa bodljikavim rastinjem, od ravnice do planinske zone.

Upotrebljivi delovi: Cela biljka bez korena sakupljena u vreme cvetanja. Proizvod ima slab miris i gorkast ukus koji deluje adstrigentski. Uslovi za upotrebu: Biljka ne treba da je duža od 25 cm i ne
treba da sadrži drvenaste delove stabljike. Cvetovi moraju imati karakterističnu žutu boju.

Aktivna svojstva: Gorke supstance, tanin, etarsko ulje, silicijum dioksid, askorbinska kiselina, nikotinska kiselina, vitamin K, kvercitrin.

Farmakološko dejstvo: Holagog (pomaže lučenje žuči), stomahik (lek za želudac), antidijareik (protiv proliva), depurativ (za prečišćavanje, naročito krvi), litolitik (razlaže kamen), antidijabetik
(protiv dijabetesa), antiinflamator (sprečava upalu), cikatrizant (za isceljenje rana).

Terapeutske indikacije: Hepatitis (upala jetre), bilijarna diskinezija (otežano pražnjenje žučne kese), kamen u žučnoj kesi (litijaza), dijareja (proliv), anoreksija (odbojnost prema hrani), reumatizam, astma, hemoptizija (iskašljavanje krvi), dijabetes melitus (šećerna bolest). Biljka ima snažno terapijsko dejstvo u slučaju upale grla i sluzokože usne duplje. Preporučuje se protiv: tonzilitisa (upale krajnika), afti (oboljenja sluzokože usne duplje), zatim osobama koje preopterećuju glasne žice (pevačima, profesorima). Sredstvo za ispiranje usne duplje i grla napravljen od ovog čaja zajedno sa ivanjskim cvećem pročišćava glas. Listovi su odlični za zalečenje rana. Za decu sa upaljenim krajnicima preporučljiva je kupka od petrovca. Mast od petrovca koristi se na isti način kao i mast od nevena. Blagotvorno deluje u slučaju hemoroida (šuljeva) i flebitisa (upale vena).

Način upotrebe:
- Infuzija: 1 kašičica biljke dodata na 250 ml vrele vode, treba da odstoji 2 minuta (sušena biljka) ili 30 sekundi (sveža biljka), zatim se procedi.
- Spolja: Infuzija se koristi za ispiranje ili kao oblog za ranu.

Pažnja! Piti 2 šolje dnevno. Predoziranje prouzrokuje jake grčeve, naglo izbacivanje kamena, blokadu mokraćnih i žučnih kanala.
Kod zapaljenja sluzokože usne duplje, angine, faringitisa (upa le ždrela), koristi se za ispiranje usne duplje i ždrela.

izvor:


Petrovac - Turica




Latinski naziv:  Agrimonia eupatoria
Sinonimi: Ranjenik, trava celog sveta, sitni čičak, mali čičak,čičak, mart, ruričica, turica, džigeričnjak
Razdeo: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Rod: Agrimonia


Opis biljke:
Petrovac je zeljasta, višegodišnja vlaknasta biljka, visoka 30-100cm. Cela biljka je pokrivena finim trepljama, a listovi koji su bliže zemlji, imaju često dužinu od 10 cm i grupisani su po 5-9 listova, nazubljeni na obodu. Biljka ima kratak rizom - puzavac.
Nadzemni deo stabljike je prav, cilindričan i završava se jednostavnom, nerazgranatom cvašću. Cvetovi su hermafroditni, pravilnog oblika sa po 5 latica žuto-zlatne boje, grupisani u dugačke cvasti, u osnovi prekrivene bodljama. Svaka čašica ima po 5 listića, krunica, a takođe i po 5 latica; androceum (muški polni aparat) se sastoji se od 6 prašnika. Plod je ahenija koja liči na krunicu od bodlji koje su savijene na vrhu.

Stanište:
Petrovac je veoma rasprostranjena biljka u Evropi i na Balkanu i najčešće se može naći u brdsko-pretplaninskim predelima. Pogoduju joj suva i osunčana mesta kakva su ona pored listopadnih šuma, na međama, pored šibljaka ili na livadama, poljima i slično.

Razmnožavanje, gajenje i nega:
Biljka cveta od juna do septembra. Nadzemni deo biljke u cvetu sakuplja se na samom početku cvetanja.

Lekoviti deo biljke:
Ceo nadzemni deo biljke u cvetu

Lekovito delovanje:
Upotrebljava se kod dijareje, unutrašnjih krvarenja i za spravljanje dekokta za ispiranje usta i grla. Osim toga dobra je i za smirivanje crevnih kolika, a pomaže i kod upale mokraćnih puteva i uopšte kod problema u mokrenju. Neki narodi je koriste za lečenje različitih kožnih bolesti kakve su npr. alergijske reakcije, mladalački dermatitis i dr.
Eksperimenti na životinjama su dokazali antitumorsku sposobnost petrovca pa se u narodnoj medicini primenjuje za lečenje crevnih polipa, kao i različitih oblika ginekoloških bolesti (miomi, ranice, tumori).
Dodaje se i u čajne mešavine protiv obilnih menstruacija, krvarenja hemoroida obično pomešan sa hajdučkom travom i virkom.

Recepti:
Kupka od petrovca
Potopiti petrovac u hladnu vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Za jednu kupku potrbna je kofa od 6-8l vode i 200gr svežih ili osušenih biljaka. Sledećeg dana sve zagrejati i procediti, pa dodati vodi za kupanje. Kupanje treba da traje do 20 minuta, a predeo oko srca pri tom treba da bude izvan vode. Posle kupanja treba se umotati u frotirski peškir, pa se u krevetu pariti još jedan sat.

Izvor:
naturamedica.info


Šta da jedeš ako imaš dijabetes

Kao hronična i neizlečiva bolest, dijabetes može da bude uzrok ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrtnog ishoda ukoliko se ne otkrije i ne leči. Pravilna ishrana dobra je prevencija, ali i način da oboleli regulišu nivo šećera u krvi.

žkruh
U Srbiji je do prošle godine registrovano oko 630.000 obolelih, saopštila je agencija za odnose s javnošću “Pristop”, uoči Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembra.
Način ishrane je jedan od najvažnijih koraka kako zdravi mogu da umanje rizik obolevanja od dijabetesa, ali i kako da oboleli regulišu nivo šećera u krvi.
Nije reč o posebnoj kuhinji za dijabetičare, već je nužna samo preraspodela određenih namirnica po količini i vrsti.
Organizam treba da bude snabdeven optimalnim unosom svih hranljivih materija – ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina, minerala i vode, ali veliki značaj u ishrani imaju i složeni ugljeni hidrati, odnosno dijetna vlakna koja značajno pomažu u regulaciji šećerne bolesti.
“Česta je zabluda da dijabetičari moraju da isključe hleb i proizvode od žita iz svoje ishrane, a zapravo je dovoljno da promene svoje navike i koriste proizvode od punog zrna žita”, rekla je nutricionista i stručnjak za planiranje kolektivne ishrane Doma za stare na Bežanijskoj kosi, Jasmina Mitrić.
Ona je dodala da su brojna istraživanja pokazala da redovno konzumiranje ražanog hleba i proizvoda od ražanog brašna, mogu uticati na bolji insulinski odgovor, odnosno utiču na sporiju resorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu.
Mitrić je naglasila da se, pored ražanog hleba, prednost daje i ostalim vrstama hleba dobijenih od punog zrna žita, pahuljica i kinoe.
“Kada se u planiranju obroka koriste ove namirnice, mora se voditi računa o ukupnom unosu ugljenih hidrata, bez obzira na to što one sadrže i rastvorna i nerastvorna vlakna”, istakla je Mitrić.
Rezultati najnovijih istraživanja ukazuju na to da se redovnim konzumiranjem hleba od ražanog, ječmenog brašna ili od integralnih žitarica, koji je bogat vlaknastim materijama, znatno smanjuje i rizik obolevanja od dijabetesa.
Otkako su u mnogim domovima zdravlja ukinuti centri za savetovanje, mnogi oboleli moraju savete u vezi sa ishranom da traže na drugim mestima, na primer na Internet stranicama, gde besplatno mogu dobiti savet nutricioniste.
Stručnjaci preporučuju jedno parče, odnosno oko 50 grama ražanog hleba uz svaki obrok, jer taj hleb zbog bogatog sadržaja dijetetskih vlakana sprečava nagli pad šećera posle obroka, što se dešava ako se uzima beli hleb.
Uz obrok koji sadrži krompir, pirinač, pasulj ili mladi grašak ne preporučuje se uzimanje hleba.

Autor: MONDO/Tanjug

Izvor:

Pogrešno pijete vodu- Poslušajte savet lekara

Koliko ljudi znate koji kažu da ne žele piti vodu pre odlaska na spavanje jer će se buditi  tokom noći i mokriti? Već i ptice na granama znaju da je potrebno piti između litar i po i dva litra vode na dan. Međutim, da liste ikada razmišljali u koje vreme je potrebno piti vodu kako bi vaše telo od toga imalo maksimalnu korist.

vodd
Vreme kad se pije voda jako je važno. Lekari  kažu da ne izbegavate popiti dve čaše vode pre spavanja. Gravitacija drži vodu u donjem delu tela kada ste uspravno (noge otiču). Kada legnete i donji deo tela bude u razini s bubrezima, onda bubrezi lakše uklone vodu jer im je posao olakšan.
Isto tako, ako pijete vodu u određeno vreme, povećat ćete njenu učinkovitost u telu:
  • dve čaše vode nakon buđenja – pomaže aktiviranju unutrašnjih organa
  • jedna čaša vode 30 minuta pre obroka – pomaže probavi
  • jedna čaša vode pre kupanja – pomaže u snižavanju krvnog pritiska
  • jedna čaša vode pre odlaska na spavanje – smanjujete šanse za moždani udar ili srčani napad.
Zanimljivo je dodati i to da vodom možete sprečiti grčeve nogu koji se događaju tokom noći. Naime, vaši mišići nogu traže hidrataciju, a kada toga nema onda se grče i probude vas.

Izvor:

Namirnice koje snižavaju trigliceride

Istraživanja su pokazala da visok nivo holesterola može blokirati hormone koji daju signal mozgu da oseti sitost

spin
Osećate li uvek, čak i posle obilnog obroka, glad? Možda to ima veze s trigliceridima, odnosno masnim molekulama u vašoj krvi. Istraživanja su pokazala da visok nivo holesterola može blokirati hormone koji daju signal mozgu da oseti sitost.
Rezultat toga je potreba da se više jede, što, vremenom, vodi do gojaznosti. Ove ukusne i zdrave namirnice obuzdat će vam apetit tokom dana i smanjiti  trigliceride.
Pasulj– iako je bogat vlaknima, sve vrste, a naročito crni, dobar je za varenje i dugo vas čini sitima. Dovoljno je da ubacite pola šolje u salatu kako biste joj poboljšali ukus ili dodate avokado da biste uneli dodatnu količinu proteina.
Sveže voće – Istraživanja pokazuju da više svežih proizvoda u ishrani smanjuje nivo triglicerida. Voće poput jabuka puno je celuloze, vitamina i minerala. Napravite zdelu voćne salate kako biste utolili glad ili za doručak ubacite malo omiljenog voća u zobenu kašu ili obrok od celog zrna žitarica.
Maslinovo ulje – Bogato je mastima koje mogu sniziti tngliceride, koristite ga umesto suncokretovog ulja. Dovoljne su dve kašičice dnevno da vas zasite i učine zdravim.
Spanać – Kao sjajan izvor alfa-lipoinske kiseline, može sniziti nivo holesterola za čak 60 procenata. Bogat vlaknima i niskokaloričan, “savršeno je rešenje za vitku liniju. Jedite ga začinjenog maslinovim uljem.

izvor:

Napitak koji će pročistiti vaše telo u nekoliko gutljaja

Ukoliko imate đumbir u kući, vaša probava reći će vam – hvala!

đ
Osim što blagotvorno deluje na raspoloženje i ublažava učinak stresa, đumbir je pravi melem za želudac i creva, a poznat je i kao lek protiv gripe i prehlade, mučnine, poboljšava cirkulaciju i podiže imunitet. Napitak od đumbira, očistit će vaš organizam od otrovnog taloga koji se nakuplja u vašem telu.
Sastojci:
  • 4 šolje vode
  • 2 komada svežeg đumbirova korena (5 cm debljine)
  • Dodaci po želji: med i kriška limuna
Priprema:
Ogulite đumbirov koren i isecite ga na tanke kriškice. Stavite đumbir u kipuću vodu i kuvajte ga na laganoj vatri 15-20 minuta. Potom procedite čaj i dodajte med i limun po želji.

Izvor:

20 април 2014

Recept za prirodnu kremu protiv bora


Recept

Prilikom suočavanja sa borama, pokušavamo da im se odupremo korišćenjem različitih krema, kozmetičkih tretmana i drugih raznih metoda.

Ipak, većina pomenutih krema i tretmana zahteva veće količine novca. Upravo zbog toga i treba da ih izbegavate, jer fantastičnu kremu protiv bora možete da napravite i sami.
Štaviše, ona sadrži prirodne sastojke, odgovara svim tipovima kože, hidrira i izjednačava kožu, smanjuje vidljive bore, usporava proces starenja i daje vidljive rezultate već nakon sedam dana upotrebe.
Sastojci: jedno žumance, dve kašike ulja od badema (možete ga zameniti maslinovim uljem), pola kašike meda, dve kašičice medicinskog vazelina.
Priprema: Rastopite vazelin na pari (treba vam nekoliko minuta). Nakon toga dodajte ostale sastojke. Dobro izmešajte, dok ne dobijete homogenu masu. Smesu prebacite u čistu posudicu (možete da koristite posudu od stare kreme, samo je prvo dobro operite).
Kremu nanosite na čistu kožu laganim, kružnim pokretima.
Napomena: Potrebno je oko sat vremena da koža upije kremu, pa bi bilo mudro da je nanosite dva sata pre spavanja. Kremu držite u frižideru. Ukoliko želite da je ponovo napravite, koristite iste sastojke u istoj razmeri. Nemojte praviti duplu meru odjednom.

izvor:

Recept: Očistite svoje bubrege ovim napitkom


Zdravlje iz prirode

Previše toksičnih materija može izazvati oboljenja bubrega, urinarnog trakta i mokraćne bešike, a ovo piće vam može pomoći.

Bubrezi su jedan od najvitalnijih organa u našem organizmu. Oni svakodnevno filtriraju preko 200 litara krvi kako bi eliminisali štetne materije koje unosimo u organizam. Oni su, zapravo, vrsta odbrambenog mehanizma i tokom dana uklone oko dva litra otpadnih materija i viška vode putem urina.
Previše toksičnih materija može izazvati oboljenja bubrega, urinarnog trakta i mokraćne bešike. Njihovi najveći neprijatelji su: so, genetski modifikovana hrana, proteini životinjskog porijekla, veštački zaslađivači, gazirana pića, kofein i cigarete.
Kako biste „očistili“ bubrege, bilo bi dobro da pijete veće količine vode, ali i sledeći napitak.
Sastojci:
sok od pola limuna ili limete
jedan kivi (oguljen)
pola šolje oraha
jedna banana
pola kašike peršuna
jedna čaša vode.
Sve sastojke izmiksajte u blenderu (limun je potrebno iscediti i ubaciti u blender).
Sok je najbolje piti ujutru.

izvor:

18 април 2014

Korisne namirnice za regulisanje rada štitne žlezde


namircnice za štitnu žlezdu
Štitna žlezda je organ koji prozvodi hormone koji kontrolišu brzinu vašeg metabolizma. Promena u lučenju tih hormona, bilo da je u pitanju pojačano ili smanjeno lučenje odražava se na funkcionisanje nervnog sitema, rad srca, kao i na reproduktivnu sposobnost kod žena. Hormoni koje luči štitna žlezda utiču na izgled i kvalitet kože i kose, telesnu težinu i temperaturu i još dosta drugih procesa. Najčešći poremećaji u radu štitne žlezde su: hipertireoza ili pojačano lučenje hormona i hipotireozaodnosno usporen rad žlezde. U ovom tekstu vam prenosimonamirnice koje utiču na regulisanje rada štitne žlezde
Ulja, orasi i semenke
Maslinovo ulje, kokosovo ulje, razna organska ulja predstavljaju najbolju opciju za korišćenje prilikom spremanja hrane. Ako pokušavate da poboljšate rad štitne žlezde, izbegavajte kikiriki, zamenite ga semenkama suncokreta, susamom ili indijskim orahom.
Zeleniši
Alge u sebi sadrže veliku količinu joda, pa se samim tim preporučuju za poboljšavanje rada štitne žlezde. Alge koje se koriste za razne salate u restoranima japanske kuhinje ili alge koje se koriste za pravljenje sušija, možete kupiti u bolje snabdevenim marketima ili u prodavnicama zdrave hrane. Mogu se naći u braon, zelenoj i crvenoj boji. Beli luk, crni luk i pečurke su bogati vitaminima i mineralima koji igraju važnu ulogu u lučenju hormona tiroksina.
Hlorofil
Pšenica kao organski proizvod je veoma hranljiva. Odličan je izvor proteina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, sumpora, cinka itd. Sadrži većinu vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam. Visok sadržaj magnezijuma koji je prisutan u hlorofilu obezbeđuje enzime korisne za organizam. Skrob koji je uskladišten u semenu pšenice predstavlja brz izvor energije.

izvor:

04 април 2014

Persun za probleme sa bubrezima, zglobovima, nervima

Dr. Dzon Kristofer (Dr. John R. Christopher, 1909–1983) , jedan od najistaknutijih americkih herbalista dvadesetog vijeka, koristio je ovu biljku na vise raznih nacina. Koristio je persun ne samo za urinarne probleme, nego i za zuticu, i cak neke seksualno prenosive bolesti. Koristio je kao pomoc kod zadrzavanja tecnosti, (naticanje, edema) a preporucivao je caj od korijena i kod problema sa zglobovima i krutim prstima. Tvrdio je da kamen u zuci moze biti eliminisan ako se dnevno pije oko pola litre caja od svjezeg persuna. Persun djeluje smirujuce na nervni sistem i nadbubrezne zlijezde.
Dr. Kristofer je preporucivao najmanje litar dnevno jakog caja od persuna kod ovih tegoba, a u nekim slucajevima cak po solju napitka svaki sat.
Caj od svjezeg persuna se pravi tako da se pregrst persuna doda u pola litre kipuce vode. Poklopiti, ostaviti da odstoji i piti u toku dana.
Takodje, svjeze iscijedjeni sok od persuna ima jake iscjeliteljske osobine. Vrlo je efikasan kao okrepljujuci tonik za krv, ali je neophodno da se izmijesa sa nekim drugim svjezim, organickim sokom, npr. sokom od mrkve. Treba zapamtiti da se ne bi se smjelo uzimati vise od 30 do 60 ml soka od persuna odjednom.
Antioksidanti iz persuna pomazu pri oksidativnom stresu
Britanski zurnal o ishrani (British Journal of Nutrition ) objavio je medicinsku studiju koja se bavila ispitivanjem antioksidativnih potencijala persuna. Tokom dvije sedmice, cetrnaest osoba je bilo na ogranicenoj dijeti, siromasnoj u hrani koja je prirodan izvor flavonoida i antioksidanata, ali bogatoj persunom. Nivo flavonoida apigenina u testovima urina je mjeren prije i poslije konzumiranja persuna. Nivoi su bili znacajno visi nakon konzumacije persuna. Istrazivaci su zabiljezili da kada su subjekti bili na ogranicenoj dijeti, njihovi markeri stresa su se povecavali. Medjutim, persun je bio u stanju da znacajno preokrene brojeve.
Naucno je dokazano da je persun diuretik
2002.godine, Zurnal etnofarmakologije ( Journal of Ethnopharmacology) je objavio studiju koja je samo potvrdila ono sto se u narodu znalo od davnina: dapersun ima jako diureticko djelovanje. Naucnici vjeruju da je to tako zahvaljujuci odredjenom “mehanizmu” u persunu koji blokira re-apsorpciju sodijuma i potasijuma (natrijuma I kalijuma). Ovo omogucava veci protok vode putem osmoze, i time vecu zapreminu urina.
izvor:prirodnamedicina.com