google analitika

28 март 2014

MINI KUĆNA BAŠTA LEKOVITOG BILJA

basta-lekovito-bilje

Većinu lekovitog bilja verovatno kupujete u obliku čajeva gde je bilje prosušeno i samleveno. Ukoliko želite da imate uvek sveže omiljeno lekovito bilje, prenosimo vam jedno jednostavno i zanimljivo rešenje. Sve što vam je potrebno za pravljenje svoje mini kućne bašte su tegle, zemlja i seme od lekovitog bilja po izboru. Najbolja stvar kod ove mini bašte je to da je potpuno prenosiva, možete je držati pored prozora, napolju po lepom vremenu ili gde god želite. Druga prednost je što sami birate koje lekovito bilje želite da imate i možete da ga koristite svežeg u svakom trenutku za čajeve, lekovite tinkture ili kao začin.

Uputstvo za pravljenje vaše mini bašte lekovitog bilja

tegla-biljke-zemlja1. Pripremite onoliko tegli koliko različitih biljaka želite da imate.
2. Napunite tegle zemljom skoro do vrha ostavljajući dovoljno prostora za dodavanje semena kao na slici pored.
3. Dodajte seme od izabranog lekovitog bilja koje možete kupiti u poljoprivrednim apotekama u tegle sa zemljom. Napišite na tegli šta ste posadili kako bi znali šta klija.
4. Lagano prekrijte seme sa malo više zemlje ali pazite da ga ne posadite previše duboko jer mu je potrebno sunce da klija .
5. Dodajte vode toliko da zemlja sa semenom bide vlažna.
Eto napravili ste vašu malu baštu i za mesec dana imaćete vašte lekovito bilje ili začin :)
Napomena: redovno zalivajte biljke i budite oprezni sa količinom vode koju koristite za zalivanje jer tegla može da isuši vodu, a sa druge strane, previše vode može poplaviti biljke, zato pazite da ih ne zaboravite napolju na kiši.

izvor:

Maslačak za majčino mlijeko

Autor: 
Vrsta recepta: Salate
Kuhinja: Recepti za pacijente sa ostecenom jetrom
Vrijeme za pripremu: 
Ukupno vrijeme pripreme:  
Jedan recepat, dvije namjene. Mladi listovi svjezeg maslacka pomazu funkcije jetre, ciste krv i odstranjuju toksine iz organizma. Interesantno je i vazno napomenuti da listovi mladog maslacka povecavaju kolicinu i kvalitet mlijeka kod dojilja. Salata od maslacka preporucuje se ne samo pacijentima sa oboljelom jetrom i dojiljama, vec svima koji zele da pojacaju snagu imunog sistema, izbace toksine iz organizma, zele ciscu i njezniju kozu. Salata od maslacka je i odlican laksativ i pomaze kod zatvora stolice. Za bolji kvalitet mlijeka trudnice mogu da pocnu jesti salatu od maslacka vec u drugom mjesecu trudnoce. U zimskim mjesecima kada svjez maslacak nije dostupan, moze se koristiti caj od korijena maslacka ili tinkture maslacka.
Sastojci
  • ½ kg listovi mladog maslacka, prikupljenih na mjestima koja nisu izlozena zagadjenju i pesticidima.
  • 1 Limun
  • 1 Supena kasika maslinovog ulja
  • malo morske soli
  • U raznim varijantama ove salate mozete dodati jedan ili vise slijedech sastojaka:
  • 1 isjeckano tvrdo kuvano jaje
  • 1 srednji tvrdo kuvani krompir isjeckan na kockice
  • 2 do 3 kasike mladoga sira
  • 1 malu glavicu crnog luka koji je sitno isjeckan 10 do 15 minuta prije upotrebe
  • Od zacina mozete dodati po ukusu:
  • Biber
  • Oregano
  • Ruzmarin (posebno se preporucuje pacijentima sa oboljelom jetrom)
  • Bosliljak
  • Persun
  • Instrukcije
  1. Dobro operite listove maslacka pod mlazom hladne vode.
  2. Isjeckajte listove na komadice od 1 do 3 cm duzine i ostavite da malo odstoje. Maslacak ima blag gorak ukus i gorcina ce se smanjiti ako listovi poslije pranja odstoje tridesetak minuta.
  3. Dodajte supenu kasiku maslinovog ulja, sok iscjedjenog limuna i morske soli po ukusu.
  4. Ako zelite malo interesantniju i bogatiju salatu dodajte bilo koji od gore navedenih sastojaka. Moj omiljeni dodatak ovoj salati je tvrdo kuvano jaje.
  5. Uzivajte u vasoj salati.

izvor:

Ovaj čudesni melem morate imati jer liječi skoro sve bolesti

Recept za čudesni melem prilično brzo se s ruskih internetskih stranica proširio i na naše medije. Krema je jednostavna za pripremu, a uz to korisna za liječenje niza bolesti. Melemom se mogu liječiti bronhitis, otekline, otvorene rane, pukotine na rukama i nogama, upala jajnika, ali i primjerice opekline. Svakako valja imati na umu da je mast bezopasna te da vam ne može naškoditi.
Za pripremu melema potrebno vam je_
-1 jaje (kuhano, jer treba vam samo žumanjac kojeg valja zgnječiti)
-400 ml biljnog ulja (maslinovo ili neko drugo ulje koje posjedujete)
- 60 grama pčelinjeg voska
U lonac stavite ulje, a u njemu otopite komadić voska na laganoj vatri. Kada čujete pucketanje, žumanjce ubacite u ulje s voskom. Ono će se početi pjeniti pa budite spremni da brzinski uklonite posudu s vatre. Kada se ulje primiri, ponovno ga vratite na vatru i nastavite, uz neprestano miješanje, dodavati žumanjke. Smjesa mora promijeniti boju i postati tamno smeđa. Tada je sklonite s vatre i ostavite 20-tak minuta da odstoji. Procijedite kroz gazu, a mrvice žumanjka bacite. Kada se mast ohladi stavite je u staklenku, a u hladnjaku može stajati do deset mjeseci.
Kada je koristite za upalu sinusa potrebno ju je otopiti i kapati u nos, a ona će efikasno probiti sinuse i povući na sebe gnoj. Ako imate problema s bronhitisom ili čirevima konzumirajte pola žlice masti tri puta na dan prije svakog obroka. U slučaju opekotina, zubobolja ili rana nanosite je na bolno mjesto. Njome možete ojačati nokte te liječiti hemeroide. Valja imati na umu da vosak kojega koristite mora biti prirodan.

Izvor:

BELI SLEZ

BELI SLEZ

beli slez koren
Beli slez (Althaea officinalis)-koren belog sleza kopa se u rano proleće ili u jesen, posle cvetanja.
Priprema: Koren očistiti od natrulih delova i sitnih korenčića pa ga oprati u vodi. Pošto se dobro očisti oguliti mu spoljnu koru, tako da je koren bele boje i u obliku štapića. Oguljeni sirovi štapići režu se najčešće na kockice 0,5-1cm pa se tako upotrebljavaju u lekovite svrhe. Slez sadrži sluzne sastojke i nikada se ne sme kuvati, niti preliti jako vrućom vodom.
Koren Belog sleza treba staviti u hladnu vodu da stoji 8 sati, zatim procediti i tek onda lagano ugrejati.
Kod biljne mešavine sa ostalim biljkama, slez se mora posebno hladno pripremiti, procediti i taj slezov čaj dodati toplom čaju od ostalih biljaka.
-Ovako ispravno pripremljen čaj vrlo povoljno deluje protiv kašljabronhitisa i plućnog katra. Zabeleženi su uspesi i kod bronhijalne astme, kao i kod početne tuberkuloze. Tada ga treba zasladiti medom i piti u gutljajima.
-Čaj od Belog sleza je vrlo dobar i za žene, jer ako se redovno uzima leči upalu materice.
-Oboljenja probavnog trakta koja se mogu lečiti belim slezom su: upala debelog creva, proliv, povraćanje... U ovim slučajevima se čaj pije nezaslađen u gutljajima
-Koren se može koristiti i za spoljašnju upotrebuZa sazrevanje čireva i potkožnih čireva: fino nastrugan beli slez pomešati sa medom i napraviti kašu . Kašu namazati na lanenu krpu i staviti na obolelo mesto. Oblog obnavljati svaka 2-3 sata.

Izvor:

Beli slez

Za šta se upotrebljava beli slez?

Beli slez se koristi za umirenje kašlja, za oblaganje sluznica (gastritis, čir na želucu) i smanjenje iritacija. Primenjuje se kod bronhitisa, zapaljenja respiratornih organa, upale mokraćne bešike i kamena u mokraćnim putevima. Spolja se primenjuje za ispiranje nosa, naročito kod beba. Kao blago sluzno sredstvo koristi se i protiv proliva, za klizme, za obloge kod opekotina i upala, a sirup belog sleza je popularan lek za suvi, nadražajni kašalj. Primenjuje se i kod upala urinarnog trakta i urinarnog kamenca.

Kako deluje beli slez?

Koren i list belog sleza sadrže sluzi koje umiruju sluznice stvarajući zaštitni sloj oko njih. Sluzi smiruju kašalj, smanjuju iritacije upaljenih sluznica želuca, creva i imaju hipoglikemijsko dejstvo, stimulišu fagocitozu.

Šta kažu naučna istraživanja?

Sluzi iz korena belog sleza oblažu sluznice i time stvaraju zaštitni sloj, pa tako dolazi do smanjenja iritacija. Polisaharidni kompleks belog sleza stimuliše proces fagocitoze. Sluzi primenjene spolja smanjuju zategnutost i povećavaju vlažnost kože.

Kako se uzima beli slez?

Koren belog sleza se prelije prokuvanom i ohlađenom vodom i ostavi da odstoji 2 sata. Čaj se procedi i pije nekoliko puta dnevno, po želji se može zagrejati pre upotrebe. Koren belog sleza se ne treba kuvati, jer se tada ekstrahuje i skrob, pa čaj postaje gušći, mutan i brže se kvari.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti beli slez?

Nema podataka o slučajevima kad se ne sme primenjivati.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni belog sleza?

Teoretski može dovesti do pojave hipoglikemije (smanjenje koncentracije šećera u krvi).

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati beli slez?

Sluzi iz belog sleza teoretski mogu uticati na smanjenje apsorpcije lekova koji se primenjuju istovremeno.

Izvor:

25 март 2014

VRUĆA VODA SA LIMUNOM KAO LEK I ZAMENA ZA KAFU


vruca voda limun
Zašto piti vodu sa limunom svakog jutra? Ujutru nakon buđena, mnogi piju šolju kafe uz doručak. Ali, postoji mnogo više prednosti koje nudi vruća voda sa limunom. Ova izvrsna zamena za kofein se jednostavno priprema: sok od pola limuna u šolju tople vode.
Dobro je piti vodu sa limunom na prazan želudac.
Kao neke od najvažnijih prednosti izdvajaju se:
  1. Ojačava imuni sistem – limun je bogat vitaminom C i pomaže u borbi sa prehladama. Osim toga, limun predstavlja i izvor kalijuma, koji stimuliše nervne i moždane funkcije, a dobar je i za krvni pritisak.
  2. Uravnotežuje PH vrednost – redukuje kiselinu u organizmu. Iako je limun kiseo, on ne stvara kiselinu u organizmu.
  3. Pomaže kod mršavljenja – limun pomaže u borbi protiv gladi i aksioznosti (uznemirenosti). Ukoliko se pridržavate alkalnih dijeta (na bazi limuna) brže ćete izgubiti na težini.
  4. Pospešuje varenje – limun eliminiše nepoželjne materije u organizmu i stimuliše rad žuči. Pomaže kod zatvora i smanjuje kiselinu u želucu.
  5. Izvrstan je diuretik – limun služi za pročišćavanje organizma i lako oslobađa telo od toksina, što doprinosi zdravlju urinarnog trakta.
  6. Olakšava respiratorne probleme – zahvaljujući mešavini tople vode i limuna, moći ćete da se izborite sa plućnim infekcijama i da se oslobodite kašlja. Ova mešavina je korisna za astmu i alergije.
  7. Čišćenje kože – vitamin C otklanja bore i fleke, eliminiše razne toksine iz krvi i to se sve može videti na koži. Može se direktno nanositi na lice kako bi se poboljšao izgled lica.
  8. Osvežava dah – pomaže kod zubobolje i upale desni. Budite oprezni jer limunska kiselina može da ošteti zubnu gleđ.
  9. Stres - kada ste izloženi stresu, gubi se vitamin C iz organizma. Zato koristite limun kako biste povećali nivo C vitamina.
  10. Izgubite naviku da pijete kafu – imaćete manju želju za kofeinom. Tako ćete dan zdravije započeti.
izvor:

23 март 2014

OMILJENA NARODNA TINKTURA IZ NAŠIH KRAJEVA


TINKTURA MASLACKAVjerovatno nema rasprostranjenije samonikle biljke u našim krajevima od maslačka. Raste svuda i omiljen je je vijekovima u narodu kao  ljekovita biljka za mnogobrojne bolesti. Maslačak je posebno zanimljiv jer je lako dostupan a svi dijelovi biljke su jestivi i ljekoviti.  Sada, u proljeće posebno je primjetan jer njegovi cvjetovi prekrivaju skoro svaku livadu i parče zemlje u našim krajevima.
Kako je pravo vrijeme za branje i korištenje maslačka odlučili smo se da vam predložimo da napravite vlastiti ekstrakt ili tinkturu od ove sjajne biljke koju ćete moći koristiti tokom cijele godine. Tinktutu možete napraviti lako a za njenu izradu koristićemo sve dijelove biljke. Ovaj tekst biće prekratak da pobrobijmo sve blagodeti koje možete imati upotrebom maslačka, odnosno svih njegovih dijelova.  Tinktura maslačka u našem narodu poznata je vijekovima i najčešće se pravila korištenjem korijena maslačka potopljenim u rakiju. Koristeći narodnu mudrost i iskustvo donosimo vam recept kako da sami napravite i koristite ovaj lijek.
Za tinkturu su vam potrebni:
-        svjež maslačak i to korijen, listovi i cvjetovi ,sve brano u rano u proljeće
-        rakija ili vodka od 35-45 stepeni alkohola
Uberite svježu biljku koja raste daleko od ceste i zagađenja tokom cvjetanja u proljeće. Obavezno biljku izvadite sa korijenom, jer je korijen njen najljekovitiji dio. Sve dijelove dobro operite, ostavite da se osuše te ih isjecite na što sitnije komadiće.  Dijelove biljke možete izmiksati blenderom kako biste dobili masu do koje alkohol može prodrijeti. Ovako dobijenu smjesu stavite u staklenu teglu, te u potpunosti prelijte sa rakijom ili vodkom. Predlažemo vodku zbog slabijeg mirisa ali će i rakija odraditi posao izvalčenja ljekovitih sastojaka.  
korijen maslackaPokušajte obratiti pažnju da barem pola sastava predstavlja korijen biljke a ostalu polovinu da čine listovi i cvjetovi.
Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi van dometa sunčeve svjetlosti da odstoji 3 sedmice. Sa vremena na vrijeme promućkajte posudu. Nakon 3 sedmice  stajanja procijedite smjesu putem gaze tako da vam ostane samo tekućina. Ovako dobijena tekućina sadrži koncentrisanu svu raskoš hranjivih sastojaka maslačka. Tinkturu prespite u staklenu flašu i čuvajte na tamnom mjestu.
Tinktura se koristi kod reumatoznog artritisa i gihta, posebno je efikasna u  jačanju funkcije bubrega, čišćenju i oporavku jetre od žutice te hepatitisa i ostalih oboljenja. Tinkturu uzimajte kod problema sa masnoćama jer će vam redovno korištenje smanjiti holesterol u krvi, regulisati visoki krvni pritisak I uopšteno omogućiti  pročišćavanje krvi za šta se u narodu koristila vijekovima. Travari maslačak preporučuju za ženska oboljenja , probleme u menopauzi, probleme sa dojenjem,  cistama i alergijama. Tinktura se koristi i za stvaranje i izlučivanje žuči.  Posebna preporuka je da tinkturu koriste dijabetičari kao prirodnu kontrolu nivoa inzulina.
Maslačak smanjuje upale u tijelu posebno na nivou krvnih sudova što reducira i umanjuje opasnot od kardiovaskularnih oboljenja. Novije studije iz 2008. I 2011. godine objavljenje u Journal of Oncology potvrdile su da maslačak ima značajnu ulogu u borbi, smanjenju i prevenciji više vrsta raka posebno grudi, prostate i kože. 
Osim nabrojanih blagodeti, ekstrakt maslačka, koji dobijete na ovaj način, prepun je vitaminima A, B2, C, D, G te kalijumom, natrijumom, fosforom, kalcij i željezom.
Tinkturu koristite po potrebi a preporučujemo je kako za pomenute tegobe tako i preventivno za cijelokupni organizam.
Tinktura se uzima tako što se ukapa 20-30 (po potrebi i znatno više) kapi u pola čase vode 3 puta na dan. Nakon korištenja od 3 mjeseca potrebno je napraviti pauzu.
izvor:

ELIKSIR OD MLADIH BOROVIH IGLICA


SIRUP BOROVE IGLICEPredlažemo vam pravljenje eliksira od mladih borovih iglica. Eliksir je jednostavno napraviti a sve potrebne sastojke imate na dohvat ruke. Eliksir se može koristiti u prevenciji i liječenju bronhitisa, upale pluća,  bronhijalne astme, kašlja, upale grla, prehlada i promuklosti kao i svih ostalih problema sa disajnim putevima i bronhijalnim alergijama. Borove iglice i njihov ekstrakt koji ćete dobiti ovim putem godinama se koriste za jačanje imunog sistema, opšteg stanja organizma i poboljšanje apetita. Najbolje je da eliskir napravite i pripremite unaprijed te koristite kada vam zatreba za neke od navedenih problema.
Za eliksir vam je potrebno:
-        Mlade i zdrave borove iglice, pupoljci i manje grančice , svježe urbane
-        Vodka
-        Domaći med
-        Nekoliko limuna
Za razliku od dosadašnjih recepata ovdje vam nećemo navoditi mjere u gramima.. Potrebno je da naberete mlade borove iglice sa drveta koje nije izloženo nečistoćama. Naberite jednu kesu mladih i zdravih iglica, pupoljaka i tankih grančica.  
BOROVE IGLICEIglice properite u vodi i ostavite ih da se osuše. Borove iglice isjecite ili izlomite na što sitnije dijelove. Uzmite staklenu teglu od 2 ili 3 litra i napunite je borovim sastojcima. Između dodajte kriške limuna sa korom. Zatim u teglu uspite jako alkoholno piće (najbolje vodku). Teglu ispunite alkoholom do ¾ zapremine. U ostatak tegle uspite domaći med.
Tegla mora imati dobar poklopac koji će hermetički zatvoriti smjesu. Kada uspete sve sastojke teglu dobro protresite da se sastojci izmješaju i sjedine.  Kada budete prikupljali iglice ukoliko pronađete na drvetu svježu smolu možete i nju pokupiti u teglicu i dodati u ovaj eliksir.
Smjesa treba odstojati 40 dana kako bi bor pustio sve ljekovite sastojke pod dejstvom alkohola, meda i limuna. Teglu povremeno promućkajte. Nakon stajanja smjesu procjedite a dobijeni eliksir naspite u staklne tamne boce.
Vijek trajanja eliksira je neograničen ukoliko se skladišti na tamnom i hladnom mjestu. Eliksir možete konzumirati preventivno ili kada se pojavi neki od navedenih problema sa disajnim putevima ili kašljem. Možete uzimati tri puta po jednu  supenu kašiku na prazan stomak u toku dana ili čak i više prema potrebi. Djeca konzumiraju manju dozu zbog alkohola prisutnog u eliksiru u zavisnosti od uzrasta i jačine tegoba i to 3 čajne ili 3 kafene kašikice.
Preventivno, kada nemate tegobe konzumirate jednu supenu kašiku eliksira pred spavanje.
Sirup od borovih iglica  se u našim krajevima često pravi tako što se u teglu postavlja red borovih iglica, red šećera i tako do vrha tegle. Nakon toga tegla se poklopi folijom i ostavi na toplo i sunčano mjesto nekoliko sedmica da se šećer potpuno istopi i preuzme sokove iz borovih iglica. Nakon toga se smjesa procjedi. Ukoliko ne želite konzumirati alkohol možete koristiti ovaj recept ali on je malo manje zdrav zbog velike količine šećera koji ide u njega.. Smatramo da je recept sa alkoholom, limunom i medom efikasniji, bolji i zdraviji.
Za recept možete koristiti bilo koju vrstu bora dostupnu u našem okruženju. Mnogi travari savjetuju da je podjednako zdravo koristiti i ostale vrste četinara za ovu namjenu. (bor, jela , smreka, cedar) Izdanke je najbolje brati od marta do juna mjeseca. Eliksir ima prijatan i osvježavajući ukus. Kao zamjenu za ovaj recepet za tegobe disajnih puteva možete koristiti i čaj  od mladih borovih iglica. 

izvor:

ČAJ PROTIV ALERGIJA

alergija lecenje

Alergija je nepravilno funkcionisanje imunog sistema, ispoljava se kao burna reakcija organizma na neke stvari iz prirodnog okruženja. Najčešći simptomi alergije su: kijanje, zapušen nos, curenje iz nosa kao i crvenilo očiju. Ukoliko želite da izbegnete alergiju, najbolje da izbegavate alergene koji je izazivaju. Ukoliko već niste izbegli pročitajte recepte protiv alergije ispod.
Caj protiv alergije: Pola litra borovnicestaviti u bocu od dva litra, i na to naliti litar jakog, zdravog, prirodnog vina i pustiti 24 sata da odstoji. Nakon toga doliti pola litra komove rakije i tri kašike šećera u prahu, zatim sve dobro promešati. Svakog jutra i večeri po 5-6 zrnaborovnice požvakati i progutati sa čašicom vina. To se ponavlja tri dana. Dva dana ne uzimati, zatim opet tri dana uzimati.
Tako pripremljen lek ublažuje glavobolju, bistri razum, osvežava telo, leči vrtoglavicu. U pola kila voska lagano dodavati 2 kg meda i dobro umešati pa time, 2 puta dnevno, kao melem, u zavoju, lečiti kožne čireve.
Uopšteno, protiv kožnih bolesti uzeti jednu supenu kašiku lanenog semena, 3 šolje vode, 2/3 šolje fino iseckanog ili samlevenog belog luka, pola šolje meda i 1/4 šolje limunovog soka. Kuvati seme lana dok voda ne ispari na pola, skloniti sa vatre, dodati luk i med pa promešati. Ohladiti i dodati sok od limuna. Odrasli uzimaju 1 supenu kašiku, a deca 1-2 supene kašike.

izvor:

18 март 2014

Kako izlečiti anginu i upalu grla za samo 4 sata!

Kako izlečiti anginu i upalu grla za samo 4 sataNaši preci su imali veliko iskustvo u lečenju različitih bolesti i poznavali korisne recepte u lečenju istih. Sve te recepte ljudi su prenosili iz generacije u generaciju, i oni su došli i do nas. Jer, pre svega, ono što je dobro i korisno nikad se ne zaboravlja.
Želim da vam predložim još jedan narodni i veoma efikasni recept za lečenje angine, upale grla i krajnika, koji garantuje brz oporavak, u lakšim slucajevima – za samo 4 sata!

Mnogi su se od vas ubedili u efikasnost recepta protiv kašlja, bronhitisa i laringitisa, jer sve sto je zaista korisno i delotvorno uvek je nam na dohvat ruke.
Recept glasi:
80 gr samlevenih semenki kima preliti sa 200 ml vode i kuvati 15 minuta.
Dobićete gustu rastežuću masu, koja liči na talog kafe.
Procedite i dodajte 50 ml vode pa ponovo dovedite do ključanja.
Skinite sa vatre i dodajte 1 kašiku konjaka (ili vinjaka).
Vas lek je spreman!
Pijte svakih 30 minuta po 1 supenu kašiku.
Već posle 2 sata bol u grlu će polako nestajati, postaje lakše gutati.
Posle 4 sata možete završiti tretman.
Možete piti u duže, u zapuštenim slučajevima.
Ovaj napitak preporučuje se svima koji su podložni čestim prehladama, imaju često upaljeno grlo i anginu.
Budite zdravi!

Izvor:

Za bolne zglobove i leđa. Smanjuje bol i poboljšava funkciju zglobova.

Recept za bolne zglobove i leđaOvaj recept sam pronašla na jednom uglednom ruskom sajtu alternativne medicine, u kojem se govori o tome kako održati zglobove u dobrom stanju, smanjiti bolove i istovremeno otkloniti mnoge probleme vezane za njih, a koji se pokazao kao veoma efikasan i delotvoran.
Želim da podelim sa vama, ako imate problema sa bolovima u zglobovima, leđima, nogama,vratuitd.
Recept za bolne zglobove i leđa glasi:

- Očistiti 300-400 gr belog luka i sitno iseckati
recept za bolne zglobove i ledja
- Staviti u teglu i preliti ga sa 1 l kvalitetnim nerafinisanim biljnim uljem (maslinovo, suncokretovo…)
- Zatvoriti poklopcem i ostaviti teglu na tamno mesto na sobnoj temperaturi, na 2 nedelje.
recept za bolne zglobove i ledja
- Ne zaboravljati svakodnevno mućkati sadržaj tegle.
- Na kraju ćete dobiti ulje belog luka, koje treba da se procedi kroz 3-4 sloja gaze ili dvaput kroz sitnu plastičnu cediljku.
recept za bolne zglobove i ledja
Kako se koristi:
- Ulje se utrljava u bolna mesta, naprimer u donjin deo leđa (krsta) kod osteohondroze ili u bolne zglobove na rukama i nogama kod artroze.
- Pokriva se najlonskom kesom u utopljava se preko noći (na ruke – rukavice, na noge – čarape).
Već posle prvih par dana oseća se olakšanje, obnavlja se pokretljivost zglobova i što je najvažnije smanjuju se bolovi.
Beli luk poboljšava cirkulaciju krvi u bolnim zglobovima, samim time pomaze uspostavljanju njihovih funkcija.
Kurs lečenja 2 meseca.
Budite zdravi!

izvor:

Magicna mešavina akademika Filatova za poboljšanje i ojačane vida.

recept ya poboljsanje i ojacanje vidaOvo je recept moje tetke, koja je sa vidom imala velike probleme. Kada se lecila 60-ih godina na klinici ocnih bolesti u Odesi (Ukrajina), imala je srecu da upozna cuvenog akademika Filatova, koji joj je tokom lecenja preporucio i recept alternativne medicine za poboljsanje i ojacanjevida koji ona posle koristila stalno i sa velikim uspehom.
Recept za poboljsanje i ojacanje vida
  • 100 gr soka aloe
  • 500 gr izdrobljenih jezgra oraha
  • 300 gr meda
  • sok od 3-4 limuna
Ova mesavina za bolji vid uzima se tri puta dnevno 30 minuta pre jela po 1 supenu kasiku. Konzumira se stalno dok ne dodje do poboljsanja vida. Inace, ovaj recept ne samo sto „zaostrava“ vid, nego i u principu jaca ceo organizam kao i Vitaminska bomba.
Bitno je: biljka (aloe) ne sme da bude mladja od 2-3 godine.
za poboljšanje i ojačane vida
Isecite vece donje i srednje listove, ostavljajuci netaknut vrh biljke i gornjih 3-4 lista. Isperite ohladjenom prokuvanom vodom, uklonite siljke sa listova i isecite listove na sitne komadice. Istrljajte i iscedite sok kroz duplu gazu ili kroz sokovnik.
mesavina za poboljsanje i ojacanje vida
Akademik Filatov preporucivao je oprane listove ne seci odmah, nego ostaviti na tanjr i drzati u frizideru 10-12 dana. U ovim uslovima u celijama aloe formiraju se supstance poznate kao „biogeni stimulatori“, koje „bude“ aktivnost celija aloe. Nakon toga, listove ponovo operite i sledite gore navedeni postupak. Od takvih listova mozete pripremiti biostimulativni sok aloe.
mesavina za poboljsanje i ojacanje vida
I na kraju, treba da znate da je sok aloe kontraindikovan kod akutnih bolesti bubrega, gastrointestinalnog trakta, poslednjeg trimestra trudnoce, kod upalnih procesa zenskih polnih organa, kod bolesti kardiovaskularnog sistema u fazi dekompenzacije, tuberkuloze i hemoroida.

izvor:

04 март 2014

KUPUS KAO LEK


kupus kao lek
Lekovita svojstva kupusa su mnogobrojna, zbog čega ima široku upotrebu u narodnoj medicini. Svež ili sirov kupus uziman kao hrana, veoma je koristan za organizam jer se njime unose hranljivi sastojci koji imaju ulogu da nas štite od mnogobrojnih bolesti, među kojima pojedini autori uključuju i rak.
Kupus u svežem, sirovom stanju je odlično preventivno sredstvo protiv skorbuta, bolesti koja se javlja kao posledica nedostatk vitamina C u organizmu. Takođe, gusta supa od kupusa je dobar lek za lečenje bolesti pluća, jer jača disajne puteve.

Kupus kao lek

Isitnite svež kupus, dodajte malo vode i iscedite sok. Uzimajte pola litra do litar svežeg soka u toku dana u gutljajima. Ovaj postupak ponavljati 3-6 nedelja, u zavisnosti od težine bolesti. Lečenje se sprovodi uz dijetalnu ishranu (bez masti i svinjskog mesa, prženih i pečenih namirnica, bez alkohola, začina) Sok se mora uvek uzimati svež, ima pomalo neprijatan ukus ali zbog zdravlja se može ignorisati.
2. Kiseli kupus za hroničan zatvor, skorbut, reuma, giht, malokrvnost
Presan kiseli kupus pomešan sa crnim lukom, kimom i uljem se preporučuje za navedena oboljenja.
3. Rasol za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu
Kod čireva u stomaku preporučuje se uzimanje razređenog rasola, 1 kašiku rasola treba razrediti sa 6 kašika vode. Svakog sata treba uzimati po jednu kašiku razređenog rasola, a između toga svaka 2 sata treba pojesti po jednu kašiku svežeg kravljeg sira.
4. Sok od kupusa protiv gasova
Izgnječite sveže listove kupusa da biste iscedili sok ili ih iscedite u sokovniku.
Uzimajte 20-30 g soka, ujutru, našte srca punih 5 dana.
5. Manjak kiseline u želucu
Prvog dana uzmite jednu čašu rasola, drugi dan dve čaše, trećeg dana tri, tako do 5 čaša. Tada smanjite količinu obrnutim redom. Za to vreme ne treba uzimati lekove.
6. Protiv mamurluka
Stari lek protiv mamurluka je rasol. Treba popiti 1-2 čaše rasola za razbijanje mamurluka.
7. Trovanje hranom
Posle povraćanja koje je nastalo zbog trovanja hranom treba popiti pola litra mlakog rasola ili pojesti tanjir presnog kiselog kupusa prelivenog uljem.
8. Sirup protiv kašlja
Napraviti sirup od 500g soka od crvenog kupusa i 500g šećera ili meda. Pomešajte sok od kupusa sa šećerom ili medom i kuvajte nekoliko minuta. Uzimajte 3-4 kašičice sirupa dnevno protiv kašlja (bronhije i pluća) Sok od crvenog je delotvorniji od belog kupusa.
Nekoliko listova kupusa stavite u pećnicu da omekšaju pa ih previjte na glavu. Obložite glavu toplim kupusom, tri puta dnevno, dok ne prođe bol.
10. Protiv reume i išijasa
Skuvajte kupus pa ga još topao zavijete u čistu krpu i stavite na bolno mesto.
List kupusa dobro istucajte, iscedite sok pa ga pomešajte sa belancetom. Pripremljenom mešavinom mažite opekotine.

izvor: