google analitika

20 фебруар 2014

MEDENA VODA PROTIV MNOGIH BOLESTI

MEDENA VODA PROTIV MNOGIH BOLESTI

medena voda recept
U nastavku teksta pročitajte recept i lekovita svojstva medene vode.
Recept: Kašičicu prirodnog meda rastvorite u čaši vode na sobnoj temperaturi. Ovim postupkom se dobija „medena voda“ – odnosno rastvor meda koga telo brzo apsorbuje. Ono što je glavna specifičnost ove vode je to da je njen sastav sličan sastavu ljudske krvne plazme. Medena voda čisti naš organizam na ćelijskom nivou.

Lekovita svojstva medene vode:

POBOLJŠAVA IMUNITET
Jača otpornost organizma protiv bakterija, virusa, gljivica.
REGULIŠE RAD CREVA
Medena voda se bori sa parazitima koji žive u našim organima za varenje. Ne dozvoljava im da se razmnožavaju i normalizuje funkcionisanje ćelija organa za varenje.
KORISNA JE ZA MRŠAVLJENJE
Ako želite da smanjite kilažu, pijte svakog dana, do 11 časova, po 1,5 litar ove vode uz smanjenu ishranu. Ova voda pročišćava organe za varenje, poboljšava njihov rad i otklanja toksine.Uz pravilnu ishranu i rekreaciju, pomaže vam da uklonite suvišne kilograme.
AKTIVNO HRANI KOŽU
Ujutru malo zagrejte vodu koju ste sinoć pripremili i umijte lice, vrat, oblast dekoltea… Zahvaljujući sistematičnom delovanju ove lekovite vode, dolazi do poboljšanja cirkulacije u krvnim sudovima i aktivnije ishrane ćelija kože. Nakon umivanja malo sačekajte da med deluje, pa isperite kožu mlakom vodom. Ako se ovako redovno umivate, koža će vam postati zdravija, svežija, elastičnija i „somotasta”.
PROTIV NOĆNOG MOKRENJA
Med ima svojstva da sakuplja vodu, tako da preko  noći nema naprezanja bubrega i bešike.
Kako se priprema i koristi medena voda?
Medena voda se pije preventivno ujutru na prazan stomak i uveče pre spavanja. Uvek treba pripremati svežu medenu vodu i odmah je piti.

Izvor:

keywords: med, medena voda, krvna plazma, imunitet, rad creva, mršavljenje, prehrana kože, cirkulacija, noćno mokrenje, organi za varenje

NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK ZA PROSTATU NA SVIJETU

Jedan od najvećih zdravstvenih problema sa kojima se muškarci susreću od pamtivijeka u svim dijelovima svijeta predstavljaju tegobe sa prostatom. One mogu biti različite naravi , jačine i oblika. Skoro svaki drugi muškarac stariji od 45 godina već je imao problema sa prostatom a velika je vjerovatnoća da će ih svi doživjeti ukoliko dočekaju poznu starost. U zadnje vrijeme ta granica starosti u kojoj se muškarci susreću sa ovim problemom sve se više pomjera.
Prostata je mišićavi organ veličine oraha koji jednim dijelom prstenasto zatvara mokraćni kanal. Njena funkcija je produkcija sekreta koji prenosi spermatozoide.
Kako muškarci stare često dolazi do različitih problema sa prostatom a najčešči su uvećanje prostate, akutna i hroničan upala i sve češće rak prostate. Rak prostate je kod muškaraca najčešća vrsta raka uz onaj na plućima. Ono što za žene predstavljaju problem sa dojkom ili reproduktivnim organima to je svakako za muškarce prostata.
Odgovor medicine sastoji se u različitim terapijama  ali vrlo često medicinske terapije su neučinkovite ili ber nedovoljno učinkovite. Neke od tegoba koje muče muškarce koji imaju problem sa prostatom su : učestalo mokrenje, nemogućnost potpunog izmokravanja, noćno mokrenje, opšta slabost, hladnoća i bol u donjem dijelu leđa i genetalija, problemi sa erekcijom, problemi sa ejakulacijom itd. 
Epilobium parviflorum BM5Što se prirodnih odgovora na ova stanja tiče njihov izbor nije prevelik. Najzastupljenije je korištenje soka i čaja od brusnice te sjemenki i ulja od bundave.
Ipak ovdje ćemo vas upoznati sa najačim oružjem koje nam u prirodi  stoji na raspolaganju u borbi sa svim nabrojanim bolestima prostate. Radi se o travi pod nazivom vrbovica ili svilovina (Epilobium parviflorum).
Biljka uspjeva u našim krajevima a možete je pronaći i kod većine travara ili čak prodavaca bilja na tržnicama i pijacama u svim zemljama jugoistočne Evrope odakle su uglavnom  čitaoci našeg portala zdravljebezdoktora.com.
Vrbovica je po ovoj svojoj namjeni poznata već par stotina godina ali se vremenom pod uticajem medicine njena moć polako zaboravljala. Biljku je ponovo  aktuelizirala najčuvenija narodna vidarka iz Austrije Maria Treben čije su knjige prodane u preko 10 miliona primjeraka. Marija Treben izliječila je lično na hiljade pacijenata sa problemima prostate širom Evrope koristeći isključivo skromnu biljku vrbovicu.
Recept:
Pronađite vrbovicu , postoji više vrsta a kao ljekovite za prostatu mogu se koristiti:
Ružičata vrbovica (Epilobium roseum), sitnocvjeta vrbovica ( Epilobium parviflorium) , planinska vrbovica (Epilobium montanum), tamnozelena vrbovica (Epilobium obscurum) , brežuljkasta vrbovica (Epilobium collinum), alpska vrbovica (Epilobium anagallidifolium) te močvarna i šljunkovita vrbovica.
Punu čajnku kašiku osušene ili svježe biljke poparite u 2 dcl vrele vode. Ostavite da odstoji 5-10 minuta , izvadite travu a čaj popijte. Čaj se pije dva puta na dan i to ujutro na tašte i navečer pred spavanje. Čaj pijete koliko je potrebno ali najmanje nekoliko sedmica. Prve rezultate poboljšanja stanja možete očekivati dosta brzo.
Čaj se koristi kod svih problema sa prostatom i daje odlične rezultate. Marija Treben sa uspjehom je ovim čajem liječila upale prostate i mokraćnog mjehura , probleme sa mokrenjem uzokovane prostatom , krvarenja u mokraći , tegobe i bolove u prostati i mjehuru al i bubrezima, rak prostate i rak mokraćnog mjehura.
Interesantno je napomenuti da se vrbovica kao čaj i najbolji lijek za prostatu spominje na svim kontinentima, kulturama i jezicima što dovoljno govori o njenoj univerzalnoj prepoznatljivosti i uspjehu.
Čaj je prijatnog ukusa, biljka je potpuno bezazlena i ne morate se brinuti za bilo kakve nus pojave. Nema potrebe da pojačavate dozu u odnosu na ovu koju smo vam preporučili, znači dvije šolje od po 2 dcl čaja na dan.

Izvor:

keywords: prostata prostate prostatom spermići spermas permatozoidi učestalo često mokrenje noćno genitalije erekcija ejakulacija sok čaj brusnice brusnica semenke ulje bundeve bundeva vrbovica svilovina Epilobium parviflorum Ružičata roseum  sitnocvjeta parviflorium  planinska montanum tamnozelena  obscurum brežuljkasta collinum alpska  anagallidifolium močvarna šljunkovita upala prostate  mokraćnog mokraćni mehur mjehura bešika bešike mokrenje mokrenjem krvarenja krv u mokraći tegobe i bolove bol bolovi bubreg bubrezi bubrezima, rak  lek

18 фебруар 2014

Prirodni lekovi za miom na materici



Miom na materici je benigni tumor. Miom materice se srece uglavnom kod zena starosti 30-40 godina, ali postoje slucajevi oboljevanja i u ranijem uzrasnom dobu. Miom se formira od vezivnog i misicnog tkiva materice, nastaje pri hormonskom poremecaju, kiretazi, zapaljenju i infekciji prenosivih polnim putem.
miom
Glavni simptomi mioma materice: bol i krvarenje, poremecaj funkcije obliznjih organa, rast tumora. Moguce su teske i duge menstruacije, lokalizovan bol u donjem delu stomaka i ledja. Produzeni bolovi daju signal o brzem rastu tumora. Inace, rast mioma materice dosta je spor proces.
U ranim fazama formiranja tumora nije uvek moguca klinicka dijagnoza. Potrebni su podaci rucnog pregleda u cilju dobijanja informacija o velicini, obliku i lokaciji tumora. U cilju dodatne dijagnoze rade se ultrazvucni, radiografski i endoskopski nalazi. Savremena medicina sprovodi lecenje mioma na materici hirurskim medicinskim metodama.

Medjutim, neki lekari veruju da najradikalni i efikasni metod je - histerektomija (amputacija materice). Savremene metode lecenja mioma na materici mogu dosta smanjiti velicinu mioma i dati zenama da zive punim zivotom. Takodje, postoji dosta prirodnih lekova za lecenje moima materice.

Mi Vam predlazemo nekoliko narodnih recepata ruske alternativne medicine za lecenje mioma.

Kasicicu susenog korena bozura iseckati i preliti sa 1,5 solje kljucale vode. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Odvar pijte po jednu supenu kasiku tri puta dnevno pre jela.

Tri velika crvena krompira oprati, otrebiti i sitno izrendati, a zatim iscediti njegov sok. Piti svako jutro pre jela po pola case.

Jednu kasicicu semena konoplje zalijte sa 200 ml kipuce vode. Stavite ponovo na vatru i kuvajte jos 10 minuta. Odvar ohladiti i procediti. Piti po 35 supenih kasika na dan. Kurs lecenja 15 dana.

Uzmite lisce sargarepe, sveze ili suseno i zalijte vrelom vodom: dve sake trave na litar vode. Ostaviti da odstoji 30-40 minuta. Pijte koliko god zelite. Odvar je dobar za zaustavljanje krvarenja, izazvanim miomom materice

Uzmite 375 grama aloe ili 400 ml biostimulativnog soka aloe (uzrasta ne mladje od 3 godine), sitno sameljite (pre toga biljku nemojte zalivati 5 dana), dodajte 625 grama meda i 675 ml crvenog vina. Sve sastojke promesajte i ostavite na 5 dana na tamno prohladno mesto. Prvih 5 dana uzimati po jednu kasicicu tri puta dnevno sat vremena pre obroka. Posle povecajte na 1 supenu kasiku. Tretman traje od tri do sest nedelja.
Ova mesavina se preporucuje za lecenje zenskih organa, onkoloskih oboljenja zeluca, jetre, za sve upalne procese.

Kora visnje. Pridjite stablu sa severne strane, napravite rez na donjem delu stabla i oguljite koru od dole na gore. Sirina trake 3 cm. Za pripremu odvara uzmite traku duzine 1 cm i zalijte sa 1,5 l kljucale vode, da odstoji 1 sat. Pijte u toku dana. Sutradan
ponoviti opet. Odvar je koistan za miom na materice i za matericno krvarenje.


Orah. Uzmite ljusku i pregradu od sredine od jednog kilograma oraha. Zalijte sa pola litre rakije i ostavite da odstoji 10 dana. Piti po jednu supenu kasiku tri puta na dan posle jela.

izvor:

keywords: miom miomi benigni tumor materica materici hormomi hormonski progesteron estrogen kiretaža bol bolovi krvarenje menstruacija menstruacije ručni koren božura crveni krompir seme konoplje lišće šargarepe šargarepa aloja aloe ženski ženskih organa organi problemi problem kora višnje višnja orah oraha

MIOMI NA MATERICI

ISHRANA KOD MIOMA

U slučaju mioma, preporučuje se zeleno i lisnato povrće,proso,ovsena kaša,heljda i integralni pirinač.Takođe namirnice kao što su :krompir,pasulj,sočivo,šargarepa,mango i papaja podstiču proizvodnju progesterona koji pravilno uravnotežuje-balansira rad jajnika  i smanjuje nivo estrogena  u vašem telu.

MIOMI NA MATERICI PRIRODNO LECENJE

U alternativnoj  i narodnoj medicini se koriste mnogi čajevi za miome,pa krenimo redom:
Čajna mešavina broj 1 :
  • uzmite po dve supene kašike sitno iseckanog cveta belog sleza,lista žalfije,po jedni kašiku lista kupine,koprive,cveta kamilice,cveta zove ,cveta i lista kantariona,hajducke trave i vrbine kore te sve zajedno  izručite u 1,8 l proključale vode.
  • Poklopite i ostavite da odstoji 90 minuta.
  • Procediti,prohladiti i zasladiti po želji medom,
  • Ovaj čaj za miome se pije po 2 decilitra pred doručak,ručak i večeru i pre počinka.
Lekoviti napitak kombinujte sa pečenim nakiselim jabukama i medom koji trebate jesti ujutru i predveče.Terapija se drži 10 dana pa se pravi pauza od takođe 10 dana.
Čajna mešavina broj 2 :
Evo još jednog recepta za miome na materici
  • Izdrobite dve kašike lista koprive, ranjenika, kupine i po kašiku iseckanog cveta i lista hajdučice, cveta zove, lista žalfije i cveta divlje nane.
  • Izručite sve zajedno u 1,8 litara proključale vode.
  • Ponoviti postupak kao u prvom receptu.
KUPKA OD HAJDUCKE TRAVE RECEPT
  • 100 grama  mešavine od cele biljke ostaviti preko noći da odstoji u hladnoj vodi. Izjutra vodu zagrejte dok ne baci ključ a zatim tečnost dodajte vodi za kupanje. Ovu kupku primenjujte svaki dan.
SOK OD NEVENA 
  • Cvetove, stabljike i listove dobro operite i iscedite dok su još vlažni u sokovniku. Ovaj lek za miome pijte tri do četiri puta nedeljno.
TINKTURA OD NEVENA
  • Stavite šaku nevenovih cvetova u litar kvalitetne domaće rakije. Držati flašu na suncu naredne dve sedmice, na temperaturi oko 20 stepeni. Tinkturu  možete koristite kao oblogu ali i kao kapi, kada je potrebno da popijete izjutra oko petnaestak kapi.

LECENJE MIOMA BILJEM – MAČJI NOKAT


Pored pomenutih receptura i narodnih lekova, lekari i istraživači iz Evrope preporučuju i biljku Uncaria tomentosa ili mačji nokat. Ova biljka je našla primenu u najpoznatijim evropskim i američkim ginekološkim klinikama. Ona dokazano štiti od maligniteta i smanjuje miome na materici. VAŽNA NAPOMENA: Nikako ne uzimajte ovu biljku bez konsultacija sa stručnjakom, ne preporučuje se deci, dojiljama i trudnicama. Sa mlečnim proizvodima se ne sme kombinovati nipošto !!! Od ostalih receptura preporučuju se: kora višnje, aloja, koren božura, seme konoplje i dr.. Preporučujemo vam da pročitate i sledeće tekstove: upala jajnika , urinarne infekcijerak grlića materice i dr..

izvor:
dijetamesecevemene.com

keywords: miom miomi miome benigni tumor materica materici hormomi hormonski progesteron estrogen kiretaža bol bolovi krvarenje menstruacija menstruacije ručni kženski ženskih organa organi problemi problem zeleno lisnato povrže proso ovas ovsena kaša heljda integralni pirinač krompir pasulj sočivo šargarepa mango papaja beli slez žalfija kupina kupinu kupine kamilica zova kantarion hajdučka trava vrba vrbina kora nakisele jabuke med kopriva kopriva hajdučica nana neven mačiji mačji nokat božur konoplja

15 фебруар 2014

KOPRIVA-PROTIV PERUTI, ASTME, PROLIVA, BELOG PRANJA…

kopriva-lecenje
KOPRIVA, velika zgoča (Urtica dioica L.)
Apotekarsko imeFolium, Herba et Radik Urticae
Koren se skuplja u proleće i jesen, list u proleće dok je mlad, a čitava biljka s korenom preko cele godine. Seme se bere u avgustu i septembru. Suši se u hladu.
Upotreba za lečenje: seme i list upotrebljava se protiv proliva, vodene bolesti, astme, belog pranja, šuljeva, leči žuticu, krvarenje, čisti krv.
Protiv peruti: glava se pere odvarom cele biljke protiv peruti.
Čaj od čitave biljke: odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i creva. Lek je protiv malokrvnostihemoroidavrlo dobro sredstvo protiv malarije i ostalih grozničavih stanja.
Priprema čaja: 3 kašike na 2 litra vode ostaviti 10-12 sati da se kvasi, zatim kuvati pola sata poklopljeno. Nakon toga ostavi se jedan sat poklopljen. Od toga leka uzima se triput dnevno po šoljicu pre jela..
Kopriva je takođe dobar lek protiv gihtabubrežnih bolesti i straha.
Priprema: Pomešati 10 jelovnih kašika lišća i korena koprive sa 2 kašike bokvice i kašikom pretucanih smrekovih bobica, i to se kvasi 10-14 sati u litri crnog vina, zatim kuva pola sata s 4 kašike meda i nakon toga ostavi pola sata poklopljen da stoji. Taj se lek se uzima mlačan i to jedna jelovna kašika.
Od lista mlade koprive priređuju se razna jela koja se preporučuju slabokrvnima.
Kopriva je vrlo dobar lek protiv krvarenja iz materice. Uzima se 20 jedaćih kašika lista velike žare koprive i prelije litrom ključale vode, ostavi poklopljeno 16 sati da se kvasi. Nakon toga se procedi i doda dvostruko više šećera od proceđene mase. Od toga leka uzima se triput dnevno po decilitar.

izvor:

keywords: kopriva koprivu koprive Urtica dioica L Folium, Herba et Radik Urticae koren korena korenom proliv proliva vodena polest astma belo pranje šuljevi šuljeve žutica žuticu žutice perut želudac jetra creva malokrvnost hemoroidi malarija groznica giht bubreg bubrega bubrezi strah bokvica smreka med crno vino slabokrvnost malokrvnost malokrvni krvarenje materica materice

09 фебруар 2014

ČAJEVI ZA KAŠALJ, GRIP I IZBACIVANJE ŠLAJMA

caj gripProtiv kašlja upotrebiti 1 oljušten limun, 2 šake lanenog semena, 1l vode i med. Sve sastojke kuvati 4 sata na tihoj vatri ali paziti da ne provri. Kada se ohladi procediti i dodati dovoljno vode da bi bilo 1 litar tešnosti. Uzimati 4 puta dnevno po 1 kašiku dok kašalj ne prestane.
Protiv gripa i velikog kašlja uzeti 1 limun i kuvati ga na tihoj vatri, 10 minuta, zatim ga što više iscediti i sok sipati u čašu, dodati 2 supene kašike glicerina, dobro izmešati pa dodati med. Umesto limunovog soka može se koristiti vinsko sirće. Dok kašalj ne prestane uzimati po potrebi, po supenu kašiku. Ovaj sirup mogu koristiti i deca jer je neškodljiv za stomak.
Odlično sredstvo za lečenje kašlja kao i kod oboljenja svih organa za disanje je koren belog omana. Kuva se dok se otprilike ne ukuva do pola pa se pije tek kada se ohladi.
Protiv kašlja i gripa koristiti 1 kg meda, pola kilograma braon šećera, 2 kg crnog luka i 5l vode(količina može biti i manja u zavisnosti od ukusa). Luk očistiti i isitniti. Sve sastojke staviti u vodu i kuvati 3 sata, na tihoj vatri. Kad se ohladi, presipati u boce i dobro zatvoriti. Uzimati 4-6 supenih kašika dnevno.

izvor:

keywords: grip šlajm kašalj kašlja limun lan laneno seme med veliki glicerin vinsko sirće beli oman crni luk 

ŽALFIJA

ŽALFIJA PROTIV ZNOJENJA, ZA ČIŠĆENJE KRVI, APETIT, GRLO, REUMU

zalfijaŽalfija se u uglavnom pojavljuje na kršu obalnog područja. U severnim krajevima žalfija se može gajiti i u vrtu, ali je osetljiva na niske temperature i mrazeve. Još u starom veku uživala je visok ugled kao lekovita biljka.

Lekovito dejstvo:
Protiv znojenja – ona je u prvom redu biljaka za regulisanje znojenja. Kod osoba koje se jako znoje, ona sprečava znojenje, a kod onih koji se malo znoje, pospešuje znojenje.Priprema čaja: jedna kašičica žalfije za jednu šoljicu oparka i nije samo sredstvo protiv prekomernog znojenja.
Žalfija deluje na čišćenje krvi, pospešuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, deluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa se bolesniku vraća izgubljeni apetit.

Kod šećerne bolesti najtoplije se preporučuje mešavina jednakih delova žalfije i hajdučice.
Žalfija ne samo da deluje protiv upala, nego i leči sve upale creva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih puteva.
Kod katara grla i ždrela i upale krajnjika je odlično sredstvo za grgoljanje.
Zalfija takođe utiče na lečenje reumatizma i gihta i na čitav niz nervoznih smetnji koje prate ova oboljenja.
Kupanje čajom od žalfije nekoliko puta dnevno, leči kraste i ekceme.
U P O Z O R E NJ E ! 
Žalfija, posebno njeno eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne sme da se uzima dugo! Nikako ne smeju da je uzimaju trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije.

izvor:
cajeviza.com

keywords: žalfija žalfije žalfiju znojenje apetit grlo reuma sluz pluća želudac šećerna bolest hajdučka trava jetra žuč mokraćni putevi katar upala krajnika reuma reumu reume reumatizam giht ekcem ekcemi epilepsija

08 фебруар 2014

Vaša krvna grupa pokazuje i koji čaj da pijete


Odavno postoje ishrana i dijeta prema krvnoj grupi pa tako imamo i tople napitke koji su idealni za određeni tip. Kafa je pogodna jedino za osobe sa krvnim grupama A i B, a različite vrste čajeva su dobre za sve grupe. Uticaj čaja zavisi i od toga koja ste krvna grupa. Ovo su najbolje kombinacije čajeva za pojedinu krvnu grupu.




Krvna grupa 0: Osobe s krvnom grupom 0 su izdržljive i snažne, a pokreće ih visokokalorična hrana. Osnovu njihove ishrane čini meso, a treba da izbegavati mleko i gluten.
Ove su osobe jake i sigurne u sebe, imaju veliku potrebu za uspehom te obično pucaju od zdravlja i optimizma. Iako se dobro nose sa stresom, muči ih želučana kiselina.
Kafa kao napitak im se ne preporučuje, kao i zaslađena, gazirana pića i alkohol. Za njih su najbolji čajevi na osnovi đumbira, ginsega, zelenog Sencha čaja i čaja Maté, koji je poznata zamena za kafu.

Krvna grupa A: Osobe koje imaju ovu krvnu grupu treba da izbegavaju meso i umesto njega jedu ribu. Trebalo bi da izbegavaju crveno, a potpuno treba da se klone mesnih prerađevina. Stoga ne čudi da pripadnici grupe A imaju često potrebu za biljnom hranom.
Iako su naizgled smireni, osobe koje imaju krvnu grupu A jako su emotivne i analitičke osobe, sklone stresu, zbog čega imaju trajno visoke vrednosti kortizola, hormona stresa. Iako im kafa ne smeta, potrebu za pretežno biljnom hranom, meditacijom i jogom upotpuniće svakodnevnim ispijanjem prikladnog čaja. Najbolji čajevi za ljude s krvnom grupom A su tajvanski zeleni čaj Gunpowder, čaj od čistog cvijeta jasmina, kombinacija srebrnog jasmina i zelenog čaja Ying Hao, stolisnik, bosiljak, jasmin i neven. Od voćnih aroma najbolje im odgovaraju limun i brusnica, dok čaj od narandže treba da izbegavaju.



Krvna grupa AB: Ova krvna grupa po postanku je puno mlađa od ostalih, a zbog različitih antigena koje posjeduje ima neke osobine krvne grupe A, neke krvne grupe B. Oni čijim telom teče krv tipa AB najbolje reaguju na stres duhovno, s fizičkim poletom i kreativnom energijom. Oni sve uvek dočekuju raširenih ruku, ne gunđaju kad ih razočaraju i u svakoj situaciji znaju izgovoriti najtaktičnije reči.
Pripadnici ove krvne grupe su intuitivni, nisu skloni stresu, ali imaju smanjen libido. Trebalo bi da se fokusiraju na posebne vrste zelenog čaja i srodnih pripravaka, na mentu, božur, sandalovinu, melisu te napitke od riže. Idealan izbor čajeva za njih je prirodni žuti čaj, mješavina vrhunskog zelenog čaja i mente ili sejak i pečena riža. Za muškarce sa krvnom grupom AB posebno se preporučuje mešavina koprive, mente, kataube i rooibosa.

Krvna grupa B: Osobe ove krvne grupe najčešće imaju spor metabolizam i sklone su autoimunim bolestima, debljanju, letargiji, hroničnom umoru i neurednom snu. Usprkos tome, osobe sa krvnom grupom B koje žive skladno, rade, vežbaju i hrane se na uravnotežen način, oličenje su izdržljivih ljudi.
Imaju otporan probavni sistem, ali slabu odbranu od bakterija, u prvom redu Escherichie coli. Trebalo bi da piju vrhunski mladi zeleni čaj, organski zeleni ili crveni rooibos bez dodataka, honeybush, te imunomešavinu od zove, rooibosa, kadulje, melise i nevena.

Izvor:
24sata.rs

keywords: kafa đumbir djumbir ginseng ženšen zeleni senč riba ganpuder jasmin bosiljka nevena limuna brusnice narandža menta mente božur bozur božura bozura sandalovina riža riza kopriva katuba rooibos zova kadulja žalfija zalfija žalfije zalfije melisa neven

07 фебруар 2014

ČAJEVI PROTIV NEPLODNOSTI

bilje protiv neplodnosti
Recept protiv neplodnosti žena: napravite mešavinu od istih količina sušenog ruzmarina,djumbira bosiljka.
Priprema: kašiku ove mešavine sipajte u 6 dl (ili tri čaše)  vode koja vri. Ostavite čaj u vodi dok ne pusti jedan ključ i odmah sklonite sa vatre.
Upotreba: pijte prohlađenu šoljicu čaja na pola sata pre obroka tokom dana. Za najbolji efekat pijte ovaj čaj tri meseca bez prekida, a preporučuje se da i partner isto pije. 


Izvor:

keywords: neplodnost ruzmarin đumbir djumbir đumbira djumbira  bosiljak

UPALA PLUĆA, ČAJEVI I LEČENJE

UPALA PLUĆA, ČAJEVI I LEČENJE

upala pluca
Recepti i čajevi za lečenje upale pluća
1. U dva decilitra vode nalije se 2 decilitra zdravog prirodnog belog vina i 2 kšičice usitnjenog korena gaveza. Stavi se na štednjak samo da se ugreje (ne sme se kuvati) i ostavi jedan sat da stoji po strani. Tada se ocedi i uzima po jelovnu kašiku više puta dnevno. Svakako je potrebno obratiti se lekaru!
2. Od božjeg drvca nekoliko vršika kuva se 2—3 minuta u 200 g vode. Pije se triput dnevno po kašičicu ili više puta dnevno
po malu kafenu šalicu. Na prsa i rebra stavljaju se hladni oblozi od pola vode i pola vinskog sirćeta.
Za plućne bolesti vrlo dobar lek: U proleće se naberu borovi pupoljci. Pupoljci se operu u čistoj vodi. Kad se malo prosuše, stave se u staklenu teglu: red vršika, red šećera; red vršika i red šećera sve dok tegla ne bude puna. Bocu zavezati i pustiti da stoji na umerenoj toplini 3—4 nedjelje. Od tog leka uzimati na prazan stomak po kafenu kašičicu.

Izvor:

keywords: belo vino koren gavez božje drvce bozje božije božije vinsko sirće 

05 фебруар 2014

ZELENA SALATA

ZELENA SALATA ZA ZDRAVLJE I LEPOTU

zelena salata zdravlje i lepota
Pravo poreklo današnje, gajene zelene salate nije tačno poznato. Smatra se da potiče od divlje, samonikle bodljikave salate, čija je pradomovina najverovatnije Sibir. Međutim, postoje podaci da se mnogo koristila već u doba Grka i Rimljana. Poznati grčki lekar Hipokrat je prepisivao zelenu salatu kao lek. Grčki istoričar Herodot pominje sveže isceđen sok salate kao prirodan lek.
Hranljiva vrednost
Zelena salata ima malu energetsku vrednost od svega 77,5 kJ ili 18,5 Cal, računato na 100 grama jestivog dela. Od svih sastojaka najviše ima vode, oko 95%. Količina osnovnih hranljivih sastojaka je relativno mala pa se zato preporučuje kod dijeta.
Od minerala najviše ima kalijuma, oko 218 mg, zatim fosfora 35 mg, kalcijuma 23 mg i magnezijuma 9,7 mg.
Od vitamina najviše ima vitamina C, i to u spoljnim listovima 36.1 mg, a u unutrašnjim 14,1 mg. Značajna je i količina karotina (Provitamina A) koja u proseku iznosi oko 0,94 mg. Vitamina E ima oko 0,5 mg.

Zelena salata za zdravlje i lepotu

Glavni nosilac lekovitih svojstava salate je laktukarijum, koji deluje trojako: analgetično, što znači da ublažava bolove, zatim sedativno, što znači da smanjuje ili smiruje nervnu razdražljivost i hipnotično što znači da izaziva san.
Pospešuje mokrenje: zelena salata ima diuretičko svojstvo,tj pospešuje mokrenje, a time i odstranjivanje suvišne vode iz organizma.
Antispazmolitično svojstvo: zbog čega se preporučuje u dijetoterapiji bolesti koje su praćenje grčevima, kao što su: astma, veliki kašalj, histerija i drugo.
Radioaktivna zaštita: prema pisanju nekih autora, sveži listovi i svež sok salate imaju zažtitno dejstvo od radioaktivnog zračenja, a istovremeno su i lek za lečenje posledica od ovakvog zračenja.
Za dobar san: Ako uveče umesto večere pojedete obilnu porciju zelene salate imaćete dobar san.
Odvar od zelene salate protiv kašlja, nervoze i nesanice: Potrebno je 80g svežih listova zelene salate i litar vode. Kuvajte zelenu salatu u vodi 15-25 minuta, procedite i zasladite. Pijte 3 šolje odvara dnevno, obavezno jednu pred spavanje.
Za naduvene oči i zubobolju: Poparite listove zelene salate pa ih nanesite na oči i otok će brzo splasnuti. Isti oblog se koristi i kod zubobolje.
Oblog za kontuzije i udarce: Poparite listove zelene salate ključalom vodom, iseckajte ih i dodajte malo maslinovog ulja. Oblog stavite na kontuzije, hematome i udarce.

 Zelena salata za lepotu

Losion za negu kože
Isecite listove zelene salate, stavite u posudu, prelijte vrelom vodom i ostavite da stoji pola sata. Sipajte zatim u mikser i mutite nekoliko minuta. Procedite kroz gazu i sipajte u flašicu.
Maska za suvu kožu
Skuvajte 3-4 lista zelene salate u vodi, zatim ih sitno iseckajte i stavite između dve gaze. Ostavite obloge na licu 20 minuta a zatim ispretite.
Maska od salate, žumanceta i badema za suvu kožu
Očistite jednu glavicu zelene salate, skinite spoljašnje listove i zadebljane nerve. Poparite listove ključalom vodom. Iseckajte i pomešajte sa mlevenim bademom i žumancetom.
Stavite masku na lice i ostavite da stoji 10 min. Isperite lice vodom (poželjno ružinom) zagrejanom nad parom.
 Za umornu kožu
Operite listove zelene salate, potopite ih u maslinovo ulje, poprskajte limunovim sokom i nanesite na lice. Preko stavite vlažnu gazu i ostavite da stoji 20 minuta. Isperite lice mlakom vodom.
Lasion protiv crvenila
Operite glavicu zelene salate, pa listove kuvajte u pola litra ključe vode na laganoj vatri. Treba samo da struji 1,5 sat. Procedite i koristite kao losion za lice i vrat. Losion smiruje crvenilo izazvano suncem ili vetrom i leči bubuljice.

Izvor

keywords: belo vino koren gavez božje drvce bozje božije božije vinsko sirće 

BOSILJAK

BOSILJAK-UMIRUJE ŽIVCE, LEČI ASTMU, ZAPALJENJE BUBREGA, OTVARA APETIT

BOSILjAK, misloćin, murtela (Ocimum basilicum L.) Apotekarske ime: Herba, Oleum Basilici Bosiljak se odgaja u vrtovima i loncima. To je vrlo razgranata biljka s jajasto-kopljastim listovima nasađen na peteljci. Cvetovi su beli, crvenkasti ili žućkasti – razvijeni u klasove gomilicama na kraju stabljike. Cela biljka veoma ugodno miriše. Cveta celo leto. Za vreme cvatnje bere se čitava biljka. Suši se u hladu na promajnom mestu i sprema u hermetički zatvorene limenke ili tegle da ne izgubi miris. Osim za lečenje upotrebljava se i kao mirođija u domaćinstvu. Upotreba u obliku čaja za sledeće bolesti: – kafena kašika prelije se sa dva decilitra ključale vode – umiruje živce, grčeve u želucu. uzima se i za lakše mokrenje. Taj lek tera turobne misli; leči astmu, zapaljenje bubrega, otvara apetit. Pojačava polni nagon; protiv nesvestice. Semenkama se leče mokraćni organi. U medicini bosiljak je koristan za probavu, krvotok i slično. Naliv bosiljka ima znatne digestivne osobine: poboljšava proces varenja i rastvaranja; deluje stimulativno na cirkulaciju krvi i pospešuje krvotok. Priprema se tako da se u jednu litru vode stavi 10-15 g lišća. To u vodi stoji pola do jedan sat. Esencija bosiljka daje se u dozama od 5 kapi na kocki šećera – posle jela. Koristi protiv nedostatka želudačnih sokova do kojih je došlo usled nervnog poremećaja. U belom vinu kuvan plod koristi kod tvrdokornog zatvora. Bosiljak sadrži eterično ulje s elementima cineola, tinola, lineola, engenola, kamfora.

Izvor:
cajeviza.com

KOPRIVA (Stinging Nettle)


Urtica dioica ( Linné) – Urticaceae- Koprivljanke
Drugi nazivi: žara, velika kopriva, pitoma kopriva, žegavica
vedran-hasanagic
Doktor herbalistike Vedran Hasanagic
To je još jedan, “dosadan” i svim poznat korov, ali zato najviših ljekovitih kvaliteta. I ne samo to: kopriva je jedna od najzdravijih biljki, koju treba upotrebljavati kada god je to moguće. Ima je svuda, tako da se može naći i na visokim planinama. Često raste u velikom mnoštvu na jednom mjestu. Kopriva je dvodomna, zeljasta biljka, visine do 150 centimetara, gusto pokrivena dlačicama koje žare. Cvjetovi su maleni, neugledni, sabrani u malo klupče. Uglavnom cvjeta od juna do početka jeseni. Kod ranije procvjetale plodovi sazrijevaju obično u julu. Za drogu se, obično i najčešće, prikupljaju mladi listovi s vrha stabljike (Folium Urticae), koje treba osuštiti na promahi, u tami. Miris droge je karakterističan, pomalo neugodan, isto kao i okus. Također se prikuplja i čitava biljka, neposredno prije cvjetanja ili na samom početku cvjetanja (Herba Urticae). U jesen se kopa korijen (Radix Urticae). Međutim, od svega je najbolje, u proljeće, kada se kopriva pojavi, prikupiti mlade listove i upotrebljavati ih svježe.
Nalazište biljke Jedan je od najraširenijih korova koji raste po svim našim krajevima. Posebno voli mjesta sa dosta azotnih jedinjenja, onda je krupna, sa tamnozelenim listovima.
Osnovni hemijski sastojci biljke Listovi koprive sadrže neke od najvažnijih vitamina, kao što su K, B2, C i karotinoida, organskih kiselina: galne, mravlje, pantotenske, sirćetne, maslačne. Ima mnogo mineralnih soli: željeza, mangana, magnezija, natrija, kalija i kalcija, zatim fosfora i kremene kiseline. Znatan je sadržaj hlorofila, acetil-holina i histamina. Posebno je važan sadržaj glikokinina i sličnih materija koje regulišu sadržaj šećera u krvi.
Svojstva biljke Kopriva je jedna od najboljih čuvara funkcije jetre, depurativ koji se primjenjuje kod žučnih kamenaca i žutice. Pored toga je hemostatik, diuretik, vazokonstriktor, tonik, astrigent, antianemik, antireumatik, galaktogen. Kao diuretik eliminiše iz organizma mokraćnu kiselinu.
Indikacije Insuficijencija jetre, holelitijaza, ikterus, hemoragije, hemofilije, anemija, rahitis, dermatoze, neprilike kod menstruacije, reumatizam, nefritis, čir na želucu i duodenumu i sl.
tinkturakopriveNačin primjeneNajbolje je upotrijebiti sok iscijeđen iz svježe biljke. Evo kako se to radi: prikupiti otprilike kilogram mladih listova, staviti ih u hladnu, nešto zasoljenu vodu da odstoje 2-3 sata. Vodu zatim odliti i sol izaprati kroz nekoliko voda. Pustiti da dobro otkaplje, pa samljeti kroz mašinu za meso. Zatim iz samljevene koprive iscijediti sok, najbolje u sokovniku. Upotrebljava se 100 do 150 mililitara, 2 puta dnevno. Sirup od koprive pravi se na sljedeći način: 250 mililitara soka i 250 grama šećera lagano ukuhavati dok se ne dobije konzistencija sirupa. Uzima se 30 do 60 grama dnevno.
Mlade listove koprive prokuhati u toku od dvije do tri minute, a vodu u kojoj je kopriva kuhana, odasuti. Koprivu ostaviti da malo otkaplje pa najveći dio upotrijebiti za pripravljanje dodatka jelu, koji se sprema na potpuno isti način kao i spanać. Ostatak staviti u salatu ili u supu pri kraju kuhanja, što će sigurno poboljšati kvalitet, a stvara se i određeni vizuelni efekat.
Osušeni listovi koprive fino se melju, pa se zatim presuju u tablete koje se daju u prvome redu malokrvnoj djeci, ili djeci koja nisu rasla na majčinom mlijeku. Koprivu pripremljenu na razne načine, posebno trebaju uzmimati majke koje doje, a nemaju dovoljno mlijeka.
Salata sa koprivom: Skuhati ½ kg. krompira, oljuštiti i sjeći na ploške. Ovome dodati 185 grama pomiješane koprive, maslačka i dragušca u jednakim količinama. Isjeći 2 glavice luka na fine koturove i dodati salati. Posoli se, doda ulje i sirće, i sve dobro izmiješa.
kopriva2
Branje mlade koprive
Primjena u narodnoj mediciniKopriva služi kao preventivno sredstvo i hrana još iz doba starih Rimljana, koji su je, sasvim opravdano, neobično cijenili. U narodnoj medicini ne obraća se pažnja na fine botaničke razlike, jer sve vrste  i varijacije imaju ista ljekovita svojstva, te svojstvo da  „žare“. U starogermanskoj mitologiji kopriva je bila simbol boga munje, koji također žari i pali. U narodu se tvrdi da munja jako dobro poznaje koprivu, da izbjegava u nju udariti. Odatle vjerovatno i ona narodna „ Neće grom u koprive“. U nekim krajevima seljaci stavljaju koprivu u ognjište kada se približava nevrijeme, „da grom ne udari u kuću“. Kopriva se primjenjuje za liječenje šećerne bolesti, što je s obzirom na sadržaj glikokinina, opravdano. Ubraja se u najbolja sredstva za čišćenje krvi, pa se u proljeće upotrebljava kao proljetna kura u obliku soka, ili kao salata, odnosno dodatak jelima. Upotrebljava se za liječenje mokraćnih kanala, bolesno zadržavanje mokraće, protiv upale bubrega, vodene bolesti, stvaranja bubrežnog  i mokraćnog kamenca, odnosno pijeska, pospješuje stolicu, otklanja blijedoću, zaustavlja krvavljenja. Čaj od koprive upotrebljava se kod proljeva, bijelog pranja i krvavljenja iz hemoroida i prejakog krvavljenja kod menstruacije. Svježa kopriva služi za „žarenje“ mjesta na tijelu oboljelih od reumatizma, išijasa ili neuralgija. Kao i mnogo puta do sada naučna medicina je gotovo sve preuzela iz narodne. Oficijelna je prema: Brit. Herb.Pharm. (1983).
Tekst pripremio Vedran Hasanagic MD. AM.

Izvor: