google analitika

27 новембар 2013

Kaki


Svjež plod ili sok kakija uzimamo za liječenje zatvora i upale crijeva, hemeroida, bolesti želuca, a pomaže i protiv visokog pritiska. Kaki (Diospyros kaki L.) pripada porodici draguni (Familiae Ebenaceae). Prirodni je antihelmetik, antimutagenik, antitusik, aperitiv, adstrigent, ekspektorant, febrifug, laksativ, stomahik, stiptik.

Druga imena kakija su japanska jabuka, kakijevac, kakijev dragun. Engleski naziv mu je Chinese Persimmon, Japanese Persimmon, Kaki Persimmon, francuski kaki, njemacki Kaki-Pflaume, talijanski diospiro, kaki. Naziv kaki u Mandžuriji u Kini u prijevodu znači hrana bogova. Domovina kakija je Azija, i to Mandžurija u Kini te Japan odakle se širi po cijelom svijetu kao istočna zlatna jabuka. U 14. vijeku u Europu kaki donosi Marko Polo. Sjemenke kakija preživjele su razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju u Japanu, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima…
Ljekovito djelovanje
List kakija koristimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva) u liječenju raznih tegoba. Plod kakija ima veliku nutrititivnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva te se preporučuje kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Svjež plod ili sok kakija uzimamo za liječenje:
- bolesti crijeva (kronične konstipacije – zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naročito za vrijeme putovanja ili promjene klime),
- bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, lošeg varenja želuca, loše probave),
- za liječenje hemeroida (sprječava tvrdu stolicu i djeluje povoljno na pražnjenje crijeva),
- bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči, ),
- ako plod kuhamo tada njime liječimo proliv (dijareju),
- osušeni zreo plod kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija sa bronhima i to naročito kod suhog kašlja (uzimamo prašak od suhog kakija),
- mladi izdanci grana djeluju kao adstrigent i stiptik,
- svježe istisnuti sok kakija kod liječenja visokog pritiska
- cvjetne čaške za liječenje štucavice,
- bolesti živaca (umirujuće djeluje na živce koje relaksira i jača),
- jačanje imuniteta.
Ako ogulimo kaki te ga ostavimo da odstoji na suncu i preko noći on poprimi izvana bijelu boju te takvog koristimo u terapiji za liječenje:
- raznih parazita u crijevima (antihelmetik),
- za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik),
- za liječenje kašlja (antitusik)
- te za liječenje visoke tjelesne temperature tijela ili navale vrućine u glavu ili tijelo (valunzi).
Novija istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje kakija uz saznanja o njegovom djelovanju u ogledima na životinjama kao antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća – kolesterol, trigliceridi – lipidi), kao i antitumorsko djelovanje. Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kakija je dakako i rakija koja ima poseban aromatičan ukus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima veće nutritivne vrijednosti. Sjeme kakija je dobar surogat za kavu ako ga prepržimo i sameljemo u prah. Koža – kora ploda kakija može se sušiti te mljeti u prah i koristiti kao zaslađivač. Pupoljak kakija je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svjež plod u potpunom zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemeroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ, a ako plod kakija kuhamo tada je dobar antidijaroik. Suh plod kojeg usitnimo u prašak (prašak pomiješamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je antitusik. Svjež sok ili sok iz ploda kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog pritiska – hipertenzije.

Izvor:

24 новембар 2013

Pistacij uništava holesterol, sadrže esencijalne vitamine, minerale i antioksidante


pistacijeAko orašasti plodovi za vas znače uglavnom konzumiranje bademi i oraha, vrijeme je da promijenite rutinu i počnete jesti pistacije.

Osim što su nevjerovatno lijepog okusa, ovi plodovi u sebi sadrže prijeko potrebne proteine, minerale i vitamine. Istraživanja pokazuju da redovan unos pistacija može uništiti holesterol, a samim time se smanjuje i rizik od srčanog udara.

Pistaciji sadrže i niz esencijalnih Vitamina, minerala i antioksidana ta, poput kalcija, željeza, magnezi ja i vitamina C te su izvrsni izvor energije.


izvor:
narodnilijek.com 

Sjeme lana snižava holesterol


Naučnici s Univerziteta u Bostonu utvrdili su da laneno sjeme djeluje na snižavanje lošeg holesterola.

Mljevene sjemenke u kombinaciji s medom dodajte jelu ili razmutite u vodi ili soku pa popijte.
Sjeme lana je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina i fosfora, kalcija, kalija, cinka i selena.



izvor:

Ljekovita svojstva šafrana


šafranŠafran (Crocus sativus) se nekada koristio kao lijek protiv žutice, za liječenje kuge, velikih boginja i malih boginja. Upotrebljavao se i protiv bolova i grčeva, za smanjenje bolova u trbuhu i bolesti bubrega, te predmenstrualnih tegoba.

Karotenoidi koji se mogu pronaći u šafranu imaju antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva. Na ove osobine šafrana ukazuju istraživanja provedena u suradnji moderne medicine, a postoje i neke studije o farmakološkom djelovanju na maligne tumore gdje je život miševa koji su imali tumor produžen za više od 110%.
Ekstrakt metanola u šafranu u određenim koncentracijama neutralizira oksidacijsko djelovanje slobodni radikala i do 65%, što znači da šafran može da djeluje i kao antioksidant.
On se također može koristiti kao antidepresiv za blage i umjerene depresije jer djeluje na moždani serotonin (hormon sreće), slično kao i lijek Prozac.
Jedna britanska studija je dokazala kako šafran uspješno poništava slabljenje vida kod starijih ljudi. Učesnici ovih istraživanja bili su penzioneri, starija populacija slabijeg vida. Njihov vid se znatno poboljšao nakon konzumiranja tableta od šafrana. Vjeruje se da šafran utječe na količinu masnoće u oku, što rezultira većom otpornošću stanica u oku.

Izvor:

23 новембар 2013

Ublažite epilepsiju koristeći ekstrakt imele


imelaImela je još od davnina poznata kao ljekovita i zdrava biljka. Koristila se, i još uvijek se koristi protiv padavice, grčeva, te kod krvarenja iz pluća i maternice.

Imela poboljšava rad čitavog limfnog sustava, uspješno liječi dijabetes, te je djelotvorna i kod liječenja poremećaja hormonalnog sustava. Preventivno se imela koristi i protiv skleroze.
Od plodova imele, u prošlosti su pravljeni napitci koji su se koristili kao lijek protiv svake bolesti. U novije doba, imela se koristi kao lijek protiv arterioskleroze, visokog krvnog pritiska, proširenih vena i protiv nekih oblika malignih tumora.
Pored navedenih bolesti, imela se uspješno koristi kao lijek protiv epilepsije. Osobe koje ju koriste u borbi protiv ove bolesti svjedoče da je imela, pored gloga, najbolje prirodno sredstvo za ublažavanje problema sa srcem i krvožilnim sustavom.

Kako koristiti imelu u liječenju?

Biljku treba osušiti pa usitniti da bi se dobio prah. Prah se upotrebljava dva puta dnevno. Prah imele se konzumira sa vodom, ili u jelu, a može se pripremiti i ekstrakt na način: 1 žličicu praha močite 3 sata u 2 dl tople vode. Pripravak popijte u 2 obroka, pola ujutro i pola prije spavanja.

Izvor:

17 новембар 2013

Vražja kandža – Harpagofit


vražja kandžaHarpagofit je podrijetlom iz južne Afrike, a naziva se još i vražja kandža. To ime dobila je zbog neobičnog izgleda plodova. Koristi se za liječenje groznice i probavnih smetnji.

Gomolji se vade u jesen, suše, režu i upotrebljavaju za oparke, praške i razne otopine za piće, te masti, gelove i kreme.
Samo se od divljih vrsta rade pripravci za liječenje. Iridoid je glavni sastojak, a uz njega prisutni su i fitosteroli i flavonoidi.
Koristan je za ublažavanje bolova, poboljšava pokretnost kod osoba koje pate od osteoartritisa ili degenerativnog reumatizma, zbog svog protuupalnog svojstva.
Za vanjsku primjenu koriste se masti i to za liječenje manjih bolova u zglobovima. Oparci i kapsule se koriste za liječenje lakših slučajeva reumatizma i bolova u zglobovima.
Zbog gorkih sastojaka biljka se koristi i za liječenje probavnih smetnji. Osobe koje pate od čira na želucu ne bi trebale koristiti ovu biljku, a kod nekih bi mogla izazvati proljev.
Izvor:

Stari tibetanski lijek


limon-saransakRecept za ovaj tibetanski lijek pronađen je u starom tibetanskom manastiru, ispisan na glinenim pločicama. Pretpostavlja se da je zapisan prije više od 2000 godina a koristi se protiv triglicerida, holesterola i krečnih naslaga na krvnim sudovima, kao i za dug vijek.

Pored toga što uspješno čisti krvne sudove, ovaj stari tibetanski lijk poboljšava elastičnost krvnih sudova (sprječava pucanje krvnih sudova a samim tim i izliv krvi), sprječava infarkt srca, mozga i anginu pektoris. Zatim, sprječava nastanak tumora, popravlja vid i podmlađuje organizam.

Tibetanski recept (bijeli luk i limun)

Priprema: 300 grama bijelog luka i 1 kilogram limuna sa korom, sitno samljeti.
Nakon toga staviti da proključa 1,5 l vode a onda smanjiti vatru i dodati samljeveni bijeli luk i limun pa poklopiti sud. Isključivo na laganoj vatri ovu smješu prokuhati 14-15 minuta (nikako duže od toga). Zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Ovo je gotov tibetanski lijek koji treba sipati i čuvati u poklopljenoj staklenoj posudi (tegli).
Ovaj lijek uzimati na prazan stomak svakoga jutra i to 0.5 dl, tokom 25 dana. Iza toga obavezno napraviti pauzu od 10 dana a onda ponoviti postupak do poboljšanja zdravstvenog stanja. Nakon toga prestati sa upotrebom lijeka.
Napomena: Strogo se pridržavati dnevne doze lijeka i pauze od 10 dana između dva tretmana. Nakon izlječenja ne treba uzimati lijek već samo ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja. Zdrave osobe koje se odluče da lijek uzimaju radi poboljšanja opšteg stanja organizma neka primenjuju samo jedan do dva tretmana godišnje i to dva puta po 25 dana u razmaku od šest mjeseci.

Tibetanski čaj za dugovečnost

tibetanski caj(djumbir, limun, med, paprika i anis)
Pored starog tibetanskog lijeka navodimo i recept za tibetanski čaj koji koristi kao zaštita od stresa i produžava životni vijek.
2 litra vode prokuhati 5 minuta, zatim ohladiti. Kada je hladno, dodati 5 grama narendanog đumbira, dvije velike kašike soka od limuna, dvije velike kašike meda, 1 prstohvat ljute papričice i 1 prstohvat anisa.
Ovaj tibetanski čaj piti u gutljajima tokom celog dana ili još bolje po 1 šolju prije svakog obroka.
Napravljena količina od 2 litra čaja dovoljna je za tri osobe u toku jednog dana.

Izvor:

Liječenje reumatoidnog artritisa


koprivaReumatoidni artritis je kronična bolest koja se javlja između 20 i 45 godina, a u pravilu češće pogađa žensku populaciju. Bez liječenja ova bolest se pogoršava, širi se na sve zglobove osim na kralježnicu.

Ovdje se radi o autoimunoj bolesti, odnosno grešci imunološkog sustava zbog koje tijelo napada vlastito tkivo u zglobnim membranama. Kao rezultat ovog procesa imamo kroničnu upalu sa tegobama koje variraju po raširenosti bolesti po tijelu i težini simptoma bolesti.
Dokazano je da emotivni stres pogoduje razvijanju bolesti. Simptomi kronične upale zglobova su bol i otečenost na zahvaćenim zglobovima, te jutarnja ukočenost zglobova šake.

Prevencija reumatoidnog artritisa i njegovo liječenje

Zbog prirode nastanka ove bolesti potrebno je da imunološki sustav naučimo da ne reagira protiv vlastitog organizma. Zbog ovoga se fitoaromaterapeutski tretman temelji na dva osnovna pristupa liječenju: simptomatski i drenažni pristup.
Simptomatski pristup – cilj ovakvog liječenja je ublažiti simptome nastale upalom zglobova. Ljekovito bilje koje se najčešće koristi kod ovog liječenja su listovi crnog ribiza, list koprive i korijen harpagofita.
Crni ribiz je jedan od najbolji antireumatika. Tvari koje blagotvorno djeluju su smještene u listovima biljke, a ne u plodu. Crni ribiz koristimo tako da listove prelijemo toplom vodom i pustimo ih da odstoje desetak minuta. Infuz koji smo dobili potrebno je piti nekoliko puta tijekom dana, uvijek prije jela.
Infuz od lista koprive pripremamo kao i infuz od crnog ribiza, a pijemo ga tri puta dnevno. Ovaj napitak ima antireumatsko i diuretičko djelovanje, te stimulira lučenje žuči.
Harpagofit je malo manje poznata biljka na našim prostorima. Porijeklom je iz Južne Afrike, a u liječenju koristimo korijen ove biljke. Korijen u sebi sadrži iridoide, a ima protuupalno i blago analgetsko djelovanje. Najbolji preparat je suhi ekstrakt koji se mora pripremati u kapsulama jer se aktivne tvari razgrađuju prolaskom kroz želudac.
Drenažni pristup – na samom početku terapije potrebno je regulirati funkciju jetre: Jetra je organ koji je odgovoran za proizvodnju imunoglobulina, ključnog proteina u imunološkom sustavu čovjeka. Da bi pristupili liječenju prvo moramo uraditi detoksikaciju nekim od biljnih preparata. Za detoksikaciju dobro je koristiti artičoku, maslačak ili čičak. Nakon završene detoksikacije koja je trajala 3 tjedna, olakšana je kontrola imunog odgovora, a pažnju možemo posvetiti olakšavanju simptoma od kojih pacijent pati. Detoksikacija jetre se izvodi rano u proljeće i još jednom prije ljeta. Ovakav pristup liječenju donosi rezultate tek nakon 2 do 3 godine, a u svakoj godini treba provesti dvije do tri kure čišćenja jetre. Opisanim liječenjem trajno ćemo poboljšati stanje pacijenta.
Napomena: drenaža jetre ne smije se raditi samoinicijativno u slučaju žučnih kamenaca ili upale žuči i jetre.

Izvor:

Kako zaustaviti proljev?


Ako imate blagi proljev možete jednostavno pričekati da on prođe bez da uzimate bilo kakve lijekove ili da idete na neku dijetu.


Najvažnije je u slučaju proljeva unositi puno tekućine, jer se ona pojačano gubi. Uvijek je najbolje piti čistu vodu, no možete popiti čaj ili neki sok, a valja izbjegavati mlijeko jer je teško probavljivo pa bi sa njim samo još dodatno opteretili probavu.


Za unos tekućine koristite, osim vode, čajeve i mineralnu vodu. Mineralna voda nadoknađuje izgubljene minerale iz organizma. Voda sa limunom je dobra za piti tijekom proljeva jer limun stišće crijeva.


Što jesti kada imamo proljev?


Neki ljudi izgube apetit dok imaju proljev, no važno je jesti tijekom ovog stanja. Ipak, treba paziti što unosite u organizam. Hrana koju jedete ne smije biti previše masna, ili previše slatka. Za konzumiranje hrane preporučuje se dvopek, tost, banane i riža, a da bi nadoknadili izgubljenu sol iz organizma pojedite slane štapiće.


Za vrijeme proljeva u potpunosti izbjegavajte alkohol.


Kako liječiti proljev?



Jedan od najpoznatijih prirodnih recepata protiv proljeva je kava sa limunom.


Za ovaj lijek ljudi kažu da je učinkovitiji nego bilo koji medicinski preparat koji je na tržištu.


Priprema lijeka: Pomiješajte 3 žličice mljevene kave sa dvije žličice soka od limuna. Smjesu miješajte lagano sve dok ne dobijete homogenu strukturu. Kada ste gotovi sa miješanjem pojedite dobivenu smjesu.


Da upozorimo, ovaj lijek ima izrazito gorko-kiseo okus, drugim riječima jako je neukusan ali je sa druge strane jako efikasan i jako dobro liječi proljev.


U smjesu nemojte dodavati nikakve ublaživače okusa, niti sladila poput šećera ili meda. Koristite isključivo prženu, mljevenu kavu - nikako instant kavu.


Sretno u liječenju.

Izvor:

Biljka koja 10.000 puta efikasnije liječi rak od bilo čega dosad otkrivenog?!

GraviolaGraviola je biljka porijeklom iz prašume Amazona koju lokalni stanovnici već stoljećima koriste u liječenju astme, problema sa jetrom, artritisa, bolesti srca. Zbog njene učinkovitosti nazivaju je “čudesna biljka” i mnogo vjeruju u njenu moć liječenja. Ova biljka je novi HIT prirodne medicine i vijest o njoj se širi brzinom svjetlosti. Graviola (Annona muricata) je zimzelena biljka porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Danas raste u Meksiku, na Karibima, Kolumbiji, Peruu i Venezueli. Moguće ju je naći u podsaharskim zemljama Afrike te u jugoistočnoj Aziji.
Graviola živi u područjima visoke vlage u kojima su zime relativno tople jer ova biljka ne podnosi temperature ispod 5 stupnjeva kad doživljava oštećenja lišća i sitnijih grana. Temperature ispod 3 stupnja Celzijeva za ovu biljku mogu biti kobne jer tada njezini plodovi postaju suhi i gube kvalitetu. Graviola ima ugodan, slatkast okus kojeg uspoređuju s kombinacijom ananasa i jagoda s kremastom notom koja podsjeća na kokos ili bananu. Plod graviole možete jesti u izvornom obliku ili od njega možete praviti sok. U liječenju se koriste lišće, kora, plod i sjemenke graviole.

Graviola i rak

Graviola je biljka koja je najpoznatija po svojem djelovanju na stanice raka. Prema procjenama nekih stručnjaka, graviola selektivno ubija stanice raka i do 10.000 je jača od lijekova za kemoterapiju.

U liječenju karcinoma graviola djeluje na više nivoa:

- uništava stanice raka ali uz to nema štetnih nuspojava
- štiti imunološki sustav
- pomaže u izbjegavanju smrtonosnih infekcija
- uspostavlja normalan rad organa
- vraća životnu energiju i pozitivan pogled na život
Prema laboratorijskim testovima jednog američkog proizvođača lijekova, ekstrakt biljke graviole ubija maligne stanice 12 vrsta karcinoma. Među njima su karcinom debelog crijeva, dojke, prostate, pluća i gušterače.
Spojevi stabla graviole i do 10.000 su jači od adriamicina koji se obično koristi u kemoterapiji. Za razliku od konvencionalnih lijekova, graviola ne šteti zdravim stanicama, a učinkovito ubija stanice karcinoma. Osim toga što djeluje na rak, graviola ima i druga ljekovita svojstva – djeluje protiv bakterija, gljivica i parazita, regulira krvni tlak i pomaže kod stresa, depresije te živčanih poremećaja.

Skrivena od javnosti

Nakon otkrića ljekovitih svojstava graviole farmaceutska industrija se susrela sa sljedećim problemom: prema zakonu se prirodni sastojak ili biljka ne mogu patentirati. Na takav način farmacija je izgubila svoju priliku da iz ovog prirodnog lijeka izvuče ogroman profit. Ali farmaceutska industrija nije htjela odustati od graviole – u laboratoriju su farmaceuti pokušavali sintetizirati najmoćniji sastojak graviole koji ubija stanice raka. No čudesni je plod bilo nemoguće umjetno umnožiti. Nakon izgubljenih milijuna dolara uloženih u testiranja, farmaceutska kompanija se povukla iz projekta, zadržavajući u tajnosti sve benefite koje graviola ima.
No, srećom, jedan od znanstvenika je javno progovorio o učincima ove biljke. Cijeli niz kasnije provedenih istraživanja potvrdio je učinkovitost graviole, ali su rezultati često ostajali skriveni od očiju javnosti. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Natural Products, nakon studije provedene na Katoličkom sveučilištu u Južnoj Koreji potvrdilo je da graviola selektivno ubija stanice raka “10.000 puta učinkovitije od adriamicina”. Na južnokorejskom sveučilištu su potvrdili da graviola ubija stanice raka, ali čuva zdrave stanice, što je razlikuje od kemoterapije koja neselektivno uništava sve reprodukcijske stanice.
Studija na Sveučilištu Purdue otkrila je da sastojak iz lišća graviole precizno i selektivno ubija stanice raka između ljudskih stanica, te je posebno učinkovit protiv raka prostate, gušterače i pluća. Jedina navedena moguća nuspojava konzumiranja graviole povezana je s visokom koncentracijom anonacina, supstance koja je povezana s određenim atipičnim formama Parkinsonove bolesti.

Izvor:

15 новембар 2013

KAMEN U BUBREGU PRIRODNO LEČENJE


kamen-u-bubregu-prirodno-lecenje
Mnogo ljudi i ne zna da ima kamen u bubregu. Ukoliko kamen u bubregu zastane u mokraćovodu, dolazi do bolnih grčeva. Mučnina, znojenje i osećaj straha su propratne pojave grčeva izazvanih napadom kamenca u bubregu. Bolovi prestaju tek kada kamen dođe u bešiku. Veće kamenje, koji ne mogu da se izbace kroz mokraćovod, potrebno je razbijati ili operativno odstraniti. Kamen u bubregu nastaje zbog povećane koncentracije soli kalcijuma u urinu-usled preterano slane hrane ili nedovoljnog lučenja tečnosti preko kože. Sredstva protiv bolova ako se koriste u dužem periodu mogu prouzrokovati stvaranje kamena u bubrega.

Sprečavanje stvaranja kamena u bubregu

1. Piti najmanje 2 litra tečnosti dnevno, naročito mineralnu vodu bez ugljen dioksida, sokove, čajeve (ribizla, mrkva, celer..)
2. Čajevi od koprive i šipka poboljšavaju izbacivanje mokraćne kiseline.
3. Promena načina ishrane: izbegavati preterano slana jela, soliti biljnom solju, izbegavati hranu koja sadrži purin (najviše u iznutricama), što više celera i peršuna.
4. Krećite se što više
5. Vršite analizu urina svakih pola godine.

Kamen u bubregu, prirodno lečenje

Za izbacivanje kamena u bubregu: sitno iseckati po 25 grama korena celera, peršuna, sladića i selena. Ovu biljnu mešavinu staviti u litar vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći, a tek ujutru prokuvati (ključanje 2-3 minuta). Nakon što se potpuno ohladi procediti i piti tokom dana umesto vode. Piti nezaslađeno. Čaj se pije tri dana pa se jedan dan pravi paza i tako ponavljati postupak.
Za razbijanje kamena u bubregu: potrebno je po 4 kašike listova divlje kruske i žalfije (ukupno 8 kašika čajne mešavine), zatim preliti mešavinu sa 3 litra ključale vode. Kada se ohladi, procediti i piti tokom dana bez unosa drugih napitaka, u trajanju od nedelju dana. Za to vreme mokraća moze izgledati tamnje i penušavo.
Trešnjine peteljke za rastvaranje bubrežnog kamena: Fitoterapeuti tvrde da su trešnjine peteljke najbolje sredstvo za rastvaranje bubrežnog kamena. Dobro oprati peteljke, osušite ih i sitno iseckane kuvati se u vodi dva minuta, posle čega se tečnost procedi i pije umesto vode. Ovaj čaj pospešuje izbacivanje kamena, smiruje upalu bubrega, čisti mokraćne kanale i pospešuje mokrenje.

Izvor:

Uklanjanje kamenca prirodnim putem


crna rotkvaKod bolova koji nastaju pokretanjem kamenca u bubrezima kao priručno sredstvo može poslužiti trčanje stepenicama gore-dole ili ležanje u kadi vruće vode, postrance, na onoj strani gdje se kamenac nalazi. Vruća voda opusti kanale i bol se smanji ili nestane. Čaj koji može otopiti i istjerati bubrežne kamence priprema se od čajne žličice preslice (lat. Equisetum arvense) u 250 ml kipuće vode. Pusti se da vri 5-7 minuta, procijedi i pije. Na dan treba popiti 1,5-2 litre čaja, tri dana uzastopno. Kako u krajevima gdje se jede crna rotkva (lat. Raphanus sativa) nema takvih problema, uočeno je da 1 dl soka iscijeđena iz sirove rotkve uzimana natašte može istjerati kamence te spriječiti njihovo nastajanje.


Marinko Sukunda · Bosanska Dubica, Federation Of Bosnia And Herzegovina, Bosnia And Herzegovina
crna rotkva je prava za bezbolno topljenje kamena u bubregu i zuci, riba se na sitnu rendu i cedi se sok koji se pije ali obavezno posle jela jer je jako zestok i jak pa nije dobro za zeludac pre jela dase pije i pije se 2,5 decilitra u toku dana najbolje ujutro i navece posle jela.koristi se samo sveza crna rotkva koja ima dosta soka i potpuno crna zagasita, nesme da ima belih povrsina po sebi, rotkva se opere dobro, ocisti vrhom noza od rvotocina ako ima i riba na sitnu rendu toliko dase nacedi soka 1,25 dcl ujutro i navece posle jela procedi se kroz gazu ili nesto drugo i pije naiskap posto je zestok, pripremi se jedna kasicica meda ili pekmeza posle pijenja tako dase odma pojede i zalije vodom dase nevraca zestina od soka.tose koristi 20 dana i kamen jednostavno nestane.ako ne sijete rotkvu kod kuce da bude sveza, onda kupite na pijaci 10-15 kila i pohranite u neku vecu posudu u pesak i zalivajte vodom tako da bude sveza.totkva ce u posudi ponovo listati i imace dovoljno svezine i soka.glavni sastojak u rotkvi za topljenje kamena je upravo u kori rotkve tako dase nesmije niposto guliti, nego cela rendati na sitnu rende pa cediti, a ostatak moze dase pojede kao salata.SRETNO SVIMA!!!

Ljiljana Andjelic · Fakultet zdravstvenih studija Mostar
Da od ekstrakta rotkve se pravi i poznati lijek za kamenac"Rovatinex"...

izvor:
narodnilijek.com

14 новембар 2013

Vidova trava

Vidova trava – Biljka koja liječi oči

naočalePrije više godina jedan je pariški liječnik postao slavan zbog uspjeha u liječenju očnih bolesti. Njegova čuvenost proširila se po čitavom gradu kad se pročulo da su mnogi od njegovih pacijenata prestali nositi naočale nakon njegovog tretmana.

Najveći dio slučajeva, koje je on tretirao, bile su upale u ovom ili onom obliku. Blefaritis i konjuktivitis bile su onda endemske bolesti. Lijek, koji je on propisao, bila je jedna obična biljka zvana vidova trava (Euphrasia officinalis), obično u obliku losiona za oči ili ponekad kao čaj.

Lijek poznat stoljećima

Vidova trava već se stoljećima smatra specifičnim lijekom za upalu, umor očiju i oči koje suze. Zanimljivo je primijetiti da je u većini europskih jezika ime biljke motivirano njezinim svojstvima. Na francuskom, na primjer, narodno ime za ovu biljku glasi ‘casse-lunettes', što znači ‘razbija naočale’. Na talijanskom se zove ‘luminella’ odnosno svjetlo za oči.
U XIV. stoljeću već se znalo za blagotvorni učinak vidove trave na vid. Biljka se opisivala kao ‘dragocjena voda što bistri vid’. U XVII. stoljeću je Culpeper, slavni engleski travar, rekao za vidovu travu ‘Uistinu je vrlo djelotvorna u poboljšanju vida koji je oslabio godinama’.

Prirodni lijek za liječenje kroničnog konjuktivitisa

vidJedna poznata homeopatska revija navodi slučaj koji uvjerljivo dokazuje ljekovitost vidove trave.

Nakon kroničnog konjunktivitisa, pacijentica je imala dosta veliku cistu na rubu desnog oka. Tijekom proteklih godina, imala ih je tri ili četiri i bojala se podvrgnuti još jednoj operaciji. Oba oka bila su joj nadražena, a desno je, osim što je imalo cistu, još i neprestano suzilo kada bi bila na otvorenom prostoru.
Jednog dana, netko joj je u razgovoru predložio da se posavjetuje s homeopatskim liječnikom. To je i učinila. Propisao joj je: dvije tablete vidove trave na sat tijekom jednog dana, a poslije tri puta dnevno, i jednu homeopatsku otopinu vidove trave – jednu kap u kupki za oči, jednom ili dva puta dnevno.
Dva tjedna kasnije, oba oka bila su očišćena, a upala je praktično nestala. Oko joj više uopće nije bilo natečeno, a cista se smanjila.
Žena je otišla svom oftalmologu koji je bio zapanjen poboljšanjem stanja. Izjavio je da nikada nije čuo za vidovu travu, no savjetovao joj je da još mjesec dana nastavi sa tretmanom i da opet dođe na pregled.
Ona je postupila tako. Tjedan dana kasnije, cista se smanjila na veličinu dugmeta i ostao je samo mali trag upale vjeđe. Ona kaže da je na kraju mjeseca specijalist potvrdio da je poboljšanje očito i nedvojbeno. Savjetovao joj je da nastavi ovaj tretman koji dokazano daje ovako dobre rezultate.

Suvremena upotreba vidove trave

okoJoš i danas vidova trava uživa veliku reputaciju lijeka za neke očne tegobe. Liječnica Dorothy Sheperd, na primjer, navodi brojne slučajeve među svojim pacijentima, kod kojih je redovita upotreba losiona od vidove trave dala odlične rezultate kod raznih bolesti.

Također je ustanovila da ova biljka daje pozitivne rezultate u liječenju ospica.
Liječnik Jon Evans iz Velike Britanije kaže da biljka vidova trava specifično djeluje na sluznicu oka, nosa i na gornje dijelove grla, sve do dušnika. Njezino djelovanje na sluzne žlijezde i putove je glavni razlog njezine upotrebe kod ospica, jer štiti oči.
Kao što kaže i njezino narodno ime, u prvom redu biljka djeluje kod bolesti oka. Ne znam ništa djelotvornije što djeluje u slučaju konjuktivitisa od losiona na bazi ovog nevjerojatnog lijeka, piše Dr. J. Evans.
Poznato je da je ova bolest, misli se na ospice, vrlo neugodna zbog iritirajućih izlučevina koje lijepe vjeđe.
Količine sastojaka u losionu jednake su onima u čaju: 30 grama sušene vidove trave na pola litra kipuće vode. Oči treba ispirati tri do četiri puta na dan. Losion se mora pažljivo procijediti jer ako ga se ostavi pola sata, biljne čestice će se slegnuti na dno. Ako je očna infekcija veoma bolna, treba lagano zagrijati losion. Također se može koristiti ekstrakt svježe vidove trave. No kako je on vrlo koncentriran, dovoljne su tri kapi u žlici prokuhane, rashlađene vode. Koncentrirana otopina mogla bi vam nadražiti oči. No koju god od ovih metoda izaberete, uvijek posebno napunite posudu za ispiranje očiju kod kapanja u svako oko.

Prevencija i njega očiju

Sljedeći podaci su uzeti iz ‘Acta Phytotherapeutica', nizozemskog znanstvenog časopisa koji se bavi biljnom medicinom.
Svaki student botanike poznaje načine korištenja Euphrasiae officinalis ili vidove trave. Ta biljka je na prvom mjestu što se tiče zaštite i očuvanja dobrog stanja očiju. Kod unutarnje upotrebe, ona djeluje na prirodnu tendenciju starenja oka, a uzima se 10 kapi ekstrakta tri puta na dan ili u obliku čaja, jednu šalicu (28 grama svježe biljke na pola litre vode).
U časopisu se spominje još efikasnija metoda: ispiranje očiju, ujutro i navečer, losionom načinjenim od tri kapi ekstrakta vidove trave u posudici za ispiranje očiju punoj vode. Kod upale vjeđa, crvenila oko vjeđa i skupljanja sluzi u očima, treba u posudicu s losionom vidove trave dodati i kap ekstrakta hidrastisa.

Vidova trava i ružina vodica

William Amith savjetuje, u slučaju obične iritacije očiju, ispirati oči mješavinom vidove trave i ružine vodice, u omjeru 1:20 i to više puta na dan.

Izvor:

Samo jedna limunada dnevno za dugovječnost

limunadaIako svi znamo da je voće zdravo za naš organizam, često nismo ni svjesni pojedinih dobrobiti koje ono ima. Pročitajte kako na vaš organizam utiče samo jedna prirodna limunada dnevno.

Izvor vitamina i minerala

Limun je pun vitamina C (antioksidans, poboljšava imuni sistem), vitamina B (obnavlja energiju), riboflavina (obnavlja tkivo, utiče na rast i razvoj), minerala kao što su kalcij i magnezij i vaš je najbolji saveznik kroz dan.

Pomaže jetri da ukloni toksine

Jetra je zadužena za sintezu proteina, detoksifikaciju i proizvodnju svih bioloških hemikalija koje pomažu tijelu da ispravno vari. Limunada pomaže jetri da ove funkcije obavlja još efikasnije. Budući da je limun diuretik, on također povećava mokrenje što pomaže u čišćenju organizma.

Jeftin lijek za pomlađivanje

Limun pomaže pri sprječavanju nastanka bora i osvježava lice. Vaša koža ne može izgledati zdravo ako vaše tijelo skladišti previše toksina. Limun također sadrži citrusne kiseline koje vam pomažu da se izborite s aknama.

Dobar je za gubljenje kilograma

Jetra usporava metabolizam kada je puna toksina i otpada što vodi do debljanja. Limun pomaže jetri da eliminiše sve te toksine i pomaže da se brže sagorijevaju masti. Najbolje djeluje kada se kombinuje sa zdravom hranom i vježbama.

Oslobađa dišne putove i osvježava dah

Limunada pomaže da se riješite plućnih infekcija i kašlja. Vjeruje se da pomaže ljudima s astmom i alergijama. Limun također osvježava dah i pomaže kod zubobolje i gingivitisa, ali također pazite s unosom jer kiselina zna da ošteti gleđ.

Izvor:

Čišćenje bubrega: Obrok u čaši koji briše naše poroke

Zdravlje bubrega je od vitalne važnosti za cjelokupno stanje organizma, kao i dugovječnost našeg života. No svakodnevni unos hrane i pića može ih značajno opteretiti. Želite li očistiti tijelo od toksina i pomoći bubrezima da bez opterećenja obavljaju svoj posao isprobajte fini, zdravi i dijetalni obrok u čaši





Napitak za čišćenje bubrega (Foto: Gulliver/Thinkstock)Što rade bubrezi?
Vjerovali ili ne bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. Oni su ''sofisticirani uređaji'' za obradu koji svaki dan iz krvi izlučuju oko 2 litre otpadnih i nekorisnih tvari te viška vode koja nakon toga postaje mokraća.



Što šteti bubrezima?
Kada bubrezi postaju preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura, a upravo te toksine unosimo u tijelo u obliku hrane i pića. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti su oni s dijabetesom, visokim krvnim tlakom ili obiteljskom povijesti bolesti bubrega.


Tko su najgori neprijatelji bubrega?
- Životinjski proteini
- Sol
- Genetski modificirana hrana
- Umjetni zaslađivači
- Gazirana pića
- Mliječni proizvodi
- Kofein- Cigarete

OBROK U ČAŠI ZA ČIŠĆENJE BUBREGA:

Sastojci:
- 1/2 očišćenog limuna ili limete
- 1 oguljeni kivi
- 1/4 šalice oraha
- 1 banana
- 1/2 svežnja peršina
- 1 šalica vode

Priprema:
1. Sastojke ubacite u blender, dodajte vodu.
2. Sve dobro izmiksajte i poslužite hladno u čaši

Savjet:
Želite li obogatiti obrok, u napitak još dodajte polovicu očišćenog avokada te šaku mladog špinata ili kelja

Izvor:

Zbog čega nastaje artritis i kako ga liječiti

artritisOko pedeset miliona ljudi u SAD pati od nekog oblika artritisa. Za više od 20 miliona njih, simptomi su do te mjere ozbiljni da ih natjeraju da potraže medicinsku pomoć.

Nema poznatog načina za izlječenje, ali ishrana, lijekovi, kreme za lokalnu primjenu, kao i fizičko vježbanje, mogu u izvjesnoj mjeri da dovedu do olakšanja. Mnogo prije pojave moderne farmacije, s njenim apotekama čije su police ispunjene najrazličitijim lijekovima za ublažavanje bolova,narodni ljekari su smišljali načine za liječenje artritisa, jedne od najčešćih tada poznatih bolesti. U stvari, mnogi lijekovi koje farmaceutske kompanije danas reklamiraju kao svoje revolucionarne pronalaske zapravo su ili derivat narodnih lijekova čiju je vrijednost vrijeme samo potvrdilo, ili se u velikoj mjeri zasnivaju na tim preparatima koji se već vjekovima koriste.
Bar jedan od pet Amerikanaca osjeti bolove i nelagodnost izazvane artritisom. Provjerena terapija koja bi dovela do izlječenja ove bolesti još uvijek je nepoznata, ali zato postoje mnogobrojne terapije koje doprinose ublažavanju simptoma.
Artritis je zapravo uopćeni izraz za oko stotinu oboljenja koja izazivaju ili zapaljenja vezivnog tkiva ili degeneraciju zglobne hrskavice. Hrskavica je supstanca koja oblaže zglobove. Ona sprečava da se završeci kostiju trljaju jedni o druge i omogućava zglobovima da se lako pokreću. Kad se hrskavica istroši, kosti postanu ogoljene, što rezultira bolovima, ukočenošću i oticanjem zglobova. Mada su gotovo svi oblici artritisa povezani sa starenjem, ova bolest može da pogodi i one veoma mlade.
Dva najčešća oblika artritisa jesu osteoartritis i reumatoidni artritis. Iako i jedan i drugi kao posljedicu imaju uništene zglobove, to su zapravo dvije različite bolesti.
Osteoartritis je također poznat i kao degenerativni artritis, ili, popularnije, habanje uslijed upotrebe. On može da napadne sve zglobove, ili samo neke od njih. Simptomi uključuju jutarnju ukočenost, koja obično nestaje oko pola sata nakon ustajanja, i naticanje i bolove u zglobovima (naročito prstiju).
Kod reumatoidnog artritisa, upala zahvata ‘sinovium', unutrašnju oblogu kapsule u kojoj leži zglob. Sinovium raste i na taj način uništava hrskavicu, kost i okolne strukture. Široko rasprostranjen upalni proces prenosi se i na okolna tkiva, kao što su krvni sudovi, koža, nervi i mišići. Rezultat svega su bolni zglobovi, smanjena pokretljivost i opće osjećanje bola i depresije.
Mada nam je poznata šteta koju artritis može da nanese organizmu, uzrok ovog oboljenja nije nam potpuno jasan. Vjeruje se da je šteta koju nanose slobodni radikali (nestabilne molekule kisika) odgovorna za mnoge bolesti vezane za starenje, uključujući tu i artritis. Slobodni radikali, ako ih je veliki broj, mogu da unište ćelijske membrane, zaštitne obloge ćelija. Ljudska bića su razvila mehanizam kojim mogu da se zaštite od formiranja opasnih slobodnih radikala. Naš organizam prirodnim putem proizvodi mnoga jedinjenja koja funkcioniraju kao antioksidanti i sprečavaju oksidaciju koja oštećuje ćelije. Tu spadaju vitamin E, glutation, selen i vitamin C. Mnogi stručnjaci danas vjeruju da bismo, uzimajući dodatne antioksidante, mogli da budemo u stanju da spriječimo onu vrstu oštećenja koju nam nanose slobodni radikali, a koja dovode do artritičnih promjena.
Kao što smo ranije napomenuli, nema nikakvog magičnog metka koji bi ubio artritis. Postoje neki djelotvorni tretmani, ali oni su skopčani s rizikom. Neinfektivna inflamatorna oboljenja artritičnog tipa uglavnom se liječe nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima (NSAIDS) kao što je ibuprofen (Advil i Motrin) i naproksen (Naprozin), koji potiskuju upalni proces sprečavajući sintezu prostaglandina, supstanci nalikhormonu koje izazivaju upalu. Napomena: Ovi lijekovi, međutim, mogu da nadraže želudac i izazovu gastrička krvarenja. Uz to, vremenom njihova djelotvornost može da opadne. Drugi medikamenti, kao što je kortizon, koji se često prepisuju u slučajevima artritisa, uistinu ublažavaju bol, ali zato imaju dugotrajne neželjene posljedice i ne smiju se uzimati nekontrolirano. (Između ostalog, kortikosteroidi slabe imunološki sistem i mogu da prouzrokuju osteoporozu, odnosno krtost i šupljikavosti kostiju.) Stoga, radije svima preporučujemo da prvo probaju da liječe artritis narodnim lijekovima čiju je vrijednost potvrdilo vrijeme i koji su bezbjedni za korištenje, uglavnom veoma djelotvorni i jednostavni za upotrebu.

Ljekovito bilje – preparati za vanjsku upotrebu

Kapsaicin – Aktivni je sastojak kajenske paprike, ploda grmolike tropske biljke sa latinskim nazivom Capsicum annuum. Najdjelotvorniji je kada se u vidu kreme nanosi na bolne zglobove onih koji pate od artritisa.
Eukaliptusovo ulje – Ulje eukaliptusa se utrljava u kožu i na taj način ublažava bolove prouzrokovane artritisom. Pojačavaeukaliptus cirkulaciju na tom području i tako izaziva osjećanje toplote.
Boswella serata – Krema koja se dobija od biljke Boswella serata, koju od davnina koriste indijanski iscjelitelji, dobila je najviše ocjene kao efikasno sredstvo za ublažavanje bolova od artritisa.

Ljekovito bilje – preparati za unutrašnju upotrebu

Bromelain – Dobiva se iz ananasa i odavno je poznat kao dobro prirodno sredstvo protiv upala. Klinička ispitivanja su pokazala da on smanjuje potrebu za kortikosteroidima, koji se često prepisuju i za osteoartritis i reumatoidni artritis. Mada su kortikosteroidi nesumnjivo veoma djelotvorni u ublažavanju bolova i zapaljenja, nisu oslobođeni propratnih pojava među kojima su i neke potencijalno veoma ozbiljne, kao što je povišen krvni pritisak, povišen kolesterol i osteoporoza. U svakom slučaju je dobro isprobati svaki prirodan i bezbjedan lijek koji smanjuje potrebu za kortikosteroidima, kao što je to slučaj sa bromelainom.
Gama linolna kiselina – Nalazi se u noćurkovom ulju i ulju sjemena biljke Borago ofTicinaKs. Gamalinolna kiselina je omega-6 masna kiselina i slična je omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u masnijim vrstama riba. Narodni ljekari od davnina savjetuju noćurkovo ulje za liječenje reumatoidnog artritisa.
Sibirski ginseng – Ginseng je bio i još uvijek jeste predmet hiljada naučnih studija i poznat je kao najbolji tonik protiv stresa na svijetu. Stres utiče na kompletan organizam i može da odigra ozbiljnu ulogu u pogoršanju artritisa. Ginseng također predstavlja cio tim antioksidanta, koji također mogu da pruže zaštitu od artritičnih oštećenja. Na tržištu postoji nekoliko vrsta ginsenga, no ipak, dajemo prednost sibirskom. On, tehnički gledano, uopće nije ginseng, već njegov daleki rođak, ali ima mnoga ista svojstva i stoga se koristi na isti način. Pravi ginseng može da bude moćno stimulativno sredstvo, koje kod mnogih ljudi izaziva nesanicu. Mada i sibirski ginseng proizvodi sasvim pristojan energetski učinak, ne prouzrokuje nikakve probleme sa spavanjem, a azijski narodni ljekari ga u stvari koriste upravo kao lijek za nesanicu. (Svi oblici ginsenga mogu da proizvedu blag estrogenski efekat koji, u rijetkim slučajevima, može da dovede do propratnih pojava kao što je vaginalno krvarenje kod žena. Ukoliko uzimate ginseng i primijetite i najmanji znak vaginalnog krvarenja, odmah se javite svom ljekaru, to može da bude i znak nekog drugog problema, ali ne zaboravite napomenuti da uzimate ginseng. Ginseng bilo koje vrste ne bi trebalo da koriste osobe sa visokim krvnim pritiskom i nepravilnim radom srca).
Kora bijele vrbe – Ova biljka sadrži salicin, jedinjenje od kojeg je sintetizovan aspirin. Slično aspirinu, kora bijele vrbe ima antiinflamatorna svojstva, ali, za razliku od aspirina, sadrži i tanine, koji imaju blagotvorno dejstvo na želudac.

Liječenje hrskavice

Pošto svi oblici artritisa imaju jednu zajedničku točku, a to je uništenje hrskavice, nije bez smisla ideja da oralno uzimanje nekih oblika hrskavice može da pomogne.
Glukosamin-sulfat – Ovaj prirodni sastojak hrskavice je pokazao pozitivne rezultate kod onih koji pate od osteoartririsa. On djeluje na osnovni uzrok oboljenja podstičući obnavljanje hrskavice i nema nikakvih propratnih pojava. Može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane.
Ajkulina hrskavica – Da li je tačno da ajkule ne obolijevaju od artritisa? Može da bude. Ispitivanja su pokazala da su jedinjenja koja se nalaze u hrskavici ajkule ubrzavaju regeneraciju i oporavak ćelija hrskavice. Neka ispitivanja vršena u Evropi pokazala su da su injekcije jedinjenja nađenih u hrskavičnom tkivu ajkule isto toliko djelotvorne kao i nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAIDS), kad je riječ o liječenju simptoma artritisa.
Žvakanje pilećih kostiju. Svako zna da je pileća supica odlična za nazeb, ali da li je isto tako dobra za artritis? Prema ispitivanju koje su vršili istraživači sa Medicinske škole na Harvardu, protein iz pileće hrskavice, pronađen u pilećim kostima, može da pomogne u ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Tokom kliničkog ispitivanja, pedeset devet osoba sa ozbiljnim reumatoidnim artritisom skinuto je sa terapije lijekovima koji su se koristili za kontroliranje bolova u zglobovima.
Dvadeset osmero pacijenata je svakoga jutra dobijalo sok od pomorandže koji je sadržavao kolagen, dobiven iz prečišćene pileće hrskavice. Ostali dobrovoljci su dobijali samo običan sok od pomorandže, sa dodatkom lažnog lijeka. Poslije tri mjeseca cijeli tim je primijetio znatno ublažavanje simptoma, a četvoro od ovih dvadeset osam pacijenata doživjelo je potpuno povlačenje bolesti. U grupi koja nije dobijala pomenuti kolagen, nije došlo ni do kakvog poboljšanja.

Antioksidanti

Vitamin C – Ovaj vitamin, najpoznatiji od svih antioksidanta, nalazi se u citrusnom voću; bioflavonoidi (srodna jedinjenja) štite vitamin C sprečavajući organizam da ga razori. Nedavni pregled fiziološkog djelovanja flavonoida pokazuje njihov povoljan efekt na bijela krvna zrnca, koji se ogleda u jačanju imunološke obrane, a može da se računa kao antiinflamatomo djelovanje.
Bioflavonoidi – Ova biljna jedinjenja nalaze se u limunovima, grožđu, šljivama, crnim ribizlama, grejpfrutu, kajsijama, heljdi, bundevama (tikvama), prokelju, kupusu, peršunu, mrkvama, krastavcima i šipcima. Mogu da se nabave i u vidu dodataka.
Vitamin E – Izgleda da ovaj vitamin pomaže ublažavanje bolova i ukočenosti izazvanih artritisom. Nedavna studija o osteoartritisu pokazala je da dodaci vitamina E smanjuju bol, poboljšavaju pokretljivost i umanjuju potrebu za lijekovima za ublažavanje bolova.

Minerali

Bakar – Ovaj mineral, koji je od davnina poznat kao narodni lijek za artritis, potreban je za pretvaranje tjelesnog željeza u hemoglobin. Potpomaže održavanje kostiju, krvnih sudova i živaca u zdravom stanju, kao i funkcioniranje imunološkog sistema. Jedno vrijeme, bakar je smatran za moguć uzrok artritisa jer su u zglobovima pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa pronađene visoke koncentracije bakra. Međutim, sasvim je moguće da je povišeni nivo bakra pokušaj samog organizma da se izliječi. Ispitivanja su čak pokazala da bakar, u sadejstvu sa ostalim antiinflamatornim lijekovima, može da pomogne u ublažavanju simptoma artritisa. Dobri prirodni izvori bakra su ljuskari, integralna pšenica, grah, koštunjavi plodovi, sjemenje, suve šljive, kao i teleća i goveđa džigerica.

Ostali dodaci

Omega-3 – Ovo se odnosi na dva tipa poline zasićenih masnih kiselina pronađenih u ribama kao što su losos, veliki list (svoja), tuna sa dugačkim perajama, sardina i skuša. Omega-3 masne kiseline su sredstva protiv zapaljenja i korisne su u liječenju artritisa.

Izvor: