google analitika

31 август 2013

Prirodni lek za holesterol

Prirodni lek za holesterol


kolesterol u krviMalo je poznato da je kolesterol u biti prirodni lipid, i da je on neophodan za naš organizam. Ipak, kada razina kolesterola ‘izađe’ izvan granica normale, odnosno kada više nije u ravnoteži, kolesterol nam stvara zdravstvene probleme.

Pretjerane količine kolesterola mogu opteretiti stanice koje se brinu da se on transportira kroz metabolizam. Najosjetljivije stanice na povišenu razinu kolesterola su one na stjenkama krvnih žila a zovemo ih endotelne stanice.
Zbog toga je kolesterol i poznat kao jedan od glavnih faktora rizika za nastajanje krvožilnih i srčanih bolesti.

Kako da se borimo protiv povišenog kolesterola na prirodan način?

Evo jedan recept za prirodni lijek koji vam pomaže da održite zdravu razinu kolesterola u krvi.
Očistite 30 češnja češnjaka i operite 5 limuna te ih sa korom narežite na manje komade. To zajedno usitnite u mikseru ili sameljite u mašini za meso. Dalje, u jednu posudu uspite 1l vode i stavite u nju dobivenu smjesu. Pustite vodu da proključa. Kada je voda sa smjesom češnjaka i limuna proključala, skloni ju sa vatre i kroz cjediljku vruću tekućinu prespite u bocu. Pustite bocu bez čepa dok se tekućina ohladi. Kada se tekućina u boci ohladila zatvorite ju i ostavite u frižider.
Ovaj prirodni lijek za kolesterol uzimajte prije ili poslije obroka, jedanput dnevno po jednu štamplicu. Nakon kure koja traje tri tjedna napravite stanku od 8 dana, a nakon toga započnite drugu trotjednu kuru.
Lijek se primjenjuje jednom godišnje.

Izvor:

26 август 2013

LEK ZA KAMEN U ŽUČI (ŽUČNOJ KESI)


hajducka trava
Evo nekih recepata za lečenje kamena u žuči:
1. Kašika usitnjenog božjeg drvca (Artemisia abrotanum) kuva se 3-5 minuta u 30g belog vina. Piti 3-4 puta dnevno po malu kafenu šoljicu tako dugo dok kamenci ne izađu.
2. kašiku usitnjene poljske preslice stavimo u 300 g vode i kuvamo 2-3 minuta. (Prethodno neka se u toj vodi kvasi jedan sat.) Uzima se 3-4 puta dnevno po malu šoljicu. Preslica je izvanredno dobra i za bolesne mokraćne organe, naročito ako se voda u bešici zatvara. Pije se do potpunog ozdravljenja.
3. Koren belog sleza (usitnjen) kuva se – 2 kašike u pola litre zdravog belog vina – 5 minuta. Pije se svaki sat - dva po 2-3 gutljaja.
4. Pola litre slatkog vina kuva se 5 minuta s osminom maslinovog ulja. Tu količinu treba piti svako jutro na prazan stomak 4-5 dana bez preskakanja. Treba leći pola sata na levu i pola sata na desnu stranu.
5. Koprive žare suve – 2 kašike usitnjeno staviti u pola litra mleka i kuvati dok provri, ocediti i piti više puta dnevno po malu šoljicu.
6. U pola litra belog vina stavimo 2 kašike suvog bršljanovog lišća da stoji bar 24 sata. Uzima se kašičica triput dnevno posle jela.
7. Pomešati po 25 g hajdučke trave (list i cvet) rosopasa,aniša, smilja, nana i sene. Uzeti 1 kašičicu te smese i preliti sa 2 decilitra vrele vode. Ostaviti poklopljeno 2—3 sata. Odliti i piti nakon jela 3 puta na dan

Izvor:

22 август 2013

KUKURUZNA SVILA ČAJ

kukuruzna svila čaj

Kukuruzna svila skida masnoću, pomaže kod bolova u zglobovima, oticanja nogu, pomaže kod noćnog mokrenja.
Koristi se i u dijetama jer izbacuje sve štetne supstance iz organizma. Takodje je i prirodni diuretik.
Od tankih svilenkastih niti ispod lišća na klipu kukuruza možete da napravite čaj za detoksikaciju. Njime ćete očistiti mokraćni trakt i rešiti probleme sa bešikom.
Priprema i upotreba kukuruzne svile:
1. Kukuruznu svilu raširite na pamučnu kuhinjsku krpu i osušite na vazduhu, ne na suncu. Kad izađe sva vlaga iz svile stavite je u kesu od papira.
2. Kada želite da pravite čaj, šaku kukuruzne svile stavite u čajnik i prelijte sa dve šoljice vrele vode. Pustite da stoji 10 minuta, ocedite i pijte. Može da se stavi i malo limuna za bolji ukus.
3. Ukoliko imate vrlo izražene tegobe možete da pripremite 25 g kukuruzne svile sa litrom vode i pijete umesto vode.

Izvor:

21 август 2013

Narodni lek protiv kašlja, bronhitisa i laringitisa.

Ovaj napitak može da izleči čak i najkomplikovaniji kašalj, koji ne uspeva da izleči savremena medicina.
Narodni lek protiv kašlja, bronhitisa i laringitisa
*Za pripremu napitka protiv kašlja, treba prvo prokuvati šolju (250 ml) mleka.
*Zatim dodajte kašiku putera (maslaca) i kašiku meda.
*Promesajte i dodajte u šolju dobro umučeno žumance i 1/4 kašičice sode.
Ovo je vema efikasan narodni lek ne samo za kašalj, sa uspehom leči bronhitis, laringitis i traheitis kod dece i odraslih.
Lek se uzima pred spavanje, najmanje 5 dana.
Odlično sredstvo za izbacivanje šlajma
Ugrejati sledeće sastojke i popiti u toku dana — pola ujutru, a pola uveče:
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike soka od limuna
2 kašike vode
1 kašika meda

Izvor:

20 август 2013

Čišćenje jetre sa suvim grožđem. Efikasna metoda ruske tradicionalne medicine.

Postupak ciscenja i detoksikacije jetre uz pomoc suvog grozdja (pored ciscenja organizma sa pirincem), je jedan od najefikasnijih metoda oporavka organizma i oslobadjanja od hronicnih bolesti i toksina, jer sama zatrovanost organizma sprecava ga ukljuciti mehanizam samo-izlecenja, a takodje znacajno smanjuje efikasnost lekova i recepata tradicionalne medicine. Jetra u nasem organizmu ima ulogu fabrike krvi. Takodje pomaze jacanju i stimulaciji varenja u organizmu. Jetra obavlja jos jednu vaznu funkciju: ona cisti krv i eliminise sve toksine i necistoce iz nje. Otuda je jasno da je cista jetra — zdravlje, vitalnost, energija, lep izgled i dobro raspolozenje.
 Čišćenje jetre sa suvim grožđem
Ciscenje jetre sa suvim grozdjem pocnite sa odlazkom na pijacu. Da biste izabrali pravo suvo grozdje. Ovo je veoma vazno, jer danas ga naci nije lako. Izostavite veoma svetlo, lepo zuckasto suvo grozdze. Njegova svetla boja — je rezultat tretmana sa sumpor-dioksidom ili, u najboljem slucaju, krsenje pravila njegovog susenja. Ne obracajte paznju ni na «sjajno» suvo grozdze, koje je takodje obradjeno hemijom.
Kvalitetno suvo grozdje — bez sjaja, naborano, ne previse mekano, ali nije ni tvrdo. Bobice moraju biti ocuvane, nisu ostecene. Dobro suvo grozdje mora biti tamno ili braon boje (ako je u pitanju svetla sorta grozdja — onda je svetlo braon boje). Takodje postoji i crno suvo grozdje sa plavicastom nijansom, koje se dobija iz tamnnih sorti vinove loze. Idealno je, ako mozete pronaci suvo grozdze sa «repicima» — jedan od glavnih pokazatelja prirodnosti suvog grozdja.
Kada ste izabrali pravo suvo grozdje — mozete poceti sa pripremom sredstva za ciscenje jetre.
Ciscenje jetre sa suvim grozdjem
- ‘Ujutru natopite pola case suvog grozdja na 15 minuta u toploj vodi, zatim ga dobro isperite pod mlazom vode.
- Stavite oprano suvo grozdje u casu i napunite je prokuvanom vodom sobne temperature do vrha. I ostavite do sledeceg jutra.
- Sledeceg jutra, na prazan stomak, popijte napitak i pojedite suvo grozdje. Lezite u krevet na 1,5-2 sata i stavite topli oblog( termofor) na desnu stranu stomaka.
Ovaj postupak se obavlja jednom nedeljno. Kurs ciscenja — mesec dana, dva puta godisnje.

Izvor:

Čudo - melem za mnoge bolesti.

Zelim da podelim sa vama recept «cudesne masti», koji sam procitala na jednom popularnomruskom sajtu alternativne medicineMast je veoma jednostavna za pripremu, a i veoma efikasna. Ova «cudesna mast» u stanju je da izleci mnoge bolestiCudo-melem leci: bronhitis, otitis, anginu, otekline, modrice, otvorene rane, pukotine na rukama i nogama, upalu jajnika, troficki cirevi,zenske bolesti. Ova mast se uspesno koristi za opekotine.
U zavisnosti od bolesti, mast: mazite, stavljajte obloge, utrljavajte. Cak moze da se koristi za unutrasnju upotrebu: pola kasicice tri puta dnevno pre obroka. Mast je apsolutno bezopasna.
 Melem za mnoge bolesti. Cudesna mast.
Cudo — melem. Priprema.
Bice potrebno:
- 1 jaje
- 400 ml biljnog ulja
- komadic pcelinjeg voska (otprilike velicine kao dve kutije sibica)
- Skuva se jaje. Bice potrebno samo zumance. Njega treba staviti na tacnicu i malo izgnjeciti
- u emaliranu serpicu nasuti ulje
  • - komadic voska opustite u ulje
  • - staviti na laganu vatru i cekati dok se vosak istopi
  • - cim se bude culo «pucketanje» , uzmite zumance i prstima bacajte u ulje sa voskom, mrvicu po mrvicu
  • - ulje ce poceti da se peni, pa budite spremni da brzo uklonite serpicu sa vatre
  • - kada se ulje «smiri», ponovo ga vratiti na sporet
  • - nastavite bacati zumance do kraja, stalno mesajuci kasikom
  • - smesa ce promeniti boju i postati tamno braon
  • - skloniti sa sporeta i ostaviti na 15-20 minuta
  • - procediti kroz najlon (carapu), gazu ili cediljku sa sitnim sitom.
  • - ostatke (mrvice zumanceta) baciti
Kada se mast ohladi, staviti je u staklenu teglu i zatvoriti poklopcem. Mast se cuva u frizideru do 10 meseci.
Mast je veoma efikasna. Ako se mast koristi za obloge, potrebno je ugrejati na vodenoj pari (na otprilike 40 stepeni)
Ovaj cudo — melem leci:
1. Upalu sinusa. Istopite mast u kasici i odmah naspite u pipetu. Da ne bi se mast stegla, radite ovo brzo. Zakapati nos dva puta dnevno sa intervalom od jednog sata. Lekari tvrde da mozete se otarasiti i mesecnog sinusitisa. Mast «probija» sinuse i povlaci na sebe sav gnoj sa velikom jacinom.
2. Gnojni otitis. Savijeni komadic vate, umoceni u ovu mast staviti u uvo. Po potrebi menjati, uz to mazati mast iz za uha. Mast izvlaci sav gnoj. Tako se lece svi otitisi, ne samo gnojni.
3. Gnojna angina, apcesi u grlu, upala krajnika. Staviti mast u grlo i obloge na vrat. Ako se radi navece, ponavljajuci proceduru 2-3 puta, ujutru apces pukne.
4. Bronhitisbol u zelucu, crevima, cirevi na telu, cmicke na ocima. Tri puta na dan pre obroka, uzimati po pola kasicice masti.
5. Zenske bolesti: fibromioma do 10 nedelja, ciste na jajnicima, upale, mastitis. U vaginu se stavljaju tamponi sa ovom masti ujutru i uvece. Postoje tvrdnje da posle desetak dana, od ciste ce ostati samo uspomene. Za fibromiome treba duze vremena. Kod mastitisa, na grudi se stavlja papirna salveta, umocena u mast, od gore — najlon kesa. Po mogucnosti, menjati na svaka 2 sata.
6. Opekotine, cirevi, rane, otoci, zubobolja, bol u zglobovima leci ova mast. Nanosi se na obolelo mesto preko noci i umotava se. Mozete samo komadicem vate, natopljenim u mast, ako rane nisu velike. Iznenadicete se rezultatom! Ako boli zub — mast se uzima cistim prstom i maze se bolni zub i desni, bol ce obavezno nestati.
7. Troficki cirevi, gangrena: takodje stavljati papirne salvete natopljene mascu i menjati na svaka 2 sata. Iz rana ce obilato curiti gnoj. Ubedicete se i sami kako ce napredovati ovo spasonosno lecenje, uprkos svim vrstima skupih lekova.
8. Sve sto se maze — radi se na noc. Obloge na bolesne zglobove, kolena — umotavati.
9. Mast je dobra za ojacavanje noktiju — utrlati u nokti na noc.
Sve bolesti pocece da se povlace, zahvaljujuci ovoj masti, cudo — melem.
Napomena: vosak mora biti naturalni, pcelinji. Za spoljnu upotrebu moze se koristiti bilo koje biljno ulje. Za unutrasnju — bolje je maslinovo.

Izvor:

18 август 2013

LEKOVITE RAKIJE I VINA

lekovite-rakije-vina

Rakija se nekada prvenstveno koristila za lek, a manje za piće. Danas je situacija obrnuta i rakija se više koristi kao piće.
Vino se od davnina koristilo za uživanje. Lekovite rakije  se prave od jake, ljute rakije dobijene postupkom vrenja i pečenja plodova šljive u bakarnim kazanima. Priprema lekovitih rakija je jednostavna i uz malo truda je možete napraviti, a koristi za zdravlje su velike.
U ovom tekstu navedeni su recepti za pojedine lekovite rakije i vina.


maticnjak lekovito bilje
Vino od matičnjaka-protiv glavobolje
Priprema: u 3 litra crnog vina staviti šaku matičnjaka, malo cveta lavande, žalfijeruzmarina, kore od limuna i zrna suvog grožđa, i ostaviti 2 nedelje na toplom mestu, da e ukiseli.
Upotreba: uzimati po jednu supenu kašiku po potrebi.

orasiRakija od oraha za stomačne tegobe
Priprema: Uzeti 30 grama jezgra mladih zelenih oraha (početkom jula), isprati hladnom vodom, izrezati na tanke kolutove i staviti u litar dobre, jake rakije, dodati 12 gr klinčića, bocu dobro zatvoriti i ostaviti na suncu mesec dana. Posle tog vremena, dodati 200 gr šećera rastopljenog u vodi, prokuvanog i ohlađenog. Ostaviti na suncu još 15 dana, pa procediti.

koren lincuraVino od lincure za malokrvnost
Priprema: Staviti u litar belog vina 20 gr korena lincure i ostaviti da odstoji 10 dana.
Upotreba: piti po malu čašicu pre jela zbog malokrvnosti


hajducka travaVino od hajdučke trave za unutršnje rane, povrede
Priprema: u litar belog vina sipati 30 gr hajdučke trave, ostaviti da stoji 10 dana, pa procediti.
Upotreba: Piti po jednu čašicu 2-3 puta dnevno.


ren-imunitetVino od rena za izostanak menstruacije
Priprema: Pomešati 1 deo očišćenog korena rena i 4 dela vina, pa ostaviti da se kiseli nekoliko dana na toplom mestu.
Nakon toga dobro poklopiti pa skloniti na mračno i suvo mesto.
Upotreba: Uzimati po jednu kašiku, ujutru i uveče.

ruzmarinVino od ruzmarina za mokrenje, srčane tegobe, reumu…
Priprema: Dobro isitniti šaku svežih ili suvih grančica ruzmarina, staviti u litarsku flašu i doliti 3/4 dobrog belog vina, dobro zatvoriti i ostaviti 24 sata, na toplom mestu.
Upotreba: procediti, pa uzimati po kafenu kašičicu, 3 puta dnevno posle jela.


Izvor:

15 август 2013

Ljubičaste namirnice usporavaju starenje i čuvaju srce

Zašto je važno jesti bobičasto voćeIako ljubičaste namirnice nisu svakodnevno na trpezi one imaju veoma bažna svojstva u očuvanju našeg zdravlja.

Kada razmišljate o hrani, ljubičasta sigurno nije prva boja koje se setite, ali kada je naše zdravlje u pitanju, ljubičaste namirnice donose niz prednosti. Ako želite da popravite određene aspekte zdravlja, da se dobro osećate ili samo da se relaksirate, moćne ljubičaste namirnice i te kako će vam biti od pomoći.
Iako ovakva hrana možda nije svakodnevna na vašem jelovniku, za ceo organizam je dobro birati ljubičasto, evo i zašto.
Ljubičaste namirnice sprečavaju prevremeno starenje
Ljubičastu boju namirnice duguju pigmentu zvanom antocijanin, koji je snažan antioksidans i zaštitnik koji pomaže u smanjenu rizika od raka, jača pamćenje i doprinosi zdravom starenju.
Ljubičaste namirnice štite srce
Ljubičasto voće i povrće bogato je flavonoidima, odnosno jednima od najmoćnijih fitohemikalija. Flavonoidi su dobri za srce, kardiovaskularni sistem i snižavaju rizik od srčanih bolesti.
Ljubičasto povrće: Patlidžani, kupus, luk, artičoke
Ljubičasto voće: Grožđe, šljive, smokve, borovnice, kupine
Ljubičaste biljke:
Čak i biljke ljubičaste boje, poput lavande, povoljno deluju na vaše zdravlje. Osim divnog mirisa koji lavanda dodaje proizvodima za negu kose i kože, ova biljka popravlja cirkulaciju i smanjuje teskobu, nesanicu i depresiju.

Izvor:

CORDYCEPS – SUPERLEK IZ PRIRODE ZA KOJI NE ZNA NAROD

Cordyceps

U istoriji ove čudesne gljive postoji drevni mit koji govori o tome kako su lokalni pastiri Tibeta i Nepala, poštujući vekovnu tradiciju, u vreme kada se sneg počeo topiti sa viših vrhova, počeli goniti svoja stada prema pašnjacima na višim nadmorskim visinama.

Stado je počelo sklanjati ostatke snega, nakon čega su se počele razotkrivati pečurke koje je ono stalo jesti. Zatim su se započeli mahnito pariti.
Pastir koji je promatrao svo to dešavanje, čudio se otkud životinjama takva vitalnost.
Cordyceps sinensis je medicinska gljiva koja raste na visokim planinama jugozapadne Kine i Tibeta, a prvi put je zabeležena tek u 15. veku.
Tradicionalna tibetanska i kineska medicina koriste ovu lekovitu pečurku više od dve hiljade godina.
Od davnina je poznato da Cordyceps služi kao afrodizijak, i da povećava potenciju i plodnost kod muškaraca i žena.
Poboljšava biosintezu hormona kortizola, testosterona i estrogena, čija se proizvodnja u organizmu inače smanjuje s godinama, a pritom nema štetnih nuspojava koje mogu imati uobičajeni lekovi za impotenciju.
Ispitivanja su pokazala pozitivne rezultate u broju pokretljivosti spermija, kao i u lečenju ženske neplodnosti.
Ova pečurka štiti bubrege od oštećenja i leči njegove upale i loše funkcionisanje.
Pomaže u detoksikaciji jetre, kod fibroze i ciroze, kao i kod problema uzrokovanim hepatitisom.
Koristan je u lečenju umora i različitih vrsta depresije, reguliše lučenje insulina, pozitivno deluje na raspoloženje i pomaže u lečenju svih vrsta šećerne bolesti.
Koristi se protiv kašlja, za probleme sa sluzi, protiv otežanog disanja, astme i u lečenju hroničnih plućnih bolesti.
Dosadašnja istraživanja pokazuju njegovu delotvornost u tretmanu protiv raka, jer zaustavlja rast, podelu i razmnožavanje zloćudnih ćelija u telu.
Takođe, dokazana je i njegova delotvornost kod reumatoidnog artritisa, kao i u sprečavanju imunološkog odbacivanja transplantiranih organa i tkiva, kao što su srce, bubreg i koža.
Cordyceps je efikasan i protiv infekcija, deluje na bakterije, viruse, gljivice i parazite, a takođe reguliše rad srca, poboljšava protok krvi, snižava visoki krvni pritisak, smanjuje nivo holesterola i triglicerida i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Izvor:

Znate li šta je voda od hlorofila?

Foto: Katharina G. / Flickr.com

Čaša ovog napitka možda izgleda kao obična zelena voda, ali čini se kako je upravo voda od hlorofila novo čudotvorno piće jer, prema rečima naučnika, ima niz prednosti za zdravlje.

Hlorofil je tamnozeleni pigment koji se nalazi u biljkama i algama, dajući im njihovu prepoznatljivu zelenu boju. On je takođe bitan za proces fotosinteze, tokom kojeg biljke pretvaraju sunčevu svetlost u energiju koja se može koristiti.
Hlorofil ima sličnu molekularnu strukturu kao i hemoglobin – supstanca koja čini krv crvenom i koja je odgovorna za prenos kiseonika u telu.
Zagovornici tvrde da konzumirani hlorofil razređen vodom, u organizmu može poboljšati prenos kiseonika, i kao rezultat toga dati vam više energije i poboljšati opšte zdravstveno stanje, piše Daily Mail.
Naučnici takođe tvrde kako je hlorofil snažan antioksidans koji vas može zaštititi od karcinoma, ima antiseptičko i protivupalno delovanje, pomaže pri regulisanju probave i pruža odličan izvor magnezijuma, vitamina K, vitamina C, folne kiseline, gvožđa, kalcijuma i proteina.
Osim toga, hlorofil pomaže pri ostvarenju zdravog probavnog trakta, a smatra se i kako je odličan u lečenjulošeg zadaha.
Stručnjak za zdravlje Džejms Digan, među čijim klijentima se nalaze brojne poznate ličnosti, uveren je u blagotvornost hlorofila: „Koristimo kapi hlorofila u vodi kako bismo ljude održali alkalnima. Prehrana bogata nezdravom hranom remeti pH ravnotežu u telu, čineći ga kiselijim, što može dovesti do nesanice i debljanja.
Upravo su alkalne stvari vrlo bitne za uspostavu nove ravnoteže. Takođe smo otkrili da smanjenje kiselosti umanjuje upalu i čini da se osećamo zdravijima i poletnijima.“
Hlorofil se u izobilju nalazi u zelenom, lisnatom povrću, stoga bi takve namirnice svakako trebalo u što većoj meri uključiti u prehranu, ili ipak nekoliko kapi hlorofila – jednu kašičicu najviše – u čašu vode dva puta dnevno ispijati u redovnim intervalima.

Izvor:

Evo kako da se prirodnim putem očistite od nikotina

Ishranom protiv nikotina

Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti od karcinoma u svetu i od njega u najvećem broju obolevaju pušači. Lekari zbog toga svim pušačima preporučuju da ostave duvan. Međutim, ako već pušite, pokušajte bar koliko god možete da smanjite rizik od obolevanja od raka.

Postoje različiti načini da očistite pluća od katrana i toksina i tako smanjite rizik od pojave infekcije.
•Kukuruz šećerac
Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, za koju se tvrdi da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans.
•Selen
Ovo je moćan antioksidans koji se može naći u raznim vrstama ribe, poput tunjevine, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama.
•Luk
I beli i crni i crveni luk sadrže jedinjenja sa antikancerogenim dejstvom. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, a među njima su i infekcija i rak pluća. Kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.
•Đumbir
Još jedno moćno sredstvo za izbacivanje toksina iz pluća. Možete piti čaj od korena đumbira koji olakšava disanje, a možete i uz obroke da pojedete komadić đumbira.
•Pomorandže
Osim što su bogat izvor vitamina, pomorandže takođe sadrže i kriptoksantin, za koji je već pomenuto da preventivno deluje protiv raka pluća.
•Kopriva
Ova zeljasta biljka puna je gvožđa, a takođe i veoma korisno sredstvo za detoksikaciju pluća i borbu protiv infekcija.
•Čaj od borovih iglica
Ovaj čaj najčešće služi za ispiranje grla i usta. Međutim, može da vam bude i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.
Zapamtite da ne možete u potpunosti očistiti pluća ako budete konzumirali ove namirnice, ali se bar u određenoj meri možete osloboditi toksina.

Izvor:

Lekoviti začini - 12 najzdravijih

Kako da kombinujete hranu

Postoji mnogo dokaza koji idu u prilog tome da su začini ne samo ukusni, nego i lekoviti.

Zapravo, prema preporukama stručnjaka, trebalo bi da se koriste što je češće moguće.
Prepuni su antioksidanata, protivzapaljenskih, antibakterijskih i protivvirusnih sastojaka i to koncentrisanih u malim količinama.
Evo začina koje bi trebalo stalno da koristite.
Komorač

Komorač je čest sastojak indijske kuhinje, a poznato je da podstiče probavu. Takođe, bogat je izvor antioksidanata, a poznato je i da smanjuje upale i pomaže u prevenciji kancera.
Njegove semenke možete dodavati svim jelima, a dobar je i kad ga prosto prepolovite i ispečete.
Beli luk

Već 5.000 godina ljudi zavise od belog luka u borbi protiv raznih bolesti i to s dobrim razlogom. Poznat je i kao “penicilin siromašnih”, jer sadrži antimikrobne sastojke.
Poput praziluka, luka i drugih biljaka iz porodice Allium, beli luk se pokazao efikasnim u borbi protiv raka debelog creva.
Neke studije pokazuju da pomaže i u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.
Dodaje se svim jelima, ali možete povećati unos i tako što ćete ga ispeći, a zatim namazati na prepečen hleb. Dodajte ga marinadama i prelivima za sve vrste mesa.
Majčina dušica

S ukusom koji podseća na nanu, majčina dušica jača imuninet i odličan je začin za sezonu gripa i prehlade.
Preliminarne studije pokazuju da povećava količinu omega 3 masnih kiselina prisutnih u bubrezima i mogu.
Kao i druge vrste iz te porodice, majčina dušica je bogata antioksidanzima i ima antibakterijska svojstva.
Idealan je dodatak gulašima i supama, a dobro se slaže s paradajzom. Takođe, od majčine dušice može se napraviti divan čaj.
Đumbir

Poznat po protivzapaljenskim svojstvima i kao lek protiv slabe cirkulacije, đumbir je začin koji je prisutan tokom cele godine, a već neko vreme može se naći i u bolje snabdevenim marketima u Srbiji.
Kada je hladno, đumbir će vas zagrejati, dok će vas rashladiti onda kad je vruće.
Bogat je kalijumom, a naročito povoljno deluje na želudac .Studije pokazuju da sadrži esencijalna ulja i sastojke koji ublažavaju grčeve i bolove u stomaku.
Međutim, ne bi trebalo unositi više od 10 grama đumbira dnevno, jer može izazvati obrnut efekat i uticati na slab metabolizam lekova za zgrušavanje krvi.
Prvo bi trebalo da ga oljuštite, a zatim sitno narendate u dinstana jela, čorbe, marinade za piletinu i ribu, kao i azijske salate.
Cimet

Cimet je više od dodatka mirisnim kolačima, jer ga kineska medicina smatra “zagrevajućim lekom”.
Dobar je izvor mangana, gvožđa i kalcijuma i pomaže u smanjivanju nadutosti posle obilnog jela.
Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivoe šećera, holesterola i triglicerida u krvi.
Pospite ga po pečenoj bundevi, musliju, jogurtu ili pasiranom voću. Dobro se slaže i uz neka jela od mesa.
Ruzmarin

Bogat je ruzmarinskom kiselinom, moćnim antioksidansom, a povećava i protok krvi do mozga. Ruzmarin ima sastojke koji ojačavaju imunitet i deluju protivzapaljenski. Dobar je izvor gvožđa, kalcijuma i kalijuma.
Dobro se slaže za krompirom, jagnjetinom i jelima od ribe. Dobar je svež i sušen, ali ako koristite svež, trebalo bi da ga zdrobite kako biste oslobodili ukus.
Ljuta papričica
blumenbiene / Flickr.com

Ljuta papričica ima vitamin A, beta karoten i lutein, koji povećava toplotu, ne samo na jeziku, nego i u celom organizmu.
Kapsaicin koji sadrži podstiče cirkulaciju, bori se protiv infekcija i podstiče varenje. Dokazano je da pomažu i u mršavljenju.
Kapsaicin ubija i neurone koji izazivaju bol, pa deluju i kao analgetik.
Dodajte ih jelima od pirinča, piletine, pasulja ili bilo kom drugom kom je potrebno “malo ljutine”.
Korijander

Korijander je karakterističan za meksičku i azijsku kuhinju, a koristan je za zdravlje jer podstiče varenje i prema nekim studijama čak pomaže u izbacivanju toksičnih metala poput žive.
Dodajte ga svežeg salatama, marinadama od piletine ili supama.
Nana

Njena rashlađujuća aroma čini je odličnim sastojkom mnogih napitaka. Poznata je kao lek za opuštanje želuca, zahvaljujući visokoj koncentraciji mentola, koji opušta glatke mišiće.
Bogata je beta karotenom, vitaminom A i vitaminom C. Međutim, kao i đumbir, pogoršava gorušicu, pa pripazite s količinama, ako ste joj skloni.
Koristite je svežu za supe, salate ili deserte. Možete je čak staviti u posudu za kockice s ledom koje ćete kasnije ubacivati u pića.
Bosiljak

Perjanica italijanske kuhinje, bosiljak, poznat je po antibakterijskim i protivzapaljenskim svojstvima, a sadrži i brojne druge korisne sastojke, poput beta karotena i magnezijuma.
Dodajte ga svim jelima s paradajzom, piletinom, sirom, a odličan je u vidu pesto sosa.
Turmerik
Steven Jackson Photography / Flickr.com

Želite li da zaštitite vaše zdravlje na svim nivoima? Jedite turmerik! Iako ga je u Srbiji teško naći u samostalnom obliku, obavezan je deo kari mešavine začina koju možete naći u većini prodavnica.
Ima moćno antiinflamatorno dejstvo, a aktivira i mehanizme odbrane ćelija u genima.
Pokazao je dobre efekte u većim dozama u borbi protiv kancera, a naučnici smatraju da se upravo zbog toga ta bolest ređe javlja u Indiji, nego u ostatku sveta.

Izvor: