google analitika

28 јул 2013

KOŠTICE OD LUBENICE PROTIV EŠERIHIJE KOLI


eserihija kostice lubenica
Za ovaj recept protiv Ešerihije koli potrebno je 30 koštica od lubenice i litar vode
1. Sipati vodu u lončić i dodati koštice od lubenice
2. Kada voda počne da ključa, neka vri 10 minuta. Ostaviti da se ohladi i tada dobijenu tečnost procediti i  ostaviti je u frižider.
3. Na bazi te vode možete praviti sokove, limunadu, multivitu i slično.
4. Ta tečnost se može piti i sama, nema specifičan ukus, jedino je malo mutna.
Skupljajte koštice i osušite ih kako bi mogli da ih koristite tokom cele godine.

izvor:

LEKOVITO VOĆE


lekovito voce
Grožđe
Bilo je efikasno u lečenju obolele jetre i vodene bolesti. Crno grožđe dobro deluje kod trovanja kiselinama. Šira (sok) od grožđa okrepljuje živce, leči kožne bolesti, crevne bolesti, bubrežni kamenac, kao i kamenac u bešici.
Jabuka
Lekovitost jabuke veoma je velika. Vrlo je dobra za malokrvne, a i za živce. Ako se jedu pečene jabuke, to stvara krv, otklanja zatvor  i tešku stolicu. Kruške, breskve i kajsije pospešuju izlučivanje žuči, krepe želudac, jetru i pluća.
Limun
Odličan je lek protiv šećera u krvi, kao i štetnih kiselina. Sok od jednog limuna dnevno leči bolesti jetre, reumu, prehladu, bolesti organa za varenje, rastapa kamenac, podmlađuje krv. Kod sluzavosti probavnih organa, prehlade i raznih upala, sok od limuna sa malo soli deluje umirujuće, čisti krv od viška mokraćne kiseline i pospešuje rad srca i jetru.
Kupina
Leči zapaljenje krajnika, rane u grlu i ždrelu. Kašiku kupinovog lišća u 3 dl ključale vode, pustiti da odstoji 15-20 min, procediti i piti 5 puta dnevno po šoljicu kod upale slepog creva.
Orah
Orahovo stablo i plod toliko su poznati da nikakav opis nije potreban. Upotrebljava se lišće i plod. Čaj od mladog, nerazvijenog orahovog lišća leči plućne bolesti, čisti krv, leči upalu očiji i isteruje crevne parazitem jača živce, sveži orasi podstiču stolicu
Ribizle i maline
Ribizle su vrlo cenjene jer sadrže gama-linoleničnu kiselinu. Ako jedete ribizle smanjićete svrab u očima i začepljenje sinusa. Jedući maline možete da izlečite glavobolju, jer sadrže jedinjenje koje znatno smanjuje bol i upale, čak i bolje od aspirina.
Lešnici
Lešnik je blagotvoran za čovekov organizam. U plodu se nalaze pojedini sastojci koji štite srce i krvne sudove. Korisni su kao preventiva od srčanog udara, za vitalnost i potenciju. Leče proliv i katar creva. U narodnoj medicini čaj od ljuske ili neljuštenog lešnika se koristi u lečenju urinarnih bakterijskih infekcija, stomačnih problema i hemoroida.
Šljive
Lekovite su kod oboljenja bubrega, gihta, bolesti jetre i pojave reumatizma. Povoljno deluju i na organe za verenje, regulišu rad creva i otklanjaju zatvor. Posljednja istraživanja pokazuju da šljiva smanjuje „loš” holesterol, jača kosti, smanjuje neke faktore rizika raka debelog creva

izvor:

Kantarion - prirodni antidepresiv

Kantarion se pokazao kao izuzetno uspešan u lečenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

john shortland / Flickr.com
Kantarion ili gospina trava (Hypericum perforatum) veoma je cenjena biljka zbog lekovitosti po kojoj je poznata duže od dva milenijuma. Otac farmacije Paracelzijus veličao je moć ove biljke, ističući da njen cvet "usred leta skuplja sunčeve zrake, da bi ih dao ljudima za vreme tmurnih meseci". Kantarion se uzima u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vreme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu. Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do metar i cveta od maja do septembra.

Raste po suvim brežuljcima, na osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma. Lekoviti deo je cvet i listovi koji se koriste za lečenje grčeva u trbuhu i želucu, bolesti pluća, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno se preporučuje za lečenje nekontrolisanog mokrenja.

U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrednost u lečenju posekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Kožne promene leče se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se ozleđeno mesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom. Izuzetno je delotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećenje farbanjem. Lekovitost kantarionu daje specifičan sastav različitih komponenata, sadrži mešoviti tanin, etarska ulja, smole, antocijan, crvenu boju hipericin, karoten i flavonoidni heterozid koji mu daje karakterističnu žutu boju. Ima i holina, vitamina C i tragove alkaloida. Etarsko ulje miriše na crnogorična ulja jer se sastoji od kadinena i drugih seskviterpena. Za etarsko ulje karakteristično je da deluje protiv crevnih parazita, dok fenolska jedinjenja iz kantariona imaju antibakterijsku moć.

Značajno je napomenuti da je kantarion najčešće upotrebljavan prirodni antidepresiv. Pokazao se izuzetno uspešan u lečenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume. U Nemačkoj je kao lek čak i zvanično odobren kod blagih i umerenih depresija, a njegovu lekovitost priznala je i Svetska zdravstvena organizacija. U Nemačkoj se izdaje isključivo na lekarski recept, a razlog je što upotreba kantariona smanjuje dejstvo nekih lekova. Ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

Priprema ulja

U bocu od dva litra treba staviti jednake količine listova i cvetova kantariona, sve do visine osam santimetara ispod vrha. U ovu smesu treba dodati i stabljiku, a zatim do iste visine naliti domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutanim čepom, izneti na sunce i ostaviti tako godinu dana.

Postupak dozrevanja kantarionovog ulja može i da se ubrza. Za to je potrebno da se boca od litra prvo dobro zagreje, pa se ubace iste količine cvetova i listova do iste visine, s tim što se u bocu sipa zagrejano maslinovo ulje na temperaturi od 60 do 70 stepeni. Napunjena boca treba da odleži bar deset dana, od čega najmanje dva na suncu.

Čaj i vaginalete

Jrtayloriv / Flickr.com
Jrtayloriv / Flickr.com
Čaj se sprema tako što se u 2 dl provrele vode stavi jedna kašičica sitno iseckanog kantariona, skloni sa vatre i ostavi poklopljeno još 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba...

U narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava smatraju se delotvornim u lečenju pojedinih polnih bolesti. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvetova ovih biljaka i korena sveže šargarepe (kupuju se u apoteci) koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i belog pranja koje prate svrab, bol i peckanje.

Vaginalete su pokazale rezultate i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma, a delotvorne su i protiv određenih bakterija i gljivica. Uljani ekstrakt sveže šargarepe, kao prirodan izvor vitamina A, D i E dodat je da bi se ubrzala revitalizacija oštećenog epitela sluzokože vagine i sprečila pojava bakterijskih i gljivičnih infekcija. 

Izvor:

GLJIVA KOMBUHA

kombuha-gljiva
Čajna gljiva kombuha odnedavno je postala poznata kod nas, ali se čaj od nje vekovima koristi u Rusiji i Aziji jer čisti organizam, potpomaže dugovečnost i pije se radi opšteg zdravlja
Kombuha je neobičan kompleks mikroorganizama (kvasca i bakterije) sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska i glukuronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), 14 amino-kiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv čudesna gljiva i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.
Lek za sve
Postoji pravo obilje iskustva vezanog za kombuha gljivu. Osim njene upotrebe kao osvežavajućeg napitka, u gotovo svim izveštajima može se čitati o njenoj upotrebi kao leku. U tekstovima iz najstarijih vremena navodi se veliki broj bolesti kod kojih se koristio kombuha čaj. Paleta seže od najbezazlenijeg neraspoloženja do najozbiljnijih bolesti. Kao što je dokazano, naročito od strane ruskih istraživača, mnoge od njenih komponenata imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike koje igraju presudnu ulogu kod biohemijskih procesa u telu. Zahvaljujući metaboličkim svojstvima, ona može ponovo da uspostavi normalno stanje ćelijskih membrana bez štetnih nuspojava i tako poboljšava kvalitet života. Ovu prirodnu snagu možemo iskoristiti za održavanje vitalnosti, aktivnosti, kao i mentalnih i psihičkih sposobnosti.
Kombuha kao lek
Naučnici su otkrili da se lek koristi kao regulator crevnih aktivnosti, a takođe može da izleči i hemoroide. Iskustvo govori da se pomoću ovog čudesnog napitka uklanjaju i jake glavobolje i nervne smetnje. Osim toga, deluje na čišćenje krvi i odstranjivanje otrova i pruža izvrsnu pomoć kod osipa kože lica. Nadalje, prema lekarskim uputstvima i procenama, on je delotvoran kod trajne glavobolje, bolova u udovima, gihta, reumatizma i drugih problema starenja. Lenjost creva i propratni efekti takođe se mogu otkloniti. Ona daje rezultate kod kalcifikacije bubrega i kapilara mozga. Lekari takođe ističu da se opšti efekat čajne gljive pokazuje već za nekoliko nedelja kroz poboljšano opšte stanje i kroz porast kondicionih sposobnosti. Pored toga, kombuha stimuliše metabolizam, pomaže u pročišćavanju tela i eliminaciji otrova.
Delotvoran u borbi protiv raka
Godine 1961. dr med. Valentin Kohler svojim člankom „Glukuronska kiselina ohrabruje pacijente od raka” u časopisu Medical Practice pokrenuo je diskusiju o terapeutskoj upotrebi glukuronske kiseline. Glukuronska kiselina je jedan od produkata koji se stvaraju za vreme procesa fermentacije u kombuha čaju. U tom periodu doktor Kohler je izveštavao o ohrabrujućim rezultatima u tretiranju pacijenata obolelih od raka glukuronskom kiselinom. Istraživanja su pokazala da kombuha čaj snažno utiče na endobionte i na taj način se bori protiv raka i njegovih ranih stadijuma. Upravo ti endobionti eliminišu crvena zrnca kod nepovoljne promene pH.
Unapređuje metabolizam
Kombuha gljiva, kao i njen ekstrakt, pokazuju se kao odlična preventiva protiv dijabetesa, a naročito protiv problema starenja kao što su arterioskleroza, visok krvni pritisak sa svojim posledicama, kao na primer, vrtoglavica, giht, hemoroidi; a na kraju krajeva kao prijatan laksativ.
Uzimanjem ovog čaja dolazi do značajnog okrepljenja čitavog endokrinog sistema i unapređenja metabolizma. Kombuha čaj se toplo preporučuje sportistima i svima koji se bave napornim mentalnim radom.

Spremanje Kombuhe

U 1 litar kljucale vode spustiti 2 kašikice bilo koje biljne mešavine za caj (najbolji rezultati pokazali su se upotrebom zelenog caja). Ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pa procediti. Odmah zatim dodati 4 velike kašike secera i promesati. Nakon toga obavezno ostaviti da se prohladi na nivo sobne temperature. Pripremiti cistu staklenu posudu (nikako metalnu) i u nju sipati ohlađen caj. Tek tada gljivu Kombuhu spustiti u caj.
Ukoliko se Kombuha napitak priprema prvi put, od tek nastale Kombuhe, u caj dodati i tecnost koja je nastala zajedno sa njom. Za svaki naredni put potrebno je sacuvati nešto tecnosti od predhodnog napitka i dodati ga u novi (oko 10% od ukupne kolicine novog napitka).
Prekriti posudu gazom ili drugom laganom i prozirnom tkaninom (nikako celofanom, da bi gljiva mogla da dise) i ostaviti da odstoji 10-tak dana na toplom, tamnom i mirnom mestu (za to vreme je najbolje ne pomerati je). Ukoliko za to vreme gljiva padne na dno na vrhu ce se pored nje formirati nova, mlada, gljiva Kombuha. Gljiva se moze koristiti za pripremu caja vise puta, tacnije sve dok je svetle boje. Kada pocne da tamni, treba je baciti i nastaviti sa novonastalim mladim gljivama.
Za slađi ukus napitka fermentaciju zaustaviti malo ranije a za kiselkast ukus ostaviti da se fermentise nešto duže (što obicno zavisi od nivoa toplote u stanu). Kombuha napitak treba da je blagog ukusa. Preterano jak i kiseo napitak može imati štetno dejstvo na ljudski organizam. Nakon toga, plasticnom kašikom (nikako metalnom) izvaditi Kombuhu iz posude, malo je oprati hladnom vodom i tako je spremna za pripremu novog napitka.
Dobijen Kombuha caj sipati u staklene flase i dobro zatvoriti (10% tecnosti, zajedno sa gljivom, sacuvati za pripremu novog napitka).
Vremenom kako gljiva raste bice moguce od nje napraviti sve vece kolicine caja, koje su cuvane na hladnom mestu, upotrebljive mesecima.
Kombuha caj piti tri puta dnevno po jednu manju šolju i to ujutru na prazan stomak, zatim posle rucka, pa uvece neposredno pre spavanja.

Izvor:

26 јул 2013

Gorki list, spas za ženske probleme

Gorki list, spas za ženske probleme (FOTO)
Pelin je u našem jeziku sinonim za gorčinu, a upravo ta gorčina u kombinaciji sa mnogim drugim ljekovitim svojstvima svrstava pelin među najljekovitije biljke.

Pelin je ime dobio po grčkoj boginji Artemidi, jer se vjerovalo da je ona upravo sa njim olakšavala ženama porođajne muke, a stari Grci su ga veoma poštovali, toliko da su olimpijskim pobjednicima davali da piju vino u koje je bio potopljen pelin. Bio im je simbol zdravlja i vitalnosti. Rimljani su ga stavljali u sandale, jer su vjerovali da on održava stopala njegovanima.

Još od davnih vremena poznat je kao pomoć kod ženskih problema tako da se i danas preporučuje kod bolnih, ali ne i obilnih menstruacija, jer pojačava krvarenje. Pored toga što ublažava bolove pelin pomaže i kod neredovnih menstruacija i simptoma menopauze.

Gorke supstance pelina pospješuju apetit i pomažu ljudima, koji pate od gastritisa i manjka želučane kiseline, ali se ne preporučuje kod ljudi koji imaju čir.

Veoma je efikasan kod trovanja hranom, crjevnih parazita, uspješno pomaže pri regeneraciji jetre.

Interesantno je da pomoću ovog gorkog lista možete vašeg kućnog ljubimca spasiti od buha tako što ćete svjež list pelina zdrobiti među prstima i preliti sa zagrijanim jabukovim sirćetom. Kad se ohladi, tečnost razblažite sa vodom i poprskajte kućnog ljubimca.

Ne preporučuje se trudnicama, jer može da izazove kontrakcije kao ni dojiljama i ljudima koji su skloni unutrašnjim krvarenjima.

Za probleme sa neredovnim menstruacijama napravite mješavinu od 100 g pelina, 100 g žalfije i 100 g peršuna. Četiri kašike ove mješavine prelijte sa pola litra vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Pijte čaj sedam dana prije nego što bi trebalo da dobijete menstruaciju i prestanite kad je dobijete.



izvor:

Ovo je čuveni recept za liječenje raka i gojaznosti

BUDITE ZDRAVI I VITALNI, ZADOVOLJNI I SRETNI: Hrana za obnavljanje kompletnog organizma: Ovo je čuveni recept za liječenje raka i gojaznosti prof. Mermerskog

Donosimo vam recept koji se pokazao i više nego djelotvoran u liječenju kompletnog organizma: čisti krvne sudove, liječi srce, obnavlja imuni sistem, čisti jetru, bubrege, sav sistem izlučivanja, poboljšava rad mozga i pamćenje... Ukratko najbolje sredstvo protiv svih vrsta raka
Recept za liječenje raka
Hrana za liječenje kompletnog organizma: čisti krvne sudove, liječi srce, obnavlja imuni sistem, čisti jetru, bubrege, sav sistem izlučivanja, poboljšava rad mozga i pamćenje... Ukratko najbolje sredstvo protiv svih vrsta raka, piše Coolinarka... A postupak spravljanja je vrlo jednostavan.

PRIPREMA PROKLIJALE PŠENICE
   
400 grama pšenice staviti u prokuhanu staklenu teglu, pa naliti vodom da ogrezne. Poslije 10-12 časova preko čiste krpe prosuti vodu i dobro oprati zrnevlje. Poslije 24 sata se dobija pšenica sa klicama (dužine 1-2 mm).
   
PRIPREMA LJEKOVITE HRANE
Samljeti zajedno proklijalu pšenicu, orahe i bijeli luk. Samljeti pet limuna sa koricom, i sve zajedno izmiješati u emajlirani sud. Od ostalog limuna uzeti samo sok i mješati sa ostalom masom, dok smijesa ne postane homogena. Dodati med i duže mješati, pa sipati u tegle koje ste prethodno cuvali u hladnjaku.

Poslije tri dana je gotovo za konzumaciju.

DOZIRANJE
 
Ova hrana se uzima 30 minuta prije doručka, ručka, večere i prije spavanja. Za liječenje raka - uzima se na svaka dva sata.

Recept garantuje zdravlje i dug zivot; cuva svezinu tela, mladost i energiju,zato sto sadrzi sve neobhodne vitamine, mineralne soli, bioaktivne supstance, proteine ugljehidrate i biljne masnoce.Poboljsava rad svih unutrasnjih organa i zlezda; - koje obdrzava telo zdavo

POSLUŽIVANJE

Ova hrana se uzima po 1-2 kašike 30 minuta prije doručka, ručka, večere i prije spavanja.

Za liječenje raka - uzima se na svaka 2 sata.

Izvor:

24 јул 2013

Kefir kao lek


Kefir, napitak dugovečnosti poreklom sa Kavkaza je zdrav mlečni proizvod koji lako možete pripremiti i u vašem domu. Terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore tj. od kefirnih zrna. Tako je još 1887. god.priznat kao najbolje sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Radi lake probavljivosti i podržavanje apetita, upotrebljava se kao sredstvo kod rekonvalescenata i oslabelih osoba.
Lekovita svojstva Kefira:
Uspešno se primenjuje za lečenje želudačnih i crevnih poteškoća i katara, nekih bubrežnih bolesti, određenih nadražaja jetre itd. Kefir se može koristiti koristi kod bolesti želuca i creva, akutne upale jetre, hemijskog stersa (zloupotreba lekova i narkomanija), bubrežnih bolesti, bolesti kože, TBC-a, karcinoma, zatvora, anemije, alergija i astme, kardiovaskularnih bolesti, dijebetesa, a za decu je dobar kao zamena za mleko. Na Kavkazu ga deca i odrasli piju umesto vode.
Kako napraviti kefir?
  1. U teglu sipati mleko sobne temperature, dodati kašiku zrnca Kefira i ostaviti 24h na sobnoj temperaturi.
  2. Sutradan procediti kefir, kroz plastičnu cediljku mešajući plastičnom, silikonskom ili drvenom kašičicom lagano, da se gljive ne oštete. Dobije se dve šolje kefira koji je veoma prijatnog ukusa.
  3. Gljive oprati vodom, svaki treći, četvrti dan i prebaciti u čistu teglu s mlekom, pokriti gazom (da ne uleću mušice a da ima vazduha) i ostaviti da prenoći na tamnom mestu.
  4. Sutradan i svaki sledeći dan ponavljati postupak. Vremenom, gljive se umnože pa možete deo pokloniti nekom.
  5. U pripremi kefira koristiti isključivo plastične, staklene ili porcelanske sudove, nikako metalne ne dovoditi u vezu sa gljivama.
  6. Ako idete na odmor, gljive se operu i stave u teglu, kašika gljiva na 1 čašu vode. Tako spremljene mogu se očuvati 20-ak dana.
  7. A ako volite voćni jogurt, dodajte 3-4 jagode ili maline, 10-ak višanja, 3 kajsije ili neko voće koje volite pomešajte sa kašičicom meda ili šećera, dodajte kefir i dobili ste voćni kefir tj. predivan osvežavajući dezert, večeru…
    Upotreba Kefira:
    • alergijski osip, ekcem – 0,5 Litre dnevno (obolele delove namazati kefirom)
    • problem sa bubrezima i bešikom -1 litar dnevno
    • bolesti zavisnosti (alkoholozam i narkomanija)- 1litar kefira dnevno
    • čir na želucu i dvanaestopalčnom crevu -1 litar dnevno (tokom 2 meseca)
    • astma, bronhijalni katar- 1 litar dnevno
    • snižava pritisak i telesnu težinu
    • anemija i leukeminja 1 litar ( u težim slučajevima 2 l dnevno)
    • upala žučne kese i žučnih bolesti- 1 litar dnevno (2-3 meseca)
Izvor:

23 јул 2013

Vitamini i namirnice za zdravije oči

Vitamini i namirnice za zdravije oči
Pojedini  vitamini i nutrijenti imaju veoma povoljno dejstvo  na zdravlje očiju i imaju ulogu u prevenciji određenih očnih oboljenja i smetnji. Ispod možete pročitati spisak tih vitamina i nutrijenata sa primerima namirnica u kojima se oni mogu naći.
Beta-karoten i vitamin A
Beta karoten je narandžasto-crveni pigment prisutanu u voću i povrću. Narandžasta boja šargarepe upravo je posledica visokog sadržaja beta karotena. Beta karoten je jedan od prekursora (pro vitamin) vitamina A, koji je veoma bitan za oko i ima povoljan efekat na noćni vid i bržu adaptaciju oka pri prelasku iz uslova normalnog osvetljenja u uslove smanjenog osvetljenja. Takođe ima i povoljno dejstvo na suzni film oka koji prekriva rožnjaču, i njegovo prisutuvo u ishrani može olakšati simptome i neprijatne senzacije koje osećaju pacijenti sa suvim okom.
Namirnice koje sadrže beta karoten su pre svega šargarepa, zatim krompir, spanać, kelj. Druga grupa namirnica koja ne sadrži beta karoten, ali sadrži druge susptance iz kojih se takođe sintetiše vitamin A uključuje jaja, puter i mleko.
Dnevni preporučeni unos vitamina A u zavisnosti od godina i drugih faktora iznosi od 700 do 1000 mikrograma.Primera radi, jedna šargarepa sadrži i do četiri puta više beta karotena od preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Drugim rečima balansirana ishrana koja sadrži gore navedene namirnice je sasvim dovoljna da zadovolji potrebe organizma i oka za vitaminom A.
Vitamin C i vitamin E
Vitamin C i vitamin E su snažni antioksidansi i imaju ulogu u sprečavanju formiranja slobodnih radikala i nastanka oksidativnog stresa koji je štetan za ljudski organizam. Obzirom da se smatra da slobodni radikali i oksidativni stres imaju ulogu u nastanku katarakte i degenerativnih promena u žutoj mrlji koje se javljaju sa godinama, uzimanje dovoljnih količina vitamin C i E može uticati na smanjenje  rizika za nastanak katarakte i senilne degeneracije žute mrlje.
Vitamin C se može naći u namirnicama kao što su crvena i zelena paprika, kelj, jagode, brokoli, pomorandže, kivi, limun. Namirnice koje sadrže značajne količine vitamina E su badem, lešnik, seme suncokreta, soja.
Dnevne preporučene količine vitamina C iznose od 50 do 100 miligrama. Jedna pomorandža ili kivi sadrže dovoljnu količinu vitamina C koju je potrebno uneti u toku dana. Dnevne preporučene količine vitamina E su oko 10mg. To je količina koju sadrži 50 grama badema ili lešnika.
Vitamin D
Vitamin D je liposolubilan vitamin koji u organizam može dospeti na dva načina. Prvi je hranom, odnosno unošenjem namirnica koje sadrže vitamin D. Drugi način je endogenom sintezom vitamina D iz prekursora u koži kad je osoba izložena sunčevoj svetlosti i po tome je vitamin D jedinstven u odnosu na druge vitamine.
Smatra se da vitamin D ima ulogu u smanjenju rizika za nastanak senilne degeneracije žute mrlje. Senilna degeneracija žute mrlje je jedno od najčešćih oboljenja koje se javlja u starijoj populaciji i u zavisnosti od forme bolesti, može značajno umanjiti vid ili dovesti do njegovog potpunog gubitka. Po jednoj skorašnjoj studiji, primećeno je da su osobe mlađe od 75 godina, kojima je nedostajalo vitamina D u ishrani, bile pod značajno većim rizikom za nastanak degenerativnih promena u žutoj mrlji.
Namirnice koje sadrže vitamin D su losos, sardine, skuša, džigerica, mleko, puter.
Dnevne potrebe za vitaminom D, u zavisnosti od uzrasta, iznose od 5 do 10 mikrograma.  To je količina vitamina D koja se može naći u 100 grama sardina. Značajne količine vitamina D se sintetišu kad je osoba izložena prirodnoj sunčevoj svetlosti.
Lutein
Lutein je žuti pigment (ksantofil) koji spada u karetonoide. U velikim količinama je prisutan u mrežnjači oka, naročito u žutoj mrlji, kojoj i daje karakterističnu žućkastu boju. Značaj luteina se ogleda u njegovim antioksidantnim svojstvima. Kao snažni antioksidans,  smatra se da lutein ima ulogu u prevenciji nastanka senilne degeneracije žute mrlje.
Lutein se kao i drugi ksantofili, u velikim količinama  može nađi u zelenom lisnatom povrću kao što su spanać, kelj, brokoli, bundeva.
Selen, cink i omega 3 nezasićene masne kiseline
Smatra se da i selen i cink imaju značajnu ulogu u prevenciji senilne degeneracije žute mrlje, dok omega 3 nezasićene masne kiseline imaju povoljan efekat na kvalitet suznog filma oka.
Selen se može naći u namirnicama kao što su morske ribe (losos, krabe, škampi), braon pirinač i druge. Cink je prisutan u ćuretini, govedini i drugom crvenom mesu, kao i crnoj čokoladi.Upravo se iz tog razloga, osobama koje već boluju od senilne degeneracije žute mrlje, preporučuje da svakog dana pojedu po jednu kockicu crne čokolade. Namirnice koje sadrže omega 3 masne kiseline su losos, skuša, haringa, a ima ih i u ribljem ulju i orasima.
Veoma je bitno napomenuti da svi vitamini i druge supstance sa ove liste mogu da se obezbede raznolikom i dobro balansiranom ishranom. Nikako ne treba uzimati vitaminske i druge suplementarne preparate na sopstvenu ruku, bez konsultacije sa doktorom ili nutricionistom.

Izvor:

22 јул 2013

Izbijeli zube kod kuće uz ove dvije namirnice!

Izbijeli zube kod kuće uz ove dvije namirnice!
Obožavaš proizvode iz kućne radinosti te želiš izbijeliti zube bez skupih odlaska zubaru? To je ok, jer sve što ti treba za blještavi osmjeh vjerojatno već i imaš u svojoj kuhinji.

Za "uradi sama bjelinu" potrebna ti je samo soda bikarbona i nekoliko jagoda, a dok će kiselina koju sadrže jagode izbijeliti zube, soda bikarbona će ukloniti mrlje.

Jednostavno pomiješaj usitnjene jagode s malo sode bikarbone dok ne dobiješ ravnomjernu smjesu, nanesi je na četkicu te dobro istrljaj zube.

Zube četkaj nekoliko minuta, a zatim isperi i operi s običnom pastom. Rezultat će te oduševiti!

Izvor:

PARAZITI U LjUDSKOM ORGANIZMU I KAKO SE IZLEČITI

Savremena konvencionalna medicina obično ne uzima u obzir parazite pri lečenju akutnih ili hroničnih poremećaja. Ni pacijenti ni terapeuti ne žele da veruju da se paraziti pojavljuju u našem visoko civilizovanom i zdravstveno obezbeđenom svetu.
A zapravo, istina je upravo suprotna – mi ne samo što posedujemo domaće mnogobrojne parazitske vrste, već ih duže vreme, zahvaljujući ubrzanim i olakšanim mogućnostima putovanja i transporta, donosimo sa naših putovanja po svetu i uvozimo uz hranu koja dolazi sa često drugog dela planete. Sve zajedno, stvorena je takva situacija da na te nove i iskomplikovane parazitske uticaje naš organizam često ima mogućnost slabe ili skoro nikakve odbrane. Posledično tome, paraziti učestvuju u razvoju mnogih simptoma i poremećaja a često su i odlučujući faktor takvih stanja.Često se smatra da paraziti isključivo napadaju digestivni trakt ali to nije istina. Paraziti mogu inficirati bilo koje tkivo ili telesni organ i na taj način uzrokovati masu simptoma i poremećaja, od kojih su mnogi nespecifični, pa uz gljivice ili teške metale, predstavljaju veoma "nezgodan" element za direktno dokazivanje uzročno-posledičnih veza u nastanku npr. sledećih poremećaja:
bol u zglobovima, osteoporoza, mialgija (bol u mišićima)astma, bronhitis, pankreatitis,  hepatitisdijabetes, imunološki poremećaji, rakepilepsija, migrena, kardiovaskularna oboljenja, anemijaloše rapoloženje bez ikakvih razloga, narušen san, nervoza, slaba pažnja i konentracijapreterana glad, gubitak težine, gojaznost, mučnina, neprijatan ukus u ustima i zadah, kolitis, hemoroidi, svrab anusa,mitiseri, bubuljice, akne,seboreja, vitiligo, grubost kože, razne pege i fleke na koži, prevremene bore na licu, dermatitis, alergije, naročito alergije na hranu, papilomi, pukotine na petama,preterano opadanje kose ili kada osoba prerano osediraslojavanje i lomljivost noktiju.
Znaci infekcije parazitima kod žena :"belo pranje", zapaljenje jajnika, cistitis, bolne menstruacije, poremećaji menstrualnog ciklusaslabost, fibrom, miom, fibrozno-cistične mastopatijezapaljenje nadbubreznih žlezdizapaljenje bešike, zapaljenje bubrega.
Znaci infekcije parazitima kod muškaraca:prostatitis, adenomcistitis, kamen i pesak u bubrezima, kamen i pesak u mokraćnoj bešiciimpotencija, narušeno psihičko stanje.
Termin "parazit", u svakodnevnom govoru, često biva nepotpuno ili nejasno shvaćen. Tako se parazit definiše kao organizam koji ima relativno bliske odnose sa svojim domaćinom i živi na njegov račun.Iako ovakva definicija u stvari, većinu mikro-organizama čini parazitima, u medicini su samo protozoe (jednoćelijski organizmi), helminti (gliste) i artopodi klasifikovani kao paraziti (iz sveta životinja).Tako u daljoj podeli, helminti (gliste) uključuju: cestode (pantljičare), nemetode (crve) i trematode (metilje).
 - Paraziti se pričvršćuju u sistemu za varenje ili se "gnezde" (u vidu čaure, kapsule) u drugim organima i tkivima čime povređuju dotične organe, smetaju im da normalno rade, izazivaju bol, grčeve, narušavaju ritam pražnjenja creva, nastaju zatvori itd.- Paraziti naseljavaju mišiće, pluća (imitirajuci tuberkulozna žarišta), u jetri i mozgu stvaraju kliničku sliku tumora i cista.- Gnezdeći se u tkivima i kačeći se za zidove creva, parazit ozleđuje pokrivač tkiva, što otvara put ostalim infekcijama i dugoročno provocira žarišta i zapapaljenja čime troši imuni sistem organizma. Naročito imuni sistem deteta u toku formiranja.Paraziti koriste resusrse potrebne samom organizmu.
KAKO PARAZITI PRODIRU U NAŠ ORGANIZAM:
Adult velikog metilja u jetri(uvijena U forma)
Nosioci široke pantljičare i goveđeg metilja su najdeblji ljudi.
Ljubičasta nijansa boje kože, oboljenja sniženog imuniteta i proširene vene na nogama. Često se javljaju alergije i oboljenja endokrilnog sistema kao i agresivnost, otok jetre, žutica usled začepljenja žučnih puteva, upala jetre zbog sekundarne infekcije bakterijama.Zaraza širokom pantljičarom prouzrokuje gojaznost.
Njome se mogu zaraziti ljubitelji roštilja, termički nedovoljno obrađene slanine i ribe. Posle zaraze nastupa gojaznost uz rast stomaka. Mnogo toksičnog otpada od parazita taloži se u oblasti glave, koja postaje okruglija, oči su nadute, nos se uveća , njegova koža pocrveni, ponekad se nozdrve toliko uvećaju da nos izgleda kao kvrgav krompir. Na vratu se javljaju otekline ispunjene tečnošću.Oni se često napipavaju kada se pomiluje koža, kao sitna zrnca peska. To je zbog toga sto jaja parazita brzo izrastaju u larve koje se tu gnezde. U crevima se larve kače svojim kukama za resice creva.
Ovo je veoma tesko oboljenje. Čovek se oseća slabim, umornim, otiču noge i bedra. Broj zarazenih ovim parazitom je prilično velik.
Od 100 ljudi: 30 do 35 su nosioci patuljaste pantljičare. Svi se oni leče od mnogih bolesti, hormonima, antibioticima i kao pravilo stanje im se pogoršava a dijagnoza im je: neizlečiva bolest.javljaju se velike otekline na licu, krupne bore i neuobičajene grimase. Česta je migrena. U duetu sa trihomonom izazivaju poliartritis i smanjenje funkcije nadbubrežne žljezde. Kod zaraze dolazi do bujanja:
toksoplazmoza (pogotovo u mozgu),
hlamidije (parazit u trihomonadi),
kandide i drugih gljivica.Izazivač bolesti je protozoa lamblija (Giardia intestinalis). Parazit se javlja u vegetativnom i cističnom obliku. Bolest izaziva vegetativna forma dok cistični oblik služi za prenošenje infestacije. Izvor zaraze je čovek koji je inficiran lamblijama. Infestacija nastaje unosom ciste preko kontaminirane hrane, vode i prljavih ruku. Lamblijaza je široko rasprostranjena u svetu, pri čemu mnogo češće boluju deca, posebno u subtropskim i tropskim područjima.
Zaraženi gube na težini, osećaju stalnu malaksalost i umor. Jedan od simtoma je gubitak kose, slabi nokti. Lamblia  crpi hranljive sastojke i svojim prisustvom u tankom crevu sprečava njihov normalan rad i funkciju.U prirodi se nalazi u tri oblika:
vegetativni oblik (tahizoit) je polumesečastog oblika. U toku akutne faze bolesti se može naći u svim ćelijama.
Cistični oblik (bradizoit)  toksoplazme u ovoj formi nastanjuju se u tkivima mozga, srca i mišića eksteremiteta i tako stavraju ciste koje su odgovorne za latentnu infekciju.
Ciste nastaju tako što se deobom paraziti ne odvajaju već ostaju zajedno obavijeni čvrstom opnom. Ciste u tkivima mogu sadržavati i više hiljada živih parazita, sfernog su oblika i uništava ih temperatura od 60-66°C kao i -22 °C.
Kod akutne infekcije izaziva simptome nalik prehladi, gripu, sa bolovima. Pri tom naseljava razne organe na ćelijskom nivou gde prelazi u hroničnu formu. Postepeno ruše normalan rad organizma, javlja se poremećaj nervnog sistema, slabost, usporenost, pojava strahova i opsesija, pad pamćenja.
  
Kapsula jajašceta toksokaroma






za pročišćavanje krvnih sudova , protiv prehlade i gripa , za izbacivanje nagomilanih toksina iz organizma, protiv parazitaCrni orah pomaže kod :
unutrašnjih parazita
gljivica i drugih parazitarnih bolesti kože
usnih ranica i herpesa
bradavica
akni, ekcemi i drugih bolesti kože
hemoroida
astmeKLINČIĆ (karanfilić)
Klinčić je drvo koje potiče iz tropskih krajeva. Ružičasti pupoljci se beru ili tresu  a zatim osuše.
Zbog izuzetnog mirisa klinčić se oduvek upotrebljavao  u izradi parfema. Još u 16. veku bio je vrlo popularan sastojak mirisne kombinacije koju su dopunjavali: lavanda, mošus i ambra. Slična receptura, pod nazivom “Guard’s Bouquet”, primjenjivana je u 19. veku za impregniranje maramica. Vladalo je mišljenje da se udisanjem njihovog mirisa poboljšava vid i štiti od zaraze kugom. Klinčić je bio i jedan od sastojaka smese kojom su se punile zaštitne maske lekara koji su se kretali među bolesnicima obolelim od kuge. Miris klinčića nezamenjiv je doprinos mirisu mnogih današnjih parfema ženskih (Donna Karan Gold, Yves Saint Laurent, Opium) i muških (Paco Rabanne, Kenzo).
 U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 celih klinčića. Kuvajte 15 minuta, a zatim procedite. Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.antiseptic - sprečava i zaustavlja rast mikroorganizama
antispasmodic - sprečava i olakšava spazme i grčeve
carminative - odstranjuje gasove, koji se sakupljaju u  sistemu za varenje i olakšava grčeve
cholagogue - pomaže stvaranju žuči, što poboljšava rad jetre i žučnog mehura
emmenagogue - stimuliše menstrualni ciklus
febrifuge (antipiretic) - suzbija visoku temperaturu
hypnotic - izaziva pospanost (pomaže kod nesanice)
stimulant - privremeno povećava ili ubrzava rad organizma
stomachic - poboljšava varenje
tonic - okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam.
Primenjivali su ga i kod porođaja, da trudnici olakšaju trudove.

Najbrži način prodora parazita u naš organizam je preko neopranog ili slabo opranog voća i povrća, nedokuvanog i nedoprženog mesa.
Takođe čest izvor zaraze je riba, koja je nedovoljno termički obrađena. Člankoviti i okrugli crvi i njihova jaja koje riba sadrži u izobilju, mogu biti uništeni samo ako se dobro termički obradi ili riba zamrzne do -4°C. Pri zamrzavanju mesa,  jaja parazita uginu tek za nedelju dana (tako da dobro razmislite pre nego što pojedete, svežu ili usoljenu ribu, sušenu ili dimljenu).
Vazduh i paraziti :
suve fekalije životinja raznose se vetrom, pa se zaraza prenosii udisanjem vazduha. Ako vodite svog psa u šetnju, obavezno ponesite za to predviđenu kesu i počistite za njim.
Prljave ruke :
zaraza se prenosi ne samo preko svojih prljavih ruku nego i prljavih ruku prodavaca, ljudi koji rade sa prehrambenim proizvodima. A naročito preko papirnog novca. Dovoljno je da posle držanja novca u ruci pipnete hranu, usta ili nos i evo zaraze.
Na hrani koja se prodaje na otvorenom (npr. hleb, kolači, pite, kifle, đevreci, keks) pri vetrovitom vremenu mogu se naći jaja nekoliko vrsta parazita !
Kupališta :
ima i takvih parazita koji prodiru kroz kožu. Npr. za vreme kupanja u slatkovodnim kupalištima gde jaja sistosona koja se izbacuju mokraćom, formiraju larve koje aktivno prodiru kroz kožu u organizam.


Veliki metilj ili goveđi metilj (Fasciola hepatica) je pljosnati crv koji parazitira u žučnim kanalima i žučnoj kesi, nekada plućima, krvnim sudovima ovce, goveda, konja, svinje, kunića i divljači (jelena, srna i zečeva), retko i čoveka. Izaziva začepljenje žučnih odvoda i jetre što može da se završi i smrću. Kod ovaca je ranije bio uzrok masovnih oboljenja pa je zabeleženo da je 1830. u Engleskoj uginulo čak 1,5 miliona ovaca. Prelazni domaćin ovog parazita je barski puž
Kod ljudi zaraženih patuljastom pantljičarom na telu ima mnogo papiloma.
 Kod zaraze svinjskom pantljičarom,

Ehinokokus, pseća pantljičara
Čovek može da se zarazi konzumiranjem neopranog povrća ili voća koje raste na kontaminiranom zemljištu na kome su prisutna jaja parazita i prilikom milovanja zaraženog psa posle čega se neopranim rukama, na kojima su zaostala jaja parazita, konzumira obrok.
 Oslobođena larva, probija zidove u šupljini creva i putem cirkulacije u 70 odsto slučajeva se zadržava u jetri gde formira larvenu mehurastu cistu, slično kao kod ovce ili koze. Cista postepeno raste i može dostići i veličinu do 10 santimetara. U 20 odsto slučajeva cista se formira u tkivu pluća, a u preostalih 10 odsto može nastati u drugim organima kao što su slezina, mozak i kosti.
Razvoj parazitne ciste može proteći neprimetno, slično kao kada raste benigni tumor. Ukoliko je zahvaćena jetra, bolesnik oseti prve simptome kada parazit dostigne veličinu od preko pet do deset santimetara usled potiskivanja zdravog dela jetre. To je najčešće potmuli bol pod desnim rebarnim lukom. Parazinta cista se često otkrije i u ranoj fazi prilikom rutinskog ultrazvučnog pregleda trbuha.
Iz parazitne ciste se postepeno oslobađaju u cirkulaciji proteini sa antigenim svojstvima, a kao reakcija nastanu specifična antitela. Njihovo otkrivanje pomaže u dijagnostici parazitarne ciste.
Ehinokokna cista može da pukne što dovodi do rasejavanja parazita, a isto tako može dovesti da akutne alergijske reakcije usled oslobađanja specifičnog antigena . U izuzetno retkim slučajevima različite komplikacije parazitne ciste mogu dovesti i do smrtnog ishoda.
Jedan od simptoma je pojava gojaznosti oko stomaka. Kod takvih bolesnika je stomak jako nadut, stvaraju se "spratovi" na stomaku, sve ostalo je mršavo a stomak ogroman.
Ovo su debeljuce sa kesicama na vratu, malim očima, usne su napućene. Pokolenje od ovako inficiranih roditelja živi 10-15 godina kraće.


Giardis lamblija
Toxoplasma gondi je izraziti intracelularni parazit. Zastupljen je uglavom kod mačaka.
Toxocarom canis je zastupljen kod životinja ali mogu se inficirati i ljudi. Oboljevaju uglavnom deca i to na način da jajašca iz okoline unesu u usta najčešće prljavim rukama. Čovjek nije pravi domaćin ovom parazitu, ali glista svejedno pokušava zatvoriti svoj razvojni krug pa započinje migracija larvi. One mogu izazvati vrlo jake upalne promene i ozbiljno bolesno stanje kod čoveka:
povratna (rekurentna) groznica,
plućni sindrom (suvi kašalj, česti napadi noćnog kašlja),
gušenje kratak dah, asmatičko disanje sa cijanozom, uvećana pluća,
abdominalni sindrom (bol i nadutost stomaka, mučnina, ponekad povraćanje, proliv),
limfadenopatija (uvećanje limfnih ćelija),
eozonofilija (pojava eozonofila u krvi),
hipergamaglobulinemija (povečan nivo gamaglobulina u krvi)
Očna toksokarioza Javlja se kod zaraze organizma minimalnom količinom larvi. Oboljenje teče od nekoliko meseci do nekoliko godina. Klinička oboljenja se javljaju u vidu:
stabizam (kose oči), slabljenje vida,
leikokorija (mačije oko),
apsces sočiva,
optički neuritis (upala vidnog živca), keratitis (upala rožnjače oka) povreda očnog nerva može dovesti do slepila na jednom oku.
Praktično skoro uvek toksokariozom se zarazi samo jedno oko.

Lečenje toksokarioze lekovima koje propisuje zvanična medicina:
tiabendazol (mintezol),
amenbendazol (vermoks),
medamin
efektivni su u odnosu na larve toksokare u fazi migracije ali nedovoljno efikasni kod larvi u stanju granuloma u tkivima i organima. Svi ovi lekovi imaju jaka neželjena dejstva na organizam, pogotovo jetru, tako da se posle primene i oslobađanja od toksokarioze mogu javiti druga oboljenja. 
Neželjena dejstva koja izazivaju navedeni lekovi su:
sindrom intoksikacije,
mučnina,
povraćanje,
proliv,
bolovi u stomaku,
alergijske reakcije,
poremećaj sastava krvi, neuroločke tegobe.

 KAKO SE IZLEČITI OD PARAZITA  NA PRIRODAN NAČIN BEZ KONTRAINDIKACIJA?

BELI LUK je od davnina lek protiv glista . Dnevno pojesti minimum jedan čen belog luka(poželjno je i više) Evo jednog odličnog recepta za tinkturu od belog luka :
Sastojci:
250 gr.belog luka
1 l. jake komove rakije (prepečenice)
Priprema
Očistiti i sitno iseckati beli luk. Staviti u litar prepečenice . Bocu ili (teglu) dobro zatvoriti.
Držati 15 dana na suncu ili na toplom mestu .
Bocu treba protresti nekoliko puta dnevno.
Posle dve nedjelje , rakiju procediti.
Ova tinktura može stajati celu godinu.
Uzima se 15-20 kapi dnevno, jedan sat pre ručka ili u više navrata po malo kapi.

CRNI ORAH je poreklom iz Severne Amerike , plod nije jestiv ali su ga ljudi puno uzgajali zbog kvalitetnog stabla.Kožica ploda (zelena ljuska)sadrži tanin i kinon, to su dve prirodne hemikalije koje ubijaju parazite.
Crni orah  obiluje jodom i mineralima. Sadrži linolenic acid i vitamin C u formi askorbinske kiseline. Alkaloidi, prisutni u crnom orahu, imaju anti-tumorna svojstva.
Ljudi su vekovima koristili crni orah da se očiste od parazita, glista i gljivica, da suzbiju visoki pritisak i holesterol, da izleče astmu, beriberi, dijareju, prehlade i bolesti pluća i da  očiste krv od toksina i otrova. Prah crnog oraha koristili su za održavanje higijene usne šupljine.

On je jedina biljka koja može uništiti jajašca parazita.U svrhu lečenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.
ČAJ OD KLINČIĆA I CIMETA:
Zbog visoke koncentracija eugenola  nepravilnim korišćenjem ulja klinčića može doći do nadražujućeg delovanja na kožu i sluzokožu.
U većim terapeutskim koncentracijama usporava zgrušavanje krvi, pa ga sa  posebnim  oprezom moraju primenjivati osobe koje boluju od hemofilije, bolesti jetre i bubrega, karcinoma prostate i lupusa. Zbog istog razloga ne sme se oralno primenjivati zajedno s antikoagulansima kao što su aspirin i heparin. Oprezne moraju biti i osobe s povišenim pritiskom.
 Uprkos tome što nije toksičan, klinčić se ne preporuča trudnicama i deci mlađoj od 5 godina.

PELIN
Pelin ima određene sastojke koji  oslabljuju membranu parazita, i na takav način ih ubija.Pelin je takođe moćan lek za malariju. Puno je bolji od kinina, koji je vrlo toksičan.
SVOJSTVA PELINA:
anthelmintic - tera i uništava parazite
ČAJ OD PELINA: 1 kašičica biljke prelije se sa 250 ml vrele vode, odstoji 3 minuta. Procedi se i pije 2 šolje dnevno, zaslađene medom . Pažnja pri doziriranju. Predoziranje pelinom može dovesti do migrene, mučnine i nesvestice, upale sluzokože organa za varenje. Trudnice, žene koje doje, čiraši ne treba da koriste pelin.

Tinktura crnog oraha i pelin se uzimaju neposredno pre obroka, ulje klinčića u sredini ili neposredno posle obroka .

Koristiti ove preparate 50 dana, jer je toliko vremena potrebno da se unište i izbace iz organizma patraziti, ličinke, jajašca i njihovi toksini i povrati imunitet čoveka.
Za vreme sprovođenja terapije protiv patrazita ne konzumirati slatkiše (bombone, kolači, čokolade, keks itd.) - ISKLJUČITI!
Ako postoja jaka želja za slatkim, može se jesti pomalo suvog voća.
U toku svih 50 dana, svaki dan treba piti čistu vodu i to 30ml na kilogram telesne težine.  (OBAVEZNO!)
Ne jesti prženo niti sušeno meso. Jesti meso i ribu samo dobro skuvano.
Svesti na minimum upotrebu belog hleba. Hleb puni creva, a naš zadatak je da ih očistimo.
Ako ste sigurni da u organizmu nema infekcije gljivicama, mogu se jesti mlečni proizvodi, ako niste, onda isključite njihovu upotrebu.
Ako postoji kandidijaza isključiti mlečne proizvode, pivo, vino.
Antiparazitni program ne smeju uzimati: 
- trudnice i dojilje 
- deca mlađa od 2 godine 
(u praksi deca mlađa od 6 godina osim u slučaju teških oboljenja )

Izvor: