google analitika

07 јун 2013

Žuti čuvari zdravlja i imuniteta

Žuti čuvari zdravlja i imuniteta: Podsjećamo vas na zdravstvene prednosti ovih sunčanih namirnica!

Limun je vjerojatno prva namirnica žute boje koje se mnogi sjete. Ali, osim limuna, proljeće je idealno vrijeme za uživanje u drugim "osunčanim" namirnicama - žuta paprika, žute tikvice i jabuke Zlatni delišes osvježit će vašu kuhinju izgledom, a vaše ukućane osvojiti okusom.

Limun

Kao što je poznato, limun obiluje vitaminima C i B, osnažuje imunitet i usporava starenje. Zbog specifičnog okusa osjetit ćete prisutnost limuna u gotovo svakom jelu i piću u koje ga dodate. Limun je jedna od najviše korištenih namirnica na svijetu – od koktela do dresinga za salatu i kolača – pa ga svakako uvrstite u neka od jela koja pripremate.

Žute paprike

U odnosu na zelene i crvene paprike, žute paprike imaju najblaži okus, a jelima daju svježinu i slatkoću. Obiluju vitaminom C, beta karotenom i vitaminima B6 i A. Paprika je dobra za cirkulaciju krvi, jačanje apetita, bolju probavu, vid te pomaže kod ateroskleroze. Možete ih koristiti za pripremu blagih umaka od vrhnja.

Žute tikvice

Ovo povrće žute boje i blagog okusa obiluje manganom i vitaminom C, te sadrže karotenoide koji štite od štetnih zračenja. Meso tikvice možete koristiti u salati, kao dio umaka za tjesteninu, peći ju ili pirjati – za koji se god način pripreme odlučili, očekuje vas ukusan obrok.

Jabuka Zlatni delišes

Iako nemaju crvenkastu boju kao većina drugih jabuka te zato možda i nisu vizualno jako privlačne, jabuke sorte Zlatni delišes osvajaju slatkim okusom. Jabuke ne sadrže masnoću, holesterol niti natrij, a pomažu u kontroli šećera u krvi i kod mršavljenja. Iako se najčešće koriste za pripremu kolača, jabuku je ipak najbolje pojesti sirovu, bez tretiranja i uživati u njenom okusu.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар