google analitika

07 јун 2013

Vrijesak (Satureja hortensis)


Vrijesak (Satureja hortensis)
Vrijesak je jednogodišnja biljka s jako razvijenim korijenom. Stabljika je visoka do 40 cm, većinom grmoliko razgranjena, s granama koje pri dnu odrvene. Listovi su uski, zatupljeni i po rubu cijeli.Cvjetovi su na kratkoj stapci, čaška je zvonasta, zelene ili ljubičaste boje, cvjetni vjenčić je ljubičaste, ružičaste ili bijele boje, fino pahuljast. Prašnici jedva prelaze preko vjenčića.Miris i okus je poput papra, pa se mnogo upotrebljava u kuhinji kao vrlo dobra zamjena za papar.Vrijeme cvatnje je krajem lipnja do početka kolovoza.
Raste slobodno u prirodi na kamenitim i šljunčanim obroncima u istočnom Sredozemlju. U srednjoj Evropi uzgaja se kao začinska biljka, no tu i tamo kao samonikla biljka. Biljci je jako potrebna toplina, pa su sunčani položaji i prikladni za uzgoj.
VRIJEME BERBE
Vrijeme berbe je tokom srpnja i kolovoza.
LJEKOVITA SVOJSTVA
Tinktura, karvakrol, cimol, fenol, surova bjelančevina, mast i šećer.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Vrijesak je odlična ljekovita biljka za liječenje proljeva, uzima se i kod želučanih i crijevnih grčeva koji brzo nestaju, djeluje i kod podražaja na povraćanje. Vrijesak igra ulogu i kod šećerne bolesti jer se uzimanjem čaja znatno smanjuje jaki osjećaj žeđi koji je tipičan za tu bolest. Uspješno se primjenjuje protiv crijevnih glista te protiv bolesti jetre i žuči, uzima se i protiv nadutosti i grčeva.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар