google analitika

07 јун 2013

Stolisnik

STOLISNIK (Achillea millefolium L.)

Stolisnik je uspravna biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svijetlozelena ili crveno-smeđa. Ima mnogo perastih listova. Cijela je biljka vrlo ugodnog mirisa. Mnogobrojni sitni listovi su ili bijeli ili purpurnocrveni. Cvjetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike.
Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi kao samonikla biljka. Cvjeta bijelim cvjetovima od lipnja do kolovoza. Bere se za vrijeme cvjetanja, a listovi do jeseni. Botaničko ime je dano prema grčkom junaku Ahilu (Achillea), a znači da daje snagu.
Biljka je rasprostranjena po cijeloj Europi. Raste pojedinačno ili u velikom broju na livadama i pašnjacima.
Za vrijeme cvatnje sakupljaju se cvjetovi s kratkim peteljkama i cijela biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja, hajdučka trava ili stolisnik, ubrajaju se u gorke droge. Cvjeta preko cijelog ljeta.
VRIJEME BERBE
Stolisnik se sakuplja u lipnju prije cvjetanja ili početkom cvjetanja, a korijen se vadi od jeseni pa sve do proljeća.
LJEKOVITA  SVOJSTVA
Nadzemni dio biljke u cvjetanju sadrži 1% eteričnog ulja (farmakopeja zahtijeva najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr.
Eterično ulje stolisnika dobija se destilacijom pomoću vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.
LJEKOVITO  DJELOVANJE
Stolisnik čisti i jača krv te probavne organe. Posebno je korisna za iscjeljenje jetre, slezene, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, katara u crijevima i želucu, zatim grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u kostima i leđima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih žuljeva, nesanice, raznih osipa i čireva.
Stolisnik korisno djeluje i iscjeljuje ispucane ruke, ranjive bradavice majki kod dojenja, kao i kod liječenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju provesti i kure čišćenja krvi.
Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno djeluje kod šećerne bolesti, naročito u početnom stadiju. Koristan je i kod prekomjernog krvarenja.
Stolisnik se ubraja među ljekovita sredstva koja djeluju svojim gorkim okusom na sluznicu želuca pa tako potiče izlučivanje želučanog soka, a samim tim pobuđuje apetit.
Povoljno djeluje na resorpciju hrane. Ljekoviti preparati sa stolisnikom pomažu kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crijevima. Kalij, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka te tako posredno utječe na rad srca, a uspješno se koristi i kod ženskih bolesti.

Izvor:
 


Нема коментара:

Постави коментар