google analitika

23 јун 2013

Sedam čistača organizma


Svi znamo koliko je naš organizam ponekad opterećen varenjem teške i nezdrave hrane i toksinima koji svakodnevno ulaze u naše telo preko vode, hrane, sredstava za higijenu. Sada je pravi trenutak za "čišćenje", uz pomoć nekoliko lako dostupnih namirnica…
Sledeće namirnice kao da su stvorene da očiste naš organizam i pobrinu se za naše zdravlje i uspostavljanje energetske ravnoteže!


Aloe vera. Biljka koja snažno čisti telo od toksina, a uz to pomaže uspostavljanju pravilnog rada želuca i creva. Svakog dana popijte jednu čašu prirodnog, nezaslađenog soka od aloe vere. Ovaj sok sadrži polisaharide koji jačaju imunitet i podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca radi uspešnije borbe protiv toksičnih materija. Pored  aloe vere, pijte puno vode i sokova. Da biste ostvarili najbolje rezultate, nabavite sokovnik. Sveži sokovi će vam obezbediti najviše hranljivih materija i enzima uz najmanje opterećenje organa za varenje.

Maslačak. U tradicionalnoj medicini se odavno koristi za čišćenje i jačanje jetre. Iskustva travara ukorišćenju maslačka potvrdila su i savremena istraživanja. Zato se ekstrakt maslačka danas upotrebljava za proizvodnju suplemenata namenjenih zdravlju jetre.
Sveže listove maslačka možete dodati u salatu, ili napraviti salatu od maslačka (izuzetno je ukusna). Možete ga dodati i u zeleni kašasti sok. Maslačak možete pronaći bukvalno svuda.

Kelj. Naglašeno alkalno (bazno) zeleno povrće. Poprilično je gorak, pa ga zato uglavnom je nedemo u presnom stanju, npr. u salati. Međutim, upravo su gorki sastojci biljaka lekoviti I pomažu čišćenje organizma, bar prema ajurvedskoj medicini Ako hoćete da ublažite gorkast ukus, promešajte kelj s drugim povrćem i jedite u obliku salate. Kelj možete dodati i u zeleni kašasti sok.

Artičoka. Nezaobilazna kao namirnica za detoksikaciju. Sadrži cinarin, koji pomaže u prirodnom procesu uklanjanja toksina. Artičoka  čisti i jetru i sistem organa za varenje. Ovo povrće takođe pomaže razgrađivanju masnoća i podstiče proizvodnju žuči. Artičoka se ne jede sirova. Ali, kuvanu artičoku možete dodati u bilo koju salatu. Od lišća artičoke prave se tinkture i čajevi za mnoge zdravstvene tegobe.

Korijander. Jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni helat - vezuje za sebe molekule toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma. Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima u svom sastavu, korijander pomaže lučenju enzima i stimuliše rad organa za varenje. Takođe, podstiču crevnu peristaltiku i rad jetre.

Đumbir. Sadrži sastojak gingerol, koji podtsiče odstranjivanje toksičnih i otpadnih materija i ubrzava metabolizam. Dodajte 30 grama naseckanog svežeg đumbira u salatu, supu ili jelo. Možete i da pijete po šoljicu čaja od đumbira svakog dana.

Brokoli. Svaki dan pojedite jednu porciju brokolija. Ovo povrće sadrži sulforafan, koji pomaže telu da proizvodi enzime II faze, koji čiste telo od kancerogenih toksina.

I svo drugo zeleno povrće je veoma dobro za detoksikaciju. U proleće jedite što više zelene salate, spanaća, brokolija, blitve. Sve to možete koristiti u raznovrsnim salatama po vašem ukusu. Ne zaboravite da pijete što više čiste vode, jer ona pomaže izbacivanju toksina iz organizma.
Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар