google analitika

07 јун 2013

Paradajz

Paradajz veličanstveni: Rajski superplod protiv raka i mnogih drugih opakih bolesti!

U naučnom svijetu provodi se sve više istraživanja paradajza. Konzumiranje ovog povrća donosi više dobrobiti za zdravlje, nego što naučnici mogu opisati, bar za sada. Istraživanja su potvrdila da paradajz može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila.
Paradajz je porijeklom iz Srednje Amerike, a u Evropu je stigao nakon kolonizacije Amerike. U početku se koristio kao ukrasno bilje i na njega se gledalo sa sumnjom, jer se mislilo da je otrovan. Od 18. vijeka koristi se u zemljama Evrope, a najviše ga u ishrani koriste Italijani i mediteranski narodi. Paradajz je sezonsko povrće, dostupno od maja do oktobra, ali na našim pijacama se može naći gotovo tokom cijele godine, prije svega zahvaljujući plastenicima i staklenicima. U novije vrijeme dosta se i uvozi iz primorskih zemalja.
Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen. Da bi naš organizam imao koristi od ovog antioksidanta, potrebno ga je unositi sa hranom.  Iako ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih se ne može pohvaliti tako visokom sadržajem likopena,kao paradajz.

Moći likopena

Likopen koji paradajzu daje tipičnu crvenu boju, koristan je protiv brojnih zdravstvenih komplikacija i bolesti. Svakog dana naše ćelije oštećuju slobodni radikali (oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u ćelijama organizma pod uticajem različitih faktora, kao što su: pušenje, izloženost jonizirajućem zračenju, UV zracima, zagađenom vazduhu… U poređenju sa konvencionalno uzgajanim paradajzom, organski sadrži viševitamina C, a dodavanje maslinovog ulja prilikom kuhanja paradajza, povećava asorpciju likopena.
Likopen ima sposobnost inaktivacije slobodnih radikala zbog čega deluje kao moćni antioksidans. Kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, likopen štiti lipide, proteine i DNK od oksidacije. Sve je više medicinskih istraživanja o korisnosti paradajza za ljudsko zdravlje. Može se čak reći da paradajz ima toliko zdravstvenih blagodati da naučnici ne stižu ni da ih objave.

Za zdravo srce i cijelo tijelo

Neka od tih istraživanja dokazala su korisnost likopena ne samo u sprečavanju raka već i bolesti srca, kao i visokog holesterola u krvi. Likopen može sprečiti malignu transformaciju, ćelijski proces koji opisuje preobražaj normalne ćelije u ćeliju raka. Istraživanja polako dokazuju da konzumiranje paradajza i proizvoda od paradajza vrlo verovatno može sprečiti oksidaciju seruma lipida i značajno smanjiti rizik od degeneracije makule.

Kontroliše apetit i pomaže u mršavljenju

Kora paradajza je bogata bioflavonoidima, koji pomažu smanjenju alergijskih reakcija i upala. Ovo povrće takođe utiče i na hormon leptin koji utiče na metabolizam, kontroliše apetit i pomaže u mršavljenju.

Protiv plućnih bolesti

Takođe, paradajz je veliki izvor kalijuma i vitamina: A, C, E i folne kiseline. Stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da karotenoida od koga najviše ima beta karotena, ima više u organski uzgajanom paradajzu, nego u konvencionalno uzgajanom. Beta karoten iz kog se stvara i A vitamin izuzetno je jak antioksidans i štiti kožu od oštećenja na suncu. Studije su pokazale da konzumiranje paradajza smanjuje rizik i od tumora jajnika, astme i hroničnih plućnih bolesti.

Kuhan koristan koliko i frišak

Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u friškom, nego i kuhanom obliku. Kod kuhanja, iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se – nasuprot očekivanjima. Iako je već bilo napravljeno dosta istraživanja u području djelovanja paradajza na zdravlje čovjeka, to je tek početak, jer znanstvenici shvaćaju, da potpuni potencijal paradajza još nije razotkriven.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар