google analitika

07 јун 2013

Metvica (Mentha piperita)


Metvica (Mentha piperita)
Jedna od najomiljenijih biljaka svijeta, sa razlogom
Postoji preko 25 vrsta metvice koje su svojim dinamičnom, druželjubivim osobnošću uspjele stvoriti preko 600 vrsta poznatih križanaca metvice.
No sve redom osvajaju svojim jedinstvenim okusom i mirisom ali i ljekovitim svojstvima.
Njihov sastojak mentol uvukao se u sve pore ljudske svakodnevnice; u zubne paste, bombone, čokolade, kolače, u umake za pečenja, kao klasičan dodatak pirjanom grašku, u parfeme, kozmetička sredstva, deterdžente, gelove za bolove i otekline, pastele za grlobolju i zadah, koktele, salate… nepregledan je niz sveprisutnosti metvice.
Metvica je hvalevrijedna biljka koja će vas zavesti svojim mirisom, oboriti sa nogu svojim okusom i zauvijek vezati uz sebe svojim ljekovitim učinkom.
Osjećate težinu u želucu, loše vam je i imate nadražaj za povraćanje, probajte popiti malo svježeg čaja od mente. Imate li glavobolju, inhalirajte njezin čaj ili eterično ulje.  Metvica povoljno djeluje na nervoze, drhtavice, tjeskobe i slične duševne tegobe.
Ako treba smiriti duh a osvježiti tijelo metvica je prava biljka za to!! Ona jača živce dajući im vremena da dahnu ali ne sedatativno omamljujući već kroz svježinu tijela i uma.
OPREZ! Zbog velikog sadržaja mentola ( koji ipak može izazvati gušenje) , paprena se menta općenito ne smatra podobnom za trudnice i malu djecu.
Također je potreban oprez kod kontinuirane višedesetljetne konzumacije infuza od metvice jer je moguće da mentol oslabi srčani mišić.
Primjena:
*  dišni organi : inhalacija i pijenje infuza od mente pomaže kod prehlade, gripe, upale grla i sinusa, kašlja svih vrsta, bronhitisa.
povišena temperatura : olakšava izmokravanje pa time djeluje i na smanjenje povišene temperature, također potiče prokrvljenost kože pa njene kupke pojačavaju znojenje.
*  probava : metvica olakšava osjećaj nadutosti, žgaravice, lagano potiče brže brži rad crijeva i osvježava probavni trakt, smanjuje plinove
želudac : odlično je sredstvo protiv grčeva, želučane nervoze, nadražaja na povraćanje i povraćanja
jetra i žuč : potiče i pospješuje rad jetre i žuči, a pomaže svojim umirujućim djelovanjem i na žučne grčeve
*  kosti i zglobovi : mentol je sasatvni dio većine gelova i krema za ublažavanje bolova kod reume, artritisa ili gihta. Uganuća, otekline, glavobolje i drugi bolovi olakšat će se blagotvornim utjecajem ove predivne biljke.
ženske bolesti : smirujući i opuštajući učinak njenog čaja pomoći će i kod bolnih menstruacija. Osim toga iz davnine ju bije glas da potiče libido, u tu svrhu miješajte ju sa vriskom ( satureja  hortensis) ili našim varijatetom primorskim vriskom ( satureja montana).
koža i kosa: djeluje dezinficirajuće pa se sve više koristi i u šamponima za prhut. Zato jer hladi i osvježava i tako smanjuje svrbež dodat ćemo ju kap i u kremu za hemeroide.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар