google analitika

07 јун 2013

Matičnjak (Melissa officinalis)


Matičnjak (Melissa officinalis)
Matičnjak (Melissa Officinalis L.) iz obitelji usnatica, naziva se još limunka, melisa, pčelinja ljubica, pčelinja metvica i rojevica. Engleski je naziv Balm, Lemon balm ili Sweet balm, a talijanski Citronella ili Melissa vera.
Matičnjak je poznat od najstarijih vremena te ga opisuju i hvale mnogi prirodoslovci starih kultura. Najbolji poznavalac matičnjaka, Mattioli, za njega kaže da matičnjak ima izvanredno dobro svojstvo jer jača i oživljava srce, naročito onome tko ima noćne strahove i kome srce ubrzano lupa i smeta miru. Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu, te pomaže gotovo svim unutarnjim organima. Plinije preporučuje smjesu soka matičnjaka za oči, a Hildegarda za matičnjak kaže da će se rado smijati tko je jede, jer njezina toplina zahvaća slezenu i srce koje tako postaje radosno.
Cijela biljka miriše po limunu, a okus joj je aromatičan. Raste u blizini naselja, uz ograde, živice, u grmlju i šumama, a uzgaja se i u vrtovima.
Matičnjak je zeljasta, jako razgranata trajnica koja seže do 50 cm u visinu. Nazubljeni, ovalni, svijetlozeleni listovi imaju jak miris po limunu, a stoje nasuprotno u parovima uzduž četvrtaste, razgranate stabljike.
Cvate ljeti, a cvjetovi su bijeli ili blijedožuti, privlače pčele pa je biljka u nas po tome i dobila ime (matica – matičnjak).
LJEKOVITOST
Redovno uzimanje tinkture od matičnjaka pomaže kod nervoze, drhtavice gubitka apetita i glavobolje uzrokovane stresom. Kupka od matičnjaka deluje smirujuće, pa se preporučuje osobama koje pate od nesanice. Tinktura napravljena od ove ljekovite biljke pomaže kod glavobolja, usnog herpesa i atletskog stopala. Osim toga, matičnjak je odličan prirodni lijek za jačanje srca i normalizaciju rada unutrašnjih organa, ublažavanje noćnih strahova i depresije i popravljanje raspoloženja.
Matičnjak umiruje, poboljšava opće psihičko stanje organizma, dočarava lijepe misli i tijelu daje novu snagu. Zbog toga se i preporučuje kod histerije, hipohondrije i drugih tjeskobnih stanja. Također je koristan kod stišavanja želučane boli, živčanih napada, liječenja nervozne glavobolje i osjećaja vrtoglavice kod trudnica.
Posebno područje korisnosti matičnjaka vezano je uz srce. To je znao još i Paracelsus smatrajući matičnjak najboljom biljkom za srce, a za njegovo blagotvorno djelovanje znalo se još u antičko doba.
Matičnjak je i poznata medonosna biljka, jer nijedna druga biljka ne privlači toliko pčele svojim mirisom. Za tu divnu, mirisnu biljku kažu da dočarava lijepe misli.

Izvor:
 


Нема коментара:

Постави коментар