google analitika

07 јун 2013

Majčina dušica (Thymus serpyllum)


Majčina dušica (Thymus serpyllum)
Biljka je često označena kao trajni polugrm, visine oko 30 cm sa slabo odrvenjelom, uspravnom ili puzavom stabljikom, koja je okrugla ili četverokutna, i prema staništu na kojem raste, nejednako proviđena dlakama. I listovi su nejednakog oblika i veličine 5-15 mm, linealni do okruglasti, jajasti, suličasti, po rubu cijeli, grubi, gotovo kožasti. Svijetlocrveni do tamno-grimizni mali cvjetovi razvijaju se na vrhovima ogranaka, a okupljeni su u okruglastim cvatištima. Biljka je bogata oblicima te je podijeljena u preko 20 podvrsta i oblika.
Cvjetovi ove biljke jakog su i ugodnog mirisa, no okus je pomalo gorak. Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listovima i cvjetovima. Majčina dušica voli suha, osunčana mjesta uz živice, pašnjake, kamenite padine, a raste i po stijenama, pokraj putova. Za zaštitu u vrijeme epidemija se preporučuje svakodnevna uporaba čaja od majčine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava.
VRIJEME BERBE
Bere se u svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu.
LJEKOVITA  SVOJSTVA
Suvremena znanost je dokazala prisutnost niza ljekovitih tvari koje opravdavaju upotrebu majčine dušice. Među njima su najvažnija eterična ulja, timol, karvakrol, gorke tvari, flavoni. Majčina dušica obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima.
LJEKOVITO  DJELOVANJE
Majčina dušica je ljekovita biljka za rastvaranje i lakše izlučivanje sluzi, a ima i jaku moć dezinfekcije pa je vrlo prikladna kod prekomjerne sluzi u organima za disanje, kod sluzenja pluća, kašlja, hripavca, bronhalnog katara i dr. Daljnji uspjesi u liječenju postižu se, ako se majčina dušica upotrijebi kao sredstvo za jačanje želuca i živaca, kao vrlo djelotvorni napitak kod oboljenja želuca i crijeva – naročito smanjuje želučane grčeve – kao i kod nesanice odraslih i djece.
Majčina dušica raskužuje dišne putove, smiruje kašalj, hripavac, živce. Uspavljuje, pospješuje znojenje. Jača želudac i živce i dobro je sredstvo za dezinfekciju.
Služi kod neredovite mjesečnice, kod smetnji u mjehuru i bubrezima.
Koristi jačanju oslabjelih, živčanih i reumatičnih bolesnika, pomaže kod upale pluća, oboljelih bronhija i gnojnih procesa u plućima. Možemo je upotrebljavati za masažu kod reume, gihta, drhtanja (tremora) udova, opće živčane slabosti i za jačanje mozga.
Majčina dušica biljka je koja prije svega pomaže ženama. Jak je antiseptik za unutrašnje dišne i urogenitalne organe. Ova biljka na organizam djeluje tako da stimulira psihičke i fizičke funkcije, a možete ju koristiti na niz načina. Majčina dušica regulira i potiče menstruaciju, a rabi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар