google analitika

23 јун 2013

Lubenica snižava pritisak

Istraživači Državnog univerziteta Florida su u časopisu American Journal of Hypertension objavili rezultat proučavanja koje pokazuje kako prirodni ekstrakt lubenice pomaže snižavanju umereno povišenog krvnog pritiska.

Prirodni metodi snižavanja povišenog pritiska mogu da omoguće telu da zaleči oštećene krvne sudove i arterije, značajno snižavajući rizik od srčanih oboljenja i šloga.
Lubenica je bogat izvor aminokiselina – citrulina i arginina za koje je otkriveno da snižavaju krvni pritisak. U prethodnim proučavanjima, citrulin i argini su se pokazali kao efikasni agensi u snižavanju krvnog pritiska, ali su neophodna dalja proučavanja da potvrde te rezultate.

Naučnici su jednoj grupi ispitanika davali ili koncentrisan ekstrakt lubenice (koji je obezbeđivao 6 grama mešavine citrulina i arginina dnevno), a drugoj grupi placebo. Onda su ih posmatrali tokom dve nedelje, kada nisu dobijali nikakve lekove, pre nego što bi prešli na sledeću grupu.

Na kraju proučavanja, istraživači su utvrdili da je sistolni pritisak (gornji) u grupi koja je uzimala ekstrakt smanjena za 15mm Hg u odnosu na grupu koja je dobijala placebo. Dijastolni pritisak je snižen za 7,6mm Hg. Za mnoge učesnike je to bilo dovoljno da snize pritisak iz stanja predhipertenzije do normalnih vrednosti, snižavajući time značajno i rizik od srčanog napada i šloga.

Ono što je posebno važno jeste da su ti rezultati bili slični, ili čak i bolji, od onih koji su postignuti opasnim lekovima ACE inhibitorima ili beta-blokatorima, koje lekari uobičajeno prepisuju. Autori proučavanja zaključuju: “Ovo proučavanje ukazuje da ekstrakt lubenice poboljšava funkcionisanje arterija...”. Istraživači su otkrili da se pritisak snižava u zavisnosti od doze, pri čemu su optimalni rezultati postignuti dozom od 6 grama citrulina/arginina svakodnevno.

Napomena:

Supstance koje šire krvne sudove i tako pomažu sniženju pritiska nalaze se u semenkama lubenice, tako da nije šteta, čak je dobro, ako pojedete i nešto semenki. Ali, i sama sveža lubenica je bogat izvor magnezijuma i likopena, supstanci koje su značajna prevencija protiv kardiovaskularnih oboljenja. Prema tome, ako nemate ekstrakt, od koristi će svakako biti i sveža lubenica.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар