google analitika

07 јун 2013

Limunov sok

Tako jednostavno, a toliko dobro: 7 razloga zašto dan započeti sa šoljom tople vode i sokom limuna!

Način kako započinjemo svaki dan je nevjerojatno važan. Bilo da ste mama, trener, pisac, vlasnik preduzeća ili učitelj, pitanje je šta ćete prvo unijeti u tijelo ujutro. Odvojite malo vremena za jedan ritual, još bolje - razvijte naviku zbog koje ćete biti sretniji i zdraviji!
Limunov sok s toplom vodom ispira na čudesan način i jetru i bubrege. Recept je ultrajednostavan – šolja tople (ne vrele vode, jer vrela voda će uništiti vitamin C, mineral zbog kojeg je tu cijela ova priča) + sok iz pola limuna. Koliko ćete tako dobrog učiniti svom tijelu saznajte iz sljedećih redova:
1. Dobar za imunološki sistem - Ok, sve znamo; vitamin C je super protiv prehlade i gripe, ali limun također sadrži i kalij, a on stimuliše rad mozga i nervnog sistema i kontroliše krvni pritisak.
2. Održava pH vrijednosti - Održavanje pH vrednosti pomoću pravilne ishrane i načina života spada u najvažnije faktore optimalnog zdravlja. Iako je kiseo, tokom varenja limunove kiseline se metabolišu i proizvode kalijum karbonat koji pomaže neutralisanju suvišne kiselosti i štiti probavni sistem. Alkalno tijelo je zdravo i jako tijelo!
3. Dobar borac protiv viška kilograma - Limun sadrži pektin, probavljiva vlakna zbog kojih se smanjuje želja za hranom. Topla voda stvara osjećaj sitosti i tako smanjuje apetit sa druge strane.
4. Pomaže probavu - Kada govorimo o čišćenju organizma voda je jedan od najboljih, ako ne i najbolji – ali topla voda je još bolji izbor! Ona stimuliše gastrointestinalni trakt (želudac, tanko crijevo i debelo crijevo). Minerali i vitamini u limuni (i limeti) pomažu tijelu da se riješe toksina u probavnom traktu.
5. Djeluje kao diuretik - Limunov sok pomaže da izbacimo neželjene sastoje i toksine iz tijela, tj. sprječava zadržavanje tečnosti tako što povećava stopu mokrenja.
6. Čisti kožu - Vimin C je dobar za kožu (zube i kosti).Limunov sok tjera toksine iz krvi koji uzrokuju stvaranje bora.
7. Hidratizuje limfni sistem - Čaša tople vode i limunov sok pomažu započeti dan hidratizovano, znači sprečava dehidrataciju i nadbubrežni umor. Kada je vaše tijelo dehidrirano, ili duboko dehidrirano (nadbubrežni umor) ne može obavljati sve odgovarajuće funkcije, što dovodi do pojave toksina, stresa i zatvor.
Nemojte se iznenaditi ako nakon nekog vremena počnete na jutra gledati mnogo pozitivnije! Ako vam ovo nije dovoljno, onda pogledajte ovu listu razloga!

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар