google analitika

07 јун 2013

Lavanda (Lavandula officinalis)


Lavanda (Lavandula officinalis)
Ova je biljka pogodna za uzgoj u vrtu.
Lavandi ima više vrsta. Lavanda je vrlo dekorativna, ugodna mirisa i ljekovita. Karakteristika joj je da je biljka mediteranskog podneblja, u kontinentalnim krajevima nalazimo ju rijetko, ali jednako dobro i tu uspjeva, kao sadnicu koja krasi nečiji balkon. Spada u porodicu  Labiatae – Usnače (usnatice), po drugim autorima opet u porodicu Lamiaceae (Labiatae)***, no to je stvar za botaničare.
Raste svuda po kršu i suhim predjelima. To je višegodišnja polugrmolika biljka uspravne ili savinute stabljike visoke 50-80 cm., cvjetovi su ljubičaste boje, pršljenasto raspoređeni u dugim klasatim cvatovima. Zbog dlakavosti  se biljka čini siva.
Cvate od lipnja do srpnja (kolovoza), a sakuplja se kao lijek cijelo ljeto. Cijela biljka se sabire u rujnu, a vršci s cvjetovima u srpnju i kolovozu.
Upotrebljavaju se cvjetovi i listovi koji se suše u hladu na zračnom mjestu.
Razmnožava se sjemenom u sanduke u ranu zimu ili na otvorenom u rano proljeće. Mlade biljke nikle iz sjemena treba posaditi – presaditi potkraj svibnja. Ne traži puno vlage i nije zahtjevna u pogledu tla.
Ljekovito djelovanje:
Od cvjetnih vrhova , prije no što cvjetovi sasvim izbiju, priprema tinktura i  vadi ulje, a od cvjetnih klasića miris za parfem.
Služi kao antiseptik, antispazmodik (protiv bolova kod reumatizma – pomiješana s alkoholom), i kao sredstvo protiv raznih infekcija grla i ždrijela. Lavandina tinktura ublažuje migrenu i nervoznu glavobolju, lupanje srca, neurastenije, te boli u želučano-crijevnom sustavu. Njezina tinktura uništava streptokoke (streptoccocus albus), pyogenes i dr. Ako se 10-15 kapi lavandine tinkture  ( način uporabe ), to smiruje uzbuđenost, bolove oko srca, depresiju, navale krvi u glavu, vrtoglavicu i uklanja nesvjesticu.

Izvor:

1 коментар:

  1. Znam da lavanda ima mnoga ljekovita svojstva, ali ne mogu da podnesem njezin miris. Da li ima neka alternativa za liječenje streptokoka ?

    ОдговориИзбриши