google analitika

06 јун 2013

Lan (linum usitatissimum)

Lan (linum usitatissimum)

Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, te se rijetko pronalazi kao samonikla biljka.
Lanene sjemenke se uzgajaju preko 5.000 godina u umjerenim i tropskim područjima i upotrebljavaju se u različite svrhe. Stari Grci i Rimljani koristili su ga u ishrani, miješajući lan s kukuruznim brašnom prilikom pripreme kruha, a takođe i kao lijek za probavne smetnje. Nakon pada Rima upotreba mu slabi, ali mu je Karlo Veliki, poznati franački vladar, vratio staru slavu propisavši zakone o uzgoju i konzumaciji lana. Sve do danas, lan se koristi u kulinarske i ljekovite svrhe, te za proizvodnju tekstila, a u Evropi je i najstariji izvor ulja.
Na vrhu svake biljke koja naraste i do pola metra u visinu cvjeta nježnoplavi cvijet. Nakon što pčela izvrši oprašivanje, u cvijetu se počinje razvijati plod koji će, kada sazrije, dostići veličinu graška, unutar kojeg se nalazi desetak malih sjemenki. Sjemenke se razlikuju zavisno od mjesta uzgoja, tako da su u Kanadi crne ili smeđe, a u Indiji žućkaste.
Ljekovito djelovanje:
Laneno sjeme je poznati laksativ, a ne stvara naviku niti oštećuje crijeva.
Lan pomaže i zdravlju srca i krvnih sudova. Sadrži veoma visok nivo omega 3 masnih kiselina, pa zbog toga smanjuje nivo lošeg kolesterola. tinktura od lanaa koristi se kao sredstvo za grgljanje kod upala u ustima, ždrijelu, desnima, te protiv promuklosti, a i upale želučane sluznice. Masnoće iz lana pridonose gubitku viška kilograma. Materije bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju metabolizam.
Posebna prednost lana je što u velikom postotku sadrži lignin. Lignini su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika od nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog ženskog polnog hormona, potencijalnog podstrekača malignog rasta. Laneno ulje se koristi za vanjsku primjenu u obliku obloga kod ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Primjenjuje se kod raznih iritacija kože, njege masne kože i akni, jer pomaže u regeneraciji ćelija. Djeluje blago protivupalno, a ublažava i bolove u mišićima i zglobovima.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар