google analitika

07 јун 2013

Kurkuma

Kurkuma kao lek


Kurkuma je veoma zastupljen zacin u istocnjackoj, pogotovo indijskoj kuhinji gde se neprekidno upotrebljava vise od 2500 godina. Istovremeno ova biljka je i vazan sastojak u ajurvedskim preparatima za lecenje secerne bolesti, bolesti disajnih organa, krvi i krvnih sudova, raznih koznih oboljenja. Kurkuma kao lek ni malo nije za potcenjivanje. Ima zlatno zutu boju i blago gorki ukus. Danas je kurkuma osnovni sastojak mesavine zacina za kari a boja karija potice upravo od njega.

Sta sve leci kurkuma? Savremena nauka kao i tradicionalna medicina, visoko ceni ovu lekovitu biljku. Zuti alkaloid kurkumin jeste glavni aktivni sastojak biljke. Lekovitost kurkume, ajurveda (indijska medicina) objasnjava time sto ljut ukus ove biljke ubija klice i parazite, unistava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstice krvotok i kompletan metabolizam. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i koze. Takodje uklanja taloge i lepljive toksine, cireve, salo, znoj, gnoj, svrab, cisti majcino mleko, matericu, jetru. Uopste indijska medicina kurkumu smatra jednim od najmocnijih prirodnih lekova a naucna istrazivanja potvrdjuju da je kurkuma pravo prirodno cudo, korisno u lecenju raznih zdravstvenih problema i to vrlo ozbiljnih, kao sto su rak i Alzheimerova bolest. U kombinaciji sa karfiolom, moze spreciti pojavu raka prostate i zaustaviti napredovanje postojeceg raka prostate. Smanjuje rizik od nastanka leukemije. Kurkuma povoljno utice na rad stitne zlezde, regulise metabolizam, umiruje upalne procese, potstice mrsavljenje.

Kineska medicina kurkumu upotrebljava za lecenje depresije. U brazilskoj narodnoj medicini kurkuma se koristi za zaustavljanje krvarenja i kao mocan protivotrov kod ujeda zmija otrovnica. Na Havajima se tradicionalno upotrebljava u vidu soka koji se stavlja u usi radi uklanjanja bola i u nos, protiv upale sinusa. Na azijskom kontinentu prah kurkume koristi se kao dodatak kremama za lecenje koznih bolesti. U poslednje vreme, sirom sveta, sve se vise govori o tome kako kurkuma unistava stanice raka.

Kurkuma se moze nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane, kao samostalan zacin ili u sastavu zacina karija. Dodaje se u jela sa pirincem, povrcem, posebno se preporucuje za pripremu svih vrsta mahunarki jer podstice varenje i sprecava nastanak gasova i nadutosti. Kari se cesto dodaje i kao zacin za jela sa mesom.

Osim zute kurkume postoji i crna kurkuma koja takodje ima svoje lekovite moci ali se tesko nabavlja i inace je na ivici izumiranja, uglavnom zbog nepovoljnih klimatskih promena.


Izvor:
www.facebook.com

2 коментара: