google analitika

07 јун 2013

Kupina (Rubus fructicosus L.)



KUPINA ( Rubus fructicosus L.)
Raste na rubovima oranica, u grmlju, šumama, šikarama i živicama, uz potoke i putove, na neobrađenom zemljištu, po brdima i planinama.
To je grm dugačkih, ravnih ili kao luk savijenih grana punih jakog trnja. Mislim da neki podrobniji opis nije potreban, osim da ima bijeli cvijet, ponekad svjetlo ružičast, cvate u kitama. Plod je crna ukusna boba. Kupina pušta brojno korijenje iz kojega niču biljke obogaćene lišćem. Po lišću se može utvrditi prisutnost podzemnih voda. 
Ukoliko je lišće s donje strane potpuno glatko – znači da raste na zemljištu koje je bogato podzemnim vodama
 Ako je lišće s donje strane dlakavo, vode je manje i duboko je u zemlji.
Lišće se sakuplja bez peteljki, suši se u hladu.
VRIJEME BERBE
Korijen i mladi listovi sa vršikama beru se u proljeće i jesen, cvijet za vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza, listovi u lipnju i srpnju – dok su još mladi. Plodovi se beru ili zeleni –nezreli, ili potpuno zreli – crni, potkraj ljeta.
LJEKOVITA SVOJSTVA
Kupina sadrži željezo, kalcij, natrij, vitamine, tanin, alkaloid, jabučnu i vinsku kiselinu, sol i šećer, svježi listovi (mladi ) sadrže vitamin C. Za liječenje se koristi praktički čitava biljka; korijen, list, cvijet i plod.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Pripravci od lista kupine  imaju nekoliko ljekovitih djelovanja, prije svega glede liječenja probavnog – crijevnog sustava. Kupina se preporuča pri krvavim proljevima dojenčadi i male djece, odnosno za saniranje svih upala u crijevima. Na djelotvornost toga čaja ukazuju alternativna i oficijelna medicina.  Služi za ispiranje usta i liječi gnojnu upalu usta i učvršćuju zube. Vjerojatno je to prvi lijek koji je poznat za liječenje paradentoze.
Eksterno, upotrebljava se kao antiseptik u terapiji angine, faringitisa, gingivitisa, za rane i kožne bolesti.. Uspešno se koristi kao hemostiptik i fitoncidno sredstvo. Često se koristi kod prehlada, kašlja, šećerne bolesti. Dobro je sredstvo za jačanje, i preporučuje se slabokrvnim  osobama.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар