google analitika

07 јун 2013

Kelj

Jeftina i dostupna namirnica koja čisti organizam, štiti od raka i čuva srce i kosti kao rijetko koja!

Ako želite zdravlje, ne možete izbjegavati zeleno lisnato povrće, a kelj je jedno od najhranljivijih. On je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina K, vitamina A, vitamina C, biljnih vlakana, željeza, folne kiseline, aminokiselina, antioksidanta flavonoida i luteina. Lako ga je pripremiti na raznovrsne i ukusne načine. Evo zašto je kelj posebno zdrav.

Pomaže zdravlje kostiju

Kelj sadrži mnogo bolje iskoristiv oblik kalcijuma nego mliječni proizvodi, a sadrži i veći procenat kalcijuma po kaloriji nego mlijeko. Kalcijum u kelju dolazi u kombinaciji sa magnezijum, koji je neophodan da bi se kalcijum iskoristio u organizmu. A povrh toga, kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K, a upravo je vitamin K ona katalitička supstanca u metabolizmu koja reguliše da li će unešeni kalcijum biti raspoređen u kosti, ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na neko oštećeno mjesto u krvnim sudovima. Zato, redovna konzumacija kelja, i uopšte zelenog lisnatog povrća, uz drastično smanjenu konzumaciju prerađenog šećera i mesa smatra se jednim od najefikasnijih načina sprečavanja osteoporoze.

Djeluje protiv upalnih procesa

Zbog viška omega 6 masnih kiselina u ishrani dolazi do upalnih procesa, a naša ishrana je upravo takva da unosimo mnogo više omega 6 nego omega 3 kiselina (preko proizvoda biljnog porekla i rafinisanih biljnih ulja, kao što su suncokretovo, kukuruzno i šafranovo). Sa druge strane, omega 3 masne kiseline djeluju antiinflamatorno, ublažujući i sprječavajući upale. U samo 100 kalorija kelj sadrži 20-25% preporučenog dnevnog unosa omega 3 masnih kiselina.

Deluje preventivno protiv nekoliko vrsta raka

Istraživanja su pokazala da unosom kelja, ne samo da smanjujemo šanse za nastanak, nego pomažemo tijelu da se liječi od 5 vrsta raka – uključujući rak bešike, dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate. Preventivna svojstva kelja su povezana sa neobično velikim koncentracijama dvije vrste antioksidanata, karotinoida i flavonoida. Od karotinoida, značajni su lutein i beta karotin, koji imaju antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od razvoja katarakte, ateroskleroze i hronične opstruktivne bolesti pluća.
Kelj sadrži preko 45 flavonoida, od kojih su najznačajniji kempferol i kvercetin, takođe značajni preventivni faktori. Preventivnom dejstvu kelja doprinose glukozalinati, za koje je poznato da imaju preventivno dejstvo protiv nastanka malignih oboljenja. Kada se kelj pojede i svari, ti glukozalinati se u tijelu pretvaraju u supstance koje deluju antikancerogeno.

Pomaže detoksikaciju organizma

Kelj ima pouzdano utvrđenu ulogu u procesu detoksikacije tijela. Pokazano je da izocijanai (ITC), koji u tijelu nastaju od glukozalinata iz kelja pomažu da se regulišu detoksikacijske aktivnosti u našim ćelijama. Oni ubrzavaju tu aktivnost, a posebno sumporna jedinjenja iz kelja pomažu izbacivanje toksina iz našeg organizma, jer je poznato da ta aktivnost zahtijeva prisustvo sumpora.

Dostupan uvijek

Iako se kelj smatra zimskom biljkom, ima ga tokom cijele godine. U zimu je slađi, ako uvene ili postane braon, malo je gorči. Kelj može da se kuha, a može da se jede i sirov ili može da se doda u mikser kada se pravi sok od povrća. Može da se blanšira, kuha, krčka, kuha na pari ili prži. U jelima može da zamijeni špinat ili kupus. Možete da ga isjeckate sitno kao peršun i dodate salatama ili supama. Daće boju i specifičan ukus gotovo svakom jelu.

Smoothie koji će osvježiti kožu: Smiksajte listove kelja, jabuku, bananu i …

- Šaka listova kelja
- 1 banana (isjeckana)
- 1 jabuka (isjeckana)
- šolja jogurta (ako imate sa vanilijom ide fantastično!)
- prstohvat cimeta
- 1 kašika meda
- sve sastojke stavite u blender i miskajte između 10 i 20 sekundi, odnosno do željene gustoće


Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар