google analitika

06 јун 2013

KAKO NAPRAVITI NEVENOVU MAST | KREMA OD NEVENA

Kako napraviti nevenovu mast?

Neven, poznat još pod latinskim imenom kalendula, uzgaja se u europskim vrtovima od 12. stoljeća. Ova ljekovita biljka podrijetlom je iz Egipta isplati se zasaditi je među ljetno cvijeće i zbog dekorativnog ugođaja. Podjednako će lijepo cvasti i kao lončanica.
Nekada je pogled na neven zamjenjivao vremensku prognozu: ako su cvjetovi biljke bili otvoreni oko 7 sati, proricalo se lijepo vrijeme za cijeli dan, ali ako su bili zatvoreni, prognoziralo se kišu. Njegovim ljekovitim sastojcima koristili su se i stari Rimljani, i Hildegard von Bingen, poznata opatica i travarka, preporučivala ju je posebice za uklanjanje probavnih smetnji. Biljku možete primijeniti izvana i iznutra. Danas se najčešće koristi za zacjeljenje rana, u slučajevima uganuća, ali i kod težih menstrualnih tegoba. Mast od nevena, koja se koristi za liječenje ili u kozmetici, možete na jednostavan način sami pripraviti. Sušene dijelove biljke nije uvijek moguće nabaviti. Stoga se isplati biljku zasaditi. Morate samo pripaziti da ubirete žute cvjetove.

Kako se spravlja?
Uzmite 50 g suhih cvjetova nevena, prelijte ih s 1/2 I maslinova ulja ili ulja od kikirikija, potom dobro zatvorite u staklenku i držite 2 do 3 tjedna na toplom mjestu. Ulje cvjetova pretočite u lonac, zagrijte i skinite s vatre. Prije nego što prokuha, dodajte 40 g maslaca od kakaa i 40 g pčelinjeg voska. Kada se sve otopi, skinite s vatre i sadržaj dobro promiješajte. Tekućinu rashladite i dok se nije počela stezati, prelijte je u manje tamne staklenke.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар