google analitika

06 јун 2013

KAKO ČEŠNJAK DJELUJE U ORGANIZMU

Kako je češnjak sam po sebi tako zanimljiv i kako je zabilježen u mnogim povijesnim zapisima koji datiraju od samih početaka civilizacije, tako nije ni neobično da je predmet raznih znanstvenih istraživanja te da su saznanja o njemu mnogo veća nego prije.

Velika uloga češnjaka jest u preventivi zdravlja, što bi značilo da uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu da se odupre nekim bolestima i promjenama u organizmu, npr. kardiovaskularnim bolestima, tumorima, infarktu i dr.
1. Češnjak sadrži alicin, sastojak češnjaka koji uništava bakterije (stafilokoke, streptokoke i dr.) te neka oboljenja izazvana gljivicama. Alicin se oslobađa kada se češnjak drobi ili reže te se gubi s gubitkom arome (kuhanjem). Na taj način češnjak gubi antibakterijsku funkciju, iako je još sposoban pomoći našem tijelu u nekom drugom terapeutskom smislu.
2. Kolesterol je koristan u jednoj mjeri, uostalom naše tijelo ga i proizvodi, no prevelika količina kolesterola (kolesterol uz proizvodnju koja se odvija u našem tijelu, dobivamo i hranom) također ima vezu s bolestima srca i krvnih žila. Ako želite smanjiti svoj kolesterol, svakako konzumirajte češnjak.Tri češnja češnjaka svakog dana mogu smanjiti razinu kolesterola od 10 do 15%. Češnjak djeluje na visoki tlak tako da povećava mokrenje, a to utječe i na elastičnost krvnih žila. Ova prednost konzumacije češnjaka povezana je samo uz kardiovaskularni sustav, a još nismo spomenuli ni djelovanje na imunitet, probavu, tumore...
3. Djelovanje češnjaka na probavni sustav je većim dijelom pozitivno, iako se uglavnom vjeruje suprotno. Češnjak djeluje na normalizaciju odnosa unutar crijevne flore, pomaže kod zaraznih proljeva, djeluje na žuč, potiče stvaranje i lučenje žuči te može spriječiti oštećenje želuca i čireve. Češnjak djeluje na kolesterol, ima pozitivan efekt na krv, srce, no kao nuspojava konzumacije češnjaka se javlja i dobro raspoloženje, smanjuje se osjećaj umora, uznemirenosti, razdražljivosti.
4. Zadah koji je neopisivo jak nakon konzumacije češnjaka je nešto oko čega se također vode rasprave kao i o pozitivnim učincima istog. Postoje razni recepti o tome kako neutralizirati zadah od češnjaka: jakom kavom, medom, jogurtom, mlijekom, žvakanjem peršina, klinčića.
5. Ako možete, bolje ga koristite svježeg nego kuhanog, jer svježi djeluje na bakterije, imunitet, stanice raka, dok kuhani ne djeluje na navedeno, ali djeluje na kolesterol, krv, dišne putove.
6. Najbolje ga je jesti svježeg, smrvljenog. U kulinarstvu ga možete koristiti kod pripreme variva, salata, jela od povrća, mesa, za juhe, namaze i drugo. Ako ga koristite za kuhana jela, stavite ga neposredno nakon što je hrana pripremljena.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар