google analitika

07 јун 2013

Kajsija

Izvor su zdravlja i dugovječnosti: 12 razloga zašto se radovati fantastičnim marelicama!

Vitalni stogodišnjaci iz pakistanske doline Hunza dobar su primjer učinka prirodne medicine. Tajna njihove dugovječnosti krije se u jednoj voćki - marelici. Zdravstvene koristi ove voćke zaista su impresivne. Pročitajte čemu sve pomaže obična, svima dostupna, marelica.
Grickajući orahe i suhe marelice stanovnici doline Hunza doživjeli su duboku starost. Ali, uticaj moderne ishrane došao je i do ovih planinskih krajeva. Ulje košpica marelice koje se nekad koristilo za kuhanje sve se manje koristi, a mlađi stanovnici sve su skloniji sjedilačkom načinu života.
Lokalni liječnik Khwajaa Khan, izjavio je za britanski Independent: ‘Ovi su ljudi bili čudesno žilavi. Ako su preživjeli dječje bolesti, imali su ekstremno dug i produktivan život.’ Osim čistog zraka i planinske klime utjecaj marelica i ulja koje se dobiva iz njenih košpica često se povezivao s vrlo dugim i kvalitetnim životom spomenutih seljana. Ali, zdravstvene prednosti marelice su prepoznate i na zapadu. Dobre su protiv zatvora, raznih kožnih problema, napetih mišića, bola u uhu, slabe probave…

Laetril (vitamin B17) je ljekovit ili otrovan?

Spoj koji se dobiva iz košpica marelica i na hiljade drugih biljaka je amagdylin. Iz njega se jednostavnom ekstrakcijom dobiva i Leatril. Oko ovog spoja se vodi žučna rasprava i rastu teorije urote. Naime iako je od 1971. zabranjen na području SAD-a, B17 neki nazivaju pravim lijekom protiv raka. Do zabrane je došlo jer sadrži opasne doze cijanida. Ove tvrdnje neki stručnjaci odbacuju tvrdeći da je farmaceutskoj industriji stalo da isključi s tržišta sve prave, prirodne, učinkovite i jeftine lijekove.

Zdravstvene koristi marelica o kojima nema spora:

- marelice su niskokalorične ali su bogate vitaminima A, B2, B3 i C, kao i sa korisnim prirodnim šećerima.
- marelice sadrže 10 puta više magnezija od ostalog voća.
- poznati bliskoistočni liječnik Avicenna pisao je o čudesnoj ljekovitosti ovog voća.
- sok marelice je izvrstan izvor kalcija i željeza, to je razlog zašto se preporučuje za trudnice i malu djecu. Prirodni 100% sok (150 ml) marelice zadovoljava naše dnevne potrebe karotena.
- plodovi marelice su vrlo korisne za one koji pate od anemije. Samo 100 g svježeg voća marelice ima isti učinak kao 250 g svježe jetre.
- suhe marelice (100-150 g na dan) preporučuju se djeci i starijim osobama kao prirodni lijek.
- suhe marelice su bogate kalijem karbonat, potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije i HF.
- poboljšane funkcije mozga zbog visokog sadržaja magnezija i fosfora. Ovi elementi mogu vrlo učinkovito pomoći u normalizaciji krvnog pritiska.
- pozitivni učinci na našem oku. Marelice sadrže dobre količine vitamina A pa mogu pomoći u poboljšanju vida.
- sok marelica može smanjiti kiselost u želucu, i ublažiti simptome poput nadutosti.
- čaj od marelice ublažava bolove povezane s problemima probavnog sustava.
- marelica je savršen diuretik. Za maksimalan učinak se preporučuje popiti 70 do 80 g soka marelice 6 do 7 puta dnevno.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар