google analitika

07 јун 2013

Kadulja (Salvia officinalis)



Kadulja (Salvia officinalis)
Kadulja je zbijen, razgranat, 30 do 40 cm visoki grm, koji samoniklo raste na suhim, kamenitim tlima u priobalju i otocima ili se uzgaja. Listovi su zbog dlakavosti srebrno bijeli, srcoliki. Tamnomodro ljubičasti cvjetovi tvore na vrhovima stabljike klasaste pršljenove. Cijela biljka ima jak, aromatičan miris , koji se sušenjem ne gubi. Beremo list i cvijet. List beremo prije njegove cvatnje, u travnju i iza cvatnje u lipnju, a cvijet u svibnju i lipnju ( Premda je potrebno napomenuti da je list puno ljekovitiji od cvijeta ). Sušimo je na toplom i zračnom mjestu.

LJEKOVITI SVOJSTVA

Kali, kalcij, natrij, oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja, u kojemu ima cineola, pa uz mnogobrojne dlačice sprječava isparivanje vode, zbog čega kadulja izdrži i najveće suše,zatm borneol, bornilacetat itd. Lišće djeluje adstringentno, antibakterijski, fungicidno, antivirusno, pospješuje želučanu sekreciju i smanjuje znojenje. Ljuta je i gorka okusa zbog tanina i gorkih tvari, koje su također ljekovite.

LJEKOVITO DJELOVANJE
Kadulja olakšava iskašljavanje, stoga je dobra kod tegoba dišnih organa (bronhitis, astma, kašalj…). Kod infekcija grla i usta također ne možete pogriješiti s ljekovitom kaduljom. U 2 dcl vode dodajte 15 kapi tinkture kadulje, grgljajte kod afti, krvarenja desni ili upale grla. Možete kapljicu staviti i na četkicu za zube i tako nježno utrljati u zubno meso. Kadulja ljekovitapoboljšava cirkulaciju i pomaže otapanju masnog tkiva, stoga je odlična za korištenje kod pretilosti i celulita, zastoja krvotoka, ali i kod reumatizma te artritisa. Kod hladnih nogu i loše prokrvljenosti. S obzirom da balansira ženske spolne hormone kadulja ljekovita je vrlo bitna za zdravlje reproduktivnih organa žene. Koristite je kod neplodnosti, izostanka menstruacije, bolnih menstruacija, PMS-a, ali i tegoba menopauze. Može se upotrebljavati kod bolesti mokraćnog mjehura, upalnih stanja mokraćnih putova. Isto tako može poslužiti za liječenje bijelog pranja.
Kadulja djeluje kao termoregulator, te njena svojstva sprječavaju znojenje ( dobra je za osobe sklone znojenju, gdje ga ona smanjuje, a u osoba gdje je znojenje potrebno, ona ga izaziva ), isto tako regulira znojenje kod osoba u pubertetu i adolescenciji. Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti  50 kapitinkture od kadulje. Katkada kadulja nadomješta i antibiotike. Najvažnije njeno djelovanje je čišćenje krvi, te cijelog organizma. Nadalje se može primijeniti kao antiseptik, kod kožnih oboljenja, djeluje kao blagi afrodizijak, pomaže kod depresije, neuroze, slabog rada želuca i slabog apetita.
Potrebno je naglasiti da je kadulja biljka najpodobnija za anemične osobe.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар