google analitika

06 јун 2013

Iđirot – ljekovita svojstva i priprema čaja

Iđirot – ljekovita svojstva i priprema čaja

Još od davnina Kinezi su prepoznali moć i ljekovitost iđirota te su ga koristili u svakodnevnome liječenju određenih bolesti, gdje se pokazao iznimno uspješan i dobio naziv „produljitelj života“.
Iđirot je domaća biljka, koja se može pronaći uz potoke, močvare, jarke i stajaće vode.
Ova iznimno ljekovita aromatična biljka cvate od lipnja do kolovoza, a može narasti do otprilike metar visine. Cvjetni grozd nalazi se na dnu stabljike i izduljen je, valjkast i ima vrlo guste cvjetiće žutozelene boje. Podanak leži na dugom horizontalnom korijenu i vrlo je razgranat te iz njega rastu dugi kopljasti listovi.
U proljeće ili kasnu jesen sabiremo podanak – njega je potrebno dobro isprati, prerezati i osušiti na umjetnoj toplini. Tako obrađen, iđirot se sprema na suho mjesto.

Ljekovita svojstva iđirota

Ova izuzetna biljka pokazala se iznimno učinkovitom u liječenju mnogih poteškoća:
  • Problemi s jetrom
  • Poteškoće s probavnim organima
  • Bolesti crijeva i želuca
  • Pospješuje izbacivanje bubrežnih kamenčića
  • Pomaže kod želučanih tegoba koje su vezane uz manjak želučane kiseline, kod katara, oslabljenosti i neuroze želuca, pomanjkanja teka, slabe probave, vjetrova te čira na dvanaestercu
  • Umiruje lupanje srca
  • Regulira pravilno izlučivanje žuči
  • Pomaže kod povišene temperature, bronhitisa, gripe, upale pluća, raka pluća i crijeva
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Pomaže kod reume i gihta
  • Pospješuje izlučivanje mokraće
  • Poboljšava koncentraciju i pamćenje
  • Koristi se i kod problema s potencijom
  • Liječenje angina
  • Pomaže kod bolova u vratu
  • Koristan je kod neugodnog zadaha iz usta, upale desni i dezinfekciji usne šupljine
  • Jača i čisti krv
Neki kažu da ne postoji bolest crijeva koju iđirot ne može izliječiti, neovisno o tome koliko uporna bila.
Iđirot može pomoći i kod prestanka pušenja – osobama se žele odviknuti od pušenja, preporučuje se žvakanje osušenog podanka iđirota, koji ubija želju za konzumacijom nikotina.
Uz jaku volju, ova biljka vam može pomoći da se napokon ostavite ove štetne navike. Pušači žvaču po 10-15 komadića podanka, raspoređeno tijekom dana. Isto se preporučuje i osobama s rakom na plućima i crijevima.

Priprema iđirota

Iđirot sadrži: glikozid, akorin, alkaloide, škrob, eterično ulje, smolu i neke tragove holina. Svojim divnim, aromatičnim mirisom iznimno podsjeća na cimet te se osim u svrhe direktnoga liječenja može koristiti i u kuhinji, gdje može poslužiti i kao zamjena za cimet.
Rakija u kojoj je kvašen iđirot koristi se za ispiranje usta i učvršćivanje zubnoga mesa, a izuzetno je zdravo popiti čašicu takve rakije.
Ipak, u većini slučajeva iđirot ćemo pripremati kao čaj, koji se priprema s hladnim preljevom.
Za izradu ovoga čaja potrebno je u šalicu (2,5dl) staviti malu žličicu sušenoga korijena iđirota te ga preliti s hladnom vodom i ostaviti da odstoji 8-12 sati (najbolje preko noći). Nakon toga čaj je potrebno procijediti i malo podgrijati te tako piti, a najbolje neposredno prije i poslije obroka po nekoliko gutljaja ukoliko se liječe bolesti želuca i crijeva.
Čaj također koristimo i za dezinfekciju pluća te protiv nadimanja.
Od iđirota se može pripremiti i osvježavajuća kupelj tako da 200 grama podanka stavimo u 5 litara vode te pustimo da odstoji 12 sati. Nakon toga, podgrijemo ga do vrenja i izlijemo u kadu s pripremljenom vodom. U vodi je potrebno ostati 20 minuta. Nakon toga, potrebno se dobro pokriti i leći u krevet najmanje jedan sat – za to vrijeme možete popiti i čaj od iđirota.
Iđirot se može pripremiti i kao sok, tako da se svježi podanak dobro očisti i iscijedi – koristi se tri puta dnevno po jedna čajna žličica s malo vode, 15 minuta prije jela.
Za oboljenja živaca preporučuje se priprema ulja od iđirotatako da 200 grama usitnjenog korijena pomiješamo s litrom maslinovog ili kukuruznog ulja. Korijen mora biti u ulju 30-60 dana, uz povremeno mućkanje. Ulje koristimo za masažu bolnih mjesta, više puta na dan. Kod melankolije i hipohondrije preporučuje se masiranje sljepoočnice, vrata te mjesta iza uha.
Sušeni korijen iđirota možete kupiti u bilo kojoj biljnoj ljekarni ili rinfuzi, u kojem obliku ga je i najbolje koristiti.

Čaj od iđirota i drugog bilja

Osim samostalne pripreme, kod nekih tegoba, iđirot se može konzumirati i u kombinaciji s drugim biljkama kao čaj:

Čaj za želudac i crijeva

U šalicu od 2,5 dl stavljamo pola žličice iđirota i pola žličice korijena bijelog sljeza, također prelijemo hladnom vodom i ostavimo da stoji 8 sati, te nakon toga procijedimo i podgrijemo.
Navedeni pripravak idealan je za osobe koji pate od lošeg funkcioniranja probavnog sustava.
Iđirot je također odlično miješati s preslicom za bolesti želuca.

Čaj za poticanje mokrenja

Potrebno je pomiješati po 25 grama podanka iđirota, metvice, zdrobljenih mekinja i peršinova lista. Tri žlice ove mješavine prelijemo s pola litre kipuće vode, poklopimo i pustimo da odstoji dva sata. Ovaj čaj najbolje je konzumirati tri puta dnevno, prije obroka.

Čaj za bolju probavu

Promiješajte po 20 grama podanka iđirota, matičnjaka, metvice, kamilice i koromača. Žlicu ove mješavine potrebno je preliti sa 2dl kipuće vode, poklopiti te popiti nakon jela.

Čaj za poticanje apetita

Za poticanje apetita preporučuje se kombinacija bilja koja se dobije tako da pomiješate po 20 grama podanka iđirota, kičice (gorčice), gorke djeteline i kore od gorke naranče. Ovu mješavinu potrebno je staviti u 1 litru rakije prepečenice i tako ju držati 8 dana, promućkajte mješavinu svako malo. Potrebno je piti tri puta na dan po jednu žlicu, pola sata prije jela.

Čaj protiv gastritisa i čira na želucu

Iđirot i slatki korijen (sladić) potrebno je samljeti i konzumirati tri puta dnevno prije jela po jednu žličicu u jakom čaju od kamilice.
Također, može se koristiti i mješavina iđirota, lanenog sjemena, slatkog korijena i bokvice (po 100 grama). Dvije žlice ove mješavine prelijte sa 300 ml kipuće vode, promiješajte te pustite da odstoji pola sata. Nakon toga procijedite i popijte pola sata prije jela, po tri šalice svježe pripremljenog čaja na dan.

Čaj protiv bronhitisa i astme

Pomiješajte po 100 grama iđirota, dobričice, podbela i anisa. Pet žlica ove mješavine prelijte sa 700 mililitara kipuće vode. Pustite da odstoji pola sata, procijedite i popijte u toku dana.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар