google analitika

07 јун 2013

Glog (Crataegus laevigata)


GLOG (crataegus laevigata)
Ako u svijetu biljaka postoji specijalist za određene bolesti onda je to glog za poteškoće srca i krvožilnog sustava.
Glog različite vrste (jednoplodni, višeplodni) Crategus sp. – priprada porodici ruža – Rosaceae.
U vodećim zemljama svijeta sa razvijenom biomedicinom, glog zauzima vrlo značajno mjesto. U kineskoj farmakopeji glog zauzima jedno od prvih pet mjesta..
 U europskoj pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1924. godine tinktura od svježih plodova gloga uvrštena u homeopatsku knjigu lijekova W. Schwabea. Nakon toga je slijedio čitav niz sustavnih istraživanja a rezultat je potvrdio da je glog zaista jedna od najvrednijih ljekovitih biljaka za srce.
Glog se nalazi u prirodnim preparatima protiv poteškoća sa srcem (jačanje slabog srca, tahikardija, aritmija). Glog jebiološka četka za čiste i jake krvne žile, za čišćenje svih vrsta masnoća (kolesterol, trigliceridi). On je vrlo jak antioksidant i nedozvoljava oksidaciju lošeg kolesterola (LDL). Glog ima moć širenja krvnih žila što dovodi do smanjenja krvnog tlaka i boljeg snabdjevanja srca i mozga sa kisikom i hranjivim tvarima do 30%. Glog, također, uništava krvne ugruške, dobro djeluje na CNS (centralni nervni sustav) te je sigurno prirodno sredstvo za miran i dobar san.
Stroga njemačka “Komisija E” odobrava glog za liječenje srčanih oboljenja (angina pectoris), sprečavanje srčanog udara, smanjanja perifernog srčanog otpora, za liječenje intermitalne klaudikacije (slaba cirkulacija i bolovi u nogama).
Francuski znanstvenici su potvrdili 1995. godine da glog jača srce, potiče njegov pravilan rad, poboljšava dotok krvi u srce, jača srčani mišić, a opuštanjem mišića s prirodnim (nevjerovatnim) refleksom smanjuje krvni tlak kao i smirujući učinak na CNS.
SAD-u gdje biomedicina sudjeluje sa 38% u liječenju, gdje su predviđena sredstva u budžetu za 2011. godinu za biomedicinu, glog možemo naći u preparatima za jačanje kapilara i krvnih žila te u sredstvima za bolji metabolizam i mršavljenje.
Aktivni sastojci gloga
Glog u značajnoj mjeri sadrži: flavanoide, amine (tiramin), proantocijanide (O.P.C.), steroidne saponine, triterpene, tanine, topivu celulozu, karotenoide, kolin, probavne enzime, vinsku i limunsku kiselinu, vitamine C, K, E.
Sadrži makroelemente: kalcij, kalij, željezo, mangan te mikroelemente: magnezij, bakar, cink, molidben, krom, aluminij, selen, nikal, jod i bor.
Aktivni sastojci gloga se nalaze u listu, pupoljku i plodu koji se također maceriraju u medu.

Indikacije:
  • funkcionalni poremećaji rada srca (tahikardija, aritmija, slabost srca)
  • prevencija infarkta srca i insulta
  • biočišćenje svih masnoća u krvi – kolesterol, trigliceridi (također otapa kalcijeve pločice na krvnim žilama)
  • za sniženje visokog krvnog tlaka
  • povišenje niskog krvnog tlaka
  • za regulaciju rada srčanog mišića
  • za bolju cirkulaciju srca, mozga, nogu
  • jača kapilare i krvne žile (stjenke)
  • jak antioksidans
  • izvanredan za drenažu limfe (protiv celulita i bolesti zglobova)
  • pomaže kod dijabetesa II (O.P.C.)
  • pomaže jetri (protiv žučnih i bubrežnih kamenaca)
  • za gastritis – sa smanjenom kiselinom
  • za miran u ugodan san
Bolesti srca i krvožilnog sustava sudjeluju u smrtnosti u Hrvatskoj sa 52% (27.000 godišnje) i vodeći su uzročnik smrti. To su bolesti na prvom mjestu gdje si možemo sami pomoći.
Glog djeluje protiv tzv. bolesti istrošenja: ovapnjenja žila i oštećenja srca, uvjetovane starošću. Kod smetnji u optoku krvi, ako je krvni tlak previsok ili prenizak, upotrebom gloga on se normalizira. Znanstveno je potvrđeno da je pučka medicina imala pravo kad je tvrdila da se niski ili visoki krvni tlak, uzrokovan smetnjama u krvotoku, u oba slučaja otklanja pomoću gloga. Ova prividna suprotnost ljekovitosti gloga, dizanje i snižavanje krvnog tlaka, objašnjava se time što ljekovite tvari gloga djeluju tako da se kolanje krvi normalizira, a rad srca ojača što dovodi do ravnoteže. Naravno da se time odstranjuju i sve popratne pojave previsokog ili preniskog krvnog tlaka, kao što su nadiranje krvi u glavu, uzbuđenja, osjećaji vrtoglavice, glavobolje i zujanje u ušima.
Glog jača i regulira rad srca. Glog je vrlo dobar u liječenju oštećenja i upale srčanog mišića u starosti, kod ovapnjenja žila (ateroskleroza) te kod nervoznih srčanih smetnji. Ako se pravovremeno primijeni liječenje i promijeni način života (nebiološka ishrana, preopterećenost radom, velika žurba, strahovanja, alkohol i pušenje) glog može liječiti tako mnogo spominjanu menadžersku bolest sa svim njezinim smetnjama funkcije srca.
Osim toga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog umirenja, živčanog sustava, smanjenja stresa i boljeg spavanja.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар