google analitika

07 јун 2013

Ginseng (Panax quinquefolius)



Ginseng (Panax quinquefolius)
Panax Ginseng (Korejski ženšen) je poznata adaptogena biljka s tisućljetnom primjenom. Univerzalni energetik za svaku životnu dob. U Kini se naziva korijenom života, jer su stari Kinezi uočili da usporava procese starenja i omogućuje očuvanje životne snage i mentalne svježine.
OPIS
Ginseng je drevna biljka koja se u ljudskoj prehrani i liječenju primijenjuje više od 5000 godina. Zbog njegovih brojnih ljekovitih svojstava, Kinezi ga smatraju čudotvornim iscjeliteljskim lijekom. Tajna djelovanja ginsenga krije se u djelatnim tvarima – ginsenozidima. Jedno od njegovih značajnih djelovanja je pojačavanje moždane aktivnosti te mentalne i fizičke snage, uz odgađanje psihofizičkog umora.
DJELOVANJE
Ginseng je poznati energetik koji, potičući intenzivnije iskorištavanje masnih kiselina iz rezervnih masti u procesu stvaranja energije za rad mišića, štedi razinu šećera u krvi tijekom treninga i takmičenja. Rezultati istraživanja pokazali su da ginseng povećava koncentraciju kisika u tkivima, čime se kontrolira stvaranje mliječne kiseline i značajno smanjuje proces anaerobne glikolize. Time se štede mišići, mišićni umor nastupa znatno kasnije i manje je izražen, a  oporavak je puno brži. Zbog toga je izuzetno koristan starijim ljudima i plućnim bolesnicima. Prema zapisima kineske medicine, ginseng djelotvorno pomaže kod problema impotencije i poremećaja krvnog tlaka. Potrebno je upozoriti na jednu karakteristiku ginsenga: niske doze povisuju, dok visoke doze snižavaju krvni tlak. Povoljno djeluje kod slabokrvnosti, upalnih bolesti zglobova, probavnih smetnji te otklanja nesanicu, umor i cirkulacijske smetnje. Utjecajem na žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem (endokrine žlijezde), pomaže u potpunom iskorištavanju vitamina i mineralnih tvari u organizmu.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар