google analitika

07 јун 2013

Ginko (Ginkgo biloba)



Ginko ( Ginkgo biloba )

Ljekoviti dijelovi biljke: Listovi
Opis: Ginko je listopadno drvo koje pripada u skupinu golosjemenjača, te može narasti do trideset metara u visinu. Listovi se nalaze na dugačkim peteljkama, kožasti su i obično rascjepkani na više manjih dijelova. Kod ginka razlikujemo dva spola, s tim da samo ženska stabla razvijaju sjemenke sa žutim vanjskim dijelom.
Vrijeme sabiranja i nalazišta: Listovi ginka se najčešće sakupljaju tijekom kasnog ljeta, nakon čega se obično suše na zraku. Što se tiče nalazišta, ginko raste samonikli tek u pojedinim dijelovima Azije, dok se na ostalim kontinentima najčešće može naći po parkovima, drvoredima i botaničkim vrtovima. Često se uzgaja i kao ukrasno drvo.
Ljekovita svojstva i primjena: Poznato svojsvto ginka je širenje krvnih žila, a posebno arterija koje leže dublje u tijelu. Time se općenito postiže bolja prokrvljenost tijela što koristi kod raznih poremećaja u krvotoku. Uz to, ginko međuostalom pospješuje i bolju prokrvljenost mozga što poboljšava sposobnost pamćenja, zbog čega se također često koristi. Ginko se može koristiti i za sprječavanje arteriosklerotičnih promjena na žilama. Ginko može pomoći i kod nesanice, pri čemu djeluje kao umirujuće sredstvo.
Ginkgo se prvenstveno koristi za liječenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi. Poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, djeluje blago antidepresivno, koristan je za osobe koje pate od migrene, te povećava protok krvi u mozgu. Zahvaljujući tome što poboljšava prokrvljenost i ishranjivanje moždanog tkiva, ginkgo se koristi kao sredstvo za stimulaciju sposobnosti koncentracije, pamćenja i učenja. Flavonoidi lista ginkga imaju i veliki kapacitet za vezivanje slobodnih radikala. Zahvaljujući tome, ginkgo pokazuje jaku antioksidativnu aktivnost, sinergistički djeluje s antioksidantnim vitaminima C i E i sudjeluje u prevenciji mnogih bolesti izazvanih oksidativnim stresom. Pošto štiti stanice od agresivnog djelovanja slobodnih radikala, ekstrakt lista ginkga doprinosi usporavanju procesa starenja i pomaže u prevenciji tumora.
Osim toga ginkgo olakšava tegobe kod Alzheimerove bolesti, kao i kod kardio-vaskularnih bolesti. Sprječava trombozu, reguIira povišeni kao i sniženi krvni tlak. Osnovna biološka aktivnost ekstrakta lista ginkga povezana je s djelovanjem flavonoida na stjenke krvnih žila periferne cirkulacije. Ginkgo povećava elastičnost i osnovni tonus stjenki kapilara. Flavonoidi lista ginkga šire krvne žile i povećavaju protok krvi prije svega u području unutrašnjih, srednjih i malih arterija. Poboljšanjem osobina krvi, sastojci ekstrakta lista ginkga povećavaju brzinu protoka u području kapilara i završnih dijelova arterija, naročito u području mikrocirkulacije.
Zahvaljujući ovim djelovanjima, ekstrakt lista ginkga služi kao angioaktivator kod perifernih arterijskih i venskih smetnji, arterioskleroze, dijabetičkih oštećenja krvnih žila sa opasnošću od gangrene, oštećenja krvnih žila nastalim uslijed pušenja i nekih hormonalnih tegoba krvnih žila.
Poželjno ga je koristiti ako postoje problemi s jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom uslijed starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Pospješuje iskorištavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare. Obzirom da općenito utječe na cirkulaciju, korištenje ginkga smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, te povećava radne sposobnosti.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар