google analitika

07 јун 2013

Estragon – (Artemisia dracunculus l.)



Estragon – (Artemisia dracunculus l.)

Estragon  je goli grm, visok 60-120cm, grmoliko razgranjen. Listovi su cijeli, lancetasti, s prstastom nervaturom, bodljikasti, po rubu cijeli ili slabo nazubljeni. Cvjetne glavice su povijene, gotovo kuglaste forme, rubni cvjetovi su ženski, srednji su dvospolni, neplodni, a krunica je žute boje. Razmnožavanje biljke vrši se pomoću korijenovih izdanaka, odnosno, njihova dijeljenja.Miris biljke je prodoran, svojstven i aromatičan, a okus je aromatičan i ugodan. Estragon potječe s juga i u južnoj Evropi često raste slobodno u prirodi, inače se često susreće u kućnim vrtovima i povrtnjacima gdje se uzgaja kao mirodijska biljka za kuhinjske potrebe. Sabrana biljka suši se u hladu, sitno se izreže i sprema u tamne staklene posude.
Vrijeme cvatnje je od svibnja do srpnja, već prema staništu i vremenskim prilikama. Biljka voli sunčane položaje dok joj sjena, hladno vrijeme i vlažnost ne odgovaraju.
VRIJEME BERBE
Sabire se biljka u cvatu od svibnja do sredine srpnja.
LJEKOVITA SVOJSTVA
iz svježih cvjetnih izdanaka dobiva se lako isparljivo ulje (Oleum Dracunculi). Nadalje sadrži gorke tvari, tanin i još nedovoljno određene kiseline.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Vrlo je hvaljena ljekovitost estragona kod kataralnih oboljenja. U pučkoj medicini estragon se mnogo primjenjuje kod oboljenja uzrokovanih nepravilnom izmjenom tvari, kod skorbuta, kao sredstvo koje pospješuje izlučivanje mokraće, kao ljekoviti napitak kod preslabe aktivnosti bubrega i kao sredstvo koje pospješuje pravilan menstruacijski ciklus, također pospješuje izlazak crijevnih glista. Stariji ljudi rado primjenjuju estragon kod vodene bolesti.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар