google analitika

07 јун 2013

Ehinacea (Echinacea purpurea)



Ehinacea (Echinacea purpurea)
Echinacea potječe iz Sjeverne Amerike. Listove i korijenje te biljke oduvijek su upotrebljavali Indijanci kao lijek za iscijeljenje bilo koje vrste rana. U Europi ne postoji u prirodnom stanju, nego se uzgaja u mnogim vrtovima kao lijepa i ukrasna biljka koja cvjeta više mjeseci. Echinacea je jednogodišnja ili višegodišnja biljka visoka od 60 do 180 cm. Ima specifične jezičaste, ovješene cvjetove duge 2-4 cm, izrazito purpurne boje. U ljekovite se svrhe uzgaja u velikim količinama, upotrebljava se korijenje ili čitava biljka te se rade tinkture, budući da vodeni ekstrakt tj. čaj ne donosi zadovoljavajuće rezultate.
Naraste od 50 -150 cm visoka, listovi su najčešće nazubljeni, cvjetne glavice pojedinačne ili jedva spojene. Vrijeme cvatnje je od lipnja do listopada.
VRIJEME BERBE
Berba nadzemnog dijela u cvijetu vrši se u srpnju, a korijen se vadi tijekom jeseni.
LJEKOVITI SASTOJCI
Sadrži esencijalno ulje, alkaloidi, derivati kavene kiseline, polienski i poliinski amidi, amini i ketoni.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Echinacea jača imunološki, obrambeni sustav na prirodan način sprečavajući bakterijske i osobito, virusne infekcije. Posebno je djelotvorna kod sprečavanja prehlade, hunjavice, upala uha, te gripoznih stanja. Također se preporučuje preventivna primjena kod oslabljene otpornosti organizma, stresa te povećanih fizičkih i psihičkih napora. Tinktura Echinacee može se  uzeti  i preventivno, stanju je  pokrenuti i ojačati nespecifičan obrambeni sustav organizma. U brojnim kliničkm ispitivanjima dokazano je da tinktura biljke i njezina korijena jača snagu bijelih krvnih stanica. Tako često uspijeva spriječiti pojavu bolesti ili barem znatno skratiti njezino trajanje.
Poznata je reputacija ehinaceje kao imunostimulansa koji povećava razinu faktora koji pospješuju upalni proces, kao što su interleukini i interferoni. Pojačava fagocitozu bakterija i stranih tvari u organizmu. Povećava broj leukocita u krvi, pospješuje zacjeljenje tkiva, sprječava nastajanje većih ožiljaka. Pojačava i funkciju kore i srži nadbubrežne žlijezde. Koristi se kod prehlade, gripe, dišnih infekcija, infekcija mokraćnog sustava, herpesa te kao dodatna terapija kod drugih gljivičnih i virusnih infekcija.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар