google analitika

07 јун 2013

Drijen, Drenjina (Cornus mas)


Drijen, Drenjina ( Cornus mas )
OPIS BILJKE
Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkastosmeđe i većinom fino dlakave. Listovi su naspramni, jajasti, sa dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitaste cvasti, pravilni su i četvoroclani. Cvjeta u veljači i ožujku. Žutim cvjetom okićene krošnje drena ukrase prirodu u to vrijeme”.
STANIŠTE
Raste svuda, a najviše po suhim, sunčanim, kamenitim stranama svjetlih listopadnih šuma zajedno s drugim grmljem i šibljem . .. .
LJEKOVITI DIO BILJKE
Uzgaja se i u vrtovima i parkovima zbog lijepih žutih cvjetova i jestivih plodova, korisno je uzgajati ga u blizini pčelinjaka. Najbolje uspjeva na krečnjackim toplim i suhim staništima. Zadovoljava se i plitkim zemljištem.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno djeluju na sluznicu crijeva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao vrlo prijatan lijek za lječenje proljeva i drugih oboljenja organa za probavu. Sličnog je djelovanja i kora. Slatko, kompot, džem i pogotovo sok od zrelih drenjina su jedna od najprijatnijih poslastica a istovremeno su i lijek koji svatko rado uzima. Šteta je što se kod nas drenjine malo koriste.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар