google analitika

07 јун 2013

Crvena djetelina ( Trifolium pratense)


Crvena djetelina ( Trifolium pratense)
Ova, na daleko poznata vrsta djeteline, rasprostranjena je u čitavoj Europi te je u poljoprivredi vrlo važna krmna biljka koja se jako puno uzgaja. Biljka izraste 30 do 50 cm visoko, a stabljika joj je često crveno nahukana. Stabljika i trodijelni listovi kod mnogih su sorti proviđeni bjelkastim dlakama. Crvene cvjetne glavice često su jedna drugoj približene u parovima. Miris je ugodan, slatkast i poput meda. Okus je slatkast, sluzav i kiselkast.
Vrijeme cvatnje je od svibnja do rujna. Ni crvena ni bijela djetelina nisu izbirljive. Obje vrste djeteline zahtijevaju masno zemljište, bogato hranjivim tvarima, te su osjetljive na stajaću vodu i na proljetni mraz. Crvena djetelina se sabire kao biljka u cvatu  ili se sabiru samo cvjetne glavice.
VRIJEME BERBE
Crvena djetelina bere se u svibnju i lipnju.
LJEKOVITA SVOJSTVA
Ona sadrži izoflavone, vrstu fitoestrogena koji strukturom nalikuje estrogenu. Kod žena pred menopauzom, izoflavoni imaju antiestrogenski učinak, a kod žena u menopauzi, izoflavoni se ponašaju kao slabi estrogen.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Crvena se djetelina u pučkoj medicini više upotrebljava izvana, prije svega za omekšavanje otvrdnulih žlijezda, i to u obliku mokrih i vlažnih obloga. Jednaka primjena se preporuča kod bolova izazvanih reumatizmom i gihtom i za omekšavanje mliječnih žlijezda. Rado se pije za pobuđivanje rada jetre i žuči, kod akutnog ili kroničnog začepljenja, kao i za pobuđivanje apetita.
Crvena djetelina liječi kožne bolesti poput ekcema i psorijaze.
Crvena djetelina višestruko je korisna za žene jer pomaže i u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, s obzirom da je njena pojava povezana s opadanjem razine estrogena. Osim toga, ta biljka olakšava simptome menopauze, uključujući valunge, znojenje, smanjeni libido i suhoću rodnice.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар