google analitika

10 јун 2013

Лековити сок од лимуна и ђумбира

Лимун и ђумбир су вековима познати као лековити дарови природе, па уместо таблетама, здравље можете унети испијањем овог лековитог природног напитка.


Веома једноставно можете направити овај сок, тј. сируп богат лековитим састојцима. Рецепт за спремање сока од лимуна и ђумбира

Неопходни састојци:

- 1 корен ђумбира (може се набавити у мегамаркетима или продавницама здраве хране)
- 1 килограм шећера (много здравије је да уместо шећера сипате мед)
- 1,5 килограма лимуна
- 2 литра воде

Начин припреме: Један корен ђумбира ољуштити и исецкати на коцкице. Додати 1 кг шећера. Прелити мешавину са 2 литра воде. Промешати па ставити да проври. Оставити да одстоји 12 сати. Нацедити 1,5 кг лимуна у сируп и промешати. Сируп (око 3-4 литра) сипати у пластичне боце (флаше) и чувати у фрижидеру.

Коришћење: Када хоћете да пијете (послужите) сок, сируп растворити у води и промешати (однос количина сирупа и воде по жељи). Добија се сок са следећим благим укусима: слаткасто, кисело, горко, благо-љуто. Мирис лимуна и слаткасто-пикантан укус ђумбира чине овај напитак веома пријатним.

Наводимо само неке лековите састојке који се налазе у соку: беланчевине, биљне масти, биљни хормони, биофлавониде, витамин Ц, Б1, Б2 и Б12, гвожђе, ензиме, етрична уља, зингерон, калијум, калцијум, магнезијум, натријум, протеине, со, угљене хидрате, фосфор, шећер...

Интересантно је да сок од лимуна и ђумбира у садејству има веће лековито дејство него лимун и ђумбир посебно. Према народном искуству, али и према савременим истраживањима, сок од лимуна и ђумбира делује лековито у следећим случајевима: акне, алергија, анемија, анорексија, артритис, астма, болести крвних судова, болести уста и органа за дисање, болови кичме, болови у зглобовима, бронхитис, прехладе и грип, главобоља, горушица, грчеви у желуцу, губитак апетита, дегенеративне болести, депресија, за побољшање концентрације, затвор, импотенција, инфаркт
повишена температура, повишени ниво холестерола и триглицерида, проблеми са костима и зубима...

Сок се може користити у исхрани током целе године као храна и природан антиоксиданс и повољно делује на: органе за дисање, нерве, стомак, црева, крвне судове и имуни систем.

Напомена и упозорење: Ни са чим не треба претеривати па тако ни сок од лимуна и ђумбира не треба пити у превеликим количинама. Две до четири чаше сока дневно су довољне.

Будући да сок садржи шећер као обавезан састојак, дијабетичари би требало да воде рачуна о количини попијеног сока и да се консултују са својим доктором. Особе алергичне на лимун или ђумбир требало би да избегавају употребу овог напитка.

Извор:

Нема коментара:

Постави коментар