google analitika

06 јун 2013

BILJKE KOJE SMANJUJU NADRAŽAJ DIŠNIH ORGANA I UBLAŽUJU KAŠALJ

Biljke koje smanjuju nadražaj dišnih organa i ublažuju kašalj

CRNI SLJEZ

Crni sljez vrlo često naseljuje napuštena i neobrađena mjesta u naseljima. Raste i dalje od naselja, u poljima, na krčevinama i drugdje. Bujna je i sočna trajna zelen koja razvija velike listove zaokruženog ili bubrežnog oblika i narovašenog, odnosno krpastog ruba. Pravilni su i prostolatični cvjetovi modre ili modroljubičaste ili ružičaste boje. Zbog obilja sluzi koriste se svi dijelovi, na prvom mjestu listovi (Folium Malvae) i cvjetovi (Flos Malvae). Lišće i cvjetovi sabiru se i od drugih vrsta sljeza. Služi kao sluzav preparat kod raznih bolesti, gdje je potrebno ublažiti upaljenu sluznicu i smanjiti nadražaj. Slično se mogu upotrijebiti i svi dijelovi bijelog sljeza (Althaea officinalis L.).

PODBIJEL

Trajna je biljka s vrlo razvijenim podzemnim dijelovima, kojima obrašćuje svježa tla, vodene nanose i općenito površine bez razvijene vegetacije. U rano se proljeće najprije razvije kratka nadzemna stabljika s glavicom žutih cvjetova. Kasnije se razvijaju dosta veliki i krpasti (dijelom i narovašeni) listovi na kojima je donja strana od brojnih dlaka gotovo bijela. Uglavnom se koriste mladi listovi (Folium Farfarae), koji sadrže eterično ulje, sluz, gorki glikozid, treslovinu itd. Sabiru se i cvjetovi (Flos F.), u kojima ima služi treslovina, gorkih tvari itd. Prijatnog su mirisa i slatkastog okusa. Oba dijela podbijela koriste se uglavnom kao lijek kod bolesti dišnih organa, naročito kod jakog kašlja.


TURČINAK, BULKA

Raste kao korov na poljima, medu žitaricama, uz putove i živice, na željezničkim nasipima i drugdje. Lako se prepoznaje po velikim i crvenim laticama koje lako otpadaju. Za liječenje se upotrebljavaju samo cvjetovi koji se moraju vrlo oprezno sušiti kako ne bi jače promijenili boju. U cvijetu bulke ima sluzi, ali i nekih alkaloida koji djeluju umirujuće. Najviše se koriste za liječenje kašlja, promuklosti, bolova u prsima, kao i općenito za liječenje bolesti pluća. Od cvijeta se priređuje i sirup koji se daje i djeci kod jakog kašlja. I ta biljka može biti otrovna ako se prekomjerno uživa u bilo kojem obliku.


ISLANDSKI LIŠAJ

Ta vrst lišaja raste kod nas samo u visokim planinama. Raste na tlu u obliku niskog i iscijepanog, maslinastozelenog grmića. Vrlo je hranjiv jer sadrži mnogo Škrobu sličnih tvari. Ima i gorkih tvari, eteričnog ulja, smole itd. Upotrebljava se kao sredstvo koje jača i krijepi, jača apetit, ublažuje nadražaj i smanjuje lučenje. Služi uglavnom kao lijek za bolesti pluća i želuca. Kao lijek od kašlja mogu se upotrijebiti još i ove biljke:

TRPUTAC, BOKVICA (vrste roda Plantago).

Koristi se protiv kašlja u obliku sirupa koji se prireduje najcešce od lišća uskolisnog trpuca (P. lanceolata L.).


DUNJA (Cydonia oblonga Mill.).

Za liječenje kašlja služe sluzave sjemenke (Semen Cydoniae).


LAN (Linum usitatissimum L.).

I od lana se koriste sluzave sjemenke.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар