google analitika

07 јун 2013

Bijeli luk, Češnjak (Allium sativum)

Bijeli luk, Češnjak (Allium sativum)
Bijeli luk je višegodišnja biljka, koja naraste 30 do 90 cm. Pljosnati, plavo-sivi listovi su do 15 mm široki. Lukovica je ovijena bijelom ili crvenkastom ovojnicom i sastoji se od glavnog i 5 do 20 uredanih česna, iz čije sredine raste stabljika. Na njenom vrhu rastu trozubi cvjetovi, bijele ili roza boje. Cvjetovi se razlikuju na neplodne i plodne, u kojima u obliku cilindra bude do 20 lukovica. Razmnožava se vegetativno. U jesen ili proljeće posađena česna će u kasno ljeto procvjetati. Posađene dobivene lukovice čine generativno razmnožavanje. Veće lukovice se mogu dobiti od dvogodišnjih biljaka. Zbog karakterističnog mirisa, bijeli luk ostaje po strani mnogih štetočina. Zato ga se često sadi u blizini biljaka koje treba zaštititi. Bijeli luk ima široku primjenu u narodnoj medicini, a u posljednje vrijeme nakon mnogobrojnih naučnih istraživanja, kojima je potvrđeno njegovo ljekovito djelovanje, sve više se koristi i u farmakološkoj industriji. Svoje latinsko ime, Allium sativum, dobio je po svom najznačajnijem sastojku, alicinu.
LJEKOVITA SVOJSTVA
Sadrži 28% ugljenih hidrata, 6.7% bjelančevina, 0.1% mast i 1% celuloze (dijetna vlakna). Od vitamina najviše ima C, B1, B2, B3, od minerala selen, mangan, cink, kalcij, željezo, fosfor, jod i kalij, eterična ulja, aminokiseline, enzime, polioze, kao inzulin, adenozin i alicin. Najpoznatiji sastojak je alicin, koji djeluje antibakterijski. Kao lijek se koristi glavica. To ne znaci da su perca bezvrijedna. U njima ima karotena i klorofila.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Bijeli luk normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi.
Pospješuje epitelizaciju i zarastanje rana. Pomaže i kod raznih plućnih oboljenja, a njegov antibiotski učinak se, primjerice, manifestira kod osoba koje boluju od gripe ili bronhitisa.
Danas je poznato da bijeli luk djeluje i antimikrobno, uništavajući neke bakterije, kao što su: Staphylococcus, Escherichia coli, proteus i Pseudomonas. Ne treba zaboraviti ni njegov antiparazitski učinak kao ni to da je učinkovit protiv herpes virusa i kvasnih gljivica (Candida ai. bicans). U narodu se koristi za izbacivanje malih dječjih glista (En. terobius vermicularis).
Adenozin iz češnjaka sprječava stvaranje krvnih ugrušaka organske komponente iz češnjaka koje sadržavaju sumpor smanjuju razinu kolesterola i djeluju preventivno na razvoj malignih bolesti (u posljednim brojevima stručnih časopisa Journal of National Cancer Institute i Cacinogenesis objavljeni su rezultati znanstvenih istraživanja kojima se nedvojbeno potvrđuju antikancerogena svojstva češnjaka)
Aminokiseline iz bijelog luka utječu na sniženje razine štetnog kolesterola (LDL) u plazmi, odnosno na povišenje koncentracije zaštitnog kolesterola (HDL) – češnjak snižava razinu kolesterola i triglicerida, čak i pri konzumaciji hrane s visokim udjelom masti, potvrđen je njegov vazodilatatorni učinak (učinak na širenje krvnih žila), pogotovo na perifernim krvnim žilama, odnosno suženim krvnim žilama glave, oka i nogu – moguća korist u tretiranju nekih vrsta glavobolje i bolnih grčeva u potkoljenicama koji se kod nekih starijih ljudi javljaju čak i nakon kraćih šetnji, dovodi do snižavanja krvnog tlaka za pet do deset posto.
Normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi, djeluje na održavanje elastičnosti krvnih žila i smanjenje viskoziteta krvi. Pospješuje probavu i rad želuca te potiče rad jetre, bubrega i prostate za od davnine poznat antimikrobni učinak znanstveno je potvrđeno da potječe od alicina te da je vrlo učinkovit kod infekcije stafilokokima, E. colli, proteusom i pseudomonasom. Pomaže u liječenju raznih plućnih oboljenja, a izrazito je djelotvoran u liječenju gripe i bronhitisa, dokazan je i antiparazitski učinak.
U narodu se češnjak odavno koristi za izbacivanje dječjih glista (Enterobius vermicularis), dokazano je i djelovanje na herpes viruse i kvasne gljive (Candida albicans).

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар