google analitika

07 јун 2013

Arnika (Arnica montana L.)



Arnika (Arnica montana L.)

Arnica (brđanka, moravka) je biljka koja raste prije svega na planinama na visini iznad 800 pa do 2500 m, na neplodnim zemljištima treseta i nezagađenim pašnjacima . Naraste od 20-60 cm visine. Prizemni su listov u rozeti.
Odgovara joj vlažna i hladna klima, zbog čega ju je teško uzgajati. Cvjeta, ovisno o visini, između lipnja i kolovoza. Za proizvodnju tinkture beru se cijele cvjetne glavice. Od korijena se pripremaju homeopatske tinkture. Vrijeme cvatnje od lipnja do kolovoza.
LJEKOVITA SVOJSTVA
Seskviterpenski laktoni, flavonoidi, eterično ulje, fenolkarboksilne kiseline, kumarini.
LJEKOVITO DJELOVANJE:
 Ima snažno antiflogističko, analgetično i antimikrobno djelovanje. Koristimo je kod svih ozljeda mekih tkiva, uganuća, nagnječenja, išćašenja, kontuzija, krvnih podljeva, udaraca, edema kod fraktura, upala mišića , sportskih ozljeda . Iznutra djeluje na srce i cirkulaciju, pri čemu ljekoviti ili pak otrovni učinak ovisi o doziranju.
Ovu prekrasnu biljku slobodno možemo nazvati biljkom prve pomoći u fitoterapiji. Najdjelotvorniji su preparati tinktura arnikei arnika gel koji se mogu koristiti samo izvana.
Unutrašnja uporaba može biti opasna.
Arnika ima toliko jake učinke da zbog pogrešnog uzimanja može dovesti do teških simptoma trovanja . Zbog toga za tu dragocjenu ljekovitu biljku naročito vrijedi tvrdnja slavnog liječnika iz 16. stoljeća, Paracelsusa:
Sve je otrov i sve otrov sadrži, samo količina odlučuje da nešto otrovno nije.”
Najvažnije je na vrijeme reagirati oblogom od tinkture arnike. Ipak potrebno je pridržavati se slijedećih uputa:
1. Arnika se nikako ne smije stavljati na otvorene rane. Prikladna je samo u slučajevima kad nije ozlijeđena površina kože (unutrašnje ozljede).
2. Budući da tinktura arnike koja se kupuje obično sadrži 60-80% alkohola prije upotrabe treba je obavezno razrijediti vodom u omjeru 1:5.
Oblog od arnike
Izmjerite u šalici 1 žlicu tinkture arnike i 5 žlica vode. U tekućinu zatim umočite komad vate odgovarajuće veličine ili gazu, iscijedite je i stavite je na ozljeđeni dio tijela. Lagano učvrstite zavojem kako bi oblog mogao stajati. Kad su vata ili gaza suhe, možete ih izvana ponovno ovlažiti mješavinom vode itinkture, tj. preko zavoja, bez ponovnog odmotavanja. Još jedno upozorenje: ako budete koristili nerazrijeđenu tinkturu arnike, koža će sigurno reagirati crvenilom sličnim opeklini. Možda mislite da su ozljede o kojima smo govorili rijetke, te da nipošto nisu važna tema u svakodnevnom životu. U kući s djecom to sasvim sigurno nije istina. Iako nije riječ o opasnim ozljedama, sjećamo se brojnih neočekivanih nezgoda u našoj obitelji kad je tinktura arnike uvijek za nekog od nas bila od velike pomoći. Vazno je reagirati brzo! Ako se oblog od arnike stavi u roku od nekoliko minuta na ozlijeđeni dio tijela, neće doći do otjecanja ili podlijeva krvi. S pravom dakle,možemo reći da je arnika biljka koja ne smije nikada nedostajati u kućnom ormariću prirodnih lijekova, osobito ako imate djecu kod kojih su padovi česti. Ako ju imamo nadohvat ruke, u hitnim se slučajevima može uvijek pružiti prva pomoć.
Najvažnije područje primjene arnike je vanjsko liječenje bilo koje vrste unutrašnjih ozljeda poput nagnječenja, uganuća, hematoma, otečenog tkiva. Brzina kojom ispravno razrijeđena tinktura arnike liječi takve ozljede svaki nas put zadivljuje. Jedna naša prijateljica ozlijedila je ručni zglob pri padu s koturaljki. U toku dana oblozima od arnike oteklina i bol svedeni su na minimum; nakon tri dana stavljanja obloga sa zglobom je bilo ponovno sve u redu.
Za vrijeme sportskih aktivnosti događaju se često upravo takve povrede, npr. u društvenim igrama, na skijanju, pri padu s konja, bicikla ili u prometnim nesrećama. Male ili velike nezgode nisu rijetke ni u kući ili na poslu, npr. pad s ljestava ili na stubištu.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар