google analitika

07 јун 2013

Anđelika, Angelica (Angelica archaangelica L.)


Anđelika, Angelica (Angelica archaangelica L.)
Kao biljka iz porodice štitarka, anđelika ima izvjesnu sličnost s kimom i anišem  Stabljika dostigne do 2 m visine, okrugla je, uzdužno brazdasta, šuplja i radi voštane nahukanosti plavičaste boje. Na gornjoj strani stabljike je krošnjasto razgranjena. Donji su listovi vrlo veliki, dvostruko do trostru­ko perasti i na donjoj strani plavkasto-zelene boje. Gornji su listovi znatno manji i jedno­struko perasto razdijelje­ni. Cvatovi na ograncima štica su zelenkasto-bijeli i mirišu na med. Ogranci štica imaju kratke, čeki­njaste zaštitne listiće. Korijen je smeđe do crvenkasto-smeđe boje, mi­risa je jako aromatična i ugodna, okusa sladunjava, a kasnije oštra i gorka. Vrijeme cvatnje je od srpnja do kolovoza. Na našim područjima vrlo su rijetka nalazišta ove biljke te su poznata na planinskim pašnjacima za­padne Hrvatske na širem području oko Plitvičkih jezera.
LJEKOVITI  DJELOVI  BILJKE
U ljekovite svrhe upotrebljava se podanak s korije­njem koji se kopa u kasnoj jeseni. Dobro očišćen korijen ne smije se nikada sušiti na umjetnoj toplini jer će izgubiti aromu. Korijen se u pravilu reže po duljini, često se plete u pletenice i suši obješen u pot­krovlju, gdje nema čađe, na prozračnom mjestu, izloženom propuhu. Sabiru se i listovi prije i poslije cvatnje i suše na sjenovitom mjestu. Sjeme se sabire u kasnoj jeseni (studeni do početka pro­sinca) i oprezno se osuši. Eterično ulje listova i sjemena smatra se mnogo finijim nego eterično ulje koje sadrži korijen.
LJEKOVITA  SVOJSTVA
od ljekovitih tvari treba spomenuti smolu, vosak, gorke tvari, od organskih kiselina angelika kiselinu, nadalje jabučnu, valerijansku, octenu, oksalnu i jantarnu kiselinu, kumarinske oblike kao angelicin i pektin, šećer šećerne trske i eterično ulje s vrlo aromatičnim mirisom.
LJEKOVITO  DJELOVANJE
Vrlo je veliki popis različitih bolesti kod kojih se s uspjehom primjenjuje angelika
- čisti krv,
- uklanja krvne ugruške uslijed teških udesa i drugih povreda,
- regulira menstruaciju;
- jača srce,
- liječi katar i pospješuje osluzavanje unutarnjih sluznica,
- jača otpornost organizma;
- djeluje protiv želučanih tegoba i napinjanja,
- protiv različitih otrova, pa tako i zmijskog ujeda;
- u smjesi s majčinom dušicom liječi bronhitis, kašalj
- smanjuje suvišne količine sluzi u plućima;
- pomaže kod otežanog mokrenja;
- smiruje migrenu i živčanu napetost,
- otklanja vrtoglavicu, povećavajući gipkost i protočnost krvnih žila;
- grgljanjem čajem pročišćava usnu šupljinu i grlo te
- jača sluznicu dišnih organa, pospješuje izlu­čivanje znoja i mokraće.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар